Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Σταθμός στην πορεία της ΝΔ, το 10ο συνέδριο του κόμματος
  • [02] Επιστολή Παπαδημούλη σε Μ. Σουλτς, Ρ. Γκουαλτιέρι και προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να χαράξει τον δικό του δρόμο πάλης
  • [04] Φ. Κουβέλης: Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖA
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση
  • [06] Αξιωματούχοι ευρωζώνης: Πιθανές οι συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, στα μέσα Απριλίου
  • [07] Ξεκίνησε η πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας
  • [08] Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του 6χρονου που αυτοτραυματίσθηκε με όπλο
  • [09] Σε εξέλιξη η κινητοποίηση προσφύγων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων
  • [10] Πορεία προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Κατσικά Ιωαννίνων
  • [11] Ερντογάν: «Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους» στη σύγκρουσή του με την Αρμενία
  • [12] Βρετανός γιατρός ισχυρίζεται ότι έχει χορηγήσει ουσίες ντόπινγκ σε 150 αθλητές
  • [13] Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών ανοικτά του Βανουάτου, στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό
  • [14] Ολέγκ Μπρεντίχιν: Η Ρωσία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας
  • [15] Βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
  • [16] Βέλγιο: Επεισόδια με δεκάδες συλλήψεις στο Μόλενμπεκ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Σταθμός στην πορεία της ΝΔ, το 10ο συνέδριο του κόμματος

    Στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη συνέδρων του 10ου τακτικού συνεδρίου και πρόεδρων- διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών τοπικών οργανώσεων του κόμματος συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την παράταξή μας, για τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

    «Οι πόρτες της παράταξής μας είναι ανοιχτές για όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας μας. Και το 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, θα είναι ένα συνέδριο σταθμός στην πορεία της ΝΔ. Για να γίνει ξανά η ΝΔ η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Επιστολή Παπαδημούλη σε Μ. Σουλτς, Ρ. Γκουαλτιέρι και προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

    Την ανάγκη ενιαίας και σαφούς στάσης απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε επιστολή που απέστειλε, μετά από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων (πλην της Μαρίν Λεπέν) καθώς και στον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON), καθώς και σε όλα τα μέλη της σχετικής Ομάδας Εργασίας (FAWG) που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας.

    Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γεννούν βαθύτατη ανησυχία, καθώς «θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα» και επισημαίνει ότι είναι «σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου». Επίσης ζητά τη συμβολή των παραληπτών για τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

    «Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,

    Αξιότιμε κε Γκουαλτιερι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων

    Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.

    Χρειάζεται από την πλευράς μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

    Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

    Με εκτίμηση,

    Δημήτρης Παπαδημούλης

    Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να χαράξει τον δικό του δρόμο πάλης

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε χθεσινοβραδυνή του ομιλία στην Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις «υποκλοπές που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks ανάμεσα στους εκπροσώπους, στα κοράκια αυτά του ΔΝΤ, τον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου», έκανε λόγο για έκφραση αντιθέσεων και ανταγωνισμών καθώς «από τη μια ΗΠΑ και ΔΝΤ, που έχουν το επάνω χέρι οι Αμερικάνοι εκεί θέλουν μείωση του κρατικού χρέους, με νέο πιο σκληρό μνημόνιο και νέα πιο σκληρά μέτρα και από την άλλη Γερμανία, ΕΕ και λοιποί, που θέλουν επιμήκυνση του χρέους, με τήρηση των σκληρών μέτρων που αποφάσισαν τον Ιούλη και σταδιακά να παίρνονται όλα τα υπόλοιπα».

    «Δηλαδή τι μας λένε; Να διαλέξουμε τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη. Ο λαός πρέπει να απορρίψει και τις δύο λύσεις, να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να χαράξει τον δικό του δρόμο πάλης. Αυτά είπα στον κ. Τσίπρα στην τηλεφωνική μας συνομιλία όταν με πήρε για να με ενημερώσει. Και του είπαμε ότι αυτά θα πούμε καθαρά, δημόσια και ανοιχτά στον ελληνικό λαό, γιατί μόνο ο λαός μας, το κίνημά του πρέπει να πάρει επιτέλους τις τύχες στα δικά του χέρια», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας «γι' αυτό λέμε ότι η πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως πριν η διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, μας πάνε από το κακό στο χειρότερο».

