Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα υπάρξουν λύσεις σε επίπεδο ΔΝΤ, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου»
  • [02] Αξιολόγηση και προσφυγικό συζητούνται στο γραφείο του πρωθυπουργού
  • [03] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»
  • [04] Μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • [05] Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα
  • [06] «Από τον Μεγάλο Πόλεμο στη Διαρκή Κρίση», ένα βιβλίο για τις ασύμμετρες επιθέσεις των αγορών
  • [07] Μήνυμα του ΠτΔ για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού
  • [08] Το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατ. Βαλκανίων ζητά η ΥΠΕΣ της Αυστρίας
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  • [01] «Θα υπάρξουν λύσεις σε επίπεδο ΔΝΤ, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου»

    Την ελπίδα ότι «από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από την πολιτική πλευρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να διευκολύνουν να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συγκέντρωση της οργάνωσης AIPAC.

    «Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αξιολόγηση είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο» πρόσθεσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «οι Ισραηλινές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα βοηθήσουν στη δυναμική προσπάθεια της Ελλάδος, βγαίνοντας από την κρίση, να περάσει στο αύριο, έχοντας τη δυνατότητα νέων επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ασφαλές. Ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός τόξου ασφάλειας που θα αρχίζει από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ελλάδα και θα επεκτείνεται στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία».

    Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «η συμφωνία του ΝΑΤΟ γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της Τουρκίας, παρότι είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε εφαρμοστεί και πιστεύω ότι η εκ νέου κύρωση αυτής της συνθήκης στο πλαίσιο πλέον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και ουσιαστικά σταματούν να υπάρχουν εκείνες οι φωνές που ακούστηκαν στην αρχή και δημιουργήθηκαν ορισμένοι φόβοι για αυτή τη συμφωνία» όπως σχολίασε.

    Υπενθύμισε δε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει το 2008 τη συνθήκη για τη μετανάστευση, όπου καθορίζεται ρητά ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδος».

    [02] Αξιολόγηση και προσφυγικό συζητούνται στο γραφείο του πρωθυπουργού

    Η υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και η αξιολόγηση βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης που έχει ο πρωθυπουργός με μέλη της κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Εκτός από το μέτωπο της προσφυγικής κρίσης και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ενδιαφέρον στρέφεται αυτή την εβδομάδα στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Για το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προϊδεάσει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλώνοντας ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής και ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και τα έβγαζαν στο εξωτερικό, χρεώνοντας τα κανάλια τους.

    Στην αυριανή συζήτηση θα λάβουν μέρος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ δύο ημέρες μετά, την προσεχή Πέμπτη, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης θα συζητηθούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η αποψινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

    Το θέμα του κ. Μουζάλα αναμένεται να απασχολήσει, τις επόμενες ημέρες, συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για το ζήτημα παραμονής του κ. Μουζάλα στο κυβερνητικό σχήμα ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «RealNews» και είπε ότι «εκκρεμούν οι συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών και δεν έχει νόημα οποιαδήποτε εκτίμηση» τονίζοντας, παράλληλα, ότι «ο κ. Μουζάλας είναι ένα από τα πλέον ακάματα, αποτελεσματικά και με ευρεία κοινωνική αποδοχή στελέχη της κυβέρνησης» σημειώνοντας μάλιστα ότι η αντιπολίτευση «προσδοκούσε οφέλη από μια κυβερνητική κρίση που ποτέ δεν ήρθε».

    «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες. Ούτε επειδή κάποιοι βιάζονται να "ράψουν κοστούμια", αλλά όταν δεν πετυχαίνουν στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    [03] ΔΝΤ και Eurogroup: «Σημαντική προοδος σε ασφαλιστικό- φορολογικό»

    Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σεεπίσημη ανακοίνωσή του,αναφέρει:

    «Η Αποστολή ήταν παραγωγική. 'Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

    Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ:Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ελληνικών αρχών και θεσμών

    [04] Μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    Με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η γενική γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει «την ανάγκη για επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων αρχών και των πολιτών για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους».

    Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση:

    «Διανύουμε περίοδο κατά την οποία η ξενοφοβία κυριαρχεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ενώ η έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας καλλιεργεί κλίμα φόβου και μισαλλοδοξίας, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας αυξάνονται. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν εξωτερική απειλή και όχι ως πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Οι πολιτικές αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση το διεθνές πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Στη χώρα μας και ενώ ο ελληνικός λαός εμπράκτως επιδεικνύει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, αξίζει να σημειωθούν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει κατά του ρατσισμού. Η δικαστική διερεύνηση εγκλημάτων με ρατσιστικό χαρακτήρα έχει ξεκινήσει και έχουμε τις πρώτες αποφάσεις που αναγνωρίζουν το ρατσιστικό κίνητρο σε ανάλογα εγκλήματα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η συνακόλουθη μείωση των οργανωμένων επιθέσεων κατά προσφύγων και μεταναστών δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και να συνεχίζει τις προσπάθειες για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

    Ακόμη, στην ανακοίνωση αφού γίνεται αναφορά στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογραμμίζεται:

    «Με την έμπρακτη αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε δυσμενείς μάλιστα οικονομικές συνθήκες, ο ελληνικός λαός δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Χρειάζεται όμως διαρκής προσπάθεια για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και την απομόνωση των φορέων ρητορικής του μίσους. Παράλληλα, η Πολιτεία καλείται διαρκώς να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην εμπέδωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της ισονομίας και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων».

    [05] Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα χθες στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών.Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από Αμερικανό Πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.

