Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχίες εκφράζουν οι ευρωβουλευτές για την ευρωτουρκική συμφωνία
  • [02] Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα
  • [03] Κλείνει η Ηλεκτρονική Αθηνών που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης
  • [04] Κέρκυρα: Συνελήφθη 51χρονος εκπαιδευτικός με την κατηγορία της ασέλγειας σε δύο ανήλικες μαθήτριες
  • [05] Το ισχύον σύστημα ασύλου απέτυχε.Το ΕΚ ψήφισε να δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό σύστημα συλλογής αιτήσεων ασύλου

  • [01] Ανησυχίες εκφράζουν οι ευρωβουλευτές για την ευρωτουρκική συμφωνία

    Τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι ενημέρωσαν την Ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    O Ντ. Τουσκ παραδέχτηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως οι λύσεις που τίθενται σε εφαρμογή «δεν είναι ιδανικές», πως η συμφωνία με την Τουρκία «δεν είναι τέλεια» και πως υπάρχει «πλήρης επίγνωση των κινδύνων και των αδυναμιών της». «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά έχω επίγνωση του γεγονότος ότι τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα εφαρμοστεί. Η συμφωνία με την Τουρκία και το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων εγείρουν αμφιβολίες ηθικού χαρακτήρα, αλλά και νομικού, όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας. Συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις αμφιβολίες, πάρα πολύ. Μπορούν να διαλυθούν μόνο εφαρμόζοντας στην πράξη τις λύσεις, όπως έχουν συμφωνηθεί με κάθε λεπτομέρεια», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ υποστηρίζοντας τη συμφωνία υπογράμμισε πως στόχος είναι να αντικατασταθεί «αυτή η άθλια εμπορία ανθρώπων» με «ελεγχόμενες και νόμιμες μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο». Ανέφερε δε, πως στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μέχρι στιγμής 325 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και 79 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στις χώρες της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Θέλω το σύστημα ασύλου μας να είναι το καλύτερο στον κόσμο». Τόνισε δε, πως η μεταρρύθμιση του συστήματος θα βασιστεί σε «μία αρχή: την αλληλεγγύη». «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε κανένα κράτος μέλος, να αντιμετωπίσει μόνο του μια κρίση. Η θέση της χώρας στον χάρτη δε θα έπρεπε να καθορίζει το μερίδιο της δουλειάς του», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών, ωστόσο, κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι Σύροι πρόσφυγες ωθούνται πίσω στις Συρία από τις τουρκικές αρχές. Πολλοί ομιλητές αμφισβήτησαν το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες, ενώ αρκετοί τόνισαν, επίσης, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και επανέλαβαν την έκκληση να εξασφαλιστεί ένας ασφαλής και νόμιμος τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη.

    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος στους δύο προέδρους έκανε λόγο για «αποτυχία» της ΕΕ να εφαρμόσει «τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου για αναλογική μετεγκατάσταση», η οποία «φορτώθηκε» στους ώμους ενός κράτους μέλους, της Ελλάδας, «εξωραϊζοντας παράλληλα την Τουρκία».

    «Η χώρα μου, η Ελλάδα, σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, εξαιτίας του πολέμου, της γεωγραφίας, αλλά και της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Και ο ελληνικός λαός, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και αλληλεγγύη και όχι να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος ή ως σάκος του μποξ», προσέθεσε ο Δ. Παπαδημούλης.

    Τέλος, πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν τη λειτουργικότητα της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι λαθρέμποροι θα βρουν νέες διαδρομές για τη μεταφορά προσφύγων. Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία για την έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Άλλοι, ωστόσο, τόνισαν ότι ακόμη και αν η συμφωνία δεν είναι τέλεια, είναι το πιο ρεαλιστικό εργαλείο που έχει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

    [02] Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα

    Ησυμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, φέρεται να είναι η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

    Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα περίπου και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Φρανσουά Ολάντ αποχαιρέτησε με θερμό εναγκαλισμό τον Αλέξη Τσίπρα, συνοδεύοντάς τον έως το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    [03] Κλείνει η Ηλεκτρονική Αθηνών που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης

    Σε κατάσταση πτώχευσης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η Ηλεκτρονική Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει, από τις 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά.