    [04] Φ. Κουβέλης: Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖA

    «Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖA», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο κυβερνών κόμμα, ύστερα από ενδεχόμενη πρόσκληση από τον πρωθυπουργό.

    «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε κάποια στιγμή η κοινωνία και η οικονομία να βγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της κρίσης», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη μελλοντική υπουργοποίησή του.

    Εκτίμησε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποίησε μία σημαντική ευρωπαϊκή στροφή, καρπός της οποίας ήταν η σκληρή αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές και η αποδοχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της θέσης ότι η ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Η εξέλιξη αυτή, επισήμανε ο κ. Κουβέλης «αίρει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που κατέστησαν επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό το 2010», συμπληρώνοντας ότι «είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων, που, με κορμό εκείνον, εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο, πόσω, μάλλον, που, εν προκειμένω, η λαϊκή εντολή είναι και ρητή και πρόσφατη».

    [05] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση

    «Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ στον ιστότοπο Wikileaks.

    «Μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση», ανέφερε.

    «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει χθες», ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας πως σε κάποια θέματα κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ υπάρχουν και ζητήματα στα οποία παραμένει η απόσταση.

    «Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει πιθανότατα μια πίεση ή μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης ακόμη και σε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει», υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

    Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει τώρα τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ότι το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

    Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος:

    «Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση».

    [06] Αξιωματούχοι ευρωζώνης: Πιθανές οι συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, στα μέσα Απριλίου

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αρχίσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα Απριλίου, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Αθήνα επί ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

    «Εάν οι Έλληνες θέλουν να ... υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου - και στις 12 Απριλίου όλοι πάνε στην Ουάσινγκτον- άρα καλύτερα πριν από τότε», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    «Μόνον τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Και μετά τελικά όλα πρέπει να συνδυασθούν ταυτόχρονα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς και διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θεσμούς της ευρωζώνης.

    «Θα το θεωρήσω πολύ παράξενο εάν δεν συμβεί αυτό», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    «Εάν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί μία σημαντική συμφωνία επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, τότε το μόνο εκκρεμές θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα είναι να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, και θα είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει αυτό», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

    [07] Ξεκίνησε η πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας

    Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9:30η πορεία που οργανώνει ο Δήμος Πατρέων, από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, με σκοπό τη διεκδίκηση και την υλοποίηση μέτρων κατά της ανεργίας.

    Επικεφαλής της πορείας, που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, είναι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και συμμετέχουν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, καθώς και πολλοί πολίτες.

    Όπως δήλωσε ο Κώστας Πελετίδης, «απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ με τη συμμετοχή μας στην πορεία, στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν περνά η πολιτική που μας θέλει άβουλους, θεατές, πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη».

    «Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία», προσέθεσε.

    Όσον αφορά στην πορεία, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «θα είναι ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι, όπου θα συναντηθούν οι Δήμοι της Αιγιάλειας, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Βέλου-Βόχα, της Κορίνθου, του Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, των Μεγάρων, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Χαϊδαρίου, για να φτάσουμε στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 10 Απριλίου».

    Κατά τη διάρκεια της πορείας, ανέφερε, «θα γίνουν σε όλες τις πόλεις όπου θα διανυκτερεύσουμε, συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις». Ειδικότερα, στάσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αίγιο, στην Ακράτα, στο Ξυλόκαστρο, στην Κόρινθο , στους Αγίους Θεοδώρους, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα και στο Χαϊδάρι, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία θα διανυκτερεύουν σε αθλητικά κέντρα των προαναφερόμενων πόλεων.

    Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν οχήματα του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών.

    Επίσης, κάθε πρωί θα αναχωρούν από την Πάτρα λεωφορεία για να μεταφέρουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα γίνονται στις πόλεις απ΄ όπου θα περνά η πορεία και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στην Πάτρα.

    Την Κυριακή 10 Απριλίου θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

    [08] Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του 6χρονου που αυτοτραυματίσθηκε με όπλο

    Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε καταστολή στη ΜΕΘ Παίδων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ο 6χρονος από τα Λειβάδια Μυλοποτάμου, που το απόγευμα του Σαββάτου μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος από όπλο.

    Το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοτραυματίσθηκε όταν περιεργαζόταν όπλο που εκπυρσοκρότησε. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων κι από στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

    Η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες που έγινε το περιστατικό.

