Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μυτιλήνη: Μηδενικές οι ροές μεταναστών μέχρι το πρωί της Παρασκευής
  • [02] Φ. Ολάντ: Η απειλή παραμένει, παρά την εξάρθρωση του δικτύου των βομβιστών
  • [03] Η Θουριγγία είναι έτοιμη να παραλάβει 1.000-2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα
  • [04] Η Ιντερπόλ βοηθά το Βέλγιο για τον εντοπισμό των "διασυνδέσεων" των βομβιστών
  • [05] Τρεις συλλήψεις στις Βρυξέλλες σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

  • [01] Μυτιλήνη: Μηδενικές οι ροές μεταναστών μέχρι το πρωί της Παρασκευής

    Μηδενικές ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας.

    Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.

    Εν τω μεταξύ, η χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το «χοτ σποτ» της Μόριας από ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και εργαζομένους σε ΜΚΟ ενάντια στο νέο καθεστώς λειτουργίας του «χοτ σποτ» μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έληξε με μικρής κλίμακας επεισόδια ενώ έγινε η προσαγωγή ενός ατόμου.

    Η προσαγωγή όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς. Πρόκειται για 33χρονο Έλληνα ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, βάφοντάς το με σπρέι. Στη συνέχεια και όταν εντοπίστηκε από αστυνομικό και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, επιτέθηκε σε βάρος του τελευταίου, ρίχνοντας του μπογιά με το ίδιο σπρέι στο πρόσωπο και στα μάτια και χτυπώντας τον με τα χέρια στο κεφάλι. Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος συνέδραμε στην προσπάθεια του 33χρονου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

    Τέλος, εντυπωσίασε σήμερα στη διάρκεια της παρέλασης για την 25 Μαρτίου στην πόλη της Μυτιλήνης, η ανάρτηση από ομάδα Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν στη Μυτιλήνη περιμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση, ενός ταμπλό που έγραφε «Ευχαριστούμε Ελλάδα ? Λέσβος».

    [02] Φ. Ολάντ: Η απειλή παραμένει, παρά την εξάρθρωση του δικτύου των βομβιστών

    Το ισλαμιστικό δίκτυο που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες "οδεύει προς την εξάρθρωση" όμως μπορεί να υπάρχουν άλλοι πυρήνες που εξακολουθούν να συνιστούν "απειλή" για την ασφάλεια της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    "Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλα δίκτυα. Ακόμη και αν αυτό που ευθύνεται για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες είναι καθ' οδόν προς την εξάρθρωση, παραμένει μια απειλή", είπε ο Ολάντ υποδεχόμενος τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σίμον Πέρες.

    "Είχαμε αποτελέσματα στον εντοπισμό των τρομοκρατών και, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Παρίσι, έγινε ένας αριθμός συλλήψεων", πρόσθεσε.

    [03] Η Θουριγγία είναι έτοιμη να παραλάβει 1.000-2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ δηλώνει έτοιμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, να φιλοξενήσει μετανάστες από αυτούς πουβρίσκονταιστα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό και αναμεταδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμελοφ υποστηρίζει ότι αυτό το κρατίδιο της πρώην ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσε να παραλάβει "1.000-2.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, στην Ελλάδα και αναμένουν απελπισμένα βοήθεια".

    Επισήμανε ωστόσο ότι στην περίπτωση αυτή η Θουριγγία θα χρειαστεί επιμελητειακή στήριξη από το ομοσπονδιακό κράτος.

    "Μπορούμε να συμβάλουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση" για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαιώνει ο Ράμελοφ που προέρχεται από το κόμμα Die Linke και είναι ο μοναδικός αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου, εξηγώντας ότι επί του παρόντος τα 7 από τα 10 κέντρα φιλοξενία πρσφύγων στη Θουριγγία είναι άδεια.

    Η Γερμανία άνοιξε τις πύλες της σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο πέρσι. Στις αρχές Σεπτεμβρίου μάλιστα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε αποφασίσει να δεχτεί όλους τους πρόσφυγες που είχαν μπλοκαριστεί στην Ουγγαρία. Έκτοτε όμως έλαβε μέτρα για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

    [04] Η Ιντερπόλ βοηθά το Βέλγιο για τον εντοπισμό των "διασυνδέσεων" των βομβιστών

    Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι βελγικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις των βομβιστών που σκότωσαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους στις Βρυξέλλες, στις αρχές της εβδομάδας.

