Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συστήνεται συμβούλιο προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα
  • [03] Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων λέει η Λούκα Κατσέλη
  • [04] Η Starwood υπέγραψε την πρώτη αμερικανο-κουβανική ξενοδοχειακή συμφωνία
  • [05] Ξεκίνησε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς
  • [06] Στην Ελευσίνα το tera jet με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [07] Νεκρά δύο κοριτσάκια που έπεσαν από λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες ανοιχτά της Ρω
  • [08] Δύο νεκροί από πτώση μοτοσικλέτας σε βράχια στα Χανιά
  • [09] Ειδομένη: Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στη σιδηροδομική γραμμή
  • [10] Καζακστάν: Οι πολίτες ψηφίζουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές
  • [11] «Γεμάτος αισιοδοξία» ο Φιντέλ Κάστρο λέει ο Νικολάς Μαδούρο
  • [12] Πακιστάν: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
  • [13] Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: Στην Κούβα ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [14] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Αριζόνα
  • [15] Τουλάχιστον 13 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους
  • [16] Δύο κομήτες θα περάσουν πιο κοντά από τη Γη από κάθε άλλον μέσα στα επόμενα 150 χρόνια
  • [17] Ο επικεφαλής του Twitter διαψεύδει ότι θα καταργηθεί το όριο των 140 χαρακτήρων στα μηνύματά του

  • [01] Συστήνεται συμβούλιο προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής

    Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ. Κυρίτσης , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα

    «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, πρέπει να αλλάξει ρότα, δεν μπορεί να κρατά ανοικτά σύνορα σε αδιέξοδες πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους ανθρώπους».

    Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, από την κεντρική εκδήλωση του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο: «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα - για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη». Σημείωσε ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αντίφαση που αποδυναμώνει το ηθικό έρεισμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ευρώπη συνθλίβεται σήμερα ανάμεσα στις μυλόπετρες της λιτότητας και των κλειστών συνόρων. Επισήμανε ότι μια Ευρώπη που είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που την δοκιμάζουν δεν έχει μέλλον.

    Υπογράμμισε ότι απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ο κόσμος της διανόησης, τα συνδικάτα, ριζοσπαστική αριστερά, η πολιτική οικολογία, «οφείλουμε να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο, ένα δημοκρατικό ανάχωμα». Σημείωσε ότι «ο καταλύτης της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού στην Ευρώπη δεν είναι η αριστερά που αγωνίζεται εδώ και χρόνια ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας αλλά ο καταλύτης είναι οι ίδιες οι πολιτικές της λιτότητας». Υπογράμμισε ότι είναι ιστορικό χρέος της ευρωπαϊκής αριστεράς και εν γένει των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσουμε πόσο κρίσιμο είναι να δώσουμε τη μάχη για την ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών της αριστεράς. Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι ως προς το προσφυγικό και προοδευτικές δυνάμεις μπροστά στον φόβο των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αναμετρήσεων υιοθετούν μέρος της ατζέντας των ακροδεξιών δυνάμεων για να της αντικρούσουν, όμως έτσι τις τροφοδοτούν.

    Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ευρώπη: «Είτε θα επανιδρυθεί στη βάση των ιδρυτικών της αρχών αλλά και της πολιτικής ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών ή αλλιώς δεν θα προχωρήσει για πολύ ενωμένη». Περιέγραψε πώς αυτές οι κατακτήσεις άρχισαν να αμφισβητούνται από την επέλαση της αντίληψης ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης οικονομικής και πολιτικής είναι μονόδρομος και πώς σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες της ραγδαίας οπισθοχώρησης αυτών των συνεπειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Επισήμανε ότι πριν από λίγους μήνες κανείς δεν περίμενε ότι σήμερα στις ΗΠΑ το φαβορί για να πάρει το χρίσμα για υποψήφιος πρόεδρος από τους Ρεπουμπλικάνους θα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, και εξέφρασε την ελπίδα «να μη μας βρει κι αυτό το κακό να γίνει» και πρόεδρος.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που γεμίζει τις εκλογικές δεξαμενές της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ο φόβος, τον οποίο έχει τροφοδοτήσει και καλλιεργήσει η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στο πεδίο της οικονομίας που δημιουργεί συνθήκες μεγάλων ανισοτήτων.

