Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος
  • [02] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου
  • [03] Φθηνότερο κατά 2,4% το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
  • [04] Στον Πειραιά κατέπλευσε το «Αριάδνη» με 601 μετανάστες και πρόσφυγες, το βράδυ αναμένονται άλλα δύο πλοία
  • [05] Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Κω
  • [06] Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Προέδρου της Βραζιλίας
  • [07] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας
  • [08] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας
  • [09] Υπό βροχή η καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα
  • [10] Περισσότεροι από 270.000 οι νεκροί του πολέμου στη Συρία
  • [11] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 16 νεκροί, από επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάρ

  • [01] Ι. Στουρνάρας Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος

    H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 oreανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σσ περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

    [02] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έως τις 25 Μαρτίου

    Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

    Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

    Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

    [03] Φθηνότερο κατά 2,4% το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

    Φθηνότερο κατά 2,4%είναι φέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστήσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρσι.

    Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος ο ταραμάς και η λαγάνα. Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

    Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες στις ιχθυαγορές, προκύπτει μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8 έως 18 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην ίδια τιμή με πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 4 εώς 7 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 8,3%. Το φρέσκο χταπόδι θα το βρείτε από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φθηνότερα από πέρσι. Οι τιμές για τα μύδια κυμαίνονται από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι, και για κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, και είναι κατά 3,4% χαμηλότερες από πέρσι.

    Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα, με την τιμή του φθηνού τάραμα να κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,2%, και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, και είναι ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.

    [04] Στον Πειραιά κατέπλευσε το «Αριάδνη» με 601 μετανάστες και πρόσφυγες, το βράδυ αναμένονται άλλα δύο πλοία

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας συνολικά 601 μετανάστες και πρόσφυγες.Συγκεκριμένα, το πλοίο παρέλαβε 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο. Αργά το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρουν.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη κατέλυσαν χθες περίπου 2780 άτομα.

    Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι και σήμερα ασφυκτικά γεμάτοι ενώ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2.Η βροχόπτωση έχει εξαναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ και σήμερα μέλη εθελοντικών οργανώσεων διένειμαν πρωινό και ξηρά τροφή.

    Χθες περίπου 500 άτομα αναχώρησαν με πούλμαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και για το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

    Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να τους πείσουν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας αρνούνται να μετακινηθούν καθώς φοβούνται ότι οι αρχές θα τους πάρουν τα έγγραφα και δεν θα μπορέσουν να φύγουν και θα εγκλωβιστούν.

    [05] Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Κω

    Έρευνες διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Κω από σκάφος του λιμενικού σώματος και ελικόπτερο super puma, για τον εντοπισμό 8 αγνοούμενων προσφύγων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λέμβος στην οποία επέβαιναν συνολικά 13 άτομα ανετράπη υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Πέντε άτομα κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στη στεριά.Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σκάφος επέβαιναν μικρά παιδιά.

    [06] Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Προέδρου της Βραζιλίας

    Περί το 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσανμόνο στο Σάο Πάολο για να ζητήσουν την αποχώρηση της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας του Σάο Πάολο, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη Βραζιλία κατά της Ντίλμα Ρουσέφ κινητοποίησαν τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

    Οι πολιτικοί της αντίπαλοι καταλογίζουν στη Ντίλμα Ρουσέφ την σοβαρή ύφεση που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας και σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται και προκάτοχος και μέντοράς της Λούλα ντα Σίλβα.Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί.

    [07] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδίδονται από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες.

    .Οι Πράσινοι έρχονται πρώτοι στις εκλογές στην Βάδη-Βιρτεμβέργη, νικώντας την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Αγγελα Μέρκελ σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll του δικτύου ZDF.

    [08] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

    Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο αυξάνοντας σε 37 τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο κέντρο της 'Αγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

    "Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο δράστης της επίθεσης.

    Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο και μεταξύ αυτών 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις πουγλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ' όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.

    Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    "Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερις στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 19 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου μετά το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, η επίθεση σημειώθηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν "ένα ή δύο" άτομα που σκόπιμα στόχευσαν τη στάση του λεωφορείου στην πλατεία Κιζιλάι.

    Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

    Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.

    "Συγκεκριμένες πληροφορίες"

    Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

    "Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε "επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας" και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. "Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή", τόνισε.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν "υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτίρια" στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.

    Απαγόρευση στο διαδίκτυο

    Χθες βράδυ, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

    Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Στις 12 Ιανουαρίου, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

    Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.

    Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    Οι μάχες αυτές προκάλεσαν στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με του PKK το φθινόπωρο του 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.

    [09] Υπό βροχή η καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, παρά τηβροχόπτωση, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.Τα πεζοδρόμια με τις στοές έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες θεατές, που παρακολουθούν, προστατευμένοι από την βροχή, τα σατιρικά άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων και τα μέλη των πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», που βάζουν, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο, την δική τους σφραγίδα στον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

    Την παρέλαση άνοιξαν η μπάντα του δήμου και ο εντυπωσιακός και πλουτοκράτης βασιλιάς καρνάβαλος, ενώ τους ακολουθούσε η βασίλισσα του καρναβαλιού.Στη συνέχεια παρέλασαν τα σατιρικά άρματα του δήμου και τα άρματα του καρναβαλιού των παιδιών.Μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα αναμένεται να παρελαύνουν οι 30.000 καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες στολές τους και τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, χωρίς να πτοούνται από τη βροχή.

    [10] Περισσότεροι από 270.000 οι νεκροί του πολέμου στη Συρία

    Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

    Θύματα

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, έχει μετρήσει 271.138 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Ασαντ που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

    Πρόσφυγες και μετανάστες

    Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).

    [11] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 16 νεκροί, από επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάρ

    Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τρομοκρατική δολοφονία μετά την επίθεση ενόπλων στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ, κοντά στο Αμπιτζάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας γάλλος πολίτης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερις λευκοί.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

    Η οργάνωση χαιρέτισε τους «τρεις ήρωες» που πραγματοποίησαν την επίθεση. Ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα έκανε λόγο για έξι δράστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν.

    Η σημερινή επίθεση, η πρώτη αυτού του είδους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, θυμίζει την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Σους της Τυνησίας στις 26 Ιουνίου, με 38 νεκρούς.

    Εξι ένοπλοι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ σήμερα από την παραλία εναντίον των λουομένων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που δήλωσαν επίσης ότι τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος)

    Ιστορική πόλη και παλαιά πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού στην ακτή του Κόλπου της Γουινέας, το Γκραν Μπασάμ είναι ένα θέρετρο με πολλά ξενοδοχεία στα οποία φιλοξενούνται πολλοί ξένοι τουρίστες.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση κατά την οποία «σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας γάλλος πολίτης», πρόσθεσε ότι η Γαλλία προσφέρει τη βοήθειά της στην Ακτή του Ελεφαντοστού «στον τομέα της επιμελητείας και των πληροφοριών» για την ανακάλυψη των δραστών και δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τους εταίρους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 8:32:31 UTC