Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Θεοδωράκη -Γεννηματά, το απόγευμα
  • [02] Δ. Κουτσούμπας : Το ν/σ για το ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να έρθει καν στη Βουλή
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία για να λυθεί το Προσφυγικό
  • [04] Επεισόδια μεταξύ προσφύγων στον Πειραιά
  • [05] Έκκληση του Π. Κουρουμπλή να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση του προσφυγικού
  • [06] Σήμερα η 8η καταβολή επιδότησης ενοικίου
  • [07] Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ που κυρώνει τη συμφωνία για το Προσφυγικό
  • [08] Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η Ευρώπη ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές

  • [01] Συνάντηση Θεοδωράκη -Γεννηματά, το απόγευμα

    Τα περιθώρια συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς και περαιτέρω κοινές δράσεις αναμένεται να εξεταστούν στη συνάντηση που θα έχουν στις 17:00 οΣταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά.

    Χθες οΣταύρος Θεοδωράκης τηλεφώνησεστη Φώφη Γεννηματά και συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα το απόγευμαστη Βουλή.

    [02] Δ. Κουτσούμπας : Το ν/σ για το ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να έρθει καν στη Βουλή

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή "42 λεπτά" του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι χθες χαρακτήρισε "τσίρκο" την προχθεσινή συζήτηση στην Βουλή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταπολεμήσει την διαφθορά η κυβέρνηση.

    Είπε επίσης ότι η συζήτηση αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού ενόψει των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται και επεσήμανε ότι κάθε φορά που έρχονται αντιλαϊκά μέτρα "βγαίνει και ένα σκάνδαλο".

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καταθέτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση.

    Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για ανάδειξη των δικαστικών αρχών από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να διασφαλιστούν κάποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

    Τάχθηκε σαφώς υπέρ της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, ενώ στην παρατήρηση ότι "το ΚΚΕ δεν δίνει ονόματα" είπε, "Θα θέλατε ένας εργαζόμενος που δίνει μια μικρή συμβολή να δει το όνομά του στις κρατικές λίστες και στις λίστες των υπουργείων;" υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι του λαού αντιμετώπισαν πολλαπλές διώξεις διότι συνέδραμαν το ΚΚΕ. Είπε ότι για τα μεγάλα ποσά και την κρατική χρηματοδότηση υπάρχουν ορκωτοί λογιστές και τόνισε ότι "από τον Περισσό έχουν περάσει όλες οι ελεγκτικές αρχές".

    Ερωτηθείς "πώς από το σκίσιμο των μνημονίων φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο", ο γγ είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει στον ελληνικό λαό από πριν το τι θα συμβεί και επιβεβαιώθηκε, και τούτο "όχι γιατί είμαστε προφήτες", αλλά γιατί τέτοιο ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Όταν έχεις τέτοια πολιτική εκτίμηση, σαφώς δεν συμμετέχεις σε τέτοια κυβέρνηση, ενώ επιπλέον με τέτοιες κυβερνήσεις που δεν προχωρούν σε καμία ριζική αλλαγή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έλθουν αντιλαϊκά μέτρα", πρόσθεσε.

    "Απ' ότι φαίνεται η αξιολόγηση θα κλείσει", πρόσθεσε, απαντώντας στην σχετική ερώτηση, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αναφερόμενος και στην προετοιμασία εργατικών κινητοποιήσεων και στην πορεία των ανέργων από την Πάτρα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα ποσοστά του ΚΚΕ και το κίνημα είναι αναντίστοιχα του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και κάλεσε και αυτούς "που δεν έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν να βγουν στους δρόμους και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ".

    Οι κινητοποιήσεις, τόνισε, δεν είναι υποτονικές και ανέφερε ότι το ΚΚΕ εμμένει πως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν πρέπει καν να έλθει στην Βουλή, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι είπε πως "η κυβέρνηση λέει πως θα το περάσει, εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει, μπορεί και να περάσει, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά".

    Είπε ότι πέραν της Ένωσης Κεντρώων, αν χρειαστεί η κυβέρνηση έχει και άλλες δυνάμεις που μπορεί να την στηρίξουν, και ανέφερε συγκεκριμένα όλα τα κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια και τα οποία δέχονται πιέσεις και από το "Κουαρτέτο", αλλά και από τους εταίρους τους στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκουν.

    Τόνισε ότι η όλη κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά αν ανασυνταχθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

    Κληθείς να σχολιάσει την "στροφή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα" είπε ότι ο κ. Καμμένος είναι συνεπής με αυτό που είναι και ως πρόσωπο και ως πολιτικό κόμμα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υιοθετεί κατά καιρούς διάφορες θέσεις "και αριστερές τώρα που είναι στην συγκυβέρνηση", ενώ χαρακτήρισε "λογική" αυτήν την εξέλιξη (στο θέμα Μουζάλα) για τον κ. Καμμένο. "Με αυτά τα "δεξιά" και τα "αριστερά" έχουμε μπερδευτεί, η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική δεν είναι γεωγραφία, εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον εργαζόμενο λαό με τέτοιους όρους", πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα "αστικό κόμμα που θέλει να πάρει, αν δεν έχει ήδη πάρει, την θέση του ΠΑΣΟΚ".

