Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί»
  • [02] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πρόγνωση με αξιοπιστία 100% δεν μπορεί να υπάρξει, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποδιοικητής της ΕΜΥ
  • [04] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη
  • [05] Ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [06] Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον νίκησαν στην Αριζόνα
  • [07] Ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο για τον τρίτο ύποπτο
  • [08] Οι Βρυξέλλες μετρούν τις πληγές τους μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

  • [01] «Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί»

    Τον φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

    "Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό".

    Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι "δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί", όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. "Το ότι υπάρχει μια επιείκια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση".

    Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. "Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν", επισήμανε. Σχετική άποψη της προκατόχου του, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, διευκρίνισε, ήταν "προσωπική θέση ενός ανθρώπου που ήταν και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης".

    Για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι "στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση".

    [02] Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

    Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για τη θάλασσα Κυθήρων, Σάμου, Ρόδου, Κατσελλόριζου, Κρητικό, Νοτιανατολικό Κεντρικό και βορειανατολικό Αιγαίο, Ικάριο, Καρπάθιο, Στενό Καφηρέα.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πρόγνωση με αξιοπιστία 100% δεν μπορεί να υπάρξει, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποδιοικητής της ΕΜΥ

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και πρόσθετα κεφάλαια, όμως κάνει σε μεγάλο βαθμό σωστά τη δουλειά της και χαίρει της εμπιστοσύνης του κόσμου, παρά τις ελλείψεις της -λόγω της κρίσης- σε ραντάρ (τρία από τα οκτώ δεν λειτουργούν), μετεωρολογικούς σταθμούς (έχουν μείνει σε λειτουργία 60 από τους 140) και εργαζόμενους (χρειάζονται τουλάχιστον 120 ακόμη).

    Αυτό επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΕΜΥ μαθηματικός-μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, σήμερα 23 Μαρτίου.

    Ο κ.Κολυδάς τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ενοποίηση των μετεωρολογικών υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο και η ΕΜΥ να είναι πλέον υπεύθυνη για τους πολυάριθμους μετεωρολογικούς σταθμούς που σήμερα εγκαθίστανται οπουδήποτε στην Ελλάδα από ποικίλους φορείς χωρίς κεντρικό συντονισμό (υπάρχει πλατεία στη Β.Ελλάδα με επτά σταθμούς από επτά διαφορετικούς φορείς!), πράγμα που αποτελεί σπατάλη πόρων σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, επισημαίνει πως η ΕΜΥ πρέπει να «γεννήσει» νέα έσοδα, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα προωθεί νέες εμπορικές μετεωρολογικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους πολίτες.

    Για τις προγνώσεις του καιρού, εξηγεί ότι μπορούν να γίνουν μέχρι πέντε μέρες με αξιοπιστία κοντά στο 90%, αλλά στις 15 μέρες η βεβαιότητά τους πέφτει κάτω από το 60%, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρόγνωση με αξιοπιστία 100% δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει λόγω της χαοτικής και απρόβλεπτης φύσης της ατμόσφαιρας.

    Για το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας, προβλέπει ότι θα είναι πιο ξηρό και ελαφρώς πιο ζεστό, αλλά δηλώνει ότι δεν πολυπιστεύει τα διάφορα «τρομοκρατικά» σενάρια για επερχόμενη μεγάλη ξηρασία ή για πολύ περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, για μια μοναδική μέρα του έτους, η ΕΜΥ θα ανοίξει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό (12:30 έως 17:00). Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τα μετεωρολογικά όργανα στο προαύλιο της ΕΜΥ, όπου το προσωπικό της θα εξηγεί σε μικρούς και μεγάλους πώς γίνεται η παρατήρηση του καιρού, ενώ θα γίνεται και επίσκεψη και στο Μετεωρολογικό Κέντρο.

    [04] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους μετακινήσεων εντός της Ευρώπης, μετά από αρκετές επιθέσεις στην ήπειρο, μεταξύ των οποίων και αυτές χθες στις Βρυξέλλες την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

    "Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, στοχοποιώντας αθλητικές συγκεντρώσεις, τουριστικούς χώρους, εστιατόρια και μεταφορικά μέσα", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.Προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, να αποφεύγουν πολυπληθή μέρη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ.

    [05] Ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες.

    Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου».

    «Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

    Εξάλλου με ομόφωνη απόφασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 200 και πλέον, και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Βέλγιο στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας».

    Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ακόμη την «ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στην περιοχή και σε διεθνές επίπεδο για να καταβληθεί η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία».

    [06] Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον νίκησαν στην Αριζόνα

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον νίκησαν στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν στην Αριζόνα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, καθώς η αμερικανική Δύση μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι καθορισμού των πολιτικών ισορροπιών.

    [07] Ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο για τον τρίτο ύποπτο

    Οι βελγικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποίησουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

    Ο άντρας αυτός, θεωρείται υπόπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

    Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

    Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

    «Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη

    Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

    Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

    Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

    Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.

    Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

    [08] Οι Βρυξέλλες μετρούν τις πληγές τους μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

    H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις χθεσινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι.«Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρειανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

    Δύο πιθανόν οι καμικάζι, ένας τρίτος ύποπτος αναζητείται

    Οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που όπως όλα δείχνουν ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.«Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά» δήλωσε ο Φρέντερικ Φαν Λέου σεσυνέντευξη Τύπου.Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσεότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2016 - 6:32:32 UTC