    [09] Σε εξέλιξη η κινητοποίηση προσφύγων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

    Σε εξέλιξη είναι από χθες το μεσημέρι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο πρόσφυγες προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

    [10] Πορεία προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Κατσικά Ιωαννίνων

    Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποιούν αυτήν ώρα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

    Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονται παιδάκια και γυναίκες.Οι ίδιοι οι πρόσφυγες/μετανάστες περιφρουρούν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούν ομάδες αντιεξουσιαστών.

    [11] Ερντογάν: «Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους» στη σύγκρουσή του με την Αρμενία

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν "μέχρι τέλους" στη σύγκρουσή του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τις μάχες που τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον θάνατο 30 και πλέον νεκρών. "Προσευχόμαστε για να θριαμβεύουν οι Αζέροι αδελφοί μας στις μάχες αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους", δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Χθες αργά το απόγευμα, ενώ η κατάσταση έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τις απώλειές τους στις σφοδρές συγκρούσεις που άρχισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο: 18 Αρμένιοι στρατιώτες και 12 Αζέροι νεκροί. Κάθε πλευρά ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αμάχου της. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του κατερρίφθη.

    [12] Βρετανός γιατρός ισχυρίζεται ότι έχει χορηγήσει ουσίες ντόπινγκ σε 150 αθλητές

    Εκατόν πενήντα αθλητές υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ποδοσφαιριστές της Premier League, έλαβαν απαγορευμένα προϊόντα που βελτιώνουν τις επιδόσεις και τα οποία τους συνταγογράφησε ένας βρετανός γιατρός, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times.

    Η βρετανική αρχή κατά του ντόπινγκ (UKAD) ανακοίνωσε ότι "ανησυχεί βαθιά και έχει σοκαριστεί" από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο βρετανός υπουργός Αθλητισμού Τζον Ουίτινγκντέιλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει κι αυτός "μεγάλη ανησυχία" για τις κατηγορίες αυτές και ζητεί να αρχίσει αμέσως ανεξάρτητη έρευνα.

    Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα, η οποία είχε αποκαλυψει πολλές υποθέσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό την περασμένη χρονιά, υποστηρίζει πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν υποψίες για τον Μαρκ Μπόναρ, γιατρό ηλικίας 38 ετών και εγκατεστημένο στο Λονδίνο.

    Ο Μπόναρ, ο οποίος μαγνητοσκοπείται εν αγνοία του, υποστηρίζει στους δημοσιογράφους της Sunday Times πως είχε ένα δίκτυο "μυστικών πελατών", το οποίο δημιουργήθηκε από στόμα σε στόμα, και πως μεταξύ των πελατών αυτών περιλαμβάνονταν παίκτες της Άρσεναλ, της Τσέλσι και της Λέστερ Σίτι. Ο γιατρός αυτός, ειδικός σε θεραπείες κατά της γήρανσης, διαβεβαιώνει επίσης ότι δούλεψε με βρετανούς ποδηλάτες που είχαν συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας, με παίκτες του τένις, καθώς και με έναν βρετανό πυγμάχο, έναν άγγλο παίκτη του κρίκετ και πρωταθλητές πολεμικών τεχνών.

    "Δεν κάνω διαφήμιση ... Δεν θέλω, ξέρετε, να ασχοληθούν μ' αυτό τα μέσα ενημέρωσης και να πέσουν πάνω μου", λέει.

    "Στη διάρκεια των έξι περασμένων ετών, χορήγησε σε περισσότερους από 150 βρετανούς και ξένους αθλητές απαγορευμένες ουσίες όπως η EPO, στεροειδή και αυξητική ορμόνη και η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων ήταν θεαματική", γράφουν οι Sunday Times.

    Η εφημερίδα δεν αναφέρει πάντως κανένα όνομα και υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν έχει απόδειξη πως ο Μπόναρ συνεργάσθηκε πράγματι μ' αυτούς τους αθλητές, εκτός από τη μαρτυρία του γιατρού σε κρυφή κάμερα.

    Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει επίσης να υποθέσει κανείς ότι οι αναφερόμενες ομάδες γνώριζαν για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα στον Μπόναρ και μερικούς από τους παίκτες τους ή για τις ουσίες στις οποίες κατέφευγαν.

    [13] Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών ανοικτά του Βανουάτου, στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοικτά του Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), ενώ το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι.

