Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠτΔ: «Ενωμένοι πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους»
  • [02] Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
  • [03] Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα
  • [04] Γιώργος Κατρούγκαλος: «Έχουν κλειδώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης»
  • [05] Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Eπεισόδια στην Ειδομένη
  • [07] Στη δημοσιότητα έδωσε ο Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις
  • [08] Φόβους για χτύπημα του ISIS στη Γερμανία, εκφράζουν οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας
  • [09] Τουλάχιστον 79 νεκροί από πυρκαγιά σε ναό στην Ινδία
  • [10] Die Welt: Μυστικό σχέδιο της EE για υποδοχή 250.000 προσφύγων από την Τουρκία
  • [11] Γιώργος Κατρούγκαλος: «Έχουν κλειδώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης»
  • [12] FAZ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίαςαποδίδει καρπούς.

  • [01] ΠτΔ: «Ενωμένοι πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους»

    «Ενωμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας -φυσικά με πλήρη σεβασμό των πολιτικών ιδιαιτεροτήτων καθεμιάς- και αναγνωρίζοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι απείρως περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν, πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, ιδίως δε τους στόχους της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων και της θωράκισης της κοινωνικής συνοχής, υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης».

    Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά το τέλος της παρέλασης στην Άμφισσα όπου σήμερα εορτάζεται η 195η επέτειος από την απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων.

    Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «παραμένοντας αταλάντευτα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, να διαμηνύσουμε στους εταίρους μας και τούτο: Αν η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι αυθεντική, κατά τις ιδρυτικές της αρχές, δίχως την Ελλάδα». Το μήνυμα αυτό, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, αφού επί του πεδίου τούτου η Ευρώπη, αν θέλει να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως στο επίκεντρό της δεν βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος».

    Μάλιστα, όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί, σ' ένα πλαίσιο ειλικρινούς και δημιουργικής αλληλεγγύης, πρέπει να σκύψουμε πάνω στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης».

    [02] Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

    Στην Αθήνα έρχεται αύριο Δευτέρα για επίσημη επίσκεψη, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην λιτότητα, φθάνει στην Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

    Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται ως ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

    [03] Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα

    «Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

    Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή τής Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

    Νωρίτερα, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως παραμένει μεγάλη η απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών για το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης εξερχόμενα από τη συνάντηση, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά στην προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

    Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

    [04] Γιώργος Κατρούγκαλος: «Έχουν κλειδώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης»

    Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

    «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο.

    [05] Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    'Αγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένα, πέταξαν δεκαπέντε βόμβες μολότοφ, ενώ από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά ούτε έγινε κάποια προσαγωγή.

    [06] Eπεισόδια στην Ειδομένη

    Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

    Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

    Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

    [07] Στη δημοσιότητα έδωσε ο Κάμερον τις φορολογικές του δηλώσεις

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στα ερωτήματα που ανέκυψαν σχετικά με την προσωπική του οικονομική κατάσταση, τα οποία προκλήθηκαν μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" (Panama Papers) και τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010.

    Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε στην δημοσιότητα τα τυπικώς εμπιστευτικά δεδομένα, μετά και την παραδοχή του ότι θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα του αποτελείται από μισθό ύψους 140.522 λιρών, φορολογητέες δαπάνες 9.834 λιρών, 46.899 λίρες από το μισό του μερίδιου του ενοικίου που λαμβάνει από την οικογενειακή του οικεία στο Λονδίνο και 3.052 λίρες από επιτόκια αποταμιεύσεων.

    Παράλληλα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιχειρησιακής ομάδας, στην οποία θα ηγούνται από κοινού οι φορολογικές αρχές της χώρας και η εθνική υπηρεσία καταπολέμησης εγκλήματος, με στόχο να προωθηθεί το έργο που έχει κάνει η Βρετανία στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ενάντια στη φοροδιαφυγή.

    Διαβάστε επίσης:Γερμανοί πολιτικοί καλούν τον Κάμερον να ελέγξει τις offshore σε βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις

    [08] Φόβους για χτύπημα του ISIS στη Γερμανία, εκφράζουν οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας

    Το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να εκτελέσει επιθέσεις εντός της Γερμανίας και η κατάσταση ασφαλείας είναι «πολύ σοβαρή», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στηγερμανικήεφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν , προσθέτοντας πως δεν είναι εν γνώσει κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου δράσης των τρομοκρατών.

    Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της BfV δηλώνει πως η οργάνωση θέλει μεν να πλήξει τη Γερμανία, ή στόχους γερμανικών συμφερόντων, αλλά προσθέτει «προς ώρας δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία». Αναφέρει επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος κατά συρροήν έχει προτρέψει και συνεχίζει να ενθαρρύνει υποστηρικτές του, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επιθέσεις εντός της Γερμανίας.

    Η εξτρεμιστική ομάδα δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη ένα βίντεο, στο οποίο διετύπωνε υπόνοιες ότι προτίθεται να εκτελέσει κι άλλες επιθέσεις εναντίον δυτικών πόλεων, μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αναφέροντας ενδεικτικά το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Ρώμη. Ο Μάασεν υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Γερμανοί που επιστρέφουν από τη Συρία σε πιθανά τρομοκρατικά πλήγματα και προειδοποίησε πως παραμένει «τοξικός» ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα από τζιχαντστές που προέρχονται από τη Γερμανία.

