Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος σε Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση προσβάλλει την κοινή λογική και τους πολίτες
  • [02] Συνάντηση Σκουρλέτη-θεσμών και συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ
  • [03] Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2015
  • [04] Μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στην Πολωνία
  • [05] Τουρκία: Τρεις τραυματίες από ρουκέτες που έπληξαν το Κιλίς
  • [06] Ιντζέ Βοϊβόντα: Ένας Βούλγαρος οπλαρχηγός στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων
  • [07] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [08] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Σικελίας
  • [09] Ολ. Γεροβασίλη: Το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον δράκο
  • [10] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του πρόσφυγα που τραυματίστηκε από αστυνομικό όχημα στην Ειδομένη
  • [11] Η Πάτι Σμιθ επιστρέφει στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στις 25/6
  • [12] «Στο χέρι μας η πρόκριση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Κακαρούδης

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος σε Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση προσβάλλει την κοινή λογική και τους πολίτες

    «Η κυβέρνηση προσβάλλει την κοινή λογική και τους πολίτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση.

    «Αντί να απολογείται, θριαμβολογεί γιατί με τη ??διαπραγμάτευσή?? της ανεβάζει συνεχώς το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Αλλά τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που παρουσιάζει τις συνεχείς ήττες της σαν συνεχείς νίκες» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τίποτα πια καθώς , όπως λέει, επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, επενδυτές φεύγουν και νέοι μεταναστεύουν.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας συνεχίζοντας ανεύθυνα να θριαμβολογεί. Μάλιστα όπως λέει, η κυβέρνηση έχει ασθενή -επιλεκτική μνήμη και για αυτό σπεύδει να θυμίσει στην κυβερνητική εκπρόσωπο τι είπε στις 6 Απριλίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Σύμφωνα με την ΝΔ ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της καθώς τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, η ανάπτυξη είχε επιστρέψει στη χώρα ενώ είχαν αρχίσει να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα η Ελλάδα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών ενώ ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. «Τώρα που τα θυμίσαμε όλα αυτά, περιμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

    [02] Συνάντηση Σκουρλέτη-θεσμών και συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

    Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων.

    Παράλληλα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς, χωρίς αποδυνάμωση της κρατικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.

    Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

    Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

    [03] Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2015

    Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας υπήρξε μέσα σε έναν χρόνο, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά, ενώ το 2014 τα περιστατικά ήταν μόλις 83. Οι δυο ομάδες-θύματα που δέχονται πιο συχνά ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Μεσοφυλικοί). Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο στοχοποιούνται οι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αυτά τα είναι βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2015 που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής βίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου στις 11.00 το πρωί γίνεται η επίσημη έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ υπογράμμισε τη διεύρυνση του θεσμού του Εισαγγελέα Ρατσιστικού Εγκλήματος -που ήδη λειτουργεί σε Αθήνα και Πειραιά- σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι. «Γι' αυτό και παρατηρείται μια έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων κι άρα δεν απευθύνονται στις Αρχές» δήλωσε η συντονίστρια του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», Τίνα Σταυρινάκη που έκανε λόγο για κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την ρατσιστική βία, καθώς «ακόμη υπάρχει η οργανωμένη βία στις γειτονιές».

    Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Στα 185 περιστατικά θύματα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μάλιστα, σε ένα περιστατικό θύμα έπεσε και άτομο ΑμεΑ που στοχοποιήθηκε και λόγω αναπηρίας, ενώ σε 10 περιστατικά τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα περιστατικά αυτά προστίθενται στα 5 περιστατικά στα οποία στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων είτε λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με 4 περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω) είτε λόγω της υπεράσπισης που παρείχαν σε θύματα «θρησκευτικού» ρατσισμού (αντισημιτισμός).

    Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ένα περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. Στα 185 περιστατικά οι δράστες στοχοποίησαν ένα άτομο ενώ οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ήταν ομαδικές κι είχαν περισσότερους από έναν δράστη.

    [04] Μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στην Πολωνία

    Μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα, η οποία κρατήθηκε με μηχανήματα στη ζωή επί 55 ημέρες, έφερε στον κόσμο ένα πρόωρο βρέφος η κατάσταση του οποίου "δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές", όπως έγινε γνωστό σήμερα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βρότσλαβ, στην Πολωνία.

