Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. Τζήκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ζωτικής σημασίας ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για αντιμετώπιση της ανεργίας
  • [02] «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή»
  • [03] Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Α. Αιγαίου
  • [04] Επίσκεψη Δ. Βίτσα σε χώρους που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
  • [05] Η Αλ. Αϊδίνη και η Ι. Παππά, από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»
  • [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αστυνομικών που προμήθευε όπλα σε κακοποιούς

  • [01] Τ. Τζήκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ζωτικής σημασίας ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για αντιμετώπιση της ανεργίας

    Την ικανοποίησή του για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο «digital economy forum 2016-Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», εξέφρασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Τάσος Τζήκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός των έργων παρέχει τη δυνατότητα του άμεσου και αποτελεσματικού ελέγχου της υλοποίησης των έργων ψηφιακής τεχνολογίας στο δημόσιο τομέα, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των δαπανών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, την εξοικονόμηση πόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποφυγή της κακοδιαχείρισης, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της έρευνας, ενίσχυση της καινοτομίας και αύξηση των επενδύσεων.

    Μεταξύ άλλων ζητημάτων, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έθιξε και το θέμα της ανεργίας, λέγοντας ότι δεν είναι μονοδιάστατο. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη στρατηγική αντιμετώπισης της ανεργίας, ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας πλέον. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε, επίσης και στην πορεία των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Visa Europe, που επικαλέστηκε, τo 2014 η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών έφθασε το 20%, ενώ και για το 2015 αναμένεται η αύξηση να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών έχει ακόμη πάρα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

    [02] «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή»

    Με κεντρικό στόχο το Σύστημα Υγείας «να πλησιάσει τον πολίτη και να γίνει οικείο προς αυτόν», ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως εξηγεί στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρδαρός, πυρήνας του νέου συστήματος θα είναι οι «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή», οι οποίες θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

    Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής και όπως λέει ο κ. Βαρδαρός, οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.

    Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα. Θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

    Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40 με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκ. πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

    [03] Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Α. Αιγαίου

    Περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

    Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3021, στη Χίο 1766 και στη Σάμο 479.Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο χοτ σποτ της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

    [04] Επίσκεψη Δ. Βίτσα σε χώρους που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

    Τρεις χώρους, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, επισκέφθηκε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

    Ο πρώτος ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θέρμης, έχει υποδειχθεί από τον δήμο, βρίσκεται στην περιοχή "Τσαΐρια", δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, έκτασης 500 στρεμμάτων. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τους λόγους που προσφέρεται για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

    Οι άλλοι δύο χώροι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου Θερμαϊκού και είναι το παλιό κάμπινγκ της Επανομής και οι κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, επίσης στην Επανομή.

    Στη διάρκεια την επίσκεψης ήταν παρών ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το κάμπινγκ αποτελεί προέκταση του υδροβιότοπου της περιοχής, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για να χρησιμοποιηθεί απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης. Για τις κατασκηνώσεις του απόδημου Ελληνισμού επισήμανε ότι ο χώρος προορίζεται για να φιλοξενήσει Ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχει συναφθεί σχετική συμφωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για την ανακατασκευή του.

    Σχετικά με την έκταση "Τσαΐρια", του δήμου Θέρμης που γειτνιάζει με τον δήμο Θερμαϊκού, ο κ. Μαυρομάτης επανέλαβε την αντίρρησή του, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Ωστόσο, είπε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Βίτσα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι οι δήμοι να επωμιστούν την ευθύνη της φιλοξενίας προσφύγων και προς την κατεύθυνση αυτή γνωστοποίησε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με μεσίτες για να ενημερώσουν πολίτες για τις διαδικασίες μίσθωσης χώρων για την εγκατάσταση προσφύγων.

    Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά των τριών αυτών χώρων και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην αξιοποίηση τους.

    [05] Η Αλ. Αϊδίνη και η Ι. Παππά, από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»

    Στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά απονεμήθηκε εξημισίας το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» στη, δέκατη κατά σειρά, τελετή απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Η Αλ. Αϊδίνη βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στη μεγάλη θεατρική επιτυχία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση (σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου) ενώ η Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της στο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου « Οδός Πολυδούρη» (σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη).