    Ο ίδιος αποκαλύπτει πως μέχρι σήμερα η χώρα απέφυγε μία μεγάλη επίθεση χάρις στην επιτυχή δουλειά των αρχών ασφαλείας, αλλά και με τις ευλογίες της τύχης, όπως σε μία, ή δυό, περιπτώσεις που δεν λειτούργησε ο εκπυρσοκροτητής μίας βόμβας.

    [09] Τουλάχιστον 79 νεκροί από πυρκαγιά σε ναό στην Ινδία

    Τουλάχιστον 79 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 200 οι τραυματίες από την μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς έναν ναό στη νότιο Ινδία, νωρίς σήμερα το πρωΐ, την ώρα που χιλιάδες πιστοί είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν επίδειξη με χειροτεχνήματα, επί τη ευκαιρία της έναρξης του Ινδουϊστικού νέου έτους.

    Τα στοιχεία προκύπτουν από νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές στην επαρχία της Κεράλα. «Με ενημέρωσαν πως 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο κυβερνήτης Ούμεν Τσάντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NDTV. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 60 νεκρούς.«Πάνω από 60 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, αυτή είναι η πληροφορία που έχουμε έως τώρα»,είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της επαρχίας Ραμές Τσενιθάλα. Όπως μετέδωσαν οι αρχές, πολλοί από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς οι τοπικές κλινικές στο Κολάμ είχαν γεμίσει.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικούυπουργείου Εξωτερικών, στα νέα της τραγωδίας στην επαρχία Κεράλα της Ινδίας. Με μήνυμά του στο Twitter, το υπουργείο υπογραμμίζει τη βαθειά του θλίψη για το τραγικό γεγονός και συμπληρώνει «η σκέψη μας είναι στα θύματα και στον φίλο λαό της Ινδίας».

    [10] Die Welt: Μυστικό σχέδιο της EE για υποδοχή 250.000 προσφύγων από την Τουρκία

    Οι 32 πρόσφυγες που έφτασαν αεροπορικώς νόμιμα στη Γερμανία από την Κωνσταντινούπολη δεν ξαλαφρώνουν καθόλου την Άγκυρα, η οποία βασίζεται σε σχέδιο Β΄ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία δεν αρέσει να το συζητά δημόσια, γράφει η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

    Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας φέρεται να περιέχει μια ανεπίσημη συμφωνία για την υποδοχή ενός μεγαλύτερου ποσοστού προσφύγων, όπως είπε στην εφημερίδα ο Γκέραλντ Κνάους της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης «European Stability Initiative (ESI), ο οποίος θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων: «Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύριους πρόσφυγες», είπε συγκεκριμένα στην Welt, Αυτό φαίνεται πως το έχουν κατά βάσιν συμφωνήσει, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως προφανώς το είχαν καταρχάς υποσχεθεί στην Τουρκία.

    Η υποδοχή τόσων προσφύγων ήταν προφανώς ένας όρος της Άγκυρας. Δεν υπήρχε περί αυτού επίσημη συμφωνία, αλλά προφορική, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Γκέραλντ Κνάους επιβεβαιώνει, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν, όμως, πρώτα να δουν ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων.

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των 160.000 πρόσφυγες τους οποίους επρόκειτο να υποδεχθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία πλησιάζει μόνο κατά προσέγγιση.

    Ο Κνάους θεωρεί επίσης «ακατανόητες» τις προτάσεις της Κομισιόν για νέα νομοθετική ρύθμιση του δικαίου του ασύλου και συμπληρώνει πως η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της. Γι αυτό θα ήταν καλύτερα η Κομισιόν «να έλυνε επιτέλους τα τρέχοντα προβλήματα» από το να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι σαν να θες «να τρέξεις Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κνάους.

    [11] Γιώργος Κατρούγκαλος: «Έχουν κλειδώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης»

    Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

    «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο.

    [12] FAZ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίαςαποδίδει καρπούς.

    Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποδίδει και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι αριθμοί των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μειώνονται σημαντικά και σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία του ΝΑΤΟ, αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδoσης της γερμανική εφημερίδας Frankfurter Allgmeine Zeitung.

    Τρεις εβδομάδες αφότου ετέθη σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία, ήρθαν στην Ελλάδα 80% λιγότεροι πρόσφυγες, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της FRONTEX. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς της εφημερίδας έρχονταν στην Ελλάδα από τις 18 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση, κατά μέσον όρο 1676 πρόσφυγες ημερησίως. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 337 ημερησίως, γράφει η εφημερίδα.

    Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Κομισιόν, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα ευρέως, διότι αναμένει να δει αν θα επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο διάστημα, όπως γράφει η FAZ. Μια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η οποία ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα, δεν θέλησε μεν να βγάλει οριστικά συμπεράσματα, είπε εν τούτοις ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η παρουσία μας στο Αιγαίο έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση».

    Διαβάστε επίσης:Die Welt: Μυστικό σχέδιο της EE για υποδοχή 250.000 προσφύγων από την Τουρκία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 April 2016 - 10:32:29 UTC