    [03] Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων λέει η Λούκα Κατσέλη

    «Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα "κουρέματος"καταθέσεων ούτε "νέας ανακεφαλαιοποίησης". Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο «δυσμενή σενάρια» σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει «ότι αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».

    «Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.

    Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

    [04] Η Starwood υπέγραψε την πρώτη αμερικανο-κουβανική ξενοδοχειακή συμφωνία

    Η Starwood Hotels & Resorts Worldwide έγινε χθες η πρώτη αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, καθώς ανακοίνωσε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκεφθεί την Αβάνα.

    Η συμφωνία της Starwood, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία Le Meridien, Sheraton, W, Westin, σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής των αμερικανικών πολυεθνικών στο κομμουνιστικό νησί. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται δύο ιδιοκτησίες στην Αβάνα ενώ υπέγραψε και μια προκαταρκτική συμφωνία για μια τρίτη.

    Συγκεκριμένα θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Inglaterra, το οποίο άνοιξε το 1875, διαθέτει 83 δωμάτια στην καρδιά της Αβάνας και θα ενταχθεί στις πολυτελείς ιδιοκτησίες της εταιρείας. Η Starwood θα αναλάβει επίσης το ξενοδοχείο Quinta Avenida, που βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα. Αυτό θα ανοίξει στα τέλη της χρονιάς με την επωνυμία Sheraton και θα διαθέτει 186 δωμάτια.

    Ο ξενοδοχειακός όμιλος υπέγραψε εξάλλου μια προκαταρκτική συμφωνία με τις κουβανικές αρχές για το ξενοδοχείο Santa Isabel, που βρίσκεται επίσης στην Αβάνα.

    Οι συμφωνίες αυτές κανονικά απαγορεύονται βάσει του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα, όμως η Starwood έλαβε την περασμένη εβδομάδα ειδική άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Παρά την απόφαση του Δημοκρατικού Ομπάμα, στα τέλη του 2014, να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, το οικονομικό εμπάργκο που κηρύχθηκε το 1962, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο με τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

    Ο Χόρχε Τζανατάσιο, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Starwood στη Λατινική Αμερική, δήλωσε πως οι συμφωνίες περιλαμβάνουν "μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων για να φέρουμε τα ξενοδοχεία στις προδιαγραφές μας". Η Starwood καθίσταται έτσι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που δεσμεύει σημαντικά κεφάλαια στην Κούβα αφότου ο Φιντέλ Κάστρο και οι γενειοφόροι αντάρτες του ανέτρεψαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την τότε φιλοαμερικανική κυβέρνηση.

    [05] Ξεκίνησε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς

    Ξεκίνησεμια ακόμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση προσήλθαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί στο ασφαλιστικό και πιθανόν στο «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

    [06] Στην Ελευσίνα το tera jet με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το πρωί το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1169 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Ολοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

    Xθες βράδυ 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.

    Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

    Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Eλευθέριος Βενιζέλος" αναμένεται να αναχωρήσει στις 10 το πρωί με 1372 άτομα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Καβάλα.

    [07] Νεκρά δύο κοριτσάκια που έπεσαν από λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες ανοιχτά της Ρω

    Νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

    Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

    [08] Δύο νεκροί από πτώση μοτοσικλέτας σε βράχια στα Χανιά

    Τραγική κατάληξη είχε απόψε η βόλτα δύο φίλων με μοτοσικλέτα στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού στον Κουμπελή Χανίων.

    Η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν οι δύο νέοι, από άγνωστο λόγο εξετράπη της πορείας της και έπεσε από τον δρόμο στον γκρεμό προς την πλευρά της θάλασσας.

