Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ
  • [02] «Είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες»
  • [03] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Ελαιώνας και Αιγάλεω μετά από τηλεφώνημα για βόμβα
  • [04] ΕΕ: Επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης
  • [05] Τη φωτογραφία ενός υπόπτου έδωσαν στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές
  • [06] Κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου στο ΕΚ
  • [07] Μ. Σούλτς: Άνανδρες και βάρβαρες οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [08] Z.K.Γιούνκερ: H Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία
  • [09] Οι Κάννες τιμούν την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ
  • [10] Η όπερα «Φόνισσα» του Γ. Κουμεντάκη τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μουσικής
  • [11] Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [12] Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο να συλλάβει τους δράστες των επιθέσεων
  • [13] Σπανούλης: «Θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό»
  • [14] Μήνυμα συμπαράστασης στους Βέλγους από τους Έλληνες διεθνείς
  • [15] Σκίμπε: «Είναι η ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή»

  • [01] Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

    Μέσω των δήμων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική σελίδα aftodioikisi.gr. Όπως τονίζει ο υφυπουργός, «στο πλαίσιο τόνωσης της πράσινης επιχειρηματικότητας, προγραμματίζονται νέες δράσεις από το πρόγραμμα του Περιβάλλοντος συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πέρα από τα συνήθη τομεακά έργα που θα υλοποιηθούν, όπως υποδομές για συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων, διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης, διαχείριση κινδύνων πλημμυρών, αφαλάτωση θαλασσινού και υφάλμυρου νερού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δράσεις με τουριστική, πολιτιστική ή αρχαιολογική διάσταση. Μερικές από αυτές είναι η αποκατάσταση μονοπατιών, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός δημοτικών κατασκηνώσεων και κάμπινγκ, ενώ προγραμματίζεται και σειρά δράσεων για τη βελτίωση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων».

    Επίσης ανέφερε, ότι μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σχεδιάζεται δράση που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου. «Ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με χρηματοπιστωτικούς φορείς του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα», είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης στη συνέντευξη που βρίσκεται αναρτημένη στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα, αναφέρθηκε και στα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που εκπονούνται μέσω των ΟΤΑ, όπως η δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, Πρωτοβάθμιου Συστήματος Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ακόμη είπε ότι «τα 250 κέντρα κοινότητας, που θα δημιουργηθούν σε δήμους όλης της χώρας, θα αποτελέσουν τοπικά σημεία αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης και κυρίως με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τη διασφάλιση της άμεσης παραπομπής τους, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις προώθησης στην απασχόληση».

    [02] «Είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες»

    «Συγγνώμη Βέλγιο» έγραφε με μαρκαδόρο στο κορμί του ο μικρός Σύρος πρόσφυγας που στεκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές στην ουδέτερη ζώνη Ελλλάδας-ΠΓΔΜ, μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα που διαμαρτύρονται έως αυτή την ώρα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    Λίγο πιο κάτω, ένα άλλο παιδί κρατά ένα χαρτόνι με το ίδιο σύνθημα, ενώ στα υπόλοιπα αυτοσχέδια πλακάτ κυριαρχούν μηνύματα, όπως «εμείς είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες».

    Αν και οι περισσότεροι στον καταυλισμό της Ειδομένης πληροφορήθηκαν μάλλον αργά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όσοι το μάθαιναν «πάγωναν» στο άκουσμα της είδησης.

    «Τώρα είναι που δεν θα μας θέλουν καθόλου στην Ευρώπη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άχμεντ από το Χαλέπι της Συρίας, ενώ η Χάνα θεωρεί πως πρόκειται για έργο κάποιων που «μισούν τους πρόσφυγες», όπως χαρακτηριστικά λέει, «και θέλουν να μας δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα».

    Οι περισσότεροι πάντως πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ και περίπου έναν μήνα πλέον στον καταυλισμό της Ειδομένης, είχαν τα μάτια τους στραμμένα σήμερα, στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου εκατοντάδες άτομα συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τη διαμαρτυρία τους, με μόνο στόχο το άνοιγμα των συνόρων.

    Μάλιστα, δύο άτομα προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι έπεσαν πάνω τους για να σβήσουν τη φωτιά, υπέστησαν εγκαύματα και χρειάστηκε να διακομιστούν, ο ένας στο νοσοκομείο Κιλκίς και ο άλλος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

    Ήταν η στιγμή εκείνη που το οργισμένο πλήθος, που από νωρίς είχε φροντίσει να «περιφράξει» τη διαμαρτυρία του με ό,τι μπορούσε να επιστρατεύσει από τον γύρω χώρο - από κιγκλιδώματα έως κάδους απορριμμάτων - άρχισε να κινείται προς το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά χάρη στους πιο ψύχραιμους δεν προχώρησε παρά μερικά μόνο μέτρα, χωρίς ωστόσο να σταματήσει ούτε λεπτό να φωνάζει συνθήματα.