    Συνυποψήφιες των δύο νικητριών ήταν οι Κίττυ Παϊταζόγλου και Ηρώ Μπέζου.

    Η Μαρία Πολυδούρη «ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται» είπε η Ιωάννα Παππά, παραλαμβάνοντας το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την ερμηνεία της στον μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, «Οδός Πολυδούρη». Η ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο στους αγαπημένους της: στην οικογένειά της, στον σύντροφό της Κωνσταντίνο, στον Κώστα Κουτσομύτη «τον πρώτο άνθρωπο που την εμπιστεύτηκε χωρίς να την γνωρίζει» και στον Μηνά Χατζησάββα «που θα τον θυμάται με πολύ αγάπη».

    «Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να μοιράζεσαι ένα βραβείο» ανέφερε με τη σειρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Η νεαρή ηθοποιός το αφιέρωσε στον Δημήτρη Τάρλοου «ο οποίος της ανέθεσε μια πολύ δύσκολη αποστολή» χωρίς να παραλείψει την αφιέρωση, και σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου Πορεία, «που μαζί κάνουμε κάθε βράδυ αυτό το ταξίδι, σαλπάρουμε σε μια θάλασσα που μετράει δύσκολες ώρες. Όπως έλεγε ο Καραγάτσης, «άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα». Γιατί είναι πρόστυχο το χώμα που ζούμε. Καταργούνται όρια και φράγματα ήθους και αξιοπρέπειας και υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα. Ανοιχτά σύνορα παντού και κυρίως στο θέατρο» ευχήθηκε η Αλ. Αϊδίνη, γιατί όπως είπε «επιθυμία μας στο θέατρο είναι να συμπράττουμε με ό,τι έρχεται από αλλού, χωρίς ο διάλογος να είναι μονόπλευρος».

    Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), οι νικήτριες θα κρατήσουν και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, Λένας Δροσάκη, να την παραδώσει στις τιμώμενες.

    Την κριτική επιτροπή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη, συγκροτούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Στηδιάρκεια της τελετής, παλαιότερες νικήτριες του βραβείου - Μαρία Κίτσου, Μαρίνα Ασλάνογλου και η Στεφανία Γουλιώτη - ερμήνευσαν αξέχαστα τραγούδια της Μελίνας.

    [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αστυνομικών που προμήθευε όπλα σε κακοποιούς

    Κύκλωμα αστυνομικών που μετέφερε όπλα απο την Κρήτη στην Αθήνα, τα οποία προωθούσε σε γνωστά άτομα του υπόκοσμου και ειδικότερα σε αλλοδαπούς κακοποιούς, εξαρθρώθηκε απο τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουν συλληφθεί τέσσερις ειδικοί φρουροί που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ στην Αθήνα και υπηρεσίες στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και ο αδελφός του ενός, ενώ έχουν κατασχεθεί πιστόλια, που προορίζονταν για κακοποιούς στην Αθήνα.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πληροφορίες ότι τρεις ειδικοί φρουροί από την Κρήτη έστελναν σε δέματα τα πιστόλια σε συνάδελφο τους στην Αθήνα, ο οποίος εφοδίαζε με αυτά τους κακοποιούς.

    Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων μετέβη στα Χανιά, όπου χτες εντόπισε τον έναν απο τους συλληφθέντες και τον ακολούθησε στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά. Μόλις έφτασαν πραγματοποιήθηκε επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθη ο συγκεκριμένος, έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι και αμέσως μετά ο δεύτερος, έξω απο την πύλη του λιμανιού, μαζί με τον αδελφο του. Στο αυτοκίνητο του τελευταίου βρέθηκε επίσης ένα πιστόλι σε σάκο.

    Στη συνέχεια συνελήφθησαν οι άλλοι δύο, ενώ σε κατ' οίκον έρευνες έχει βρεθεί και άλλος οπλισμός.Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις απο την ΕΛ.ΑΣ, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 8:32:32 UTC