    "Το αγόρι γεννήθηκε στις αρχές του έτους, κατά την 26η εβδομάδα της κύησης. Ζύγιζε 1.000 γραμμάρια. Μετά από τρεις μήνες, η κατάσταση της υγείας του αντιστοιχεί με εκείνη ενός πολύ πρόωρου μωρού, χωρίς επιπλοκές. Μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο" δήλωσε η Μπάρμπαρα Κρόλακ Όλεϊνικ, η επικεφαλής του τμήματος νεογνολογίας.

    "Είναι πολύ σπάνιο να συνεχιστεί μια εγκυμοσύνη 17-18 εβδομάδων για τόσο μεγάλο διάστημα", υπογράμμισε.

    Η μητέρα του παιδιού, ηλικίας 41 ετών, έπασχε από όγκο στον εγκέφαλο. Όταν μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο αυτό οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Όλη η οικογένειά της όμως εξέφρασε την επιθυμία να σωθεί το βρέφος που κυοφορούσε, είπε η Κρόλακ-Όλεϊνικ.

    "Ήταν μια μακρά μάχη 55 ημερών. Εμείς οι νεογνολόγοι ελπίζαμε να μεγάλωνε ο μικρός όσο το δυνατόν περισσότερο όμως μια μέρα διαπιστώσαμε ότι κινδύνευε πραγματικά η ζωή του και επιλέξαμε να τον φέρουμε στη ζωή" με καισαρική, εξήγησε.

    Μετά από τρεις μήνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, το αγοράκι ζυγίζει πλέον τρία κιλά, αναπνέει μόνο του και τρώει κανονικά με το μπιμπερό. Στο εξής "θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί", κατέληξε η γιατρός.

    [05] Τουρκία: Τρεις τραυματίες από ρουκέτες που έπληξαν το Κιλίς

    Πολλές ρουκέτες που προέρχονταν από μια ζώνη της Συρίας την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος έπληξαν σήμερα την τουρκική πόλη Κιλίς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, ανέφερε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Τρεις ρουκέτες έπεσαν σε διαφορετικά σημεία του κέντρου την πόλης. Η μία σε ένα άδειο οικόπεδο, μία κοντά σε ένα σχολείο και άλλη μια κοντά σε ένα τζαμί", είπε ο Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένα σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Το Κιλίς, πάνω στα σύνορα με τη Συρία και απέναντι από την περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, έχει δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις με ρουκέτες τις τελευταίες εβδομάδες. Την Δευτέρα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια τέτοια επίθεση ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

    [06] Ιντζέ Βοϊβόντα: Ένας Βούλγαρος οπλαρχηγός στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων

    «Το δάσος έκλαψε

    το δάσος και το βουνό

    και στο βουνό το δέντρο

    για τον Ιντζέ Βοϊβόντα.

    Πού 'σαι Ιντζέ να έρθεις

    με πεντακόσια νέα παλικάρια

    το δάσος να χαρεί;»

    (Βουλγάρικο κλέφτικο τραγούδι)

    Μελετώντας κανείς τα τελευταία σκιρτήματα της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία, και ειδικότερα τη Μάχη του Σκουλενίου, σκοντάφτει στο όνομα του Ιντζέ. Κάποια πηγή τον θέλει Σέρβο. Οι περισσότερες εξιστορήσεις, δεν αναφέρουν τίποτε γι' αυτόν, αφήνοντας μέσα στην πλημμυρίδα των ηρωικών τους επιθέτων, την εντύπωση πως ο Ιντζές υπήρξε ένας ακόμη άγνωστος Έλληνας οπλαρχηγός που έτυχε να φέρει τούρκικο όνομα.

    Ένας περίπου αιώνας εθνικών διεκδικήσεων και εθνικιστικών παθών που δίχασαν και εξακολουθούν διχάζουν τα Βαλκάνια, καταδίκασε τον Βούλγαρο κλεφταρματωλό Στογιάν-Ιντζέ Βοϊβόντα στην αφάνεια. Οι Έλληνες τον αγνοούν, μα κι οι ομοεθνείς του στέκονται αμήχανοι μπροστά στο τέλος του.