    "Η Ιντερπόλ παρέχει αναλυτική και επιχειρησιακή υποστήριξη στο Βέλγιο μετά τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις των Βρυξελλών προκειμένου να βοηθήσει στην ταυτοποίηση πιθανών διασυνδέσεων με άλλα πρόσωπα και επιθέσεις σε όλον τον κόσμο" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γαλλία, όπου έχει την έδρα του ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας από τους βασικούς στόχους είναι να παρασχεθεί στις χώρες-μέλη της Ιντερπόλ η δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις εθνικές βάσεις δεδομένων τους και να μπορούν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που διαθέτουν για υπόπτους και καταζητούμενους.

    [05] Τρεις συλλήψεις στις Βρυξέλλες σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

    Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας που τραυματίστηκε και συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην κοινότητα Σκαρμπέκ των Βρυξελλών συνδέεται με μια σχεδιαζόμενη επίθεση στο Παρίσι που απετράπη από τη γαλλική αστυνομία την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, σήμερα στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν την απόπειρα επίθεσης στη Γαλλία. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς --Ταουφίκ Α. και Σαλά Α.-- ενώ δεν έχουν ανακοινώσει τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη στο Σκαρμπέκ. Ο τελευταίος, καθώς και ο Ταουφίκ Α., έχουν τραυματιστεί στα πόδια.

    Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα και στη Γερμανία άλλα δύο. Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους. Υπό κράτηση παραμένουν οι Φαϊσάλ Σ., Αμπού Α. και ένας τρίτος, του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν ανακοινώθηκαν.

    Νωρίτερα σήμερα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση στην κοινότητα Σκαρμπέκ, στα βόρεια των Βρυξελλών. Αστυνομικοί και στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και φορτηγά απέκλεισαν μια περιοχή γύρω από μια σημαντική διασταύρωση. Ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπερνάρ Κλερφαΐτ, ήταν ελεγχόμενες.

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF του Βελγίου, επικαλούμενη τον δήμαρχο του Σκαρμπέκ, μετέδωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη συνδέεται με τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Στην κατοχή του βρέθηκε μια βαλίτσα γεμάτη με εκρηκτικά.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ύποπτο στο πόδι ενώ βρισκόταν σε μια στάση του τραμ επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές τους. Ένας μάρτυρας υποστήριξε ότι ο άνδρας συνοδευόταν από ένα κοριτσάκι περίπου 8 ετών. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    "Άκουσα δύο εκρήξεις, πυροβολούσαν. Άνοιξα το παράθυρο και είδα έναν άνδρα στο έδαφος κοντά στη στάση του τραμ. Οι αστυνομικοί τον διέταξαν να τους δείξει τα χέρια του και να βγάλει το τζάκετ που φορούσε. Του είπαν ότι αν δεν υπάκουε θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους", είπε ένας μάρτυρας στην εφημερίδα La Libre.

    Σε ένα βίντεο διακρίνεται ο άνδρας, ξαπλωμένος στο ένα πλευρό, και σπασμένα γυαλιά τριγύρω του, από το υπόστεγο της στάσης που χτυπήθηκε από σφαίρες. Ένα ειδικό ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών πλησίασε τον τραυματία, ελέγχοντας για τυχόν εκρηκτικά επάνω του.

    Η επιχείρηση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του Ρεντά Κρικέτ, ενός 34χρονου Γάλλου που τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε ένα δίκτυο, τον αποκαλούμενο "Συριακό Σύνδεσμο" που στρατολογούσε τζιχαντιστές.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο ανθρώπους. Στον έναν από αυτούς είχε σταλεί ένα μήνυμα με την ονομασία του σταθμού του μετρό των Βρυξελλών όπου εκδηλώθηκε η επίθεση της Τρίτης και τη λέξη fin ("τέλος" στα γαλλικά), τρία λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες στο Βέλγιο είπε όμως ότι ο ένας από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι είναι συνεργός των βομβιστών αυτοκτονίας και ότι μια κάμερα ασφαλείας τον είχε βιντεοσκοπήσει μαζί με τον Χαλίντ Μπακραουί, τον 26χρονο που ανατινάχθηκε στον σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ.

    Διαβάστε επίσης:

    O δεύτερος βομβιστής καμικάζι του αεροδρομίου είναι ο Νατζίμ Λαχραουί

    Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξήχθη στις Βρυξέλλες

    Η Ιντερπόλ βοηθά το Βέλγιο για τον εντοπισμό των "διασυνδέσεων" των βομβιστών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 March 2016 - 18:32:29 UTC