Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λίβανο ο Φρανουσά Ολάντ
  • [02] Πάπας: Θαυμάζω τους Έλληνες που κράτησαν ανοιχτή την καρδιά τους
  • [03] Μηνύματα αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας

  • [01] Στο Λίβανο ο Φρανουσά Ολάντ

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα στον Λίβανο, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή που θα τον οδηγήσει στη συνεχεια στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία.

    Τον Ολάντ υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο αντιπρόεδρος της λιβανικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Σαμίρ Μοκμπέλ.

    Αυτή η διήμερη "επίσκεψη εργασίας" στον Λίβανο θα είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

    Ο Λίβανος, χώρα γειτονική της Συρίας, υποδέχεται 1,1 εκατ. Σύρους, δηλαδή το αντίστοιχο του ενός τετάρτου του πληθυσμού του.

    Ο Ολάντ θα μεταβεί σ' έναν καταυλισμό υποδοχής, όπου θα συναντήσει συριακές οικογένειες που ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία.

    Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους φθάνει σε μια χώρα η οποία διέρχεται μια θεσμική κρίση και δεν έχει πρόεδρο από τον Μάιο του 2014.

    Θα έχει συνομιλίες με το σύνολο των λιβανέζων αξιωματούχων "σε πνεύμα ισορροπίας και σεβασμού", σύμφωνα με το περιβάλλον του.

    Ο Ολάντ θα συναντηθεί κυρίως με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ

    Σκοπεύει επίσης να σηματοδοτήσει "την υποστήριξη" της Γαλλίας "προς τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις" την ώρα που ένα σημαντικό συμβόλαιο ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια γαλλικού οπλισμού στον Λίβανο, το οποίο είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2015, ανεστάλη με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας που επρόκειτο να το χρηματοδοτήσει με μια δωρεά.

    Τον Ιανουάριο είχε ανακοινωθεί από το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν πως οι παραδόσεις του οπλισμού θα επαναλαμβάνονταν την άνοιξη.

    [02] Πάπας: Θαυμάζω τους Έλληνες που κράτησαν ανοιχτή την καρδιά τους

    Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα για πολλούς αποδημούντες, αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω στο νησί.Ευχαριστώ το θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα και θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΠροκόπηΠαυλόπουλο που με προσκάλεσε, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο λαό της Λέσβου .

    Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες κράτησε ανοιχτή την καρδιά του και προσέφερε σε όσους έχουν ανάγκη.Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω την έκκληση μου για βοήθεια. Πολλοί πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα διαβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, τόνισε ο ποντίφικας.

    Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι. Είναιαναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο, είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

    Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό, είπε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    Απότο λιμάνι της Μυτιλήνης Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος έκαναν κοινή δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου.

    Σε μια συμβολική κίνησηΦραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος πέταξαν στεφάνια στα νερά του Αιγαίου στη μνήμη όλων εκείνων και κυρίως των παιδιών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

    Η αναχώρηση του ποντίφικα

    Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 12 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό.

    Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

    Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ? ΜΠΕ, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Οι 10 αυτοί πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

    Κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ποντίφικα

    Στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και, ειδικότερα, στις συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

    Στην κατ' ιδίαν συνάντηση τους υπογραμμίστηκε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί τιμή και λόγο υπερηφάνειας για την Ελλάδα η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών από τον λαό της, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι εδώ και έξι χρόνια ο ελληνικός λαός υποφέρει άδικα από τη σκληρή λιτότητα που οι διεθνείς χρηματαγορές του επέβαλαν προκειμένου να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν δίστασε να δώσει από το υστέρημά του για να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων, αναδεικνύοντας, έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

    Στην συνάντηση, τονίστηκε επίσης, η ανάγκη να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τα επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, μέσα από την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, την εξάλειψη των παράνομων διόδων και την κατοχύρωση νόμιμων διαδικασιών επανεγκατάστασης στην Ευρώπη.

    [03] Μηνύματα αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας

    Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα, απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

    «Δεν είστε μόνοι σας» και «μην χάνετε την ελπίδα» ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκού προς τους πρόσφυγες. Εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».

    «Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».

    «Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

    «Θρηνήσαμε», είπε, «καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας, των αδελφών σας, να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες τους».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.

    Αναλυτικότερα τα μηνύματα των τριών θρησκευτικών ηγετών, κατά τη σειρά που τα εκφώνησαν.

    -Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι μαζί υπογραμμίζουμε ενώπιον ολοκλήρου του χριστιανικού και όχι μόνο κόσμου την σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων». Ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό Βαρθολομαίο, όπως είπε, που ως πρώτος της Ορθοδοξίας μας ευλογεί με την παρουσία του και ως πρώτος ήρθε να ενώσει τη φωνή του».

    «Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα από τη Λέσβο να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε αυτοί που κρατούν τις ζωές άλλων στα χέρια τους να αλλάξουν ρότα ώστε η ευθύνη και η ασφάλεια να επιστρέψουν σε κάθε χώρα και σπίτι και πολίτη.

    Επισήμανε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταδικάζουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες τις πολιτικές που φέρνουν αυτούς τους ανθρώπους σε αδιέξοδο και τόνισε ότι «θα δράσουμε μέχρι να πάψει αυτός ο παραλογισμός και η απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να τονίσει πως «μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο».

    Είπε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο «Γολγοθάς» του ελαφρύτερος. Είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά θρηνούν τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.

    «Έχουμε κάνει αρκετά και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την προσφυγική κρίση», τόνισε και στο ίδιο πλαίσιο απηύθυνε έκκληση «να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτή η τραγική κατάσταση που ζούμε».