    Ο Ομπάμα έφτασε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας στο προεδρικό αεροπλάνο, το Air Force One, με την σφραγίδα του Αμερικανού Προέδρου να διακοσμεί το κυρίως μέρος του σκάφους, μια εικόνα που θα φάνταζε απίστευτη ακόμα και μέχρι πρόσφατα στο νησί, που βρίσκεται μόνο 145 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό Πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.

    [06] «Από τον Μεγάλο Πόλεμο στη Διαρκή Κρίση», ένα βιβλίο για τις ασύμμετρες επιθέσεις των αγορών

    Για τις ασύμμετρες επιθέσεις της χρηματοπιστωτικής εξουσίας εναντίον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι το βιβλίο «Από τον Μεγάλο Πόλεμο στη Διαρκή Κρίση» του Μαρκ Σενέ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνης.

    Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι 101 χρόνια μετά τη συμπλήρωση από την έναρξη του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου (1Αυγούστου του 1914 ) όταν στο όνομα της σωτηρίας του πολιτισμού ξεκινούσε ο όλεθρος και ο φόβος, η Ευρώπη αλλά και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν πάλι καταστροφές ζωής και φτωχών εισοδημάτων εν ονόματι διάσωσης των πολιτισμένων κρατών...« Όπως τότε στα χαρακώματα, έτσι και τώρα, προηγήθηκε μια κατάσταση αδιαφορίας, χοντροκοπιάς, θλίψης και επιδερμικότατος από τους μισθοφόρους του χρηματοπιστωτικού πολέμου».

    Τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας είναι συντριπτικά:

    Ο χρηματιστής της τράπεζας J P Morgan το 2012 παίζοντας υπέρ της χρεοκοπίας αμερικανικών επιχειρήσεων απέφερε κέρδος στην τράπεζα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων τα 32 εκατ. ήταν απολαβές για τον ίδιο και δύο προϊσταμένους του.

    Ο Σαμ Πολκ , ειδικός διαπραγματευτής αμοιβαίου κεφαλαίου είχε μπόνους 3,6 εκατ. δολ και - όπως εξομολογήθηκε- «ήμουν έξαλλος γιατί στα τριάντα μου και χωρίς παιδιά να θρέψω, ήθελα περισσότερα συμπεριφερόμενος ως αλκοολικός».

    [07] Μήνυμα του ΠτΔ για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

    Ηχηρό μήνυμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης, υπό τα δεδομένα της προσφυγικής τραγωδίας, η οποία στοιχειώνει την συλλογική συνείδηση κάθε πολιτισμένου κράτους και λαού, στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της Ημέρας Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού.

    Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος απευθύνεται τόσο σε εκείνους που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος -όπως σημειώνει- είναι «η ρίζα του κακού» ως προς τα πάθη των Προσφύγων, αλλά και προς τους Εταίρους μας εκείνους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προς γείτονες λαούς φιλοδοξούντες να προσχωρήσουν σ' αυτήν, οι οποίοι επιδεικνύουν αντιδημοκρατικές φοβικές συμπεριφορές που τους οδηγούν σ΄ευθεία παραβίαση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ως το κατώφλι του ρατσισμού.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος επικαλείται τους στίχους από ποίημα του Γ. Σεφέρη, σημειώνοντας: «Το μήνυμα αυτό, αποκλειστικώς προς τους συγκεκριμένους ως άνω παραλήπτες, μπορούν να συμπυκνώσουν ιδανικά, με την πολυσήμαντη διαχρονικώς αλληγορία τους, οι εξής στοίχοι του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Τελευταίος Σταθμός» :

    «Ερχόμαστε απ'την Αραπιά, την Αίγυπτο την Παλαιστίνη τη ΣυρίαΒ·

    το κρατίδιο

    της Κομμαγηνής που 'σβησε σαν το μικρό λυχνάρι

    πολλές φορές γυρίζει στο μυαλό μας,

    και πολιτείες μεγάλες που έζησαν χιλιάδες χρόνια

    κι έπειτα απόμειναν τόπος βοσκής για τις γκαμούζες

    χωράφια για ζαχαροκάλαμα και καλαμπόκια.

    Ερχόμαστε απ΄την άμμο της έρημος απ΄τις θάλασσες του Πρωτέα,

    ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες,

    καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του».

    [08] Το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατ. Βαλκανίων ζητά η ΥΠΕΣ της Αυστρίας

    Έπειτα από πρωταγωνιστικές της πρωτοβουλίες, επί εβδομάδες, για το σφράγισμα της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, με συγκλήσεις εξωθεσμικών υπουργικών διασκέψεων και εξωθεσμικών συναντήσεων σε επίπεδο αστυνομικών διευθυντών, από χώρες μη μέλη της ΕΕ, αλλά και με φραστικές επιθέσεις και απειλές της εναντίον της Ελλάδας (αποπομπή από τη Ζώνη Σένγκεν), η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ζητά τώρα το κλείσιμο και της Διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων.

    Σε σημερινή μακρά συνέντευξη της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, η προερχόμενη από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε πως, μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, υπάρχει ένα "δυναμικό" 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

    Σε σχέση με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για "ανεύθυνη" συμπεριφορά, διότι, όπως σημείωσε, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις "λάσπες", επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα, ενώ η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο ό, τι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ό, τι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα.

    Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, για το λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να καταβληθούν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς, διαφαίνονται ήδη, από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών, κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.

    [09] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται, σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Tο Εθνικό Θέατρο, προσκαλεί το κοινό (ώρα 20:00) σε μια ξεχωριστή βραδιά, μπροστά από το κτίριό του, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και πολλοί άλλοι.

    Ο Κύκλος Ποιητών φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο τόσο στην κεντρική του εκδήλωση, όσο και σε τριάντα πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνονται, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

    Διαβάστε επίσης:Μήνυμα του ΠτΔ για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

    Μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 8:32:32 UTC