Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημήτρης Βίτσας: Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα
  • [02] Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο
  • [03] Ζ. Μπράλο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Σε έναν πρόσφυγα υπάρχει πάντα μέσα του η θλίψη ότι του πήραν τη ζωή
  • [04] Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά
  • [05] Π. Κουρουπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό
  • [06] Θα επαναλειτουργήσει την Κυριακή το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών
  • [07] Άρθρο του Π. Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω
  • [08] Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ
  • [09] Το Ποτάμ ικαλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών προ όφελος της χώρας
  • [10] ΚΚΕ: Οι διαρροές του Wikileaks αναδεικνύουν τις αντιθέσεις σε ΔΝΤ-ΗΠΑ και ΕΕ-Γερμανία
  • [11] Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των κατοίκων της Ειδομένης
  • [12] Τη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη απέκλεισαν κάτοικοι της Ειδομένης
  • [13] Γκιστ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτός ο Παναθηναϊκός μπορεί να "χτυπήσει" οποιονδήποτε αντίπαλο»

  • [01] Δημήτρης Βίτσας: Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα

    «Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, ωστόσο, ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι σαν να συμβαίνει και στη δική μας χώρα. Γι' αυτό είμαστε σε επαγρύπνηση», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Free Sunday.

    Παράλληλα εκφράζοντας φόβους ότι «αυτού του είδους οι επιθέσεις θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις πιο ακραίες φωνές που δεν θέλουν ούτε την Ευρώπη, ούτε τη δημοκρατία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε την ανάγκη «να απαντήσουμε με μεγαλύτερη δημοκρατία, με μεγαλύτερη διαχείριση των ζητημάτων της ασφάλειας, αλλά και με ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Ο κ. Βίτσας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και περί έλλειψης συντονισμού λέγοντας ότι «πολλοί κρίνουν την κυβέρνηση εκ του ασφαλούς».

    «Αν σκεφτεί κανείς την τεράστια αλλαγή που έγινε από την 1η Μάρτη, με την απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων, έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε λίγο χρόνο, αλλά κι εμείς ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι», προσέθεσε.

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε αστειότητες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ότι με την πολιτική της το 2015 ήταν σαν να «προσκάλεσε» πρόσφυγες και μετανάστες.

    [02] Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο

    Τη θέση ότι δημιουργείται μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων στη χώρα μας και καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, με βάση το οποίο θα έπρεπε οι ίδιοι μετά τις απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης να μεταβούν στους τόπους προορισμού τους, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.

    "Οι εργαζόμενοι εδώ στο χώρο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν ένα μεγάλο αγώνα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής η ζωή αυτών των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας προσφύγων στα Διαβατά. Το πρόβλημα, βέβαια, βρίσκεται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, που τις υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και από χτες έγιναν με απόφαση και των άλλων κομμάτων και νόμος του κράτους με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και δυστυχώς περιπλέκει παραπέρα το πρόβλημα" σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι "το σύνολο αυτών των αποφάσεων που εμπλέκουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που εμπλέκουν άλλες χώρες και συνεχίζουν τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στη γειτονιά μας, δυσκολεύει τα πράγματα και παραπέρα δημιουργεί νέες προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα γυναικόπαιδα που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και ταυτόχρονα να την πληρώνει σκληρά και ο ελληνικός λαός".

    [03] Ζ. Μπράλο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Σε έναν πρόσφυγα υπάρχει πάντα μέσα του η θλίψη ότι του πήραν τη ζωή

    «Υπάρχει πάντα μέσα μου η θλίψη ότι μού πήραν τη ζωή. Κι αυτό θα το αισθάνομαι ως το τέλος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζρίνκα Μπράλο (Zrinka Bralo), δημοσιογράφος, διευθύντρια του Migrants Organise, μίας πλατφόρμας κοινωνικής οργάνωσης για μετανάστες και πρόσφυγες και εκ των ομιλητών του TEDxThessaloniki 2016, που άνοιξε το πρωί τις πύλες του για να ακουστούν «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».

