Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου
  • [02] Ι. Στουρνάρας: Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος
  • [03] Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας
  • [05] Ά. Μέρκελ:Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι βιώσιμη λύση
  • [06] ΠΓΔΜ: Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα στη χώρα
  • [07] Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ
  • [08] Τ. Βίζερ: Η νέα συμφωνία με τους Έλληνες περιλαμβάνει μείωση του χρέους μέχρι τον Μάιο
  • [09] Γ. Κυρίτσης: Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα

  • [01] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου

    Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

    Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

    Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

    [02] Ι. Στουρνάρας: Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος

    H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 oreανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σσ περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

    [03] Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ- ΜΠΕ Γιάννη Κολεσίδη συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

    Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ακολουθούσε την πορεία των προσφύγων, όπως και άλλοι φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

    Συνολικά πάνω από 30 είναι οι φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, εκ των οποίων 7 έως 10 είναι Έλληνες. Όπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης, οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνιτο οποιο είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικότμήμα της Γευγελής.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ

    ΠΓΔΜ: Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα στη χώρα

    [04] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

    Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο αυξάνοντας σε 37 τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο κέντρο της 'Αγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου."Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο δράστης της επίθεσης.Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο και μεταξύ αυτών 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Μια γυναίκα, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πιστεύεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν τη χθεσινή επίθεση, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας."Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος "καμικάζι".

    Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, ητουρκική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα καθώς φέρονται να σχετίζονται με την επίθεση.Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες τα 4 πρόσωπα συνελήφθησαν και κρατούνται στην πόλη Σανλιούρφα, που βρίσκεται βόρεια των συνόρων με τη Συρία, αφού αποκαλύφθηκε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αγοράστηκε από μία έκθεση αυτοκινήτων εκεί.

    Οι 4 συλληφθέντες αναμένεται να μεταχθούν στην Άγκυρα.

    Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι ο δεύτερος φερόμενος βομβιστής ήταν Τούρκος υπήκοος και συνδεόταν με μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τα αθώα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα και την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης αυτής.

    Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε θερμώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες αυτές και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας παράλληλα ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι δύο Λαοί είναι πλήρως αλληλέγγυοι.

    Τα συλλυπητήριά του, καθώς και την συμπαράσταση του ελληνικού λαού, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην 'Αγκυρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις πουγλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

    Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ' όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.

    "Συγκεκριμένες πληροφορίες"

    Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

    "Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε "επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας" και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. "Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή", τόνισε.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν "υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτίρια" στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.

    Απαγόρευση στο διαδίκτυο

    Χθες βράδυ, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Στις 12 Ιανουαρίου, 12 Γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

    Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    Διαβάστε επίσης: Συλλυπητήρια επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αχμέτ Νταβούτογλου

    Τουρκικά μαχητικά σφυροκοπούν βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

    [05] Ά. Μέρκελ:Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι βιώσιμη λύση

    To κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε εντούτοις ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί.

    «Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επισήμανε η Ά. Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

    «? Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο.

    «Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.

    [06] ΠΓΔΜ: Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα στη χώρα

    Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωϊ από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθούν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

    Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

    [07] Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ

    Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει -μέχρι στιγμής-το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.

    Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

    Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

    «Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

    Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

    Δαβάστε επίσης:

    ΠΓΔΜ: Αφγανοί πρόσφυγες, οι τρεις νεκροί, σε χείμαρρο στη Γευγελή

    [08] Τ. Βίζερ: Η νέα συμφωνία με τους Έλληνες περιλαμβάνει μείωση του χρέους μέχρι τον Μάιο

    «Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ", ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή "οι συνάδελφοι" βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

    Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

    Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του Τόμας Βίζερ υπό τον τίτλο «Η νέα συμφωνία με τους Έλληνες περιλαμβάνει μείωση του χρέους μέχρι τον Μάιο»,

    «Ερ.: Ο δείκτης του κλίματος στην οικονομία εμφανίζει καθοδική τάση, οι επενδύσεις δεν αναζωογονούνται και η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο. Επίκειται μια νέα κρίση;

