Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Πορτογαλίας: Κοινός βηματισμός και δράση στη διπλωματία
  • [02] Κοινή Διακήρυξη κατά της λιτότητας «για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη»
  • [03] «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το πρώτο βήμα για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης»
  • [04] Η Κρ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] Ειδομένη: Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων
  • [06] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Κηφισού, λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων
  • [07] Αυστηρό μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου προς τα Σκόπια
  • [08] Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας»
  • [09] Γαλλικό όχημα πόλης
  • [10] ΝΒΑ: «Μια ανάσα» από το ρεκόρ οι Γουόριορς
  • [11] Ο Πετρούνιας πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [12] Επίδειξη δύναμης του Ολυμπιακού με 5-2 στο Αγρίνιο

  • [01] Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Πορτογαλίας: Κοινός βηματισμός και δράση στη διπλωματία

    Ένωσαν τα χέρια και αποφάσισαν να συντονίσουν κοινό βηματισμό και δράση στη διπλωματία, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας Νίκος Κοτζιάς και Αουγκούστο Σάντος Σίλβα στη κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ηχωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί,στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πορτογάλου πρωθυπουργού στην Αθήνα Αντόνιο Κόστα, σηματοδοτεί άλλωστε, συμβολικά και ουσιαστικά, την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο και στέλνει ένα μήνυμα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις ευρωπαϊκές επιλογές στην ευρύτερη περιοχή μας.

    Βασικός στόχος της διπλωματικής συμπόρευσης των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, είναι μία Ευρώπη που δεν θα στερείται πλέον οράματος και πρωτοβουλιών και στην εξωτερική πολιτική. Κοινή εξάλλου, όπως επιβεβαιώθηκε, είναι η αντίληψη των δύο χωρών σε όλα τα θέματα που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά.

    Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, και στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, με έμφαση τόσο στην απόρριψη των καταστροφικών για την Ευρώπη μονομερών ενεργειών, όσο και στην κοινή πεποίθηση ότι μόνο η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη μπορούν να διαμορφώσουν αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική. Η κοινή στάση στο ζήτημα αυτό υλοποιείται στην πράξη με την δεδηλωμένη πρόθεση της Πορτογαλίας να δεχτεί με μετεγκατάσταση ακόμα περισσότερους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    [02] Κοινή Διακήρυξη κατά της λιτότητας «για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη»

    Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, υπογραμμίζεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα, με τίτλο: «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».

    Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι είναι η πρώτηορά που υπάρχει κοινή διακήρυξη χωρών του Νότου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τη συνεργασία στην ΕΕ και τα πολυμερή fora για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, την οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και το μεταναστευτικό.

    Για το προσφυγικό, ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης, τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων, και υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου, ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της.

    Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι ηπολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματικήκαι ότι ηλιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.

    Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

    Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».

    ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

    Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

    [03] «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το πρώτο βήμα για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης»

    Το πρώτο βήμα για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης θα είναι η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην γαλλική εφημερίδα La Τribune. «Η υπογραφή μίας δύσκολης συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο ήταν η αρχή μιας πολύ μεγάλης και πολύπλευρης προσπάθειας που στόχο έχει την τελική απομάκρυνση της χώρας από τις οικονομικές και πολιτικές περιπέτειες», αναφέρει στο άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπόδια που θέτουν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι αξιωματούχων του ΔΝΤ και την πολεμική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει προχωρήσει στην ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και δίνεται η ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να ανασάνει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

    «Ήδη από το 2015 έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να γυρίσει σελίδα η χώρα και η οικονομία και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το Β? Εξάμηνο του 2016 αλλά και σε ισχυρή ανάκαμψη τα έτη 2017 και 2018. Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις παράλληλες κρίσεις, οικονομική και προσφυγική, η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα ήρθε η ώρα των Ευρωπαϊκών θεσμών να συμβάλλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας, να τηρηθεί η δέσμευση για το χρέος, και να προχωρήσουν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσα σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Παπαδημούλης.

    [04] Η Κρ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραδέχθηκε το λάθος που έκανε με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει και να ενστερνιστεί τα αναγκαία μέτρα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι ο πολύ σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχυθεί στις σημερινές συνθήκες της προσφυγικής κρίσης.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια λάθη έκαναν η ίδια και το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, η Λαγκάρντ απάντησε: «Παραδεχθήκαμε ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου - όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) - υποεκτιμήσαμε τις υφεσιακές συνέπειες που είχαν ορισμένα μέτρα που συστήσαμε. Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει πραγματικά και να ενστερνιστεί τα μέτρα που ήταν αναγκαία, επειδή προχωρούσαμε από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και πάντα ακούγαμε: "δεν είναι πραγματικά το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι πραγματικά τα μέτρα μας. Έχουν επιβληθεί από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη της στο ίδιο τσουβάλι". Επομένως, νομίζω ότι αυτό είχε υπερεκτιμηθεί».

    Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εφησυχάζει για την Ελλάδα. «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα από τη διεθνή κοινότητα - μεταξύ άλλων, και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της Ευρωζώνης - σε μία χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το καθήκον να πει: "Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει". Και αυτό είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία. Θεωρώ ως καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετράμε τη δυνητική απόδοση των μεταρρυθμίσεων αυτών και να αποκαθιστούμε την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί διαρκώς απλά να παρακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επανίδρυση του κράτους τους».

    [05] Ειδομένη: Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων

    Τεταμένη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας.

    Τα περίπου εκατό άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι, κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Σταμάτησαν δε το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας.

    Αυτή την ώρα πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παραμένει και το βαγόνι.

    [06] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Κηφισού, λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων

    Λόγω τριών τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν νωρίτερα, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και στα δύο ρεύματα της κεωφόρου Κηφισού, από το ύψος της Μεταμόρφωσης έως και τη λεωφόρο Αθηνών.

    Τα δύο τροχαία ατυχήματα έγιναν στην κάθοδο της Κηφισού, στο ύψος των ΚΤΕΛ και του ΟΠΑΠ, ενώ το τρίτο στην άνοδο, στο ύψος της Λένορμαν. Σύμφωνα με την Τροχαία, σε λίγη ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

    [07] Αυστηρό μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου προς τα Σκόπια

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια, ότι χώρες που συμπεριφέρονται με αδιανόητες και απαράδεκτες συμπεριφορές προς τον ανθρωπισμό, όπως οι χθεσινές από πλευράς της γειτονικής χώρας προς του πρόσφυγες, δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής, σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για εμβάθυνση των θεσμών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση και να μπει τέλος σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που εμφανίζεται αυτήν την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το σημείο έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρωθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που είναι κοινή- όπως είπε- στην Ευρώπη και δεν αφορά μόνο τις χώρες μας. Δεύτερον, σχετικά με τον ESM τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει και τα στελέχη εκείνα που θα μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ με τη νοοτροπία του ευρώ και όχι να υπάρχει ένα είδος «δανεισμού» στελεχών από άλλους οργανισμούς. «Τους σεβόμαστε απολύτως, αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε πολύ περισσότερο δικά μας στελέχη, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νοοτροπία ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [08] Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας»

    «Πιστεύουμε πως η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητας» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημείωσε επίσης ότι «Διεκδικούμε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

    Αναλυτικά οι δύο αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο Twitter:

    «Υποδεχτήκαμε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Α. Κόστα. Πιστεύουμε πως η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας».

    «Διεκδικούμε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».

    Υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντηση.«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση, στην οικονομία, την ασφάλεια και φυσικά το μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει: «Οπότε πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μάς υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά, με σκοπό να προωθήσουμε μια εναλλακτική ατζέντα».

    «Και τώρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας».

    [09] Γαλλικό όχημα πόλης

    Το Peugeot 108 είναι η πρόταση της γαλλικής μάρκας για το αστικό περιβάλλον. Έχει μήκος 3,47 μ. και πλάτος 1,62 μ. ενώ ο μικρός κύκλος στροφής μόλις 9,6 μ. αυξάνει την ευελιξία του και τους επιτόπιους ελιγμούς.

    Το μοντέρνο ταμπλό περιλαμβάνει κυκλικό πίνακα οργάνων που εσωκλείει το ταχύμετρο και μια επίσης στρόγγυλη οθόνη LCD, η οποία φιλοξενεί το δείκτη καυσίμου και την ένδειξη για την εξωτερική θερμοκρασία. Ψηφιακό είναι και το στροφόμετρο που βρίσκεται αριστερά του ταχύμετρου, σε σχήμα μπάρας, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν τα πράσινα βελάκια (Gear Shift Indicator) που υποδεικνύουν στον οδηγό την βέλτιστη αλλαγή σχέσεων.

    Στην κεντρική κονσόλα κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη αφής διάστασης 7΄΄, η οποία πλαισιώνεται μερικά εκατοστά χαμηλότερα από τον διακόπτη εκκίνησης του κινητήρα (Engine Start Stop) και το μπουτόν των αλάρμ.

    Στην έκδοση κάμπριο, η αναδίπλωση της ηλεκτροκίνητης υφασμάτινης οροφής, αποκαλύπτει ένα «παράθυρο» προς τον ουρανό με πλάτος 80 εκ. και μήκος 76 εκ. Επιπρόσθετα, το άνοιγμα μπορεί να ρυθμιστεί σε ενδιάμεση θέση. Ένας ανεμοθραύστης ξεπροβάλλει αυτόματα κάθε φορά που η οροφή ανοίγει ώστε να μειωθεί η περιδίνηση του αέρα στην καμπίνα.