    Ποιος ήταν άραγε ο Ιντζέ;

    Γεννήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, πιθανόν στην Ανατολική Θράκη, κατ? άλλους στην κεντροανατολική Βουλγαρία, με το όνομα Στογιάν. Γρήγορα ορφάνεψε από πατέρα, η μάνα του ξαναπαντρεύτηκε -κι ο πατριός του τον έδωσε γενίτσαρο στους Τούρκους. Αφού εκείνος έλαβε τη στρατιωτική εκπαίδευση στο Τάγμα των Γενιτσάρων, όπου έλαβε το όνομα Ιντζέ, επιστρέφοντας στη Βουλγαρία δολοφόνησε τον διοικητή του, κι οι άνδρες του τον ανακήρυξαν αρχηγό τους, για να συγκροτήσουν στη συνέχεια το δικό του ένοπλο σώμα στη Στράντζα της βουλγαρικής Θράκης. Ο θρύλος τον θέλει μετά το 1792 να ανδρώνεται ως αρματωλός και να ενώνεται με τις ομάδες των Κιρτζαλήδων, να ξεχωρίζει ως δίκαιος πολεμιστής, προστάτης του απλού λαού και στη συνέχεια αρχηγός των Κλεφτών της Βουλγαρίας. Όπως διαπιστώνουν οι ιστορικοί, ωστόσο, τα παραπάνω συνιστούν την επιτομή μιας λαϊκής εξιδανίκευσης -ενός ρομαντισμού όχι άγνωστου και στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από την εργασία του Τάκη Κανδηλώρου για τον «αρματωλισμό στην Πελοπόννησο»: Το παιδομάζωμα είχε σταματήσει πολύ πριν από τη γέννηση του Ιντζέ, οι Κιρτζαλήδες ήσαν διαβόητοι ληστές, και κάποια παλαιότερα και μάλλον γνησιότερα δημοτικά τραγούδια δεν περιποιούν τιμή στον ίδιο και τη δράση του. Ίσως πάλι η διήγηση που θέλει τον Βούλγαρο οπλαρχηγό, να κολακεύεται από το τραγούδι που του χάρισε κάποιος φοβισμένος αγρότης και να αποφασίζει πως η δόξα είναι προτιμότερη από τα λάφυρα, να μην απέχει πολύ απ' την πραγματικότητα.

    Όποια κι αν είναι η αλήθεια για την προϊστορία του Ιντζέ, οι τρεις και πλέον εκατοντάδες των κλέφτικων τραγουδιών που αφιερώθηκαν στο πρόσωπό του, μαρτυρούν για έναν άνθρωπο του οποίου η εικόνα προπορευόταν του προσώπου του, για να συναντήσει κάποια στιγμή αποκαθαρμένη την Ιστορία. Πράγματι, ο Ιντζέ ανηφορίζει μαζί με άλλους Βούλγαρους οπλαρχηγούς στην ημιαυτόνομη Μολδοβλαχία, πιθανότατα στο πλαίσιο της πολιτικής του περίφημου Ρώσου στρατηγού Μπαγκρατιόν, να αξιοποιήσει Βούλγαρους στρατιώτες εναντίον των Τούρκων. Εμφανίζεται να έχει υπηρετήσει στη φρουρά του Φαναριώτη ηγεμόνα της Μολδαβίας, Σκαρλάτου Καλλιμάχη μετά το 1812, και ακολούθως στη φρουρά του διαδόχου του, Μιχαήλ Σούτσου (Βόδα) ? του ανθρώπου που έδωσε τα χέρια με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη για την έναρξη της Επανάστασης απ' τα εδάφη του. Στα χρόνια της υπηρεσίας αυτής, ο Ιντζέ θα παντρευτεί μια γυναίκα, την Αικατερίνη, και θα κάνει κι έναν γιο.