    Η μοτοσικλέτα τύπου (γουρούνα) έπεσε στα βράχια αλλά οι δύο νέοι βρέθηκαν στην θάλασσα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες με τρία οχήματα, λιμενικοί με σκάφος και διασώστες του ΕΚΑΒ που τους αναζητούσαν.

    Λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι διασώστες βρήκαν τις σορούς των δύο νέων μέσα στην θάλασσα τις οποίες και ανέσυραν με την βοήθεια δυτών.

    [09] Ειδομένη: Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στη σιδηροδομική γραμμή

    Καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη πραγματοποιεί ομάδα 5-6 Σύρων προσφύγων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

    Σε χαρτόνια που κρατούν στα χέρια τους οι πρόσφυγες αναγράφεται στα αγγλικά η φράση: "Ανοίξτε τα σύνορα".

    Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο εμπορευματικής αμαξοστοιχίας προς Σκόπια.

    [10] Καζακστάν: Οι πολίτες ψηφίζουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

    Οι πολίτες του Καζακστάν ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται ότι θα δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1991 σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

    Ηλικίας 75 ετών, ο Ναζαρμπάγεφ, σύμμαχος της Μόσχας, κυβερνά εδώ και 25 χρόνια το Καζακστάν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση. Πέρυσι επανεξελέγη πρόεδρος με σχεδόν το 98% των ψήφων.

    Το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν (Φως της Μητέρας Πατρίδας), αναμένεται ότι θα επικρατήσει εύκολα στις εκλογές αυτές, οι οποίες διεξάγονται σε μια περίοδο που η οικονομία του Καζακστάν, μιας χώρας πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, έχει εξασθενήσει εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

    Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες. Τα περισσότερα από 9.800 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις βάσει των έξιτ πολ αναμένονται λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

    [11] «Γεμάτος αισιοδοξία» ο Φιντέλ Κάστρο λέει ο Νικολάς Μαδούρο

    Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είναι «γεμάτος αισιοδοξία και μια μοναδική δύναμη», διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφού συνομίλησε με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης στην κατοικία του τελευταίου στην Αβάνα.

    «Είχαμε μια συζήτηση με τον "κομαντάντε" Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είναι όπως πάντα γεμάτος αισιοδοξία και μια μοναδική δύναμη», δήλωσε ο Μαδούρο στο αεροδρόμιο της Αβάνας, ολοκληρώνοντας μια διήμερη επίσκεψη στην Κούβα.

    Στο τέλος αυτής της συνομιλίας που διήρκεσε δυόμιση ώρες, ο Μαδούρο έδειξε στους δημοσιογράφους μία από τις φωτογραφίες της συνάντησής του με τον Κάστρο οι οποίες, όπως είπε, «θα δημοσιοποιηθούν ασφαλώς σύντομα».

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναχώρησε από την Κούβα λιγότερο από 24 ώρες πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται για μια ιστορικής σημασίας τριήμερη επίσκεψη.

    Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν επισήμως ο πρόεδρος της Κούβας από το 1976 έως το 2008 και στις 13 Αυγούστου θα κλείσει τα 90, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του, τον Ραούλ, το 2006 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Έκτοτε υποδέχεται προσωπικότητες στην κατοικία του και συγγράφει άρθρα.

    [12] Πακιστάν: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σε μια σειρά από περιστατικά που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την χώρα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο Samaa, 16 από τα θύματα σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όταν οι οροφές των οικημάτων τους κατέρρευσαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Πέντε ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων.

    Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA), 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 101 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 10 μέρες από περιστατικά που συνέβησαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ενώ 250 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

    [13] Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: Στην Κούβα ο Μπαράκ Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται σήμερα να γυρίσει μια σελίδα της Ιστορίας με την επίσκεψή του στην Κούβα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

    Όταν φθάσει σήμερα γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική -- μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σ' αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

    Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

    Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

    Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοιξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

    [14] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Αριζόνα

    Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, σύμφωνα με τους ίδιους, που επιδεικνύει ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

    «Ντόναλντ Τραμπ, φύγε, ρατσιστή, σεξιστή, πολέμιε των ομοφυλοφίλων» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπους Σάιρκλ, σε κοντινή απόσταση από τους ουρανοξύστες Τραμπ στη Νέα Υόρκη, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    «Να απελάσετε τον Τραμπ», «να υψώσετε έναν τοίχο γύρω από τον Τραμπ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών κάθε ηλικίας.

    «Μην επιτρέψετε στη μισαλλοδοξία να επικρατήσει στο Σύνταγμά μας» διάβαζε επίσης κανείς, όπως επίσης «ανταλλάσσω τον Ντόναλντ Τραμπ για 25.000 πρόσφυγες».

    «Οικοδομήστε γέφυρες, όχι τείχη» έγραφε επίσης στο πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

    Τη διαδήλωση οργάνωσε το "Cosmopolitan antifascists" με τη συμμετοχή πολλών τοπικών ομάδων, και στόχο να κινητοποιηθούν χιλιάδες πολίτες. Μεταξύ αυτών κάτοικοι της Νέας Υόρκης, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την προεκλογική του «προέλαση» και ταυτόχρονα τη διχαστική ρητορική του δισεκατομμυριούχου.

    «Οι λευκοί είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ βρίσκεται εδώ σήμερα. Είναι η σιωπή μας, η έλλειψη ενδιαφέροντός μας, η αδιαφορία που οδήγησαν σε αυτό. Εάν οι λευκοί άνδρες και γυναίκες, όλοι εκείνοι που δεν συμφωνούν με τον Τραμπ δεν λάβουν θέση σήμερα, είμαστε το ίδιο ένοχοι με εκείνους που ψηφίζουν τον Τραμπ» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Ουάλντο, ιστορικός στο επάγγελμα, ηλικίας 31 ετών.

    «Είναι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, ισλαμοφοβικός, ξενοφοβικός, είναι ένας φασίστας. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον των ΗΠΑ» τόνισε ο διαδηλωτής αναφέροντας μια «κατάσταση όπως εκείνη στη Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν το θέλω αυτό να συμβεί στην χώρα μου».

    Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές πολλοί συνέδεαν την εικόνα του Τραμπ με εκείνη του Χίτλερ.

    [15] Τουλάχιστον 13 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

    Τουλάχιστον 13 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα στην χερσόνησο Σινά όταν τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ ενάντια σε ένα σημείο ελέγχου στην πόλη Αρίς, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με αναρτήσεις σε αρκετές ιστοσελίδες και τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν αργότερα την ανάληψη ευθύνης.

    Σύμφωνα με τις πηγές, τα ασθενοφόρα που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης για να παραλάβουν τους τραυματίες, έγιναν στόχος σφοδρών πυροβολισμών. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη, τονίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τα σημεία εισόδου και εξόδου της πόλης.

    [16] Δύο κομήτες θα περάσουν πιο κοντά από τη Γη από κάθε άλλον μέσα στα επόμενα 150 χρόνια

    Δύο μικροί κομήτες που μοιάζουν με δίδυμους, θα περάσουν σχετικά κοντά από τη Γη ο ένας μετά τον άλλο, ο πρώτος τη Δευτέρα και ο δεύτερος την Τρίτη. Θα πρόκειται για ένα από τα πλησιέστερα περάσματα στην ιστορία, κάτι που δεν θα επαναληφθεί για τουλάχιστον τα επόμενα 150 χρόνια.

    Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) καθησύχασε ότι οι κομήτες, ο 252P/LINEAR (μήκους 230 μέτρων) και ο P/2016 BA14 (περίπου ο μισός σε μέγεθος), θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση, ο πρώτος στα 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα και ο δεύτερος στα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η NASA θα τους παρακολουθεί στενά με τα τηλεσκόπιά της, μεταξύ των οποίων και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ».

