Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πολυνομία και κακονομία οι πληγές του Κράτους Δικαίου
  • [02] Οδικό χάρτη οκτώ σημείων για διέξοδο από τo προσφυγικό, παρουσίασε η Φ. Γεννηματά
  • [03] Οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
  • [04] Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων
  • [05] Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Mπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο
  • [07] Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές
  • [08] Συνολική συμφωνία και βοήθεια στην Ελλάδα, ζητά ο Φ. Ολάντ
  • [09] Ματτέο Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών
  • [10] Τζον Κέρι: Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονίες εναντίον χριστιανών και σιιτών
  • [11] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκφράζουν Γιούνκερ και Σουλτς
  • [12] Γ. Μουζάλας: Η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης
  • [13] Το βραβευμένο φιλμ του Τζ. Ρόζι «Φωτιά στη θάλασσα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία
  • [15] Σφαιρόπουλος: «Πάμε για την πρώτη από τις τέσσερις νίκες με Ζαλγκίρις»
  • [16] «Ο κόσμος αγκαλιάζει τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας»

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πολυνομία και κακονομία οι πληγές του Κράτους Δικαίου

    Το Κράτος Δικαίου, βασική συνιστώσα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, βρίσκεται σε μια φάση παρακμής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «Το Κράτος Δικαίου στον Αστερισμό μιας Αναστρέψιμης Παρακμής» στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του ΕΚΠA με αντικείμενο συζήτησης την «Συνεισφορά της Νομικής Επιστήμης στην Κοινωνία».

    Τούτο οφείλεται- όπως σημείωσε ο Πρόεδρος - στο ό,τι από τη μια πλευρά η Νομοθεσία δεν κατορθώνει να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο νομιμότητας ως προς τη δράση των κρατικών οργάνων, και, από την άλλη, οι διάφοροι κυρωτικοί μηχανισμοί σε περίπτωση παράβασης της αρχής της νομιμότητας από τα κρατικά όργανα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Δηλαδή δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ούτε ο διοικητικός αυτοέλεγχος ούτε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε ακόμη και ο δικαστικός έλεγχος, που είναι ο σπουδαιότερος κυρωτικός μηχανισμός του κράτους δικαίου.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι κύριες αιτίες αυτής της παρακμιακής πορείας του κράτους δικαίου είναι η πολυνομία και η κακονομία. Αφού λόγω αυτών -σημείωσε- ούτε ο διοικούμενος μπορεί να ξέρει με ακρίβεια τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος αλλά ούτε τα ίδια τα κρατικά όργανα προλαβαίνουν να ενημερωθούν επαρκώς ως προς τη νομοθεσία. Με αποτέλεσμα να παρανομούν συχνά εν αγνοία τους. Αυτό αυξάνει γεωμετρικά τις δικαστικές υποθέσεις, ενώ επισήμανε ότι στη συνέχεια η δικαιοσύνη -και κυρίως η διοικητική δικαιοσύνη- δέχεται τεράστιο αριθμό υποθέσεων, τις οποίες δεν μπορεί να δικάσει εγκαίρως.

    Μια άλλη αιτία της παρακμιακής πορείας του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, είναι η νεοφιλελεύθερης αντίληψης «απορρύθμιση», η οποία οφείλεται στην «απέχθεια» του νεοφιλελευθερισμού προς την κρατική δράση. «Έτσι συναντάμε πια συχνά από τη μια πλευρά κανόνες δικαίου που δεν προέρχονται από δημοκρατικώς εκλεγμένα όργανα (π.χ. διεθνή λογιστικά πρότυπα). Και, από την άλλη, όργανα εκτός του κρατικού κορμού, και μάλιστα ως και όργανα των "Αγορών", που "σφετερίζονται" κρατικές αρμοδιότητες», τόνισε ο Πρόεδρος για να συνεχίσει λέγοντας:

    «Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ιδιωτικοί ελεγκτικοί οργανισμοί για τις τράπεζες και, γενικότερα, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που ελέγχουν, αμέσως ή εμμέσως, ακόμη και φορολογικές υποθέσεις πολιτών».