    Απ.: Η κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως καλή, αλλά το κλίμα είναι ακόμη χειρότερο. Στην Ευρώπη υποφέρομε από την ύφεση του οικονομικού κλίματος στις αναδυόμενες αγορές και στις ΗΠΑ. Σε αυτό προστίθενται τα απίστευτα πλεονάσματα παραγωγής στην Κίνα σε μια σειρά τομέων, όπως είναι ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί. Αυτά τα προϊόντα έχουν διατεθεί στην παγκόσμια αγορά για κάποιο χρονικό διάστημα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Αυτό από τη μια πλευρά επιφέρει περαιτέρω αποπληθωριστικές τάσεις και από την άλλη πλευρά αυξάνει το ντάμπινγκ και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Και τούτο συμβαίνει, διότι πολλές από τις μη κερδοφόρες χαλυβουργείες ανήκουν σε περιφέρειες ή δήμους στην Κίνα, που δεν ενδιαφέρονται απαραιτήτως για την ορθολογική λογιστική διαχείριση του κόστους, δεδομένου ότι απολαύουν κρατικής υποστήριξης. Περαιτέρω υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη δομή των παγκόσμιων συναλλαγματικών ισοτιμιών, την αλληλεπίδραση της νομισματικής πολιτικής γύρω από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο και τα δειλά σημάδια μιας ευρύτερης ανάπτυξης στην Ευρώπη, η οποία στηρίζεται στις επενδύσεις και στην κατανάλωση.

    Ερ.: Υπάρχουν και θετικές ειδήσεις;

    Απ.: Οι μακροοικονομικές ανισότητες στην ευρωζώνη έχουν περιορισθεί σημαντικά, το 2015 είχαμε στην Ιρλανδία ανάπτυξη περίπου 7% - αγγίζοντας τους κινεζικούς δείκτες. Η ανάπτυξη στην Ισπανία κυμαίνεται μεταξύ του 3% και 4% και δημιουργούνται κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η περιφέρεια ? τα πρώην κράτη της κρίσης ? αναπτύσσεται τώρα με μεγαλύτερη ώθηση. Στη Γερμανία η ανάπτυξη δεν υπήρξε αισθητή, ήταν όμως σταθερή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικό παράγοντα, ο οποίος δεν τίθεται υπό συζήτηση. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ίσως η Ιταλία για το κατά πόσον θα μπορέσει να επιτύχει μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

    Ερ.: Μπορεί η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και των διευρυμένων αγορών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ να φέρει την αλλαγή;

    Απ.: Οι άμεσες οικονομικές επιδράσεις ενδεχομένως δεν θα είναι εντυπωσιακές. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει σημαντική επίδραση στην ισοτιμία του ευρώ, πλην όμως δεν έχει επιδράσει μέχρι τώρα με τον επιθυμητό τρόπο στον ρυθμό του πληθωρισμού. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο με τα πρόσφατα μέτρα.

    Ερ.: Η Ελλάδα προφανώς και πάλι δεν μπορεί να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης?

    Απ.: Προς το παρόν οι συνάδελφοι είναι στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα πραγματικά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα περίπου. Παράλληλα πρέπει κανείς να ξεκινήσει σύντομα τις συζητήσεις για την υπόσχεση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία δόθηκε τον Ιούλιο του 2015, για μείωση του χρέους. Πρόκειται για μια τριγωνική σχέση: οι θεσμοί της ΕΕ είναι πιο αισιόδοξοι από το ΔΝΤ όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση. Όμως, το ΔΝΤ έχει πιο φιλόδοξες απόψεις σχετικά με το πόσο μπορούν να συμβάλουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης στο θέμα της μείωσης του χρέους. Τον Απρίλιο θα έχομε τη μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους και πώς παράλληλα η Αθήνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το πρόγραμμα. Στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου θα υπάρξει πιθανόν συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος, των θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επ? αυτού είναι αναγκαίες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