    Ο P/2016 BA14 ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο PanSTARRS του Πανεπιστημίου της Χαβάης στις 22 Ιανουαρίου φέτος, ενώ ο 252P/LINEAR είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο «Λίνκολν» του Πανεπιστημίου ΜΙΤ το 2000. Θεωρείται πιθανό ότι ο πρώτος αποτελεί αποσπασμένο κομμάτι του δεύτερου, καθώς οι κομήτες είναι συχνά εύθραυστοι και σπάζουν σε κομμάτια. Επιπλέον, οι δύο κομήτες ακολουθούν ασυνήθιστα παρόμοια τροχιά, πράγμα που συνηγορεί ότι κάποτε αποτελούσαν ένα ενιαίο σώμα.

    Η διέλευση του κομήτη P/2016 BA14 θα είναι η τρίτη πλησιέστερη που έχει κάνει ποτέ κομήτης από τη Γη, τουλάχιστον στην καταγεγραμμένη ιστορία. Πιο κοντά από κάθε άλλον, είχε πλησιάσει στη Γη ο κομήτης D/1770 L1 (γνωστός και ως «Λέξελ») το 1770, ενώ τη δεύτερη πλησιέστερη διέλευση είχε κάνει ο κομήτης C/1983 Η1 (γνωστός επίσης ως «IRAS-Αράκι-Αλκοκ») το 1983.

    Το πέρασμα των δύο αυτών κομητών και ιδίως του P/2016 BA14, που θα προσεγγίσει στα 3,5 εκατ. χλμ., θα είναι το πιο κοντινό για το προβλεπτό μέλλον. Σύμφωνα με τη NASA, κανένας άλλος κομήτης δεν αναμένεται να περάσει πιο κοντά από τη Γη μέσα στα επόμενα 150 χρόνια. Αλλά, πάλι, στη ζωή -και στο σύμπαν- υπάρχουν εκπλήξεις...

    [17] Ο επικεφαλής του Twitter διαψεύδει ότι θα καταργηθεί το όριο των 140 χαρακτήρων στα μηνύματά του

    Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το υπάρχον όριο των 140 χαρακτήρων στα μηνύματα των χρηστών, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν εδώ και δύο μήνες περίπου ότι είναι θέμα χρόνου τα «τιτιβίσματα» (tweets) να γίνουν πολύ μεγαλύτερα, έως και 10.000 χαρακτήρες.

    Η πιθανότητα κατάργησης του περιορισμού των 140 χαρακτήρων είχε μάλλον διχάσει τους χρήστες, καθώς οι πιο φανατικοί ήθελαν να παραμείνει αυτό το όριο, που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του Twitter από τη δημιουργία του.

    Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε συνέντευξη στην εκπομπή "Today" του αμερικανικού καναλιού NBC, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια του Twitter, ο Ντόρσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ξεκαθάρισε ότι «το όριο «μένει. Αποτελεί ένα καλό περιορισμό για μας, που βοηθά να είμαστε σύντομοι».

    Η απάντηση αυτή αναμένεται να καθησυχάσει τον σκληρό πυρήνα των φίλων του Twitter, ίσως όμως απογοητεύσει άλλους που δεν τους αρέσει να εκφράζονται τόσο... λακωνικά.

    Οι τακτικοί χρήστες του δικτύου έχουν πλέον ξεπεράσει τα 320 εκατομμύρια, αν και η αύξηση του αριθμού των χρηστών έχει «φρενάρει» τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια το Twitter να δέχεται πιέσεις από τους επενδυτές της Γουόλ Στριτ να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να προσελκύσει περισσότερους χρήστες.

    Μετά την επιστροφή του στο Twitter πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Τζακ Ντόρσι έδωσε το ΟΚ στα στελέχη του δικτύου να πειραματισθούν για να το κάνουν πιο ελκυστικό. Φαίνεται όμως πως το «ιερό» όριο των 140 χαρακτήρων δεν είναι ανάμεσα σε αυτά που θα αλλάξουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2016 - 8:32:29 UTC