Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ Παυλόπουλος: Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου ανήκει κατ' εξοχήν στην Δικαιοσύνη
  • [02] Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τους πρόσφυγες
  • [03] Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [04] Την Ειδομένη και τα Διαβατά επισκέφθηκε η αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
  • [05] Τζιάνι Πιτέλα: Το ΔΝΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις
  • [06] Τηλεφωνικές επαφές του Αλ. Τσίπρα με αφορμή τις διαρροές του ΔΝΤ

  • [01] Πρ Παυλόπουλος: Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου ανήκει κατ' εξοχήν στην Δικαιοσύνη

    «Είχα -και έχω πάντα- την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς της πρωτόγνωρης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας -και όχι μόνον- ανήκει κατ' εξοχήν στην Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της».

    Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, αλλά και των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων, που βρίσκεται εντός των δικαστηρίων.

    Όπως σημείωσε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία συνιστά τον πιο αποτελεσματικό κυρωτικό μηχανισμό σε περιπτώσεις παραβάσεων της αρχής της νομιμότητας, υφ' όλες της τις εκφάνσεις, απ' όπου κι αν οι παραβάσεις αυτές εκπορεύονται».

    Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος «και επειδή η αποστολή της Δικαιοσύνης είναι τόσο κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος εν γένει, οι λειτουργοί της θωρακίζονται κατά το Σύνταγμα με μιαν ανεξαρτησία, την οποία ουδένα όργανο των άλλων δύο εξουσιών διαθέτει».

    Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι αυτονόητο χρέος της Πολιτείας και του πολιτικού προσωπικού, οπωσδήποτε όμως και των ιδίων των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

    Η εκπλήρωση του χρέους τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «περιλαμβάνει -μάλλον δε πρωτίστως- και την υπεράσπιση του, υπό την ευρεία του όρου έννοια, κύρους της Δικαιοσύνης».

    Όμως το κύρος αυτό, σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «εξαρτάται, ακόμη και για λόγους συμβολισμού, και από τον χώρο απονομής της Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να εμπνέει τον ανάλογο σεβασμό σε όλους τους παράγοντες απονομής της, δικαστές και διαδίκους».

    Αναφερόμενος, στο ανακαινισμένο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Δικαιοσύνη έχει πλέον την εστία που της αρμόζει, σ' αυτό το περικαλλές νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα, το οποίον ανακαινίσθηκε έτσι ώστε ν' ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχική του μοναδική αρχιτεκτονική αρτιότητα».

    [02] Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τους πρόσφυγες

    Αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τις όποιες συμπεριφορές των ταλαιπωρημένωνπροσφύγων, ανέφερε στοΑΠΕ-ΜΠΕ οεκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κληθείς να σχολιάσει ταδημοσιεύματα που αναπαράγουν συνέντευξήτου στη βρετανικήεφημερίδα Observer.

    «Κλήθηκα απότον Observerνα σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο αλλά και αποφασιστικότητα» είπε στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κυρίτσης.

    [03] Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, και εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό -ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην περίπτωση της Χίου- στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι την Κυριακή στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα στη Λέσβο, άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν σήμερα μετά τις 9 το πρωί.

    Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το πρωί σήμερα παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την 20η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που διέπει την μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα όρια της Ελλάδας από τα νησιά, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς- που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

    Επίσημα, λοιπόν, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη 488 προσφύγων στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.

    [04] Την Ειδομένη και τα Διαβατά επισκέφθηκε η αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

    Την Ειδομένη και τα Διαβατά επισκέφθηκαν, σήμερα, η αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τάνια Φαγιόν, αρμόδια για το προσφυγικό και η επίσης ευρωβουλευτής 'Αννα Γκόμες, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (στην ίδια ομάδα) .

    Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τάνια Φαγιόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη» την κατάσταση στην Ειδομένη και υπογράμμισε την ανάγκη να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    «Αυτό που ακούσαμε σήμερα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι ότι οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι και πως ελλοχεύει ο κίνδυνος εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών» σημείωσε η κ. Φαγιόν και πρόσθεσε πως με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι οργανώσεις είναι να παράσχουν στους πρόσφυγες όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε να προχωρήσει η μεταφορά τους στα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

    «Μερικοί λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης, άλλοι λένε πως επαρκεί η ενημέρωση αλλά οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μία ημέρα θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορέσουν να τα περάσουν. Αυτή η εντύπωση είναι κυρίαρχη ιδίως μεταξύ των Σύριων» επεσήμανε η αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Υπογράμμισε δε την ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους πρόσφυγες ότι έχουν τρεις προοπτικές και αυτές είναι: να κάνουν αίτηση για άσυλο, για μετεγκατάσταση ή για οικογενειακή επανένωση.

    Η κ. Φαγιόν εξήρε επίσης τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, λέγοντας πως παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση, τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. «Αυτό είναι αξιοθαύμαστο» υπογράμμισε.

    [05] Τζιάνι Πιτέλα: Το ΔΝΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις

    Οι διαρροές σχετικά με το ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθούν, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ταμείου και δείχνουν ότι επιδιώκει πολιτικούς σκοπούς και γι αυτό θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

    Αυτό δήλωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

    [06] Τηλεφωνικές επαφές του Αλ. Τσίπρα με αφορμή τις διαρροές του ΔΝΤ

    Με αφορμή τις χθεσινές διαρροές συνομιλιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εχθές και σήμερα σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

    Αύριο ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 April 2016 - 18:32:27 UTC