Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντομότερος ο δρόμος του Μεταξιού με τη συμφωνία για τον ΟΛΠ δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες
  • [03] Για «αριστερή ιδεοληπτική εμμονή» στο ζήτημα της φορολόγησης, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Χρ. Σταϊκούρας
  • [04] Στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους ως το Πάσχα
  • [05] Επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
  • [06] Ένταση στην πορεία των λιμενεργατών
  • [07] «Panama Papers»: ΗΠΑ, ο μεγάλος απών από τις αποκαλύψεις
  • [08] Στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο ο Ν. Αναστασιάδης
  • [09] Παρέμβαση Τζούλιαν Ασάνζ στην ημερίδα "Ενα εναλλακτικό τοπίο στα ΜΜΕ στην Ευρώπη", με προεδρεύοντα τον Στ. Κούλογλου
  • [10] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η επανεξέταση πολιτικών προσφυγικού και ασύλου στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών
  • [11] Με την ταινία «Mon Roi» άνοιξε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
  • [12] Έκθεση του Άι Ουέι Ουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [13] Το όνειρο του ΝΒΑ «κολλάει» την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Ουίλιαμς

  • [01] Συντομότερος ο δρόμος του Μεταξιού με τη συμφωνία για τον ΟΛΠ δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

    Κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ.

    Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες

    «Νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη σημερινή υπογραφή παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco.

    «Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες. Ο νεοφιλελεύθερες πρωθυπουργός έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του» τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας πως έχει προηγηθεί η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. «Καλοσωρίζουμε την καθυστερημένη προσχώρηση στην πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να δεχθεί μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε υφεσιακά και αναποτελεσματικά. «Η κυβέρνηση ομολογεί απολογία συνθηκολόγησης 5,5 δισ.» δήλωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως με τα μέτρα αυτά η χώρα δεν θα ανακάμψει και ούτε θα μαζέψει χρήματα. Σχετικά με τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Δρίτσα κατά το παρελθόν, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, το κατά πόσον θέσεις που έχουν δημοσίως εκφραστεί από στελέχη της και αρμόδιους υπουργούς αναιρούνται. Εκανε, μάλιστα λόγο, για ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα.

    [03] Για «αριστερή ιδεοληπτική εμμονή» στο ζήτημα της φορολόγησης, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Χρ. Σταϊκούρας

    «Η αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις υπαρκτές διαφορές στις θέσεις των εταίρων και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση.

    «Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων υπαρκτές διαφορές στις θέσεις των εταίρων» είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

    Όπως επισήμανε, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση τόσο αναβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων, η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές συντάξεων και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση χωρίς τυχοδιωκτισμούς οφείλει να λειτουργήσει σοβαρά και αξιόπιστα συμβάλλοντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης και εφαρμόζοντας όμως πολιτικές συμβατές με τις υποδείξεις της επιστήμης και της διεθνούς καλής πρακτικής».

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα στα παρακάτω επίπεδα: ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική πλευρά και υλοποίηση της απόφασης τους 2012 για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    [04] Στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους ως το Πάσχα

    Για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους μεταβαίνουν σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αύριο. Για τον λόγο αυτό, οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και κυβέρνησης διακόπτονται για μια ημέρα.

    Στόχος, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη και έως το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία.

    [05] Επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»

    Αγνωστοι, που επέβαιναν σε δίκυκλα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν, πριν από λίγη ώρα, στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην οδό Αγράφων, στο Μαρούσι. Με πέτρες και βαριοπούλες έσπασαν την τζαμαρία του κτιρίου, όπου στεγάζεται η εφημερίδα, ενώ προκάλεσαν φθορές και σε δύο σταθμευμένα οχήματα.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [06] Ένταση στην πορεία των λιμενεργατών

    Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά στη λεωφόρο Αμαλίας, όταν περίπου 300 λιμενεργάτες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της διμοιρίας των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν το Ζάππειο, όπου πραγματοποιείται τελετή για τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco.

    Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ και αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία. Σημειώνεται ότι οι γύρω δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

    [07] «Panama Papers»: ΗΠΑ, ο μεγάλος απών από τις αποκαλύψεις

    Από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και τη Βρετανία, οι αποκαλύψεις των Panama Papers εκθέτουν μία στρατιά από πολιτικές και άλλες προσωπικότητες σε όλον τον πλανήτη , αλλά μέχρι στιγμής εξαιρούν τον πρωταγωνιστικό παίκτη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μόνο μία χούφτα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που έχουν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους και offshore εταιρείες με τη βοήθεια της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonceca.

