Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αντζελίνα Τζολί
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ
  • [03] «Με εθνική στρατηγική» στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛK, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως
  • [05] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [06] Α. Μέρκελ: Υπέρ πανευρωπαϊκών προσεγγίσεων και όχι μονομερών αποφάσεων που επιβαρύνουν την Ελλάδα
  • [07] Επί τάπητος το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής
  • [08] Ντον Ντελίλο: Με απασχολούν η τεχνολογία και η επιστήμη αλλά το μέγα μυστήριο παραμένει ο χρόνος
  • [09] 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πολλαπλές αφηγήσεις για το προσφυγικό
  • [10] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να διασπαστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς βασίζεται σε λόγους εθνικού συμφέροντος
  • [11] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αντζελίνα Τζολί

    Με την πρέσβειρα καλής θέλησης τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί,η οποία βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτηςστην Αθήνα, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Α. Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

    «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ

    Υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου συνεδριάζει στις 9.00 η ΚΟ των ΑΝΕΛ, στα γραφεία του κόμματος στηΒουλή.

    Διαβάστε επίσης: Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να διασπαστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς βασίζεται σε λόγουςεθνικού συμφέροντος

    [03] «Με εθνική στρατηγική» στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛK, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στην Σύνοδο που θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με το προσφυγικό και με την ενδεχόμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα επιμείνει να υποστηρίζει την εθνική στρατηγική όπως ορίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ ζητά και ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να παραμείνει στο πλαίσιο της ίδιας εντολής.

    Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος "η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για μια εθνική γραμμή στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι σταθερή" και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις. Τόσο στην Σύνοδο των ηγετών των λαϊκών κομμάτων, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο των εργασιακών, ο κ. Μητσοτάκης "θα μεταφέρει την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, μια κατάσταση, που είναι ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και ντροπή για την Ελλάδα. Μια κατάσταση, αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής, ακατάλληλης και ανίκανης κυβέρνησης". Φυσικά θα επισημάνει ότι είναι απαραίτητη η βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί χωρίς απόφαση διαιωνίζεται για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, η σημερινή απαράδεκτη, τραγική κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Χωρίς απόφαση, η Ελλάδα θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτές τις εισροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή.

    Θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με την Τουρκία, με την διευκρίνηση όμως ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων. Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του θα προσφέρει την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. "Δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού" λένε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει το σοβαρό προβληματισμό του για την εικόνα και την πορεία που παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη, μια Ευρώπη με τραυματισμένη συνοχή, αμήχανη και ανίκανη, να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο των προβληματισμών του θα τονίσει, επίσης, την ανησυχία που προκαλεί σε όλους η άνοδος της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ε.Ε. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του θα εκφράσει τις θέσεις αυτές και στην Σύνοδο των αρχηγών των λαϊκών κομμάτων και δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική και στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν για την στάση που κράτα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι και τώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, τόσο όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας όσο και σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και στην πρώτη του συμμετοχή στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμπίπτοντας μάλιστα με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις θα προστατευτούν απολύτως

    Τη διαβεβαίωση ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η «κόκκινη» γραμμή που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται για να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές.

    Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επιδείξει αρνητική στάση στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουν τεθεί ορισμένοι οικονομικοί στόχοι από το μνημόνιο, «όμως ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους στόχους αυτούς, είναι στη δική της διακριτική ευχέρεια».

    «Αυτό υπερασπιζόμαστε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει, θεωρούν αυτονόητο ότι, εφόσον θα συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουμε αποδεχθεί, τα μέσα προς τη συμμόρφωση αυτών των στόχων πρέπει να είναι δική μας επιλογή», συμπλήρωσε ο υπουργός. Τόνισε, μάλιστα, ότι η βασική διαφορά από τη διαπραγμάτευση του παρελθόντος είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση ενός δικού της κειμένου, «που δεν ήρθε μεταφρασμένο και που δεν αποσκοπεί απλώς να εφαρμόσει δεσμεύσεις που αναλήφθησαν τον Ιούλιο». Όπως είπε, «πρόκειται για μία σφαιρική και σαρωτική μεταρρύθμιση σε όλο το ασφαλιστικό, που δεν ήταν βιώσιμο και, κυρίως, δεν ήταν δίκαιο σύστημα».

    Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός αναδιανεμητικού συστήματος προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, «σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία επιμένει να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διενεργείται σκληρή διαπραγμάτευση.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην μειωθεί το αφορολόγητο, τονίζοντας ότι κοινή γραμμή και του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι η ελάφρυνση των φτωχότερων. «Πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο οι λίγοι που έχουν πολλά», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό μέσα στο Μάρτιο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί, όπως τόνισε, θα υπερψηφιστεί, «γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της αριστεράς, που είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στην πιο δύσκολη στιγμή της τετραετίας της. «Είμαστε στη φάση που μόνο δύσκολα μέτρα έχουμε πάρει και ο κόσμος δεν έχει δει ακόμα τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ, παράλληλα, εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

    Σχετικά με τις κινητοποιήσεις διάφορων επαγγελματικών ομάδων κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Σκάι ότι για την κυβέρνηση η παρουσία του κόσμου στους δρόμους δεν είναι βάρος. «Στη διαπραγμάτευση είναι πλεονέκτημα, γιατί υπερασπιζόμαστε και εμείς τον κοινωνικό διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, που αρκετοί από αυτούς που είναι στους δρόμους το υπερασπίζονται» διευκρίνισε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για πραξικόπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    [05] Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το «blue star 1», με 544 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1»μεταφέροντας 544 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 326 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 182 από τη Χίο.

    Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει από τα Δωδεκάνησα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει.

    [06] Α. Μέρκελ: Υπέρ πανευρωπαϊκών προσεγγίσεων και όχι μονομερών αποφάσεων που επιβαρύνουν την Ελλάδα

    Υπέρ πανευρωπαϊκών προσεγγίσεων που δεν θα εγκαταλείπουν μόνη την Ελλάδα, αλλά θα μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες, τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας για συνέπειες που θα αφορούν όλους και ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη να εμπιστευθούν την ελληνική κυβέρνηση και να μετακινηθούν στα ειδικά καταλύματα. Αναφερόμενη στην σημερινήΣύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να προκαταλάβει την έκβασή της, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι αύριο, κυρίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα Κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Διευκρίνισε πάντως ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην ημερήσια διάταξη.

    «Αυτή τη στιγμή χωρίς καμία αμφιβολία ωφελούμαστε στην Γερμανία από το γεγονός ότι η προσφυγική ροή - λόγω μονομερών αποφάσεων της Αυστρίας και των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής - έχει σταματήσει. Αλλά δεν μπορώ να προειδοποιώ αρκετά συχνά να μην παραπλανηθούμε από αυτό. Διότι η πρόσκαιρη ανακούφιση που νιώθουν η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη αυτή την στιγμή είναι η μία πλευρά, αλλά η άλλη πλευρά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πρέπει να μας ανησυχεί πολύ όλους. Διότι δεν θα μείνει αυτό χωρίς συνέπειες για κανέναν μας στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση εκεί δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να διαρκέσει». Το αποφασιστικό ερώτημα, επισήμανε, παραμένει το ίδιο: «Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων, όχι μόνο για κάποιους, αλλά για όλους και μάλιστα βιώσιμα και μόνιμα και χωρίς να αποδυναμωθούν βασικά επιτεύγματα της ζωής μας στην Ευρώπη». Επανέλαβε δε ότι «μόνο με μία πανευρωπαϊκή λύση θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε να μετακινηθούν οι προσφυγικές διαδρομές» λόγω του κλεισίματος των εσωτερικών συνόρων και να βρεθούν νέες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, από τις οποίες θα ωφεληθούν μόνο οι διακινητές.

    [07] Επί τάπητος το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής

    Η προσφυγική κρίση θα βρεθείστο επίκεντρο της νέας Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται στις Βρυξέλλες.Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουνσήμερα Πέμπτητο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

    Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μεταβαίνει σήμεραστις Βρυξέλλες.

    Το προσχέδιο δόθηκε αργά χθεςαπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ .

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, η ΕΕ και η Τουρκία "αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ", βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

    1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

    Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.

    Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

    3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

    4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

    5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

    6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

    7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

    8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

    [08] Ντον Ντελίλο: Με απασχολούν η τεχνολογία και η επιστήμη αλλά το μέγα μυστήριο παραμένει ο χρόνος

    «Το βιβλίο μου δεν είναι μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα μυθιστόρημα για το απόλυτο μηδέν και για την επιστήμη. Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι τα κεντρικά του θέματα και μαζί με αυτά ο χρόνος: ο χρόνος που παραμένει το μέγα μυστήριο αφού ακόμη δεν μπορούμε να πούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται». Έτσι περιέγραψε ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Ντον Ντελίλο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (16/3), το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο «Zero K», κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη. Το βιβλίο, που συζητιέται ήδη στις ΗΠΑ και θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Εστία σε μετάφραση Λαμπρινής Κουζέλη, είναι η ιστορία ενός εκατομμυριούχου ο οποίος χτυπήθηκε στα νιάτα του από μια θανατηφόρο ασθένεια κι έχει τώρα επενδύσει σε ένα μυστικό πρόγραμμα το οποίο είναι ικανό να προλάβει τον θάνατο και να διατηρήσει τη ζωή μέχρι οι εξελίξεις της ιατρικής να της προσφέρουν τη δυνατότητα για μια καινούργια εκκίνηση.