    Είναι η εποχή που, μετά το 1819, το όνομα του Αλέξανδρου Υψηλάντη αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στα στόματα της αριστοκρατίας του Φαναρίου και ήδη αρχίζουν να εκδηλώνονται ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κινήσεις. Ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Αλέξανδρος Σούτσος πεθαίνει από δηλητηρίαση, η οικογένειά του θεωρεί πως έχει δολοφονηθεί από ανθρώπους της Φιλικής Εταιρείας, αλλά σε όποιον Έλληνα απευθύνεται, είναι ήδη μυημένος. Διάδοχος του Αλέξανδρου Σούτσου ορίζεται ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης, ο οποίος ωστόσο προτιμά να μη μεταβεί στο θρόνο του στη Βλαχία, αλλά να στείλει ως τοποτηρητές τον Στέφανο Μαυροκορδάτο και τον βουλγαρικής καταγωγής Φαναριώτη, Στέφανο Βογορίδη. Και όλως περιέργως, ο αδελφός του Σκαρλάτου Καλλιμάχη, ο μέγας δραγουμάνος, Ιωάννης Καλλιμάχης, προβαίνει σε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του αδελφού του στον αρχιγραμματέα της Υψηλής Πύλης, Χαλέτ Εφέντη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την εξορία του. Τη θέση του μεγάλου δραγουμάνου καταλαμβάνει πλέον ο Κωνσταντίνος Μουρούζης, ο ποντιακής καταγωγής, ρωσόφιλος Φαναριώτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον Υψηλάντη. Ο αδελφός του Μουρούζη, ο δραγουμάνος του οθωμανικού στόλου, Νικόλαος Μουρούζης, είναι ο άνθρωπος που θα τροφοδοτήσει με συστατικές επιστολές τον Παπαφλέσσα, προκειμένου να κατέλθει στην Ελλάδα ως απεσταλμένος του Πατριαρχείου.

    Στη φρουρά του Μιχαήλ Βόδα, ο Ιντζέ θα γνωρίσει τον καπετάνιο Αθανάσιο Καρπενησιώτη και θα έρθει σε επαφή με την Φιλική Εταιρεία, τη μυστική εταιρεία της Πατρίδας και της Επανάστασης. Οι δύο άνδρες ωστόσο, πιθανότατα να είχαν γνωριστεί και πιο νωρίς: Ο Καρπενησιώτης είχε υπηρετήσει κι αυτός στο ρωσικό στρατό στο πλαίσιο του ρωσοτουρκικού πολέμου, και στα 1810 είχε προαχθεί σε συνταγματάρχη.

    Με τη διάβαση του Προύθου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ξεκινά η ελληνική επανάσταση με τις βαλκανικές της συνιστώσες, τις χιλιάδες των Αλβανών, Σέρβων, Βουλγάρων και Ρουμάνων στρατιωτών που θα πολεμήσουν πλάι στους Έλληνες και την ηρωική νεολαία του Ιερού Λόχου. Η μοίρα ωστόσο το θέλησε, η αντίστροφη διάβαση του Προύθου στο Σκουλένι, να σημάνει και τη λήξη της βαλκανικής της περιπέτειας. Ο Υψηλάντης ξεκινά τον μεγάλο Αγώνα με ελλιπή προετοιμασία και χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, καθώς η προδοσία έχει ήδη αποκαλύψει τα σχέδια των Φιλικών στο Σουλτάνο.