    Πρόσφυγας από το Σαράγεβο και η ίδια, η Ζρίνκα Μπράλο ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς αισθάνεται κάποιος που δραπετεύει από τον πόλεμο, αλλά και ότι πάντα θα του λείπει ένα κομμάτι της προηγούμενης ζωής του.

    «Είμαι πρόσφυγας εδώ και 22 χρόνια (σ.σ. μένει πλέον στο Λονδίνο) και έχω την ικανότητα να περνώ από τη μητρική μου γλώσσα στην αγγλική χωρίς καμία δυσκολία. Αλλά υπάρχουν πάντα πράγματα που μου υπενθυμίζουν την προηγούμενη ζωή μου. Μερικές φορές συμβαίνει κάτι στη Βοσνία, που με θυμώνει ή με λυπεί, κι όμως κανείς γύρω μου δεν μπορεί να καταλάβει πώς αισθάνομαι. Επειδή στην τωρινή μου καθημερινότητα δεν υπάρχουν άνθρωποι που να με γνώριζαν και από πριν», εξηγεί η κ. Μπράλο, που με την ιδιότητα τής δημοσιογράφου συνεργάστηκε με κορυφαίους πολεμικούς ανταποκριτές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο τη δεκαετία του '90.

    Λέει ακόμη πως «τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για κάποιον που αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας έχοντας ήδη διαμορφώσει χαρακτήρα», ενώ για τα παιδιά τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

    «Ύστερα από κάποια ηλικία δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα ...επιδιόρθωσης. Μπορείς να δημιουργήσεις μια πολύ καλή ζωή, να ενταχθείς σε μια νέα κοινωνία, αλλά θα υπάρχουν πάντα ανέκδοτα που δεν μπορείς να μεταφράσεις, λέξεις που δεν μπορείς να βρεις. Και τότε απλώς παραιτείσαι...», επισημαίνει.

    Όσο για το πώς βλέπει τη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό σε σχέση με την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σχολιάζει: «Κατά βάση κάθε προσφυγική ιστορία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το γιατί φεύγουν οι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως και πράγματα που έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, όπως ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, καθώς πρόκειται για αναγκαστική αποχώρηση. Αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι -σε πολλές περιπτώσεις- βέβαιος θάνατος. Οι άνθρωποι που έχουν το προνόμιο μιας φυσιολογικής ζωής θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν πρόκειται για θέμα επιλογής».

    Αναρωτιέται τι παραπάνω χρειάζεται η ανθρωπότητα ως "απόδειξη" για το αν έχει κάποιος καθεστώς πρόσφυγα ή όχι από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία ή αλλού, όπου υπάρχει πόλεμος. «Είναι το επίπεδο των αποδείξεων που τους ζητάμε -να αποδείξουν δηλαδή ότι υπάρχει ένα καλά θεμελιωμένο αίσθημα φόβου- που είναι προβληματικό. Τι παραπάνω χρειάζεται από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στη Συρία; Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτό συμβαίνει διαρκώς. Είχαμε τη Βοσνία, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ...», αναφέρει.

    Ανησυχεί για το γεγονός ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες διαρκώς εκπλήσσονται από αυτό που συμβαίνει και από το μέγεθος του πληθυσμού που χρειάζεται να μετακινηθεί», αλλά και για ότι τα μέτρα που λαμβάνουν έχουν ως γνώμονα να το σταματήσουν όλο αυτό.

