Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους»
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» στην οικονομία
  • [04] Προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά - Τουλάχιστον 3.800 πρόσφυγες στο λιμάνι
  • [05] «Οι πρόσκοποι να δείξουν στις χώρες της ΕΕ και των Βαλκανίων, που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, τον δρόμο της ανθρωπιάς»
  • [06] Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου: Ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • [08] Με ένα άλμα και... καλό η Παπαχρήστου χάλκινο μετάλλιο
  • [09] Μπεργκ και Μολέδο «ξέσπασαν» στον Ηρακλή
  • [10] Το Λαύριο 75-69 τον ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία

  • [01] «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους»

    Η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, πάνω απ' όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη».

    Ποιος θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και «ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό», να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

    Είπε ότι εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

    Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.

    Ανέφερε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

    Χαρακτήρισε την χθεσινή συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά».

    Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε "αποθήκες ψυχών", γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας "δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους", προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.

    Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

    "Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.

    Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.

    «Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην «στροφή στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος» στην Βρετανία και στην Ιρλανδία και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή συνεχίζεται.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Συνέδριο αυτό έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που αναφύονται μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής ηπείρου και κατέληξε με την παρότρυνση «να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι κοινωνικές κατακτήσεις στην Ευρώπη».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν

    Συνάντηση πραγματοποιίησε τοοικονομικόεπιτελείοτης κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι από την αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές. Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

    Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

    Σημειώνεται ότι, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

    Σύγκλιση στο ασφαλιστικό, σχεδόν συμφωνία στο φορολογικό

    Αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον αυτές χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

    Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τον οποίο αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση για το ασφαλιστικό και πιθανόν για το «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων.

    Ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

    [03] Γ. Δραγασάκης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» στην οικονομία

    Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

    Εστιάζοντας στις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των capital controls και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ακόμη, δύο παράγοντες που συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος και την εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.

    Για το παράλληλο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων. Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή με ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μέρισμα ευθύνης όλων των λαών, επεσήμανε, ενώ απευθυνόμενος στα γειτονικά μας κράτη είπε χαρακτηριστικά: Αγαπητοί μας γείτονες κάνετε λάθος στο κλείσιμο των συνόρων. Βλάπτετε και το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων των λαών σας.

    [04] Προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά - Τουλάχιστον 3.800 πρόσφυγες στο λιμάνι

    Προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης από τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, καταβάλουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

    Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν περίπου στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά άλλα 388 άτομα. Χθες επίσης άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

    Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.

    Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου αναμένεται να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

    Στη Μυτιλήνη επίσης βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο οποίο έχουν αποβιβαστεί έως τώρα περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση του πλοίου αναμένεται να αναχωρήσει με προορισμό το λιμάνι της Καβάλας.

    [05] «Οι πρόσκοποι να δείξουν στις χώρες της ΕΕ και των Βαλκανίων, που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, τον δρόμο της ανθρωπιάς»

    Να διδάξουν με το παράδειγμά τους, τους συναδέλφους τους, ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης είναι ο άνθρωπος, προέτρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τους νέους Προσκόπους Έθνους κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ονομασίας τους που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Κολέγιο Αθηνών.

    «Η αποστολή σας, από αυτή τη στιγμή, αφορά και την κοινωνία μας, αφορά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Πριν απ΄ όλα την κοινωνία μας, που χειμάζεται μέσα στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε «Βοηθείστε τον συνάνθρωπο, όπως το μάθατε να βοηθάτε. Γιατί χάρη σε σας, χάρη στην Οικογένεια, χάρη στην Εκκλησία, δεν έχει εκραγεί ευτυχώς -και δεν πρόκειται να εκραγεί- η ελληνική κοινωνία. Ούτε θα υπάρξει ρήξη του κοινωνικού ιστού. Υπάρχει όμως και μια άλλη ουσιώδης αποστολή. Ζούμε, εδώ ιδίως στην Ελλάδα, την προσφυγική τραγωδία. Την βιώνουμε και την αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες, όπως ταιριάζει στους Έλληνες. Όπως μας έμαθε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Όπως μας το έμαθε η Χριστιανική Διδασκαλία: Στο κέντρο είναι πάντα ο 'Ανθρωπος. Είναι οι τρεις αρχές ο Ανθρωπισμός, η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία. Έτσι συμπεριφερόμαστε και έτσι διδάσκουμε ως Έλληνες με το παράδειγμά μας».

    Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης του Προσφυγικού από ορισμένους από τους εταίρους μας στην ΕΕ ο Πρόεδρος ανέφερε :

    «Ζώντας σε μια μεγάλη οικογένεια, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Οικογένεια, βάσεις της οποίας είναι το Πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, οι Θεσμοί τής Αρχαίας Ρώμης και η Χριστιανική Διδασκαλία, θα περίμενε κανείς όλοι οι λαοί να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στον άνθρωπο και στην τραγωδία του. Υπάρχουν όμως κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- από τους εταίρους μας που δεν έχουν πάρει το δίδαγμα αυτό. Διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, δείχνουν απομονωτισμό και ένα αντιδημοκρατικό πνεύμα. Υπάρχουν επίσης και άλλοι, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γείτονές μας, οι οποίοι μάλιστα φιλοδοξούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όμως τούτη τη δύσκολη ώρα, απέναντι στους πρόσφυγες συμπεριφέρονται με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και με όρους βαρβαρότητας».

    Απευθυνόμενος δε στους νέους Προσκόπους Έθνους τους κάλεσε να πάρουν πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας τα εξής « Εσείς λοιπόν, μέλη ενός Παγκόσμιου Κινήματος που αριθμεί πάνω από 30.000.000 συναδέλφους σας, εσείς μπορείτε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία: Να απευθυνθείτε σε όλους τους συναδέλφους σας, συνοδοιπόρους σας σε αυτόν τον αγώνα εθελοντισμού και προσφοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε κράτη που έχουν τέτοια φοβικά σύνδρομα και να τους πείτε ότι ο Προσκοπισμός, μέσα από την ιδέα που εκφράζει, πρέπει να τους δείξει το δρόμο. Το δρόμο της Ανθρωπιάς, το δρόμο του Πολιτισμού, το δρόμο του Πνεύματος. Πάρτε λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία. Επικοινωνήστε μαζί τους και πείτε τους όλοι μαζί εσείς οι Πρόσκοποι εδώ στη Ευρώπη, μπορείτε να ενώσετε περισσότερο από άλλους δεσμούς τους λαούς. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία, που είναι όμως μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Γιατί τώρα μπορεί να δείξει ποια είναι η δύναμή της, τι μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο». Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε «Συνεχίστε λοιπόν, όπως σας είπα πριν, μετά την καταξίωση αυτόν του αγώνα, κάντε πράξη αυτά που διδαχθήκατε, έτσι ώστε το μέλλον σας, το μέλλον των γενεών που έρχονται, να είναι καλύτερο. Γιατί έτσι τους ταιριάζει. Κι ας μην είναι τα δικά μας λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν το δικό σας μέλλον. Ας είναι η δική μας η γνώμη, το εφόδιό σας και η συμπαράστασή μας ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε την αποστολή σας».

    [06] Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Ένα ταξίδι με μια προϊστορική πεντηκόντορο από το Βόλο στην αρχαία Κολχίδα, μια ορχήστρα από την Παραγουάη που ανακυκλώνει την ελπίδα και ερμηνεύει την "ωδή στη χαρά" με ...τενεκεδένια βιολιά, οι επτά σονάτες για πιάνο που έγραψε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν της Τσεχίας ο κρατούμενος συνθέτης Βίκτωρ Ούλμαν, ένα ντοκιμαντέρ για ένα άλλο επικό ντοκιμαντέρ (Shoah) "για το μεγαλύτερο κακό της σύγχρονης εποχής" , τα σημάδια τ΄ουρανού στην Αμοργό, τα προσφυγόπουλα της Συρίας που ζουν στο Λίβανο, είναι μερικές μόνο από τις "εικόνες του 21ου αιώνα" που επέλεξαν να βραβεύσουν κοινό και κριτικοί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Σε μια φορτισμένη από τα τραγικά γεγονότα ανά τον κόσμο βραδιά - την τελευταία με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ - ιδρυτή του Δημήτρη Ειπίδη, το 18ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ , ολοκλήρωσε μάλλον αμήχανα την πρώτη "ενήλικη" διοργάνωση του. Την βραδιά της τελετής λήξης παρουσίασε η Μάγια Τσόκλη.

    Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο αποχωρών Δημήτρης Εϊπίδης (παραιτήθηκε προ τριμήνου από τη θέση ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση νέου διοικητικού αλλά και καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ) τόνισε πως "θα συνεχίσω να στηρίζω το φεστιβάλ" ενώ η πόλη και οι κινηματογραφόφιλοι ευχαρίστησαν τον κ.Εϊπίδη με μια ανθοδέσμη που του πρόσφερε επί σκηνής μια "εκπρόσωπος των σινεφίλ της πόλης".

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου: Ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

    Τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και το προσφυγικό ζήτημα θα αναδείξει την 21η Μαρτίου ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών, με σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και τη Δευτέρα 21/3, στη Στοά του Βιβλίου, στις 7 το απόγευμα, Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες. Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες σε όλον τον πλανήτη, σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών Refuges Welcome GR.

    «Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποδεικνύουν πως οι ποιητές δεν ταξιδεύουν στον ουρανό. Αντιθέτως, πατούν και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος και έχουν έτοιμες τις κεραίες τους για όλα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και πρόεδρος του σωματείου Κύκλος Ποιητών: «Εκείνο που θέλουμε είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες το 1922 και μπορούν να συναισθανθούν σε όλο του το βάθος το σημερινό πρόβλημα. Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ευκαιρία για να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Γιατί και τα δυο αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα στην Ευρώπη».

    [08] Με ένα άλμα και... καλό η Παπαχρήστου χάλκινο μετάλλιο

    Το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα, χάλκινο κι αυτό, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ, ήρθε από τη Βούλα Παπαχρήστου στον τριπλούν γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε μόνο ένα έγκυρο άλμα αλλά... καλό στα 14.15, όλες οι άλλες προσπάθειές της ήταν άκυρες, ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να της δώσει την 3η θέση, ένα εκατοστό πάνω από την Αμερικανίδα Κετούραχ Όρτζι, που έμεινε 4η (14.14).

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα, κι αυτή με μόνο ένα έγκυρο άλμα στα 14.41, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος η Γερμανίδα Κρίστιν Γκιέρις με 14.30.

    [09] Μπεργκ και Μολέδο «ξέσπασαν» στον Ηρακλή

    Την πιο ευρεία νίκη του στο πρωτάθλημα «ισοφάρισε» ο Παναθηναϊκός, με 4-0 επί του Ηρακλή (όπως και με την Καλλονή), στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Super League. Από δύο γκολ για τους «πράσινους» σημείωσαν οι Μπεργκ (9΄, 68΄) και Μολέδο (27΄, 72΄).

    Με τα δύο γκολ που πέτυχε ο Μπεργκ έφτασε τα 42 με την φανέλα του Παναθηναϊκού και, πλέον, ο Σουηδός ξεπέρασε κατά ένα τον Γιώργο Καραγκούνη και βρίσκεται στην 19η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο «τριφύλλι». Επόμενος στόχος του είναι τα 47 γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ, έτσι ώστε να γίνει ο τρίτος ξένος που θα έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία του συλλόγου, μετά τους Βαζέχα (244) και Όσκαρ Αλβαρεζ (55).

    [10] Το Λαύριο 75-69 τον ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία

    Έκπληξη και βήμα παραμονής αποτέλεσε για το Λαύριο η νίκη του μέσα στην Πυλαία, με 75-69 επί του ΠΑΟΚ, για την 23η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχασε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια κατάληψης της 5ης θέσης στην κανονική περίοδο.

    Ήττα και για την ΑΕΚ από το Ρέθυμνο στην Κρήτη με 70-69 και με τρίποντο του Κάρτερ 1.40?? πριν το τέλος.

    Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια κατάληψης της 3ης θέσης έκανε ο Άρης νικώντας τον Απόλλωνα με 73-65 στην Πάτρα. Σε συνδυασμό με την ήττα της ΑΕΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης αισιοδοξεί πλέον βάσιμα για πλεονέκτημα μέχρι την ημιτελική φάση των πλέι οφ.

    Επίδειξη δύναμης έκανε στη Ρόδο ο Κολοσσός με 98-79 έναντι της Καβάλας, αλλά και ένα βήμα παραπάνω για παρουσία στα πλέι οφ της Α1. Στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε η μακεδονική ομάδα με τον κίνδυνο του υποβιβασμού να φαίνεται αναπόφευκτος.

    Στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας ο Αρκαδικός, μετά τη σημαντική νίκη του με 79-66 επί των Τρικάλων, στην Τρίπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 March 2016 - 20:32:34 UTC