    Η καταδίκη της Επανάστασης από τον Τσάρο, θα προκαλέσει τον αφορισμό του Πατριαρχείου και την ισχυρή πλέον επιφυλακτικότητα του πληθυσμού της Μολδοβλαχίας. Οι τοπικοί άρχοντες θα αποσύρουν τη στήριξή τους και ο Ρουμάνος ηγέτης, Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου, θα αρχίσει τις επαφές συμφιλίωσης με τους Οθωμανούς. Μετά τις πρώτες νίκες των επαναστατών, θα έρθει ο όλεθρος του Δραγατσανίου από την απερισκεψία ενός μοιραίου ανθρώπου, του Βασίλη Καραβιά, και η προδοσία του Σάββα Καμινάρη. Ο Υψηλάντης θα αλλοφρονήσει και θα καταφύγει στην Αυστρία όπου θα αφήσει τα κόκαλά του, ενώ τα υπολείμματα του διαλυμένου στρατεύματός του θα αγωνιστούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο διοικητής του Ιερού Λόχου, πρίγκιπας Γεώργιος Καντακουζηνός, θα καλέσει τα δικά του τμήματα να οχυρωθούν πλάι στον ποταμό Προύθο στο Σκουλένι. Ο ίδιος μάλλον, δεν έχει καμία διάθεση να πολεμήσει άλλο. Αποδεκατίζει το στράτευμά του, στέλνοντας περί τους 400 στρατιώτες στα γύρω βουνά, καθώς και 700 ιππείς υπό τον Σέρβο στρατηγό Μλάντεν (πιθανότατα τον Μλάντεν Μιλοβάνοβιτς, στενό συνεργάτη του Καραγεώργη Σερβίας) να αντιμετωπίσει τους Τούρκους πριν καταλάβουν το Ιάσι. Στο οχυρό, όπως μαρτυρά ο αγωνιστής Δημήτριος Σφήκας, μένουν ακροβολισμένοι 238 αγωνιστές. Ανάμεσά τους ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο Ιντζέ Βοϊβόντα και, σύμφωνα με βουλγαρικές πηγές, ο υπασπιστής (μπαϊρακτάρης) του τελευταίου με το όνομα Καρά Κόλιο. Και οι τρεις άνδρες, θα έχουν την ίδια τύχη.

    Απ'όσα διαβάζουμε στις εξιστορήσεις της Μάχης του Σκουλενίου, το οχυρό στον Προύθο δεν εξυπηρετούσε τίποτε άλλο, παρά τη δυνατότητα μιας συντεταγμένης αποχώρησης προς τα ρωσικά εδάφη, ή μια μάχη, στην οποία οι Οθωμανοί θα αναγκάζονταν να φεισθούν πυροβόλων και πυροβολικού, από το φόβο ότι οι οβίδες τους θα έπεφταν σε ρωσικό έδαφος. Το δεύτερο εξυπηρέτησε τους αγωνιστές τις ώρες της μάχης. Το πρώτο εξυπηρέτησε τον ίδιο τον Καντακουζηνό, ο οποίος διέβη τον Προύθο υποτίθεται για να ζητήσει πολεμοφόδια απ' τους Ρώσους, αλλά για να ανακοινώσει στη συνέχεια πως ο αγώνας είναι μάταιος. Οι άνδρες του Καντακουζηνού τού γύρισαν την πλάτη. Πλέον γι' αυτούς, ο πρίγκιπας δεν ήταν παρά ένας δειλός προδότης.

    Η Μάχη του Σκουλενίου θα ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου του 1821 και θα κορυφωθεί την επομένη. Δέκα μόλις μέρες μετά τη συντριβή του Δραγατσανίου, οι επαναστάτες θα προτιμήσουν στην ουσία να αυτοκτονήσουν πολεμώντας υπό την ηγεσία του Αθανάσιου Καρπενησιώτη εναντίον 7.000 Οθωμανών, και υπό τα αγωνιώδη βλέμματα των Ρώσων στρατιωτών απ' την απέναντι όχθη που δεσμεύονταν υπό την απειλή εκτέλεσης, σε αυστηρή ουδετερότητα. Μόνη παραχώρηση που επέτρεψαν οι επαναστάτες στους εαυτούς τους, ήταν η αποχώρηση των βαριά πληγωμένων προς το ρωσικό έδαφος, με διάβαση του ποταμού.

    Ο γραμματέας της οικογένειας Υψηλάντη, ο Ιωάννης Φιλήμων, καταγράφει σε σπαρακτικό τόνο τη μεγάλη θυσία: «Ο Κόντος και ο Ιντσές, αντεφορμήσαντες έφιπποι, οι Σταύρακας, Δαγκλιόστρος, Μαγκλέρος, Σφαέλλος, Μαμπαλιάρης, Κοντογόνης, Σοφιανός και άλλοι μετά πολλών στρατιωτών έπεσαν θύματα εκτός του Καρά Γιώργου, μόλις σωθέντος πεπληγωμένου (...) Ο δε αρχηγός, Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο ανήρ ούτος, του μεγάλου χαρακτήρος και της ηρωικής καρδιάς, τότε μόνον κατεβλήθη, καίτοι τετραυματισμένος, ότε η εν τη τελευταία στιγμή της αγωνίας, κενώσας κατά των Τούρκων και τα δύο αυτού πυροβόλα, ταύτα μεν εξεσφεδώνισε εν τω ποταμώ, την δε σπάθην γυμνώσας επελέκησε ετέρους δυο Τούρκους...».