    Μόνο μια ομάδα μικρών παιδιών προχώρησε λίγο αργότερα ως τον φράχτη και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «ανοίξτε τα σύνορα» και «Μέρκελ, βοήθησέ μας», κάρφωσαν ένα χαρτί με το μήνυμα «μισώ τον ISIS» πάνω στην περίφραξη και αποχώρησαν.

    [03] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Ελαιώνας και Αιγάλεω μετά από τηλεφώνημα για βόμβα

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό από τον Κεραμεικό έως την Αγία Μαρίνα μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στους σταθμούς του μετρό «Ελαιώνας» και "Αιγάλεω".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε και είπε ότι θα πραγματοποιηθεί έκρηξη στις 19.10. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας.

    [04] ΕΕ: Επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης

    Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν πριν από λίγο.

    «Η ΕΕ θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες» τονίζουν οι 28, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι «στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Προσθέτουν , επίσης, ότι αυτή η επίθεση ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι τα ευρωπαϊκά όργανα φιλοξενούνται στο Βέλγιο χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και του βελγικού λαού, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό κράτος και την αλληλεγγύη τους για να αντιμετωπίσουν «μαζί την απειλή αυτή», «με κάθε μέσο».

    Διαβάστε επίσης:

    Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο να συλλάβει τους δράστες των επιθέσεων

    Ντ. Τουσκ: Το Βέλγιο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν την απειλή τρομοκρατίας

    [05] Τη φωτογραφία ενός υπόπτου έδωσαν στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές

    Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου έκανε έκκληση απόψε να επικοινωνήσουν με τις αρχές τυχόν μάρτυρες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έναν άνδρα ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

    Ζητώντας πληροφορίες για τον ύποπτο, η αστυνομία δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό στο Twitter που αφορά καταζητούμενους τη φωτογραφία ενός άνδρα με λευκό πουκάμισο και τζάκετ. Ο ύποπτος φοράει γυαλιά, σκούρο καπέλο και σπρώχνει ένα καροτσάκι αποσκευών στο οποίο είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος, μαύρος σάκος.

    "Ποιος γνωρίζει αυτόν τον άνδρα;" γράφει η λεζάντα.

    Τα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα είχαν μεταδώσει φωτογραφίες τραβηγμένες από τις κάμερες των συστημάτων ασφαλείας του αεροδρομίου που δείχνουν δύο άνδρες ντυμένους στα μαύρα και έναν τρίτο, που φορά καπέλο, να τους ακολουθεί.

    Τα τηλεοπτικά κανάλια RTL και RTBF ανέφεραν στο μεταξύ ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες στις περιοχές Σάερμπεκ και Γιέτε των Βρυξελλών.

    [06] Κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου στο ΕΚ

    Με κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες άρχισε την ομιλία του στο ΕΚ ο επιφανής θρησκευτικός ηγέτης, Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Ιμπραίμ Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ, Μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την πνευματική δουλειά που κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα των εξτρεμιστών και τόνισε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρέπει να σταματήσουν τον διάλογο μεταξύ της Αιγύπτου και της Δύσης, υπενθυμίζοντας ότι η πλειονότητα των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι Μουσουλμάνοι.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Μεγάλος Μουφτής είπε ότι έχει δημιουργήσει ένα κέντρο με ιστοτόπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία παρέχει την αυθεντική ερμηνεία του Ισλάμ, με τη λειτουργία ηλεκτρονικών εφημερίδων, βίντεο σε 10 γλώσσες και συμμετοχή στο Facebook.

    «Η σωστή εκπαίδευση είναι η σωστή απάντηση στην άγνοια και τον εξτρεμιστό» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κηρύξει το 2016 Ετος της Νεολαίας με σκοπό να βοηθήσει τη νέα γενιά να αποκτήσει οράματα.

    Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες του θρησκευτικού ηγέτη, ενώ ορισμένοι παρατήρησαν ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικός διάλογος στο εσωτερικό του Ισλάμ μεταξύ των διάφορων κλάδων του. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενισχυθεί στην Αίγυπτο το κράτος δικαίου και κυρίως η διάκριση των εξουσιών, γιατί μόνον μια πραγματικά δημοκρατική χώρα θα μπορέσει να προσφέρει προοπτικές στη νεολαία της.