    Ερ.: Σε ποιό ύψος θα πρέπει να φθάσει η άφεση χρέους αυτή τη φορά;

    Απ.: Δεν το γνωρίζομε ακόμη. Εξαρτάται από την εφαρμογή του εξακολουθούντος να ευρίσκεται υπό διαπραγμάτευση πακέτου μεταρρυθμίσεων. Όμως, πιθανόν δεν θα πρόκειται για ονομαστική μείωση του χρέους, αλλά κατ? ουσίαν για διευκολύνσεις πληρωμής, επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις τόκων. Όσον αφορά στο ΑΕΠ θα υπάρξει ουσιώδης ελάφρυνση των υποχρεώσεων προς αποπληρωμή.

    Ερ.: Επομένως δεν περιμένετε νέα συζήτηση περί Grexit πριν από το καλοκαίρι;

    Απ.: Αυτό αποκλείεται. Κανείς δεν επιθυμεί ? ίσως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν ένα χρόνο ? μια τέτοια αστάθεια.

    Ερ.: Για εσάς ο αληθινός παράγων κινδύνου για την ευρωζώνη είναι η Ιταλία;

    Απ.: Στην Ιταλία συσσωρεύονται πολλές αδυναμίες στα συστήματα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, ζητήματα κατανομής εισοδήματος στις περιφέρειες και σχετικά προβλήματα παραγωγικότητος. Ως εκ τούτου δεν είναι πολύ εύκολο, να υπάρξει αλλαγή.

    Ερ.: Αναφερθήκατε θετικά στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Ακόμη και αν οι μεταρρυθμίσεις λειτουργήσουν, οι κυβερνήσεις θα χάσουν τις εκλογές. Αυτό δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο, για να προωθήσει κανείς μεταρρυθμίσεις.

    Απ.: Παρέμειναν πιο σταθερές εκείνες οι κυβερνήσεις, οι οποίες υπήρξαν πιο πειστικές στα επιχειρήματά τους. Πρέπει κανείς να έχει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση γνωρίζει με σχετική ακρίβεια προς τα πού θέλει να κινηθεί και ότι συζητεί ανοικτά για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους.

    Ερ.: Ποιός το κάνει αυτό;

    Απ.: Επί μακρόν είχε κανείς την αίσθηση ότι η γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, είχε ακριβώς αυτή την επικοινωνιακή ικανότητα. Το ίδιο ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς λίγο έως πολύ για τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, κ. David Cameron. Αυτός προσέφερε ένα σχετικά απλοϊκό μοτίβο επεξήγησης, το οποίο προφανώς λειτούργησε.

    Ερ.: Με το δημοψήφισμά του, όμως, για τη βρετανική συμμετοχή στην ΕΕ παίζει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι.

    Απ.: Αναμφίβολα δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι σωστό.

    Ερ.: Μετά από μια βρετανική αποχώρηση θα μπορούσαν και άλλες χώρες να επιχειρήσουν έξοδο;

    Απ.: Εάν δουν με ποιούς όρους θα αποχωρήσουν οι Άγγλοι, θα κοπεί αμέσως οποιαδήποτε όρεξη για έξοδο. Παρά ταύτα είναι γεγονός ότι η ΕΕ αμφισβητείται ιδιαιτέρως σκληρά από πολλούς παίκτες. Αυτοί διαμαρτύρονται για το ευρώ, την εσωτερική αγορά, την ελεύθερη κίνηση προσώπων και το σύστημα του Schengen. Καταβάλλεται προσπάθεια να μπουν σε ένα παπούτσι πολλά παγκόσμια και εθνικά προβλήματα. Αυτό είναι πρακτικά η ΕΕ.