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι "έχει σύμμαχο στην κυβέρνηση έναν ακροδεξιό", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "θέλουν να εντάξουν τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής, αύριο μπορεί να είναι οργανικό μέλος".

    Αναφορικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνει κακό στη Αριστερά", ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "πρώτα κάνει κακό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, απογοήτευσε οικτρά τον λαό και αυτό κάνει ζημιά και στο κίνημα".

    Χαρακτήρισε "αστεία προπαγάνδα" τον ισχυρισμό ότι "το ΚΚΕ βολεύεται στην αντιπολίτευση", προσθέτοντας "θα μπούμε σε διακυβέρνηση, όταν ο λαός είναι στην εξουσία".

    Σε ότι αφορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι "δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο πρότυπο", ενώ ερωτηθείς για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τόνισε ότι "από το πείραμα του περασμένου αιώνα έχουμε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν λάθη, αν το σχέδιο είναι σωστό, αξίζει να το παλέψουμε".

    Υπογράμμισε οτι η "επανάσταση δεν γίνεται κατά παραγγελία, ούτε επειδή την αποφασίζει κάποιο κομματικό επιτελείο" αλλά είναι απόφαση του λαού.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και το ΚΚΕ επείγεται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει την ανατροπή της πολιτικής που τον βασανίζει.

    Ερωτηθείς αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει "πολυκομματισμό", είπε "τι σημαίνει πολυκομματισμός;" υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικές κρατικές ενώσεις και όταν τα έχεις αυτά ο λαός είναι δεμένος πισθάγκωνα".

    Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σύστημα με εντελώς νέους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκλογή των βουλευτών και από τους τόπους δουλειάς, ενώ οι βουλευτές θα είναι ανακλητοί από τους ψηφοφόρους τους.

    "Η ίδια η εργατική τάξη θα επιλέξει τις μορφές αυτών των θεσμών στο καμίνι του αγώνα", πρόσθεσε.

    "Στο προσφυγικό όλα έγιναν λάθος και οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι αδιέξοδες. Αν συνεχιστούν αυτές οι ροές, και πολύ περισσότερο, αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες", προειδοποίησε ο κ. Κουτσούμπας.

    Ο γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την πολιτική επί του ζητήματος αυτού, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσα κόμματα υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, "που έδινε γραμμή στον Τσίπρα να αποδεχθεί μια συμφωνία που εγκλωβίζει πρόσφυγες".

    Χαρακτήρισε "γελοιότητα" και "απαράδεκτη δήλωση" αυτά που είπε ο κ. Μάρδας, αναφέροντας στην συνέχεια "και δεν ξέρω γιατί βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται", προσθέτοντας "με αυτά τα μυαλά δημιουργούν προβλήματα σε όλους".

    Υπογράμμισε οτι η ΕΕ, αναθεωρώντας δικές της αποφάσεις, πρέπει να αποφασίσει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία "που επιβραβεύθηκε από την ΕΕ", ως μία εκ των βασικών υπευθύνων για τις προσφυγικές ροές λόγω των βομβαρδισμών στην Συρία και ως συνεργό στο έγκλημα.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάσταση βαίνει προς αδιέξοδο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι "πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

    "Ο πρωθυπουργός έπρεπε να βάλει βέτο. Το πρόβλημα είναι πως θεωρεί την απόφαση (ΕΕ-Τουρκίας) θετική", ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά οι προσφυγικές ροές ήταν μικρότερες, προσθέτοντας "τα ίδια θα έκανε γιατί ήταν στην ίδια λογική με κύριο μέλημα 'σιγά μην τα χαλάσουμε με την ΕΕ'".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την αποστροφή του για τα "θαλάσσια σύνορα" "ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης στην θάλασσα, εκτός κι αν στο βάθος του μυαλού του - πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω για Έλληνα πρωθυπουργό - είχε αυτό που έχει στο μυαλό της και η τουρκική αστική τάξη και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει σαφή στόχο και πάγια πολιτική την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

    Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις του για την οικονομία και για το αν η χώρα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη φάση εν σχέσει με το 2014, ο κ. Κουτσούμπας είπε "είμαστε στα ίδια, και θα πάμε χειρότερα, καθώς οι εξελίξεις δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση στην χώρα αλλά και με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και διεθνώς".

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία για να λυθεί το Προσφυγικό

    Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου στο Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το πρωί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄. Ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί στη συνέχεια με την Ελληνική Λέσχη της Κοινότητας των Ιεροσολυμιτών καθώς και με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

    Χθες ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέβεν Ρίβλιν στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ,απηύθυνε έκκληση για να τελειώσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Συρία.