    [02] Οδικό χάρτη οκτώ σημείων για διέξοδο από τo προσφυγικό, παρουσίασε η Φ. Γεννηματά

    'Eναν οδικό χάρτη οκτώ συγκεκριμένων σημείων άμεσης δράσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να δοθεί διέξοδος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιδιωκόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές συναδέλφους της να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία και να μην αγνοηθούν θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστά θέματα που δεν μπορούν να συνδεθούν, ούτε μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να μη ληφθούν υπόψη οι σταθερές θέσεις της Κύπρου», είπε η Φ. Γεννηματά. «Οποιαδήποτε συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί την επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του Ελσίνκι για την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών και την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

    Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από κάποια κράτη-μέλη που ακολουθούν πολιτική κλειστών συνόρων υπονομεύοντας το καθεστώς Σένγκεν και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. «Αυτή η πρακτική πρέπει να τελειώσει αμέσως,» είπε η κ. Γεννηματά. «Καμία χώρα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα λάθη άλλων και η ΕΕ έχει συνολική ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, κάτι που δεν κάνει αποτελεσματικά», είπε.

    [03] Οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

    Η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα στο Σεράγεβο.

    «Μέσα από την προώθηση των διμερών σχέσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, που συνοδεύουν τη διοργάνωση των μικτών επιτρόπων, προάγεται ο πολιτικός διάλογος και μέσα από αυτά η ευρύτερη καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μάρδας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Μικτής Διυπουργικής ΕπιτροπήςΕλλάδας καιΒοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Με την ιδιότητα τους ως συμπρόεδροι της εν λόγω Διυπουργικής Επιτροπής, ο κ. Μάρδας και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας?Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερα εκτεταμένη συζήτηση με τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας Ντένις Ζβίζντιτς. Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης, ο κ. Μάρδας απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Ζβίζντιτς για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ελλάδα στην ενταξιακή διαδικασία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ.

    Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τα προεδρεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό Μεταφορών της Μεταφορών της Βοσνίας?Ερζεγοβίνης.

    [04] Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων

    Κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κατέβει κάτω από το 1% το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Στο μεταξύ εισάγεται το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες.

    Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σήμερα το πρωί στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το κόστος χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

    Όπως είπε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις οκτώ συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο. «Άρα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση είναι επιθυμητή. Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκει να επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων».

    Όπως ενημέρωσε ο υπουργός για τη σχέση ανάμεσα στον προμηθευτή και στον καταναλωτή, έχει ενσωματώσει το υπουργείο την οδηγία για πλήρη απαγόρευση ο προμηθευτής να χρεώσει οτιδήποτε για χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής στον καταναλωτή.

    Για τη σχέση του προμηθευτή με την τράπεζα. Εκεί το υπουργείο έχει ενσωματώσει όλες τις συναφείς ευρωπαϊκές οδηγίες. «Εκεί οι τιμές επιβάλλονται και πρέπει να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες απ' αυτούς που υπάρχουν και για τις διατραπεζικές ανταλλαγές, όταν υπάρχουν δύο τράπεζες, αλλά και τη σχέση αυτή σε ποσοστά 0,2% ή 0,3%», όπως εξήγησε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το σύστημα ξεκίνησε με πολύ υψηλές χρεώσεις, όμως σιγά-σιγά οι χρεώσεις έχουν μειωθεί και έχουν μειωθεί υπό το βάρος δύο μειωτικών τάσεων. «Η μία τάση είναι ότι προφανώς οι χρεώσεις που γίνονται διαφοροποιούνται κατά όγκο συναλλαγών. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις σ' αυτού του τύπου τις κάρτες κατά μέσο όρο σήμερα στα σούπερ-μάρκετ είναι 0,46%. Είναι πολύ ικανοποιητική τιμή. Σε άλλες περιπτώσεις είναι πάνω από 1% και σε πολλές περιπτώσεις μικρών καταστημάτων υπάρχουν χρεώσεις που ξεπερνούν το 1,5% με 2%. Ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%».

    [05] Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση

    "Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσχοβισί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπρόσώπους των θεσμών που είναι σε εξέλιξη.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Mπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο

    Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώθηκε πρόοδος, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

    «Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

    Εξερχόμενος από τη σημερινή συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. «Δεν μπορείς να φτάσεις σε συμβιβασμό, αν δεν έχεις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τσακαλώτος-Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Οι υπουργοί ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος, και ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

    Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.Στο φορολογικό, μεγάλο "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    [07] Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές

    H ασφάλεια των προσφύγων, η συνοχή της Σένγκεν και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού ονείρου θα πρέπει να διασφαλίζονται στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

    Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός ως παρατηρητής, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της πολιτικής ομάδας με την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν «ανθρωπιά» και να «μοιραστούν την ευθύνη» της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    Τέλος, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη βάση των αξιών μας και διασφαλίζοντας το σεβασμό στην ελευθεροτυπία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σε άλλα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν όλες οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ», κατέληξε ο Σ. Στάνισεφ.