    Η διασύνδεση ενός smartphone με το αυτοκίνητο προσφέρει στον οδηγό ένα σύνολο αμφίδρομης επικοινωνίας. Πέρα από την δυνατότητα ρύθμισης του ηχοσυστήματος, του υπολογιστή ταξιδίου και λοιπών ρυθμίσεων του αυτοκινήτου από την οθόνη αφής 7΄΄ που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, ο οδηγός έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε εφαρμογές της smartphone συσκευής του. Συγκεκριμένα, το σύστημα Mirror Screen επιτρέπει την αναπαραγωγή κάποιων λειτουργιών του smartphone και την εύκολη διαχείρισή τους, μέσω της οθόνης αφής. Η σύνδεση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: μέσω του ασύρματου Bluetooth για την αναπαραγωγή κυρίως των τηλεφωνικών κλήσεων και την ακρόαση μουσικών αρχείων, καθώς και μέσω του Mirror Screen για την χρήση των συμβατών εφαρμογών (διαδικτυακό ραδιόφωνο, πλοήγηση, Music, κ.α.). Το Mirror Screen χρησιμοποιεί την τεχνολογία MirrorLinkTM για συσκευές που τρέχουν σε περιβάλλον Android, RIM και Windows, καθώς και για συσκευές που υποστηρίζονται από την AppInCar για τηλέφωνα που τρέχουν σε iOs.

    Φιλοξενεί τέσσερις επιβάτες και ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 243 λίτρα, με κιτ επισκευής.

    Εξοπλίζεται με τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες: 1.000 κ.εκ. VTi 68 ίππων που συνδυάζεται με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, εκπομπές CO2 95 γραμ./χλμ., μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ. Ο ίδιος κινητήρας με 5-τάχυτο αυτοματοποιημένο κιβώτιο εκπέμπει 97 γραμ. CO2/χλμ., μέση κατανάλωση 4,2 λίτρα /100 χλμ. 1.200 κ.εκ. VTi PureΤech 82 ίππων, 5-τάχυτο μηχανικό, 99 γραμ.CO2/χλμ., μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα /100 χλμ. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 10.420 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [10] ΝΒΑ: «Μια ανάσα» από το ρεκόρ οι Γουόριορς

    «Μια ανάσα», συγκεκριμένα μια νίκη, από την κατάρριψη του θρυλικού ρεκόρ των Σικάγο Μπουλς απέχουν πλέον οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Οι πρωταθλητές του ΝΒΑ ήταν συγκλονιστικοί και πέρασαν με 92-86 από το Σαν Αντόνιο, φθάνοντας έτσι σε 81 αγώνες τις 72 νίκες, όσες έκαναν τη σεζόν 1995/96 οι Μπουλς (72-10), ενώ, αν νικήσουν τους Γκρίζλις στο Όκλαντ στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, θα γράψουν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία του ΝΒΑ.

    Η ομάδα του Στιβ Κερ νίκησε για πρώτη φορά στην έδρα των Σπερς από το 1997 (!), καθώς εκεί το Γκόλντεν Στέιτ μετρούσε 33 σερί ήττες.

    [11] Ο Πετρούνιας πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα είναι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής θα παραλάβει το Ολυμπιακό Φως από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και θα το παραδώσει στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που θα είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.

    «Είναι η συνέχεια μίας υπέροχης χρονιάς, που ήταν για μένα το 2015. Είναι πραγματικά ύψιστη τιμή να είμαι ο πρώτος αθλητής που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα και είμαι πραγματικά συγκινημένος από την απόφαση της ΕΟΕ να με επιλέξει. Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα» είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

    [12] Επίδειξη δύναμης του Ολυμπιακού με 5-2 στο Αγρίνιο

    Με τη 13η νίκη του σε 15 αγώνες έκλεισε τους εκτός έδρας αγώνες του για τη σεζόν 2015-16 ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές την 29η αγωνιστική της Super League, πέρασαν από το Αγρίνιο με 5-2 επί του Παναιτωλικού, διά περιπάτου όπως φανερώνει το τελικό αποτέλεσμα και με πέντε διαφορετικούς σκόρερ... Τους Φορτούνη (7΄), Ντα Κόστα (30΄) και Σεμπά (57΄), Πουλίδο (69΄), Πάρντο (86΄). Δύο γκολ πέτυχαν στο φινάλε οι γηπεδούχοι με τους Ουάρντα (88΄), Κάπελ (90΄).

    Με τον Τόμας Πέκχαρτ να πατάει το χορτάρι του ΟΑΚΑ ως αλλαγή στο 67΄ και να σκοράρει δύο φορές (72΄, 80΄) η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον Πανιώνιο για. Ένα «τρίποντο» πολύτιμο για τον «Δικέφαλο» που προερχόταν από δύο διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, ενώ έμεινε με παίκτη λιγότερο στο 67΄ λόγω αποβολής του Κορδέρο.

    Στο τελευταίο δεκάλεπτο κατάφερε ο ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει την υπεροχή του και να κάμψει την αντίσταση του Λεβαδειακού, τον οποίο με γκολ των Λέοβατς στο 80΄ και Μακ στο 89΄ νίκησε 2-0, στο γήπεδο της Τούμπας.

    Στο 0-0 έμειναν ο Αστέρας με τον Παναθηναϊκό στην Τρίπολη, με τους γηπεδούχους να χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία ακριβώς στην εκπνοή του αγώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2016 - 10:32:31 UTC