    «Πολλά χρήματα και προσπάθεια επενδύονται στο πώς μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. Αν, αντίθετα, βλέπαμε διαφορετικά το θέμα και δαπανούσαμε αυτά τα χρήματα στη διαχείριση του και αποδεχόμασταν ότι αυτό σημαίνει ο πόλεμος -καταστροφή και θάνατο- και αν σκεφτόμασταν λίγο πιο θετικά και κατανέμαμε την ευθύνη, τότε θα ήταν εύκολο για όλους. Και δεν θα χρειαζόταν να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, την Τουρκία, τον Λίβανο ή την Ιορδανία», επισημαίνει η Ζρίνκα Μπράλο και προσθέτει:

    «Αν η ευθύνη αυτή -και όχι βάρος όπως το βλέπουν πολλοί- κατανεμόταν σε όλο τον κόσμο, τότε θα σταματούσαμε και τα φαινόμενα του τράφικινγκ π.χ. Θα βοηθούσε να τελειώσει και ο πόλεμος, γιατί οι δικτάτορες θα ήξεραν ότι δεν μπορούν να καταστρέψουν τους ανθρώπους. Αν ήξεραν ότι ο κόσμος επαγρυπνεί και βοηθάει τους πρόσφυγες, τότε οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν κάποια στιγμή πίσω στις πατρίδες τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή τους. Αν, όμως, οι δικτάτορες ξέρουν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι και δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, τους βοηθάει όλο αυτό στο να συνεχίσουν να καταστρέφουν χώρες. Η άποψή μου είναι ότι με το να βοηθάμε με τον κατάλληλο τρόπο τους πρόσφυγες, βοηθάμε στο να έρθει η ειρήνη».

    Η Ζρίνκα Μπράλο θεωρεί πως οι πολίτες είναι αυτοί που θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους για να αλλάξει η κατάσταση και εξηγεί: «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται πιο πολύ για τους ακροδεξιούς ξενόφοβους επειδή είναι πολύ "θορυβώδεις" στον δημόσιο λόγο, ενώ οι καλοί άνθρωποι κάνουν αθόρυβα καλή δουλειά. Γι' αυτό και πολλές φορές δεν είναι "χρήσιμοι" στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Γι' αυτό και οι καλοί άνθρωποι θα πρέπει να "ακουστούν". Κι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σε ορισμένες χώρες, όπου βλέπουμε αυτό το κίνημα καλωσορίσματος των προσφύγων και όλο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τη μορφή του διαλόγου».

    Σοφία Παπαδοπούλου

  • Η Ζρίνκα Μπράλο είναι ιδρύτρια των βραβείων "Women on the Move", ενώ το 2011 της απονεμήθηκε στη Νέα Υόρκη το βραβείο "Voices of Courage" από την Επιτροπή για τις Γυναίκες Πρόσφυγες (WRC), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας έγινε το 2012. Μέσα από τους αγώνες της πέτυχε να δοθεί τέλος στην κράτηση παιδιών-μεταναστών και αυτή τη στιγμή αγωνίζεται να θέσει τέλος στην επ' αόριστον κράτηση μεταναστών/-στριών. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ορίστηκε ιδρυτική πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υποδοχής Προσφύγων (NRWB) στο Η.Β.. Είναι, επίσης, ιδρυτική έφορος του "Bridge of Peace", ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που υποστηρίζει νεαρά άτομα που εργάζονται για την ειρήνη στη βόρεια Βοσνία.

    [04] Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά

    Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού της ΕΛΑΣ και μεταφραστών.

    Στο λιμάνι του Πειραιά τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες/μετανάστες αναχώρησαν για το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σημερινός σχεδιασμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κάνει λόγο για μετακίνηση περίπου 500 ανθρώπων από το λιμάνι του Πειραιά προς το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας.

    Χθες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.

    Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.074 άτομα.

    Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

    [05] Π. Κουρουπλής: Ο ελληνισμός εκπέμπει ανθρωπισμό

    Τη δημόσια έκκληση «να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων- μεταναστών και να αναλάβουν αντίστοιχες ευθύνες», απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

    Ο Π. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν το προσφυγικό βάρος με 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα αρχίσουν να εισρέουν άμεσα στα ταμεία τους». Δήλωσε, επίσης, στους δημάρχους της δυτικής Μακεδονίας ότι έθεσε το θέμα της κατανομής πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ στον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη. «Σήμερα οι πόροι αυτοί κατευθύνονται καθ' ολοκληρία στις διεθνείς ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού, και ζήτησα μέρος τους να έλθει και στους δήμους, αφού ως αναγνωρισμένες δομές του κράτους προσφέρουν σημαντικό υποστηρικτικό έργο», σημείωσε. Προκειμένου δε, να ξεπεραστούν τα εμπόδια των ευρωπαϊκών κανονισμών, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ώστε να καταστεί δυνατή μια τέτοια χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα πολλών δημάρχων για αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία προσφύγων, ανέφερε ότι το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων με την πιλοτική ενοικίαση διαμερισμάτων είναι παραγωγικό και φαίνεται ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    [06] Θα επαναλειτουργήσει την Κυριακή το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών

    Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών πρόκειται να ανοίξει και πάλι την Κυριακή, δώδεκα ημέρες μετά τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς θα αναχωρήσουν απ' αυτό τρεις πτήσεις της εταιρείας Brussels Airlines, ανακοίνωσε οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Αρνό Φάιστ.

    "Από αύριο, Κυριακή, το Brussels Airport θα είναι εν μέρει επιχειρησιακό. Σήμερα πρόκειται να πάρουμε την επίσημη άδεια για να λειτουργήσει", δήλωσε ο Φάιστ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε πως στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου βλέπει "ένα σημάδι ελπίδας που φανερώνει τη βούληση και τη δύναμή μας να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και να μην υποκύψουμε".

    Το κύριο αεροδρόμιο του Βελγίου παρέμεινε κλειστό για τις πτήσεις των επιβατικών αεροσκαφών αφότου δύο ύποπτοι ως μαχητικοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν εκεί επιθέσεις καμικάζι με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αίθουσα αναχωρήσεων. Αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις και μια ξεχωριστή επίθεση καμικάζι σε συρμό του μετρό στην πόλη των Βρυξελλών στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

    [07] Άρθρο του Π. Μέισον: Το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω

    Με άρθρο του, υπό τον τίτλο: «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

    Μιλά για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ».

    Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Π. Μέισον που φιλοξενείται στο medium.com:

    Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

    Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ, του Πολ Μέισον

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.

    Όχι, δεν πρόκειται για τη συνομωσία της επόμενης ταινίας James Bond. Είναι το κείμενο της απομαγνητοφώνησης μια τηλε-συνδιάσκεψης μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, και της Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

    Όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες που στόχο έχουν να δώσουν το πράσινο φως για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

    Η κατάσταση είναι η εξής: το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνέχεια του προγράμματος. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ διότι η γερμανική βουλή δε θα το επιτρέψει.

    Καθώς διαπληκτίζονται για τους αριθμούς, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν αν θα «πνίξουν» την επερχόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι κομβικό διότι το ΔΝΤ θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που περιλαμβάνει απομείωση χρέους ενώ οι Γερμανοί όχι.

    Τότε ο Τόμσεν ρίχνει μια βόμβα:

    Τόμσεν: Τι θα μας φέρει όλους στο σημείο λήψης απόφασης; Κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και αυτό έγινε όταν [οι Έλληνες] κινδύνευαν σοβαρά να ξεμείνουν από λεφτά και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

    Βελκουλέσκου: Σωστά!

    Τόμσεν: Και πιθανώς αυτό είναι που θα ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα τραβήξει ως τον Ιούλιο και οπωσδήποτε οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία απόφαση ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, και έτσι σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα και να ξεκινήσουν ξανά μετά το [βρετανικό] δημοψήφισμα για την Ευρώπη.

    Η Βελκουλέσκου προτείνει να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι τον Απρίλιο. Ο Τόμσεν απαντά:

    Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να το αναγκάσει να? Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό. Και τους βοηθούν σε αυτό. Γιατί τους βοηθούν; Γιατί δεν είναι κοντά σε κάποιο γεγονός, ό,τι και να είναι αυτό.

    Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό.