    [08] Συνολική συμφωνία και βοήθεια στην Ελλάδα, ζητά ο Φ. Ολάντ

    Με αίτημα για μια «συνολική» συμφωνία με την Τουρκία, προσέρχεται η Γαλλία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια "κοινή λύση" για το "πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων". Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.

    [09] Ματτέο Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών

    «Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    «Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.

    Ο Ρέντσι επανέλαβε ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη». Κατέστησε και πάλι σαφές, δε, ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την 'Αγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο», αφού «οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φτάσουν μεταναστευτικά ρεύματα».

    Σχετικά με την ευρύτερη πορεία πλεύσης που ακολουθεί η Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τελευταία, η Ένωση έδειξε τα όρια, τις αντιφάσεις και τα προβλήματά της», τα οποία, κατά την άποψή του, οφείλονται «σε έλλειψη πολιτικής, κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών προσώπων».

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, τέλος, με αναφορά στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».

    [10] Τζον Κέρι: Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονίες εναντίον χριστιανών και σιιτών

    H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονίες εναντίον των χριστιανών, των γεζίντι και των σιιτών μουσουλμάνων στα εδάφη που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    «Το Ισλαμικό Κράτος παραδέχεται ότι διαπράττει γενοκτονίες, τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από την ιδεολογία του και τις ενέργειές του» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    «Το γεγονός είναι ότι το Ντάες σκοτώνει τους χριστιανούς διότι είναι χριστιανοί. Τους γεζίντι διότι είναι γεζίντι. Τους σιίτες επειδή είναι σιίτες» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    «Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των ίδιων (μειονοτικών) ομάδων» πρόσθεσε.

    Η Ουάσιγκτον δεν αμφέβαλε ποτέ για τις βιαιοπραγίες και τις κακοποιήσεις που βιώνουν οι θρησκευτικές μειονότητες από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο το να κάνει λόγο για «γενοκτονία» αναμένεται ότι θα έχει νομικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο.

    Ο Τζον Κέρι εξάλλου έλαβε την απόφαση να κατατάξει τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους στις «γενοκτονίες» αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη υπερψηφίσει το ίδιο.

    [11] Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκφράζουν Γιούνκερ και Σουλτς

    Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.

    Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ επίσης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. «Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.

    [12] Γ. Μουζάλας: Η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης

    Τις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας για την έως τώρα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι η κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης -ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, ως σήμερα, οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, και λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων οδών, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 50.000 άνθρωποι σε λιγότερο από 10 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». «H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς συνεννόηση.

    Ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα η Ελλάδα προσπάθησε να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης, όχι μόνο με οικονομικούς πόρους, αλλά και με υλικούς και τεχνικούς. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα χτίζει περίπου 10.000 θέσεις υποδοχής την εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 30.000 θέσεις.

    [13] Το βραβευμένο φιλμ του Τζ. Ρόζι «Φωτιά στη θάλασσα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Ο Τζιανφράνκο Ρόζι που κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Φωτιά στη Θάλασσα» («Fuocoammare»). Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (20:30) υπό την αιγίδα της του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Η ταινία του 52χρονου Ιταλού σκηνοθέτη καταπιάνεται με την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σε ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Το ντοκιμαντέρ, που απέσπασε επίσης το Οικουμενικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Κινηματογραφικό Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, έκανε ακόμα και τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώσει ότι το «Fuocoammare» μπορεί να μεταστρέψει τη συζήτηση για το προσφυγικό.

    Ενώ η αρχική ιδέα του Ιταλού δημιουργού, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί Λαμπεντούζα, ήταν να γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμπτύξει έναν τόσο πολύπλευρο κόσμο σε λίγα μόνο λεπτά.

    «Όσον αφορά εμένα, και για καιρό, η Λαμπεντούζα δεν ήταν παρά ένας θόρυβος φωνών και εικόνων, παραγόμενος από τηλεοπτικά σποτ, και τίτλοι που σοκάρουν σχετικά με θανάτους, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εισβολών και λαϊκιστικών εξεγέρσεων. Ωστόσο, όταν πήγα στο νησί, ανακάλυψα ότι η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά από αυτό που αναπαράγουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί και συνειδητοποίησα ότι θα ήταν αδύνατο να συμπτύξω ένα σύμπαν τόσο σύνθετο, όσο αυτό της Λαμπεντούζα, σε λίγα μόνο λεπτά. Η κατανόησή του απαιτούσε πλήρη και παρατεταμένη απορρόφηση. Δεν θα ήταν εύκολο. Ήξερα ότι θα έπρεπε να βρω έναν τρόπο να εισχωρήσω», αναφέρει στο σκηνοθετικό σημείωμά του ο Τζιανφράνκο Ρόζι.