    Ο Ντέιβιντ Γκέφεν, μεγιστάνας της μουσικής βιομηχανίας και συνιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Dreamworks μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ αναφέρεται στα Panama Papers, όπου, όμως, κανένα μεγάλο αμερικανικό ψάρι -πολιτικός, μεγαλοεπιχειρηματίας ή μεγάλη τράπεζα- δεν συνδέεται με το σκάνδαλο.

    «Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί, αλλά δεν είναι παρά απλοί ιδιώτες, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Γουόκερ Γκεβάρα, η υποδιευθύντρια του International Consortium of Investigative Journalists που συντόνισε τη δημοσιογραφική έρευνα επί των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που διέρρευσαν.

    Άρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η λευκή περιστερά της χρηματοπιστωτικές διαφάνειας; Σε καμία περίπτωση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα εξαιρείται του συστήματος offshore. Μάλιστα είναι σημαντικός παίκτης», απαντά η Μαρίνα Γουόκερ Γκεβάρα.

    Η απουσία της από τα Panama Papers εξηγείται κατ΄αρχήν από μία διστακτικότητα των Αμερικανών να στραφούν προς μία μακρινή και ισπανόφωνη χώρα, τη στιγμή που είναι διαθέσιμες πιο βολικές επιλογές.

    «Οι Αμερικανοί έχουν τόσους φορολογικούς παράδεισους να επιλέξουν...», λέει ο Νίκολας Σάξον, «Φορολογικοί Παράδεισοι. Έρευνα για τις καταστροφικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

    Τα Νησιά Κέιμαν και οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γειτονικοί και αγγλόφωνοι φορολογικοί παράδεισοι έρχονται αμέσως στο μυαλό ως πιθανές επιλογές για τους Αμερικανούς. Όμως στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί που θέλουν να διατηρήσουν κρυφές τις δραστηριότητές τους, δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν από τη χώρα τους.

    Πολιτείες όπως το Ντελαγουέρ και το Γουαϊόμινγκ προσφέρουν επίσης την δυνατότητα δημιουργίας, έναντι λίγων εκατοντάδων δολαρίων, εικονικών εταιρειών χωρίς να χρειάζεται να αποκαλυφθεί ποιος στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από αυτές.

    Ακόμη χειρότερα οι αμερικανικές τράπεζες είναι μεν υποχρεωμένες «να γνωρίζουν τους πελάτες τους», αλλά μπορούν να παρακάμψουν αυτήν την υποχρέωση και να ανοίξουν λογαριασμό στο όνομα μίας offshore εταιρείας, εξασφαλίζοντας πλήρη διακριτικότητα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

    [08] Στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο ο Ν. Αναστασιάδης

    Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για να συμμετάσχει σε συνέδριο του διεθνούς οργανισμού, το οποίο θα εξετάσει το πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου. «Το εάν και κατά πόσο θα ζητήσω συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους,θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του συνεδρίου» είπε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια περίοδο στις διαπραγματεύσεις, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα ήταν καλό να πληροφορηθεί πώς τοποθετείται η Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «έχω πει κατ' επανάληψη για το πού βρισκόμαστε: σε ένα στάδιο που παρατηρείται πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα που αντιμετωπίζουμε και προβλήματα. Δεν νομίζω ότι η επανάληψη κάθε μέρα των δεδομένων αυτών υποβοηθά σε οτιδήποτε. Προτιμότερο είναι να επικεντρώσουμε τη προσοχή μας και την εμμονή μας σε θέσεις αρχών, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Αν υπάρξει βεβαίως πρόοδος θα πρέπει έμπρακτα και η άλλη πλευρά και η Τουρκία κατά κύριο λόγο, να επιδείξουν καλή θέληση».

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ισχυρίζεται ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση για να μην πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ουδέποτε επέτρεψε να τεθεί «το θέμα ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, πολύ περισσότερο του θέματος των υδρογονανθράκων».