    Εδώ επιτρέψτε μου να το αποκωδικοποιήσω. Ένα «γεγονός» είναι μια χρηματοπιστωτική κρίση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά στην χρεοκοπία. Ακριβώς όπως πέρυσι, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οικονομική και ψυχολογική καταστροφή.

    Μόνο που αυτή τη φορά το ΔΝΤ θέλει να επιβάλει την καταστροφή σε μία χώρα που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και έχει αναλάβει μια από τις πιο περίπλοκες και νομικά αμφίβολες αποστολές φύλαξης συνόρων στη σύγχρονη ιστορία.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη: «δε θα επιτρέψουμε στο ΔΝΤ να παίξει με τη φωτιά», μου ανέφερε μια πηγή.

    Αλλά το ζήτημα βρίσκεται πέρα από τα ελληνικά χέρια. Στο τέλος ο Τόμσεν υπονοεί στην συνομιλία ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε τελική ανάλυση η γερμανική κυβέρνηση μπορούν να αποφασίσουν να τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας που έκαναν για να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.

    Η συνομιλία, παρά το ότι έγινε δεκτή με οργή και σκεπτικισμό στην Ελλάδα, θα πέσει σαν βόμβα στην Επιτροπή και την ΕΚΤ. Διότι αυτές είναι που κρατούν πάνω από 300 δισ. ελληνικού χρέους.

    Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ολόκληρη την Ευρώπη, την οποία το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ.

    Είναι ξεκάθαρο από τη συνομιλία ότι το ΔΝΤ έχει γίνει παιδική χαρά για νεοφιλελεύθερους φαντασιόπληκτους.

    Το να φαντασιώνεσαι ότι φέρνει ακόμη μια φορά κοντά στη χρεοκοπία μια τρεμάμενη δημοκρατία αποκαλύπτει επίπεδα απάθειας για την ευημερία των ανθρώπων και την κυριαρχία των κρατών τα οποία είναι ασύμβατα με την δημοκρατική οργάνωση.

    Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο πυρήνας του οικονομικού δόγματος που καθοδηγεί την παγκόσμια ελίτ είναι η αποφασιστικότητά της να μη δώσει δεκάρα για τους πραγματικούς ανθρώπους αλλά να επιβάλει το δόγμα της ακόμη και αν κοστίσει την κατάρρευση ενός κράτους.

    [08] Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ

    Παραιτήθηκε από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ.

    Σε δήλωσή του στην εφμερίδα "L' avenir" o Γιαν Φαμπρ αναφέρει πως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, «υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», και συμπληρώνει: «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

    Σημειώνεται πως εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Θέατρο Σφενδόνη, σε ανοιχτή επιστολή τους ζήτησαν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, χαρακτηριζοντάς τον persona non grata, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

    [09] Το Ποτάμ ικαλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών προ όφελος της χώρας

    Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τις έντονες αντιθέσεις που εμφανίζονται προς όφελος της χώρας και να επιμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων χωρίς πρόσθετα νέα σκληρά μέτρα που δεν τα αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία, αναφέρει το Ποτάμι με αφορμή τις διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην ιστοσελίδα WikiLeaks.

    Η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι υπουργοί πρέπει επιτέλους να τρέξουν και να μην κωλυσιεργούν διότι ο χρόνος για άλλη μια φορά δε μετράει υπέρ της χώρας. αναφέρει ακόμη το Ποτάμι υπογραμμίζοντας πως για να επιτευχθούν όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στις κατάλληλες συμμαχίες αλλά αυτό προϋποθέτει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία.

    Το Ποτάμι αναφέρει ακόμη πως ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του ΔΝΤ και εύλογα κανείς αναρωτιέται ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή.