    «Ελπίζω να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου. Εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν εκεί ανέμελα και να χαίρονται τη ζωή», είπε, ολοκληρώνοντας το μήνυμα του.

    -Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες με την προσφώνηση «αδελφοί και αδελφές μου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ταξιδέψαμε εδώ «για να σας κοιτάξουμε στα μάτια να ακούσουμε τις φωνές σας, να κρατήσουμε τα χέρια σας, για να σας πούμε οτι σας νοιαζόμαστε, γιατί ο κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει». Είπε ότι με τους αδελφούς του τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, βρίσκονται εδώ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους στους Έλληνες που καλωσόρισαν και φρόντισαν τους πρόσφυγες, για να τους θυμίσουν ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι απομακρύνονται από εμάς, ο Θεός είναι καταφύγιο δύναμης.

    Αναφέρθηκε στις αιτίες του ξεριζωμού των προσφύγων, που είναι η αποφυγή των πολέμων και της πείνας, αλλά και στην αγωνία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι στην καρδιά τους για τις οικογένειες τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο και πιο ασφαλές μέλλον.

    «Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους προσφιλείς σας. Θρηνήσαμε καθώς γίναμε μάρτυρες της ευαισθησίας των ανθρώπων της Λέσβου και άλλων νησιών. Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας, των αδελφών σας, να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες τους», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να συμπληρώσει: «Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν τον φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά όλον τον κόσμο». Είπε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε και όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο θα αντιδράσουμε στην κρίση και τις συγκρούσεις».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και πως το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Ευχήθηκε οι συρράξεις στη Μ. Ανατολή «που βρίσκονται στη ρίζα της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα να τελειώσουν». «Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε την δραματική κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή, αλλά και των άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή που κατεπείγοντα χρειάζεται την κινητοποίηση μας αν δεν θέλουμε να εξαφανιστούν», είπε.

    «Υποσχόμαστε», συνέχισε, «ότι δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς» και διαβεβαίωσε οτι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές του κόσμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ειρήνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας, η Ειρήνη είναι η αρχή της ιστορίας που είναι δεμένη με το μέλλον», για να υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να το ξέρει αυτό πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο».

    -Ο Πάπας Φραγκίσκος

    «Αγαπητοί αδελφοί, αγαπητές αδελφές μου. Σήμερα ήθελα να βρεθώ δίπλα σας και θα ήθελα να σας πω ότι δεν είστε μόνοι σας».

    Με αυτή την φράση ξεκίνησε το μήνυμα του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι αυτές τις εβδομάδες, αυτούς τους μήνες, πέρασαν πάρα πολλά δεινά σε αναζήτησή μιας καλύτερης ζωής, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να φύγουν από συνθήκες συγκρούσεων για χάρη των παιδιών τους. Μίλησε για τις πολλές θυσίες που έκαναν για τις οικογένειες τους, για το ότι γνώρισαν πόσο πονάει το ότι άφησαν πίσω τους όσα τους ήταν προσφιλή. «Και αυτό είναι το πιο δύσκολο, δίχως να γνωρίζετε τι επιφυλάσσει το μέλλον για εσάς», πρόσθεσε, όπως και πολλοί άλλοι, όπως εκείνοι, που βρίσκονται σε καταυλισμούς, ελπίζοντας να φτιάξουν μια καινούρια ζωή σε αυτή την ήπειρο.

    Μιλώντας για την επίσκεψή τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είπε ότι ήρθαν εδώ «απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης. Ελπίζω ο κόσμος να προσέξει αυτές τις τραγικές καταστάσεις και να αποκριθεί με έναν αξιοπρεπή τρόπο», υπογράμμισε.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους σαν μία οικογένεια, για να εξηγήσει πως όταν πάσχει ο αδελφός ή η αδελφή μας αυτό μας αγγίζει όλους.

    «Ξέρουμε», είπε, «πόσο εύκολο είναι για μερικούς ανθρώπους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων και να εκμεταλλευτούν την ευάλωτη θέση στην οποία έχουν περιέλθει».

    «Ξέρουμε όμως ότι αυτές οι κρίσεις μπορεί να βγάλουν προς τα έξω ό,τι καλύτερο έχουμε», συνέχισε, για να επισημάνει πως αυτό το είδαμε, παραπέμποντας στη στάση του ελληνικού λαού: «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο». Πρόσθεσε ότι μένουν πολλά να γίνουν, όμως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό πως στα δεινά μας δεν μένουμε ποτέ μόνοι μας.

    «Μη χάνετε την ελπίδα», είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε οι μεν στους δε είναι η αγάπη, ένα ελεήμον βλέμμα, η διάθεση να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, ένας ενθαρρυντικός λόγος, μια προσευχή». «Αυτό το δώρο μπορείτε να το μοιραστείτε μεταξύ σας», είπε.

    Αναφέρθηκε στην παραβολή του «καλού Σαμαρείτη» που, όπως επισήμανε, είναι μια παραβολή για το έλεος του Θεού που προορίζεται για τον καθέναν μας. Είπε ότι ο Θεός είναι εκείνος που δείχνει οίκτο στους ανθρώπους κι αυτό είναι μια έκκληση για να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη. «Μακάρι, όπως ο καλός Σαμαρείτης, οι αδελφοί μας και οι αδελφές μας να σας βοηθήσουν, σε πνεύμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σε σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το μήνυμα του με την αναφορά «σας αγκαλιάζω όλους με στοργή» και κάνοντας επίκληση στα θεία δώρα της δύναμης και της ειρήνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 April 2016 - 14:32:20 UTC