    Οι μαρτυρίες για τις νέες Θερμοπύλες του Σκουλενίου, διέσχισαν τη Ρωσία και έφτασαν μέχρι τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή, τον Αλέξανδρο Πούσκιν. Απογοητευμένος ο ίδιος από την κατάληξη του Υψηλάντη, ξεκίνησε με βάση τις προφορικές μαρτυρίες των συμπατριωτών του να γράφει μία ρομαντική διήγηση με τίτλο «Ο Κίρτζαλης», «φωτογραφίζοντας» πιθανότατα τον Ιντζέ Βοϊβόντα. Ο Κίρτζαλης του Πούσκιν έχει όλα τα στοιχεία του βυρωνικού ήρωα -σκοτεινός, σκληρός, ατίθασος-σε σλαβική μορφή. Επιζεί της μεγάλης μάχης και μεταβαίνει στο Κισινιάου, αλλά οι Ρώσοι τον εκδίδουν στο Ιάσιο. Οι Τούρκοι τον συλλαμβάνουν, αλλά εκείνος, προφασιζόμενος πως θα τους πάει στο μέρος όπου έχει κρύψει τη λεία του, καταφέρνει με το γιαταγάνι του να ελευθερωθεί. Μια ωραία διήγηση, που θα 'ταν ακόμα πιο ωραία αν ήταν αληθινή. Έμεινε όμως ημιτελής.

    Τον επίλογο τον γράφει και πάλι ο Ιωάννης Φιλήμων: «Ιδίως δε ησθάνθη η Ελλάς την εκ των μαχών του Γαλατσίου, Δραγατσανίου, Σκουλενίου και Σέκου στέρησιν τοσούτων γενναίων και προσφιλών τέκνων αυτής, πολλών συν αυτοίς αριθμουμένων έτι και ομοθρήσκων αδελφών Σέρβων και Βουλγάρων».

    Η αλήθεια ήταν αυτή. Στο Γαλάτσι, στο Δραγατσάνι, το Σκουλένι και τη μονή Σέκου, απέτυχε η βαλκανική επανάσταση. Συνέχισε όμως η ελληνική, στην Ελλάδα. Και πλάι στην ελληνική, γεννήθηκε απ'τις στάχτες της η ευρωπαϊκή επανάσταση, ο άνεμος μιας φιμωμένης φιλελευθερίας που σάρωσε την Ευρώπη απ' άκρου εις άκρον.

    Κάθε 19 Απριλίου, τιμούμε τους αλλοεθνείς που αγωνίστηκαν, πολέμησαν ή έχασαν ακόμα και τη ζωή τους πλάι στην επαναστατημένη Ελλάδα. Έλληνα, μην τους ξεχνάς.

    [07] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Καθιερωμένος πλέον ετήσιος θεσμός του Μεγάρου, ο Κύκλος «Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» έρχεται φέτος να ξετυλίξει το αόρατο μουσικό νήμα που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές αλλά και κοσμικές συνθέσεις, που φιλοδοξούν να στείλουν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, το μήνυμα της ανάστασης και το φως της ελπίδας.

    «Το Adagio είναι ένας κύκλος για τη δύναμη της μουσικής που μας βάζει σε μία διαδικασία ψυχικής αναζήτησης» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Θανάσης Αποστολόπουλος. «Η προσπάθεια, φέτος, πέρα από τις μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, ήταν να κάνουμε μία δήλωση -όσο μπορεί η τέχνη να κάνει δηλώσεις - γύρω από το δράμα των προσφύγων» πρόσθεσε.

    Το πασχαλινό οδοιπορικό στους δρόμους του Θείου αλλά και του ανθρώπινου Πάθους, αρχίζει με τη «Μνήμη» και το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (23/4) - μια συναυλία με έργα συνθετών της Διασποράς, που δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Επόμενος σταθμός (24/4), η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Δημήτρης Μαραμής), ένας φόρος τιμής του μεγάλου συνθέτη σε όσους μαρτύρησαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου ερμηνεύει «Μαουτχάουζεν» αλλά και τη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» (σολίστ: Τάσος Αποστόλου, συμμετέχει η Χορωδία Αρμονία Ατενέα) καθώς και την «Κασσιανή».