    [07] Μ. Σούλτς: Άνανδρες και βάρβαρες οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    «Αισθάνομαι αποτροπιασμόγια τις ποταπές και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα. Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα και τους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους.

    Αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και θλίψηταυτόχρονα. Ξεκινούν από την βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη σε κανέναν και σε τίποτα.

    Οι Βρυξέλλες όπως και οι άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θαπαραμείνουν ισχυρές, καθώς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που φιλοξενούνται εκεί.

    Στο μεταξύ, στο πορτοκαλί αυξήθηκε το επίπεδο ετοιμότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ζητήθηκε από το προσωπικό αρχικά να μείνει στο εσωτερικό , μέχρι νεωτέρας.

    Το προσωπικό θα δουλέψει την Τετάρτη με τηλεεργασία, όλα τα κτίρια του ΕΚ θα παραμείνουν κλειστά εκτός από το κεντρικό, το οποίο θα είναι προσβάσιμο με ενισχυμένα μέτρα ελέγχου. Ολες οι αποστολές, συναντήσεις και επισκέψεις για Τρίτη και Τετάρτη ακυρώθηκαν.

    [08] Z.K.Γιούνκερ: H Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία

    Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα ευρωπαϊκά κτίρια, στις Βρυξέλλες, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας

    Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Βελγίου και την αλληλεγγύη του στις Βελγικές αρχές εκφράζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα υπογραμμίζει την ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, κάνοντας λόγο για "ευρωπαϊκές λύσεις.

    Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ επισημαίνει στην δήλωση του «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η ασφάλειά τους παραμένει προτεραιότητά μου και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα σε πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές.

    Οι επιθέσεις αυτές έπληξαν σήμερα τις Βρυξέλλες, χθες το Παρίσι. Όμως ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία.

    Αυτά τα γεγονότα μας επηρέασαν, αλλά δεν μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την τρομοκρατική απειλή και για να δίνουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε θέματα που μας αφορούν όλους."

    Ο Μ Βέμπερ

    «Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες εναντίον του τρόπου ζωής και εναντίον της κοινωνίας μας» Αυτό ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόσθεσε: «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα αθώα θύματα και στις οικογένειές τους. Το μήνυμά μας είναι: Θα κάνουμε τα πάντα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες της κοινωνίας μας. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ενωμένη την τρομοκρατία».

    Η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ με δηλώσεις της για τα σημερινά τραγικά γεγονότα στις Βρυξέλλες καταδίκασε τις «άνανδρες επιθέσεις», προσθέτοντας «Θα μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας για αλληλεγγύη, ειρήνη και ελευθερία, τώρα περισσότερο από ποτέ»

    Οι εργαζόμενοι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς

    Για κάποιους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων, το Συμβούλιο και η Επιτροπή είναι προφανείς τρομοκρατικοί «στόχοι» για λόγους «συμβολισμού». «Φοβόμαστε ότι το χτύπημα στην κοντινή στάση του μετρό ήταν μόνο προειδοποίηση και ότι μια μέρα θα τινάξουν στον αέρα το ίδιο Συμβούλιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας. Στον αντίποδα, άλλος υπάλληλος του Συμβουλίου από την υπηρεσία Τύπου και ελληνικής καταγωγής αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν «υποκύπτει στο φόβο». «Το κτίριο του Συμβουλίου είναι ένα σύμβολο της ΕΕ ωστόσο φυλάσσεται καλά και τα σημερινά χτυπήματα έγιναν σε χώρους που δε φυλάσσονται. Περισσότερο ανησυχώ για τα παιδιά μου που κυκλοφορούν στους δρόμους και λιγότερο για μας εδώ μέσα», εξηγεί.

    [09] Οι Κάννες τιμούν την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ

    Με τη μοναχική φιγούρα του Μισέλ Πικολί πάνω στα σκαλιά της διάσημης βίλας Μαλαπάρτε στο Κάπρι, το φεστιβάλ Καννών συνεχίζει μια σειρά από υπέροχες αφίσες που θυμίζουν το παρελθόν του. Στην φετινή 69η διοργάνωση του - που θα διεξαχθεί από τις 11 Μαΐου έως τις 22 Μαΐου- τιμά την «Περιφρόνηση» (Le Mepris, 1963) του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