    [09] Παρέμβαση Τζούλιαν Ασάνζ στην ημερίδα "Ενα εναλλακτικό τοπίο στα ΜΜΕ στην Ευρώπη", με προεδρεύοντα τον Στ. Κούλογλου

    «Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα για την ανθρωπότητα» είπε ο ιδρυτής των Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ κατά την παρέμβαση του στην ημερίδα για «Ένα εναλλακτικό τοπίο στα ΜΜΕ στην Ευρώπη», μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς Κούρτσιο Μαλτέζε, Στέλιου Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν.Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες. Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως οΣύριζακαι οιPodemos.

    Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,Στέλιος Κούλογλου, που προήδρευσε στο πάνελ συζήτησης, αν μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των wikileaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αν αξίζει το τίμημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει.»

    Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανεξάρτητων ενημερωτικών μέσων, και με τη συμβολή της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρότεινε μέσω skype ο Έλληνας δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο,Κώστας Αρβανίτης, «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων.»

    Για «τρίγωνο της καταστροφής» έκανε λόγο ο Έλληνας δημοσιογράφος του tvxs.gr,Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μιλώντας για την «αγαστή συνεργασία» και τη διαπλοκή ανάμεσα σε ολιγάρχες, κυβερνήσεις και τράπεζες που οδήγησαν στην κρίση της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα το 2014 στην 99ηθέση στη Λίστα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του τύπου.

    «Η μεταμόρφωση του κόσμου της ενημέρωσης και το τέλος της έντυπης δημοσιογραφίας προς όφελος του διαδικτύου, έχουν συνέπειες που ακόμα δεν μπορούμε να τις αξιολογήσουμε και τις υποτιμούμε» δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και δημοσιογράφοςΚούρτσιο Μαλτέζευπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την Ευρώπη.

    Η τουρκάλα δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίσας Haberdar,Σεζίν Ονάι Γκόκσεν, είπε ότι το ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό μέσο πληροφόρησης για το 88% του αστικού πληθυσμού της Τουρκίας και χαρακτήρισε τα κυβερνητικά ΜΜΕ «γενετικά τροποποιημένα μέσα», γιατί ισχυρίζονται ότι είναι δημοσιογράφοι ενώ στην πραγματικότητα κάνουν δημόσιες σχέσεις για την κυβέρνηση, δίχως ψήγματα αλήθειας, φοβερό κιτρινισμό και κηρύγματα μίσους.

    Ο ιταλός δημοσιογράφος, πρόεδρος του European media Initiative και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών για την πολυφωνία της ενημέρωσης, Τζιοβάνι Μελόλι, έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες έχει μειωθεί από το 2015 και μετά, από 1300 σε 900. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο μια συζήτηση για μια δημόσια τηλεόραση που δε θα υπόκειται στις απαιτήσεις της αγοράς.

    Δημόσια επιδότηση για την ποιοτική ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, με τη συμβολή και του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε ο ιταλός δημοσιογράφοςΓκαντ Λέρνερ, ενώ ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, Eldiario.es,Ιγνάθιο Εσκολάρ, περιέγραψε την κρίση της δημοσιογραφίας στην Ισπανία, όπου από το 2008 έως το 2015 δώδεκα χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους και οι πωλήσεις των εφημερίδων έπεσαν κατά 40%.

    Παρόντες ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

    [10] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η επανεξέταση πολιτικών προσφυγικού και ασύλου στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών

    Τελικές ψηφοφορίες για PNR και προστασία δεδομένων

    Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη την οδηγία για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) καθώς και τους νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και τη διαβίβασή τους όταν αυτή βοηθά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Συμβούλιο.

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

    Η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΕΚ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί.

    Άσυλο: Πρόταση για ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ζητά το ΕΚ

    Η θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τρίτη. Θα ζητήσουν επίσης να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ, χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να καταφεύγουν στους λαθρεμπόρους.

    Τρομοκρατία: νέες στρατηγικές καταπολέμησης μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

    Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συζητηθούν στο ΕΚ με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας). Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ξανά από τα κράτη μέλη να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων.

    Panama Papers: Συζήτηση στο ΕΚ για τις πρόσφατες αποκαλύψεις

    Σε συνέχεια των αποκαλύψεων των Panama Papers για τους μυστικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 200.000 offshore εταιρειών, μεταξύ των οποίων πολλοί πολιτικοί και γνωστοί αθλητές, το Κοινοβούλιο θα θέσει το ζήτημα σε συζήτηση με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη το απόγευμα. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον είναι αποτελεσματικα τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Επιπλέον κονδύλια για το προσφυγικό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την Τρίτη το πράσινο φως για το πρώτο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες, καθώς και 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC). Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

    Αίτημα για πανευρωπαϊκή απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου glyphosate

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην αγορά όσο αυτό θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό θα υποστηρίξει το μη νομοθετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη.