    «Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειδικά για το «Μαουτχάουζεν», είναι να δει κανείς ότι πρόκειται για ένα έργο γεμάτο συναισθήματα, πως μέσα σ'ένα απελπιστικά ζοφερό περιβάλλον υπάρχει ο έρωτας, η φιλία, η συντροφικότητα, η συγκίνηση. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό στη συγκυρία που βρισκόμαστε τώρα, που κυριαρχεί μία θεωρητικοποίηση των πραγμάτων, και ξεχνάμε τελείως τι θα πει ανθρώπινος πόνος» ανέφερε ο Τάσος Αποστόλου.

    Η μουσική αναφορά στο Θείο Δράμα συνεχίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, με την πιανιστική εκδοχή του έργου «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (Μ. Δευτέρα 25/4) του Γιόζεφ Χάυντν, όπου η μουσική του φημισμένου Έλληνα πιανίστα Νίκου Λαάρη συναντά τις εικόνες του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη (αφιλοκερδής συμμετοχή). Παράλληλα με την εκτέλεση του μουσικού έργου, ο Γιάννης Μπεχράκης θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες αλλά και μαρτυρίες προσφύγων όπως τις έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης τους στο προσφυγικό: «Με τα χρήματα αυτά, οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να σώσουν ζωές. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, έχω δουλέψει μαζί τους, ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει κάνοντας τη δουλειά τους» είπε ο Γιάννης Μπεχράκης.

    Το «Αdagio» κορυφώνεται τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (26 και 27/4) με το «Human Requiem» που βασίζεται στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» του Μπραμς, καθώς και με το αριστουργηματικό «Ρέκβιεμ» του Βέρντι (27/4).

    [08] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Σικελίας

    Κοινή έκκληση προς την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες για τη στήριξη των Περιφερειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, θα απευθύνουν οι Περιφέρειες Αττικής και Σικελίας. "Δύο Περιφέρειες που "βιώνουν και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και εμπειρίες υποδεχόμενες ανθρώπους", όπως τόνισε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σικελίας, αντιπεριφερειάρχης Μαριέλα Λο Μπέλλο κατά τη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη, με την Περιφερειάρχη Αττικής.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη διαχείριση κρίσιμων πτυχών του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, μεταξύ των οποίων και το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Παράλληλα συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και την απορρόφηση των υπαρχόντων πόρων από τις Περιφέρειες, κατά προτεραιότητα.

    Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού τόνισε το γεγονός ότι οι δύο Περιφέρειες ξεχωρίζουν λόγω του κοινού χαρακτηριστικού ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του θέματος, παρουσίασε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη, λόγω του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του φαινομένου, να αναδειχθεί η περιφερειακή διάσταση της κρίσης καθώς οι Περιφέρειες της Ευρώπης λόγω της οργανικής τους θέσης, "μπορούν και πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής, ολοκληρωμένης προσφυγικής / μεταναστευτικής πολιτικής που δεν θα ακυρώνει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και κεκτημένα της ΕΕ. Μια πολιτική που θα καταστήσει αξιόπιστη την ΕΕ απέναντι στους πολίτες και ειδικότερα τους νέους".

    [09] Ολ. Γεροβασίλη: Το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον δράκο

    «Το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημειώνει ότι «σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία "υπεραπέδωσε" για το 2015».

    «Ο μύθος της Νέας Δημοκρατίας ότι "η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία" καταρρίπτεται παταγωδώς», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογραμμίζει ότι «την Πέμπτη, η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία».

    «Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα κάνει, ως οφείλει, την αυτοκριτική του ο κ. Μητσοτάκης; Δυστυχώς, το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [10] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του πρόσφυγα που τραυματίστηκε από αστυνομικό όχημα στην Ειδομένη

    Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, o 40χρονος Σύρος που τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο 40χρονος πρόσφυγας τραυματίστηκε όταν «ενώ εκτελούσε εργασίες εξωτερικά της σκηνής του, έχασε την ισορροπία του και κατά την πτώση του στο έδαφος επέπεσε στην πλαϊνή πλευρά διερχόμενου αστυνομικού οχήματος (τύπου βαν), το οποίο οδηγούσε 46χρονος αστυνομικός».