    Ερ.: Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο;

    Απ.: Θα πρέπει κανείς να έχει υπ? όψιν του τι θα συνέβαινε, εάν δεν υπήρχε πια η ΕΕ. Η Αυστρία θα είχε παντού συνοριακούς ελέγχους, θα έπρεπε σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο νομισματικό σύστημα να εισάγει το σελίνι ή οποιοδήποτε άλλο δικό της νόμισμα, δεν θα είχε επίσημες σχέσεις με κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, ώστε να μπορεί κανείς να ασκεί σχετικά ελεύθερο εμπόριο. Όλοι οι επιτηδευματίες στην Αυστρία, εάν είναι έξυπνοι, θα έκλειναν τα καταστήματά τους και θα πήγαιναν στη Βαυαρία.

    Ερ.: Θα ήταν πραγματικά τόσο δραματική η κατάσταση για την Αυστρία;

    Απ.: Το ζήσαμε ήδη αυτό μια φορά στην κατάρρευση της μοναρχίας, όταν το 1919 όλοι οι αυστριακοί παραγωγοί έκλεισαν τα καταστήματά τους και μεταφέρθηκαν στις μεγαλύτερες γειτονικές αγορές. Εντελώς απλοϊκά μπορεί να πει κανείς ότι τότε απέμειναν στην Ουγγαρία η γεωργία, στην Τσεχοσλοβακία η βιομηχανία και στην Αυστρία οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό οδήγησε την Αυστρία σε πρόγραμμα βοήθειας υπό την αιγίδα του παγκόσμιου ταμείου, κάτι σαν το σημερινό ΔΝΤ. Στο Υπουργείο οικονομικών εγκαταστάθηκε ο Επίτροπος του ταμείου, Alfred Zimmermann, ο οποίος έπρεπε να εγκρίνει κάθε δαπάνη του αυστριακού κράτους.

    Ερ.: Φυσικά δεν μπορεί κανείς να μεταφέρει στο σήμερα την τότε κατάσταση?

    Απ.: Δεν είναι τόσο πιθανό ότι θα καταρρεύσει η ΕΕ. Παρά ταύτα θα πρέπει οι συνάδελφοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η ΕΕ είναι τόσο φρικτή, να σκεφθούν σοβαρά ποιά θα ήταν η εναλλακτική».

    [09] Γ. Κυρίτσης: Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα

    Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.

    «Η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία», γράφει η Λα Ρεπούμπλικα

    «Εξαιρετική» χαρακτήρισε την συνεργασία με την Ιταλία ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, σε δηλώσεις του προς το ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24.

    Σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο Ταχίρι συμπληρώνει: «συμφωνήσαμε με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών Αλφάνο η χώρα του να μας βοηθήσει με υποδομές, με ανταλλαγή πληροφοριών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν μπορεί να αφορά μόνον την Αλβανία ή την Ιταλία, αλλά πρέπει να θεωρηθεί κοινό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είναι προ των πυλών μας».

    «Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Η Ιταλία, στο παρελθόν, είχε την εμπειρία προβλημάτων που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς, πριν να είναι πολύ αργά. Θυμηθείτε την περίοδο κατά την οποία η Ιταλία βρέθηκε μόνη, αλλά και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια κοινή λύση πρέπει να οδηγεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κοινά προβλήματα», συμπλήρωσε ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών.

    Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει σε άρθρο της ότι «Η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». «Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας "ώρας Χ" των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».

    Η Λα Ρεπούμπλικα υπογραμμίζει ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπιγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».

    Στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην δήλωση του αναπληρωτή υπουργόυ άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι «στους πρόσφυγες που έμειναν μπλοκαρισμένοι μέσα στην χώρα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η κυβέρνηση της Αθήνας άρχισε να μοιράζει τυπωμένο υλικό στα αραβικά, φαρσί και γλώσσα παστούν, καλώντας τους να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής».

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο, θεωρεί ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων "ταξιδίων της ελπίδας" προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας. Και το άρθρο της Λα Ρεπούμπλικα καταλήγει: «ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή, από την στιγμή που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα από την Φιλιππιάδα, όπου στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία. Σύνορα, τα περάσματα των οποίων ελέγχονται από την αστυνομία (και με την βοήθεια είκοσι αστυνομικών που έφτασαν από την Ιταλία), αλλά η αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη τους την έκταση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 16:32:31 UTC