    Η Μπριζίτ Μπαρντό, μπορεί να λείπει από το κάδρο, όμως η αφίσα που σχεδιάστηκε από τον Ανρί Ζιζιονί και τον γραφίστα του Ζυλ Φραπιέ, αναμένεται να γίνει συλλεκτική, όπως κι άλλες, στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «είναι μια συμβολική επιλογή, αφού η συγκεκριμένη ταινία που αναφέρεται στη δημιουργία μιας ταινίας -και που θεωρείται από πολλούς ως μια από τις ωραιότερες που γυρίστηκαν ποτέ σε σινεμασκόπ- είχε σημαντική επίδραση στην ιστορία του σινεμά και της σινεφιλίας». «Είναι όλα εκεί. Τα σκαλιά, η θάλασσα, ο ορίζοντας, η άνοδος ενός ανθρώπου προς το όνειρό του, σε ένα θερμό μεσογειακό φως που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι. Σαν εικόνα θυμίζει την ατάκα του Μισέλ Μουρλέ στην αρχή της Περιφρόνησης: το σινεμά αντικαθιστά το βλέμμα με ένα κόσμο ευθυγραμμισμένο με τις επιθυμίες μας».

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν. Ταινίες δημιουργών όπως ο Φεντερίκο Φελίνι ή ο Μικελάντζελο Αντονιόνι έχουν στολίσει αφίσες της διοργάνωσης πολλά χρόνια μετά την πρώτη προβολή τους. Με τον τρόπο αυτό η διοργάνωση «αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία του σινεμά και καλοσωρίζει νέους τρόπους δημιουργίας και οπτικής. Τα σκαλιά αντιπροσωπεύουν την άνοδο προς τον άπειρο ορίζοντα της κινηματογραφικής οθόνης».

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα στα μέσα Απριλίου, αλλά σύμφωνα με το περιοδικό Variety έχουν ήδη κλειδώσει τρεις τίτλοι Αμερικανών σκηνοθετών: το «Cafe Society» του Γούντι Αλεν, το «The Last Face» του Σον Πεν, και το «Loving» του Τζεφ Νίκολς. Επίσης, ήδη αναγγέλθηκε η συμμετοχή και του νέου θρίλερ της Τζόντι Φόστερ «Money Monster» με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνι και την Τζούλια Ρόμπερτς.

    [10] Η όπερα «Φόνισσα» του Γ. Κουμεντάκη τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μουσικής

    Στην περιστροφική σκηνή της Αίθουσας Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ξανά, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 15, 16, 17 και 20 Απριλίου 2016, την όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Φόνισσα», σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

    Βασισμένη στο ομώνυμο «κοινωνικόν μυθιστόρημα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η «Φόνισσα» αποτελεί «ένα σημαντικό σταθμό για τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, μια ιστορική στιγμή για την Εθνική Λυρική Σκηνή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣ, επισημαίνοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια μια νέα όπερα Έλληνα συνθέτη τάραξε τα νερά. Η ?Φόνισσα? του Γιώργου Κουμεντάκη σημείωσε ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία στην πρώτη παγκόσμια παρουσίασή της, τον Νοέμβριο του 2014, καθώς σεβάστηκε το παπαδιαμαντικό σύμπαν, ενώ δημιούργησε και έναν νέο μουσικό κόσμο για μια απρόσμενη, αλλά αρχετυπική οπερατική ηρωίδα: την Φραγκογιαννού.

    Το συγκλονιστικό ψυχογράφημα της Φόνισσας αναμετράται, στον μουσικό κόσμο του Γιώργου Κουμεντάκη, με την θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη, μέσα από τις αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση».

    Το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Σβώλος, ο οποίος «συμπύκνωσε την ιστορία της ?Φόνισσας? στα ουσιώδη, κρατώντας ατόφιο τον λόγο του Παπαδιαμάντη και διανθίζοντάς τον με παραδοσιακά μοιρολόγια από την Ήπειρο και την Κρήτη». Η δράση της όπερας παρακολουθεί αυτήν του μυθιστορήματος. Την ιστορία της Χαδούλας ή Φραγκογιαννούς, που έχει αναλώσει τη ζωή της υπηρετώντας τους άλλους και αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή θέση των γυναικών σε φτωχές κοινωνίες όπως η δική της, καταλήγει να πιστέψει ότι είναι αποστολή της να απαλλάξει τον κόσμο από τα κορίτσια. Ξεκινά στραγγαλίζοντας τη νεογέννητη εγγονή της και επαναλαμβάνει το φονικό, πνίγοντας και άλλα κορίτσια. Καταδιωκόμενη στα βουνά από τις Αρχές, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να εξομολογηθεί, αλλά χάνεται στη θάλασσα καθώς προσπαθεί να φτάσει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη.

    Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, αφήνει τον πρώτο ρόλο στη μουσική, καθοδηγείται από τις «αόρατες υποδείξεις» του παπαδιαμαντικού λόγου και υλοποιεί επί σκηνής τον εφιαλτικό κόσμο της Φραγκογιαννούς, αποδίδοντας με ποιητικό τρόπο το ψυχικό τοπίο της ηρωίδας. Η παράσταση ισορροπεί ανάμεσα στη μεγάλη κλίμακα που επιβάλλει η παρουσία τεσσάρων χορωδιακών σχημάτων και πληθώρας πρωταγωνιστών, με τη μικροκλίμακα του εσωτερικού μονολόγου της Φραγκογιαννούς.

    [11] Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

    "Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", αναφέρει αυτή η ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

    "Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου (...) όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου" συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι "δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους".

    Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που συνδέεται με τους τζιχαντιστές, μετέδωσε ότι "οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου".

    "Οι μαχητές του ΙΚ άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας (...) μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ", έγραψε το πρακτορείο στα αραβικά και τα αγγλικά.

    [12] Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο να συλλάβει τους δράστες των επιθέσεων

    Η Γερμανία θα συνεργαστεί με το Βέλγιο για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ.

    Η Μέρκελ τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνέπειες που έχει για την Γερμανία οι σημερινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

    «Θα συνεργαστούμε με όλους τους τρόπους με τις βελγικές δυνάμεις ασφαλείας, για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    [13] Σπανούλης: «Θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό»

    Στο επίσημο κανάλι του ΟΠΑΠ στο Youtube μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ομάδα έχει πολλές πιθανότητες για να προκριθεί στην επόμενη φάση της Euroleague, ενώ ξεκαθάρισε πως θέλει να κλείσει την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους».

    Όσον αφορά τη φετινή σεζόν τόνισε: «Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Έχουμε συνηθίσει να παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο τα τελευταία χρόνια. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφει κανείς! Παρ' όλα αυτά έχουμε πολλές πιθανότητες για να περάσουμε στην επόμενη φάση της Euroleague. Όλοι έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των αγώνων και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Πρέπει όλοι να δώσουμε ό,τι έχουμε για να κερδίσουμε την πρόκριση. Είχαμε πολλές σημαντικές απουσίες, όπως αυτή του Πάτρικ Γιανγκ και του Λοτζέσκι. Ο Ολυμπιακός όμως δεν χωρά δικαιολογίες. Έχουμε μάθει να πρωταγωνιστούμε. Κάποιες φορές είσαι επιτυχημένος, κάποιες άλλες όχι. Πολλές φορές χρειάζεσαι και την τύχη. Είμαστε μέσα στους δύο στόχους που έχουμε. Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε. Στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς. Ξέρουμε ποια φανέλα φοράμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε ξανά επιτυχημένοι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει στις επιτυχίες».

    Για το μέλλον του στον Ολυμπιακό και το αν θα παραμείνει στην ομάδα είπε: «Μακάρι να υπάρχει για μία ακόμη φορά συνεργασία με τη διοίκηση και να υπάρχουν αποφάσεις για να συνεχίσω. Όταν έρθει η στιγμή αυτή, θα το συζητήσουμε. Εύχομαι να μείνω στην ομάδα και να τελειώσω εδώ την καριέρα μου».

    [14] Μήνυμα συμπαράστασης στους Βέλγους από τους Έλληνες διεθνείς

    Με ένα tweet προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Βελγίου και της Εθνικής ομάδας της χώρας, που χτυπήθηκε από τρομοκρατικές επιθέσεις, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι Έλληνες διεθνείς.

    «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα αθώα θύματα και τις οικογένειές τους», ανέφερε η ανάρτηση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που μετέχει στον ίδιο προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 με το Βέλγιο.

    [15] Σκίμπε: «Είναι η ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή»

    Οι φιλικοί αγώνες του Μαρτίου με Μαυροβούνιο και Ισλανδία είναι η μεγάλη ευκαιρία προκειμένου η Εθνική ομάδα να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, όπως υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Μίχαελ Σκίμπε.

    Ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου για την ευκαιρία που δίνουν αυτοί οι αγώνες, ο Γερμανός τεχνικός απάντησε πως «η ευκαιρία είναι να κάνουμε μια νέα αρχή και να δείξουμε επιτέλους ένα άλλο πρόσωπο. Είμαι χαρούμενος που έχουμε αρκετό χρόνο ως τα επίσημα παιχνίδια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2016 - 18:32:38 UTC