    Κατά πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς.

    [11] Η Πάτι Σμιθ επιστρέφει στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στις 25/6

    Μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της ροκ, η ιδιαίτερα αγαπητή στην χώρα μας, Πάτι Σμιθ, επιστρέφει στην Αθήνα, για μια μοναδική βραδιά, στο Piraeus Academy, στον Κεραμεικό, το Σάββατο 25 Ιουνίου.

    Τρία χρόνια μετά την εμφάνισή της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και ποιήτρια θα ερμηνεύσει από σκηνής με το συγκρότημά της ολόκληρο τον μνημειώδη πρώτο της δίσκο, «Horses», μαζί με μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα της τραγούδια!

    Σημείο αναφοράς για τότε αλλά και για σήμερα, ένας δίσκος με ιδιαίτερη απήχηση και επιρροή στην ιστορία της ροκ μουσικής και προάγγελος του πανκ, το «Horses» ηχογραφήθηκε το 1975 από την Πάτι Σμιθ και το συγκρότημά της στα Electric Lady Studios.

    Oι Λένι Κέι και Τζέι Ντι Ντόχερτι, αυθεντικά μέλη του πρώτου της γκρουπ, την συνοδεύουν σε ένα περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στην Ευρώπη, όπου συγκαταλέγεται και αυτό της χώρας μας. Θα είναι μια αληθινή γιορτή, λέει η ίδια αναφερόμενη στην περιοδεία της.

    [12] «Στο χέρι μας η πρόκριση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Κακαρούδης

    Η...μπάλα είναι στα χέρια του, «καυτή», όσο και άλλες φορές στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Εντούτοις, υπάρχει μια διαφορά: η ισχυρότερη επιθυμία για επιτυχία. Προσδοκία είναι η αυλαία της χρονιάς να κλείσει με θετικό πρόσημο, αφήνοντας «γλυκιά» γεύση σε όλους στις τάξεις του και δημιουργώντας υψηλότερες προσδοκίες για το άμεσο μέλλον. Όλα τα προαναφερόμενα αφορούν τον ΠΑΟΚ, που έκανε το μπρέικ στο ΟΑΚΑ, απέναντι στην ΑΕΚ και ετοιμάζεται αποφασιστικά να τελειώσει τη σειρά των προημιτελικών των πλέι οφ της Α1 με την Ένωση στο «σπίτι» του. Να κερδίσει για δεύτερη φορά και να εξασφαλίσει παρουσία στα ημιτελικά της τελικής φάσης του πρωταθλήματος. Τη «γραμμή» που έχουν οι «ασπρόμαυροι» για το δεύτερο αγωνιστικό ραντεβού με την ΑΕΚ, κατέθεσε εμφατικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Πρακτορείο 104,9, ο Κώστας Κακαρούδης.

    «Στην καλή μας μέρα, με συγκέντρωση, μπορούμε να κερδίσουμε τον οποιονδήποτε. Η πρόκριση είναι στο δικό μας χέρι», τόνισε, αρχικά, ο 32χρονος πάουερ φόργουορντ του «Δικεφάλου». Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο παιχνίδι με την ΑΕΚ θα είναι πιο δύσκολο από το πρώτο, είναι δεδομένο πως δεν εφησυχάζουμε. Επιδίωξή μας είναι να παίξουμε με πάθος, δύναμη και να μη δώσουμε το περιθώριο στην ΑΕΚ να πιστέψει ότι μπορεί να κερδίσει. Χρειάζεται να φανούμε ακόμη πιο δυνατοί, σε σχέση με την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, για να φτάσουμε στη νίκη. Έχουμε, πλέον, το πλεονέκτημα έδρας, το άγχος υφίσταται περισσότερο στον γηπεδούχο, η ΑΕΚ είναι καλή και έμπειρη ομάδα. Νομίζω πως έχουμε να περιμένουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2016 - 16:32:39 UTC