    «Αυτό πάντως που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται. Οι διάλογοι μαρτυρούν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με το ΔΝΤ να κρατά μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή» υπογραμμίζει το Ποτάμι

    [10] ΚΚΕ: Οι διαρροές του Wikileaks αναδεικνύουν τις αντιθέσεις σε ΔΝΤ-ΗΠΑ και ΕΕ-Γερμανία

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον ενημέρωσε σχετικά με τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στα Wikileaks και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη θέση ότι «αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ-ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ-Γερμανία από την άλλη. Αυτές οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρό μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης -μαζί και η ελληνική κυβέρνηση- υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του τρίτου μνημονίου».

    Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν τις κόντρες των ισχυρών και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

    [11] Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των κατοίκων της Ειδομένης

    Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των κατοίκων της Ειδομένης που απέκλεισαν νωρίτερα τη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

    Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε.

    [12] Τη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη απέκλεισαν κάτοικοι της Ειδομένης

    Τη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη απέκλεισαν κάτοικοι της Ειδομένης που διαμαρτύρονται για τη μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «αγανάκτηση δεν εκδηλώνεται μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από τους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους», και εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ κατοίκων και προσφύγων. Σημείωσε, εξάλλου, ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία κάνει άριστα τη δουλειά της όμως σε ένα συντεταγμένο κράτος θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, μεταξύ των οποίων και η αστυνομία.

    Στο μεταξύ, ηρεμία επικρατεί στην Αλεξάνδεια Ημαθίας, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο 722 όπου έφτασαν χθες διακόσιοι περίπου πρόσφυγες από τα Γιάννενα. Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλοι οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο 722, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία του κέντρου».

    [13] Γκιστ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτός ο Παναθηναϊκός μπορεί να "χτυπήσει" οποιονδήποτε αντίπαλο»

    Από την αμφισβήτηση και την αρνητική κριτική σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο, στην απόλυτη αναστροφή κλίματος και τους διαδοχικούς θριάμβους, που κατέληξαν στην πανηγυρική πρόκριση στα πλέι οφ της Euroleague και στη δημιουργία μεγάλων υποσχέσεων για το κλείσιμο της περιόδου. Αυτή είναι η εναλλαγή εικόνων που ακολουθεί την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού από την έναρξη της εφετινής αγωνιστικής περιόδου μέχρι σήμερα... Πως κατάφεραν όμως οι «πράσινοι» πρωταγωνιστές να αντιστρέψουν την αγωνιστική εικόνα τους και πλέον να έχουν φτάσει σε σημείο να κάνουν όνειρα για φάιναλ φορ; Με... πίστη στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού, όπως υπογράμμισε ο Τζέιμς Γκιστ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μετά τη χθεσινή 9η επιτυχία του Παναθηναϊκού στη φάση των «16» της Euroleague και την πρόκριση της ομάδας στα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μία πρόκριση, πάντως, που είχε εξασφαλιστεί πριν ολοκληρωθεί ο χθεσινό αγώνας των «πράσινων» με την Τσεντεβίτα από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τη Φενερμπαχτσέ, η οποία είχε κάμψει την αντίσταση της Αναντολού Εφές και είχε στείλει την ελληνική ομάδα στην επόμενη φάση.

    Ο Αμερικανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού επισήμανε επίσης ότι οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έδειξαν χαρακτήρα μετά την αγωνιστική «κοιλιά» που παρουσίασαν, φανέρωσαν το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένη αυτή η ομάδα, αλλά και το τι είναι ικανή να διεκδικήσει στη συνέχεια... Παράλληλα, ο Γκιστ τόνισε ότι στα πλέι οφ το «τριφύλλι» μπορεί να «χτυπήσει» οποιονδήποτε αντίπαλο, ανέφερε τα στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν μία ομάδα στους «8» της Euroleague, προκειμένου να φτάσει στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, μίλησε για την προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν οι «πράσινοι» από τα 6.75, ενώ αναφορικά με τη χθεσινή ανάδειξη του Δημήτρη Διαμαντίδη σε Euroleague Legend υπογράμμισε ότι... «Ο "Μήτσος" είναι εδώ και χρόνια θρύλος της Euroleague... ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 April 2016 - 14:32:25 UTC