    [14] Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία

    Σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες.

    «Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

    Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και η οποία διήρκησε 45 λεπτά. Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Διμερής συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

    [15] Σφαιρόπουλος: «Πάμε για την πρώτη από τις τέσσερις νίκες με Ζαλγκίρις»

    Μηδενικό περιθώριο λάθους έχει ο Ολυμπιακός μέχρι την ολοκλήρωση της φάσης των «16» της Euroleague, για να ελπίζει σε πρόκριση στα πλέι οφ. Η ήττα από την Μπάμπεργκ την περασμένη αγωνιστική δεν δίνει δικαίωμα... ήττας στους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση στο ΣΕΦ με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, ουραγού του 6ου ομίλου και ομάδας από την οποία ηττήθηκε επί λιθουανικού εδάφους ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο. «Πάμε για την πρώτη από τις τέσσερις νίκες που χρειαζόμαστε για την πρόκριση» δήλωσε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο ΣΕΦ.

    «Είναι ένα κρίσιμο παιχνίδι για εμάς. Είναι σκληροτράχηλη ομάδα η Ζάλγκιρις. Έχει έμπειρους παίκτες, Λιθουανούς, όπως οι Γιανκούνας και Σεϊμπούτις. Είναι σκληρή μέσα στο γήπεδο. Προσπαθεί πλέον περισσότερο στην άμυνα. Νίκησε την Μπάμπεργκ στην έδρα της. Έχασε δύσκολα σε Βιτόρια και Βαρκελόνη. Θέλει προσοχή και υπομονή το ματς. Εμείς θα εφαρμόσουμε την τακτική μας σε άμυνα και σε επίθεση. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις νίκες. Είναι μονόδρομος η νίκη» δήλωσε ο προπονητής των «ερυθρολεύκων».

    Ερωτηθείς για το αν θα έχει στο μυαλό του και τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων που διεκδικούν την πρόκριση, ο Σφαιρόπουλος υπογράμμισε: «Εμείς βλέπουμε μόνο την δική μας ομάδα. Σίγουρα η πρόκρισή μας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά δεν κοιτάμε τους άλλους. Θέλουμε να κάνουμε το παν για να κάνουμε το "4 στα 4". Το πιο σημαντικό είναι να μην χάσεις την ουσία. Κοιτάμε αποκλειστικά το τι κάνουμε εμείς».

    [16] «Ο κόσμος αγκαλιάζει τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας»

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Ζάππειο Μέγαρο οι διοργανωτές του 5ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, στην οποία προσκάλεσαν τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να συμμετάσχουν στον αγώνα. Παράλληλα θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου και ο νικητής με την νικήτρια θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Θανάσης Βογιατζής, είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στους αγώνες μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου στις 20.00, αφού υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις. Ο Ημιμαραθώνιος θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου σε συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με το Δήμο Αθηναίων και με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής.

    O πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας, εκπροσωπώντας τον Δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Ο 5ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι γεγονός. Είναι μεγάλη διοργάνωση και ευελπιστούμε να πετύχουμε τον στόχο των 20.000 δρομέων. Είναι ένας σταθερός θεσμός για την πόλη μας και βλέπουμε ότι ο κόσμος τον αγκαλιάζει. Θέλουμε η διοργάνωση να γίνει πρεσβευτής της πόλης μας, ώστε να αναδείξει τις πτυχές της και να ενισχύσει την τουριστική κίνηση».

    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, δήλωσε: «Η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία και το ευ αγωνίζεσθαι είναι αξίες που δημιουργούν ένα υγιές πρότυπο για τη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα. Σε μια κοινωνία που βιώνει μια βαθύτατη κρίση, ο αθλητισμός είναι η ιδανική διέξοδος».

    Τη σημασία του Ημιμαραθωνίου στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος: «Ο Ημιμαραθώνιος είναι πιλότος για αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ο ΣΕΓΑΣ έχει τη στήριξη του ΕΟΤ στη διάδοση της φιλοσοφίας του Μαραθωνίου. Ο Ημιμαραθώνιος μόνο θετική συμβολή έχει για την Αθήνα σε μια εποχή μάλιστα εκτός τουριστικής αιχμής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 18:32:33 UTC