    Ο σεισμός σημειώθηκε 151 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της περιοχής Σάντο στο Βανουάτου και σε βάθος 35 χλμ.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές

    [14] Ολέγκ Μπρεντίχιν: Η Ρωσία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας

    «Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας ήταν, παραμένει και θα παραμείνει αδελφική. Η Ρωσία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Ολέγκ Μπρεντίχιν, πρεσβευτής-σύμβουλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα (δεύτερος τη τάξει της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας), σε μια ιδιαίτερα θερμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα.

    Μιλώντας, στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Φιλανθρωπικό Ινστιτούτο Πλάτων με θέμα τις «Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας», ο Ρώσος διπλωμάτης, αφού μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του και πρέσβη, Αντρέι Μασλόφ, τόνισε τις ιστορικές σχέσεις του ρωσικού και του ελληνικού λαού, που τους συνδέει αφενός η Ορθοδοξία, αφετέρου οι κοινοί αγώνες που δόθηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. «Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές και παρά τις κατά καιρούς συγκυρίες, τα συναισθήματα παρέμειναν τα ίδια», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημείωσε: «Στη Ρωσία όλοι αισθάνονται θαυμασμό για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Έλληνες, ιδιαιτέρως όταν γνωρίζουμε όχι μόνο την δυσκολία του προσφυγικού ζητήματος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες για το προσφυγικό κύμα ανήκουν σε όσους κατέστρεψαν τις δομές των κρατών των οποίων οι πολίτες αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν».

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Μπρεντίχιν θύμισε ότι ανάλογες καταστάσεις είχε περάσει η Ρωσία την δεκαετία του 1990, αλλά «με πίστη όραμα και σχέδιο» η χώρα του τα κατάφερε. «Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα τα καταφέρει», σημείωσε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπρεντίχιν στο παγκόσμιο ζήτημα της τρομοκρατίας που απειλεί την σύγχρονη κοινωνία και τις δημοκρατικές αξίες, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. «Η Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημάνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τρομοκρατικού κινδύνου. Τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δείχνουν περισσότερο ρεαλισμό ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για τη, Ρωσία η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει βασικός στόχος και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη αλλά και τις υπόλοιπες χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, ο κ. Μπρεντίχιν υπογράμμισε ότι το επίπεδό τους δεν είναι το ιδανικό και τούτο βεβαίως δεν είναι επιλογή της χώρας του. «Είναι προς του συμφέρον όλων, και των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Ρωσίας, η καλή συνεργασία. Οι κυρώσεις, το εμπάργκο είναι επιβλαβές για όλους, και πρέπει να επιστρέψουμε σύντομα στην ομαλότητα των μεταξύ μας σχέσεων, γιατί η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι μονοπώλιο της ΕΕ».

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Μπρεντίχιν δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, κάτι που όπως είπε αποτυπώνεται στο επίπεδο συνεργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Νωρίτερα, ο Ρώσος διπλωμάτης είχε επισκεφθεί και προσκυνήσει στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Ανδρέα.

    [15] Βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

    Βόμβες μολότοφ εκτόξευσαν κουκουλοφόροι τα ξημερώματα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που εκτελούσε υπηρεσία στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

    Από την αστυνομία εκτιμάται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριο» το Πανεπιστήμιο, όπου φαίνεται ότι συμμετείχαν σε πάρτι. Ενεργώντας καταδρομικά, περίπου είκοσι άτομα εμφανίστηκαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται το προξενείο, εκσφενδονίζοντας αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε βάρος των αστυνομικών-φρουρών, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    Η υπόθεση ερευνάται από την Αστυνομία.

    [16] Βέλγιο: Επεισόδια με δεκάδες συλλήψεις στο Μόλενμπεκ

    Η βελγική αστυνομία προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε δεκάδες συλλήψεις στη συνοικία Μόλενμπεκ και στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου μονάδες αντιμετώπισης ταραχών ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με νεαρούς.Τα επεισόδια άρχισαν όταν ακροδεξιοί αποπειράθηκαν να συγκεντρωθούν στο Μόλενμπεκ, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι και είχαν τη βάση τους αρκετοί από τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    Μια αντιρατσιστική οργάνωση κάλεσε σε αντιδιαδήλωση.

    Αμφότερες οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν από τις αρχές των Βρυξελλών, που φοβούνταν πως θα επαναλαμβάνονταν οι ταραχές της περασμένης Κυριακής, όταν η αστυνομία έκανε χρήση οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσει περίπου 450 επιθετικούς διαδηλωτές. Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, ήταν ακροδεξιοί εθνικιστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 April 2016 - 10:32:29 UTC