    «Συνήθως καταλαβαίνω το τι ακριβώς θέλω να γράψω αφού έχω εργαστεί πολύ για ένα βιβλίο. Δεν είναι αυτή η περίπτωση του "Zero K", το οποίο μου ήταν εξαρχής πολύ σαφές» εξήγησε ο Ντελίλο: «Το βιβλίο είναι κανονικού μεγέθους αλλά προχώρησα αργά διότι έτσι απαιτούσε η δομή του. Ακολούθησα ένα μονοπάτι το οποίο μου αποκάλυψε την κατεύθυνση την οποία έπρεπε να χαράξω: δεν πάλεψα μαζί του, απλώς προσαρμόστηκα στις ανάγκες του. Αποφασίζοντας να μετακινηθώ στο αφηγηματικό χρόνο, βρήκα τι ήταν εκείνο που μου ζητούσε ως μυθιστόρημα».

    [09] 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πολλαπλές αφηγήσεις για το προσφυγικό

    Γίνεται στην Λέσβο και την Ειδομένη "δημοσιογραφικός - αλληλέγγυος τουρισμός";

    - Είναι ...άκρως προσοδοφόρα "μπίζνα"το προσφυγικό;

    - Είναι οι εικόνες του ζόφου των προσφύγων που κατακλύζουν το διαδίκτυο μια ευκαιρία για να σοκάρουμε κι έτσι να ευαισθητοποιήσουμε, ή μήπως έτσι "συνηθίζουμε στο θάνατο";

    - Είναι τελικά πολιτική πράξη η όποια ενασχόληση -και ο τρόπος που αυτή γίνεται- με το προσφυγικό ζήτημα;

    Τις πολλαπλές αφηγήσεις του προσφυγικού ζητήματος, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις καταγραφής και δημοσιοποίησής του, τις πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του, καθώς και τα ζητήματα ηθικής που συχνά εγείρονται -ειδικά τελευταία με την καταιγιστική και αμφιλεγόμενη "υπερπληροφόρηση"- επιχείρησαν να προσεγγίσουν σειρά "εμπλεκομένων"στο ζήτημα εισηγητές, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη.

    Την συζήτηση που διοργάνωσε το φεστιβάλ - ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο "Γκαίτε"συντόνισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ενώ σ'αυτή συμμετείχαν οι: Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης - καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής (-1) του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Μουτάφης, φωτορεπόρτερ, Μάρθα Μπουζιούρη, κοινωνική ανθρωπολόγος -σκηνοθέτρια cross-media projects και Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτης.

    Στο προσφυγικό εξάλλου "ζουμάρει"το σύνολο σχεδόν των ταινιών του φεστιβάλ, ενώ ειδικό αφιέρωμα με τίτλο "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία" περιλαμβάνει αποκλειστικά ταινίες με θέμα τους πρόσφυγες.

    - Με ποιούς τρόπους, όμως προσεγγίζουμε και νοηματοδοτούμε ένα πολυσύνθετο, πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις της σύγχρονης ιστορίας;

    - Πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτό και ποιες διαστάσεις του επιλέγουμε να αναδείξουμε; (με τις φωτογραφίες, τα κείμενα των ανταποκριτών, τα κείμενα που διαχέονται στο διαδίκτυο, τις πρόσφατες performances και άλλες εικαστικές, θεατρικές κ.α. δράσεις;)

    - Ποιά εργαλεία επιστρατεύουμε και με ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αναμετρηθούμε;

    - Πού τελειώνουν τα όρια της ηθικής και πού ξεκινάει η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ανάληψη ευθύνης και δράσης;

    - Υπάρχει χώρος για διαφορετικές φόρμες έκφρασης οι οποίες αποκλίνουν από την κυρίαρχη αφήγηση;

    Τα ερωτήματα τέθηκαν όχι μόνο από το πολυπληθές κοινό, αλλά και από τους ίδιους του εισηγητές ως επωδός των συχνά ιδιαίτερα φορτισμένων τοποθετήσεων τους.

    [10] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να διασπαστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς βασίζεται σε λόγους εθνικού συμφέροντος

    «Κυβέρνηση έχουμε και θα έχουμε. Όπως έχουμε μάθει να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτό θα το καταφέρουμε και τώρα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τη μετέπειτα αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ έχουν αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η κρίση είναι παροδική.

    Επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από τον κ. Μουζάλα για τους πρόσφυγες αυτό το διάστημα, για τα εθνικά συμφέροντα και για την τιμή της Ευρώπης. «Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι ήταν ένα ολίσθημα» πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διασπαστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, καθώς βασίζεται σε λόγους εθνικού συμφέροντος, που παραμένουν ισχυροί.

    [11] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών

    Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων έχει ως εξής:

    Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).

    Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.Στο φορολογικό, μεγάλο "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων ( κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν, όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

    Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 6:32:31 UTC