    "Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από εστίες κρίσεων, δηλαδή τις συγκρούσεις και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ιδίως δε στη Συρία. Αν αυτές δεν εξαλειφθούν, κυρίως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη "όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά δεν πρέπει επ ουδενί να αναιρέσουμε την αντιμετώπιση του αμιγώς προσφυγικού ζητήματος υπό όρους ανθρωπισμού. Να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Αυτή την ώρα που κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί η Ευρώπη να ανεχτεί συμπεριφορές που αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα και εμπεριέχουν αιχμές ρατσισμού" τόνισε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε: Οι δύο λαοί μας μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις με βάση την ιστορία, τον ανθρωπισμό και κυρίως τη δημοκρατία μας".

    Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι "είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθεί μια βιώσιμη λύση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Κάθε λαός έχει τις ρίζες του και δεν μπορεί να τις αποκόψει κανείς. Αυτή η γη δεν ανήκει μονοπωλιακά σε κανέναν αλλά σε όλους τους λαούς".

    [04] Επεισόδια μεταξύ προσφύγων στον Πειραιά

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της συμπλοκής που σημειώθηκε αργά χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων μεταναστών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στη γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

    Στο σημείο αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος θα παραμείνουν στο σημείο όλη τη διάρκεια της νύχτας για προληπτικούς λόγους.

    Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν άμεσα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει τα 5.800 άτομα.

    Όπως έγινεγνωστό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά κάποιων προσφύγων και μεταναστών έχει «παγώσει», καθώς ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος, όπως και αυτός της Κυλλήνης.

    Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, Σύροι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κυλλήνη και 700 Αφγανοί στον Ελαιώνα.Σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν δύο πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

    [05] Έκκληση του Π. Κουρουμπλή να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στη διαχείριση του προσφυγικού

    Έκκληση να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της χώρας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στη φιλοξενία των προσφύγων μεταναστών, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει δίκαιη κατανομή και όχι ορισμένοι δήμοι να σηκώνουν το βάρος, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, ως έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικής συμβολής που έχει η Αυτοδιοίκηση, προχωρά στην ενίσχυση των δήμων που σήκωσαν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος, με 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε ότι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό, ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κλπ, θα καλυφθούν νομοθετικά με το νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ, επαναλαμβάνοντας ότι τίποτε δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του να έρθει και να ζητήσει ευθέως τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα - γεγονός που, όπως είπε, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει, πως για την αντιμετώπισή του η συμβολή των δήμων είναι καθοριστικής σημασίας. Υπενθύμισε δε, παράλληλα, πως η ΚΕΔΕ το έχει ζητήσει από πέρυσι, χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη το αίτημά της.

    [06] Σήμερα η 8η καταβολή επιδότησης ενοικίου

    ΣήμεραΠέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η 8η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό των 3.542.336,47 ευρώ πιστώνεται στους 21.198 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώριση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

    [07] Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ που κυρώνει τη συμφωνία για το Προσφυγικό

    Κατατέθηκε στην Βουλή και εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου -σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για την χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)-(L 180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

    Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπέςστις 17:30, ώστε την Παρασκευή να εισαχθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    [08] Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η Ευρώπη ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές

    Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές» και δεν εξασφαλίζει στους πρόσφυγες ασφαλές και νόμιμο πέρασμα, εξαπολύει η σπουδαία ηθοποιός και ακτιβίστρια, Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε αποκλειστική συνέντευξη της για το προσφυγικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η κ. Ρεντγκρέιβ συνάντησε για ακόμα μία φορά πρόσφυγες και συνομίλησε με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    «Έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν. Αυτές οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι καταστρέφουν τα σπίτια τους και το μέλλον τους», εξομολογείται.

    Στην προσφυγική κρίση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες ως ανθρώπους», υπογραμμίζει και εκφράζει χωρίς περιστροφές το κατηγορώ της στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «γιατί θα έπρεπε να δώσουν στους πρόσφυγες κάποια χαρτιά που θα τους εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και νόμιμο πέρασμα».

    Μάλιστα, παρομοιάζει τη στάση τους με τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης τη δεκαετία του 1930 απέναντι στους Εβραίους πρόσφυγες. «Οι απλοί πολίτες έλεγαν ότι θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε τα σπίτια μας για τους Εβραίους πρόσφυγες και η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν μπορούμε».

    Συχνά η σημερινή προσφυγική κρίση σχολιάζεται ως η χειρότερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Και η σπουδαία ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια απαντά: «Ναι, και θυμάμαι τί έκαναν οι κυβερνήσεις πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και γι' αυτό είχαμε Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν εξαιτίας των αποτυχιών και των εγκλημάτων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και πόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν γιατί η χώρα μας δεν τους έδινε βίζα για παράδειγμα».

    Ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη τηςΒανέσα Ρεντγκρέιβ στη συνδρομητική σελίδατου ΑΠΕ-ΜΠΕ

    http://www.amna.gr/webtv/109777/B.Rentgkreib:-I-Europi-podopata-tis-axies-kai-tis-anthropines-zoes


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 4:32:31 UTC