    Εκθέσεις προόδου για Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Johannes Hahn. Θα ζητήσει από την Αλβανία να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές σε βασικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ θα καλωσορίσει την πρόσφατη αίτηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ.

    Τρόποι εξόδου από την κρίση στον αγροτικό τομέα

    Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν την Τρίτη ερωτήματα στον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρόσφατου πακέτου βοήθειας προς τους Ευρωπαίους γεωργούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις της πτώσης των τιμών και του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ. Θα αξιολογήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα του πακέτου του 2015 και θα καταθέσουν προτάσεις για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση στον αγροτικό τομέα.

    [11] Με την ταινία «Mon Roi» άνοιξε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

    Με την ταινία «Mon Roi» («Ο Βασιλιάς μου») της Μαϊγουέν, άνοιξε την Πέμπτη 7/4 η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το φιλμ με πρωταγωνιστές την Εμανουέλ Μπερκό και τον Βενσάν Κασέλ που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης απ' όπου θα προκύψουν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.

    «Στο πέρασμα του χρόνου το φεστιβάλ έχει γίνει μια απαραίτητη συνάντηση στην ελληνική κινηματογραφική και πολιτιστική σκηνή» ανέφερε στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα γεγονός που περιμένουν χιλιάδες θεατές (πάνω από 16.000 το 2015) και που αποδεικνύει ότι παρ' όλες τις δυσκολίες της εποχής μας και τις κρίσεις που διανύει η Ελλάδα, ο πολιτισμός αποτελεί ένα σταθερό και θεμελιώδες σημείο αναφοράς».

    Στην 17η διοργάνωσή του, το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί- όπως είπε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Μικαέλ Οσάν- να «δώσει την ευκαιρία στο κοινό μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, να ανακαλύψει τον πλούτο της γαλλικής και της γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας. Ετσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία».

    Ειδικότερα, στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 12 ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα βγουν τους επόμενους μήνες στις αίθουσες. Ανάμεσά τους το «Η Ιδιωτική Ζωή του Κυρίου Σιμ» του Μισέλ Λεκλέρκ με τον υποψήφιο για Σεζάρ Ζαν-Πιερ Μπακρί, το «Υπόθεση: Αγνωστο DNA» του Φρεντερίκ Τελιέ για τον πρώτο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο, το «Ερωτας στα Τυφλά» του Κλοβίς Κορνιγιάκ, το «Παράφορα» του Πιερ Γκοντό με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και τους «Λευκούς Ιππότες» του Χοακίμ Λαφός με τον βραβευμένο στις Κάννες για το «Νόμο της Αγοράς», Βενσάν Λιντόν.

    [12] Έκθεση του Άι Ουέι Ουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τηνπρώτη τουέκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιείο διάσημοςΚινέζος καλλιτέχνης ΆιΟυεί Ουέι, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από 20 Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται επίσης και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο, παγκοσμίως μέχρι σήμερα,ανακοινώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η συνεργασία του ΆιΟυεί Ουέι με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015, όταν έπειτα από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Κάποια από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

    Εκτός από τα 25 έργα της έκθεσης -ανάμεσα τους οι πιο γνωστές δημιουργίες του, όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014)- ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από την συλλογή του μουσείου.

    Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοινώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    [13] Το όνειρο του ΝΒΑ «κολλάει» την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Ουίλιαμς

    Με μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων τον όρο για αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των «πράσινων» με την πλευρά του Έλιοτ Ουίλιαμς. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας «παλεύουν» εδώ και μέρες να «δέσουν» μέχρι το 2017 τον Αμερικανό, ο οποίος κατάφερε από την ημέρα της έλευσης του στον σύλλογο να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα του τριφυλλιού και να βάλει ψηλά τον πήχη, αλλά οριστική συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα.

    Η «πράσινη» διοίκηση έχει καταφέρει, πάντως, να τα βρει με τον Ουίλιαμς στο οικονομικό. Η πλευρά του Αμερικανού είχε ζητήσει 2 εκατομμύρια τον χρόνο από τους «πράσινους», οι οποίοι του προσέφεραν αρχικά 1,5εκ., αλλά τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ουίλιαμς να έχει σε περίπτωση παραμονής ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 10:32:34 UTC