    Ειδικότερα, η Ηλεκτρονική Αθηνών έκανε γνωστό ότι, δυνάμει της υπ? αριθ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, που, εκτός των άλλων, ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

    Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίσθηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους, τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και, στη συνέχεια, ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό».

    «Το αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση».

    «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», όπως τονίζει η Ηλεκτρονική Αθηνών στην ανακοίνωσή της.

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/04/2016 και ώρα 11:00 π.μ. στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

    [04] Κέρκυρα: Συνελήφθη 51χρονος εκπαιδευτικός με την κατηγορία της ασέλγειας σε δύο ανήλικες μαθήτριες

    Συνελήφθη, 51χρονος εκπαιδευτικός, με την κατηγορία των ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εκπαιδευτικός που δίδασκε σε περιφερειακό σχολείο της Κέρκυρας, φέρεται να ασέλγησε σε δύο μαθήτριες του δημοτικού σχολείου, εννέα και έντεκα χρονών αντίστοιχα.

    Ο 51χρονος εκπαιδευτικός προσήχθη νωρίς το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, μετά από καταγγελίες γονέων, σύμφωνα με τις οποίες, προέβη κατ? επανάληψη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος των δύο ανήλικων κοριτσιών τους, ενώ το απόγευμα διετάχθη από τον Εισαγγελέα η σύλληψή του.

    Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, εις βάρος του, τον βαρύνει με τις κατηγορίες της «αποπλάνησης και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια».

    Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας που πραγματοποίησε την έρευνα, διερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες συναφείς πράξεις, ενώ αύριο το απόγευμα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

    [05] Το ισχύον σύστημα ασύλου απέτυχε.Το ΕΚ ψήφισε να δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό σύστημα συλλογής αιτήσεων ασύλου

    Τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος συλλογής και κατανομής αιτήσεων ασύλου, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και να εκπληρώσουν τα κράτη τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψηφοφορία της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

    Πρόκειται για ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία (459 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 52 αποχές) που εισηγήθηκαν οι ευρωβουλευτές, Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα) και η Σεσίλ Κιένγκε (Σοσιαλιστές, Ιταλία) εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Τόσο οι εισηγήτριες, όσο και οι ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στη συζήτηση που προηγήθηκε, αναγνώρισαν την αποτυχία του ισχύοντος ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στη διαχείριση των αυξανόμενων ροών μεταναστών και ζήτησαν τη ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου.

    «Εάν είμαστε μια Ένωση με κοινές αξίες, θα πρέπει να γίνουμε και μια Ένωση κοινών ευθυνών», δήλωσε η εισηγήτρια Ρομπέρτα Μέτσολα, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

    Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι 1,8 εκατ. άνθρωποι ήλθαν πέρυσι στην Ευρώπη, 3.771 πνίγηκαν στη Μεσόγειο, ενώ φέτος έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 77 παιδιά. «Αυτό είναι το μέγεθος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, δεν θα πρέπει να παραμείνουν ανώνυμα στατιστικά στοιχεία, δεν θα πρέπει να αναισθητοποιηθούμε, αλλά σαν πολιτικοί θα πρέπει να τοποθετηθούμε και να δράσουμε», υπογράμμισε

    Σύμφωνα με την κ. Μέτσολα, η λύση της μετεγκατάστασης είναι σε σωστή κατεύθυνση, εκείνοι όμως που μετακινούνται από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ λίγοι σε αριθμό.

    «Η μετανάστευση δεν χρειάζεται καταπολέμηση αλλά διαχείριση», τόνισε η συν εισηγήτρια Σεσίλ Κιένγκε, επιμένοντας ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση πρέπει να βασιστεί στην αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών. Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά σε ειδικά μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, μέσω ειδικού Ταμείου Αρωγής.

    Με το σημερινό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός προσφύγων έχει στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί από τους συνολικά 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά στην επανεγκατάσταση, υπογραμμίζουν ότι «η Ένωση έχει ανάγκη μιας δεσμευτικής και υποχρεωτικής νομοθετικής προσέγγισης για το θέμα».

    Για το θέμα της «επανεισδοχής» ζητούν τη σύναψη νέων συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να υπερισχύουν έναντι των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών. Συγχρόνως υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες πρέπει να επιστρέφονται μόνο εάν η χώρα επιστροφής είναι ασφαλής για αυτούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 20:32:20 UTC