Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης
  • [02] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,042 δισ. ευρώ το α' δίμηνο του 2016 στον προϋπολογισμό
  • [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [04] Ειδομένη: Η τέχνη νίκησε τον πόλεμο
  • [05] Καρναβάλι με βενετσιάνικο χρώμα στο Ναύπλιο
  • [06] Κανονικά την Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές
  • [07] Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βίζα
  • [08] Independent: Στο Λονδίνο ο Ομπάμα τον Απρίλιο, για να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [09] Τερματίζουν την απεργία τους 25.000 Παλαιστίνιοι δάσκαλοι, μετά από έκκληση του Μ. Αμπάς
  • [10] Εκλογές - βαρόμετρο για τη Μέρκελ, σε τρία γερμανικά κρατίδια
  • [11] Νέα επεισόδια σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

  • [01] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης

    «Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι. «Για αυτό και η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.

    «Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας στην Ευρώπη αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού προοδευτικού μετώπου που θα διεκδικήσει την αλλαγή αυτή.

    «Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. «Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. «Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη».

    «Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα να μη λαμβάνονται υπόψηκοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας».

    [02] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,042 δισ. ευρώ το α' δίμηνο του 2016 στον προϋπολογισμό

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ εμφάνισε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,324 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 194 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,238 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9,625 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 964 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,104 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 322 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 544 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (589 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 642 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

    [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο

    Σήμερα θα πραγματοποιηθείη προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το δημοσιονομικό πλαίσιο.Η συνάντηση ορίστηκε γιατις 12 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    Σημειώνεται πως τοζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Παρασκευή.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

    Συνάντηση Σταθάκη-θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

    Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα "κόκκινα" δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

    Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τησυνάντηση της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

    Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

    Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

    [04] Ειδομένη: Η τέχνη νίκησε τον πόλεμο

    Η Τέχνη νίκησε τον πόλεμο, σήμερα, στην Ειδομένη, όπου η 24χρονη Νουρ αλ Χιζάμ, από την εμπόλεμη Συρία, έπαιξε πιάνο και λίγα μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει την ίδια και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από το "ευρωπαϊκό όνειρο", "έστειλε το δικό της μήνυμα ειρήνης που αντί για λέξεις είχε νότες.

    "Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν" έλεγε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, μεταφράζοντας τις νότες σε λέξεις.

    Το ολόλευκο πιάνο που έφερε ειδικά γι' αυτήν στον καταυλισμό της Ειδομένης ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής 'Αι Γουέι Γουέι τοποθετήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ στη δεξιά πλευρά αυτού λίγες πλαστικές, λευκές καρέκλες περίμεναν τους θεατές σε αυτή τη διαφορετική "έκφραση ζωής" - και όχι παράσταση ή συναυλία, όπως εξηγούσε αργότερα ο Κινέζος εικαστικός.

    Συνοδευόμενη από τους γονείς της, Σάνα και Νάσερ, συμπατριώτες της και άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού, αλλά και υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η 24χρονη έβαλε δειλά δειλά τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο και άρχισε να παίζει μία από τις αγαπημένες της μελωδίες. Κάθε φορά που σταματούσε για να θυμηθεί τον σκοπό, ξανάρχιζε από την αρχή με μεγαλύτερο πάθος, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό της.

    Η Νουρ, από την πόλη Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, δεν φανταζόταν ποτέ τρία χρόνια πριν -όταν μέσα στη λαίλαπα του πολέμου αναγκαζόταν να μετακινείται από μέρος σε μέρος και να εγκαταλείψει τη μεγάλη της αγάπη, το πιάνο- ότι η επόμενη φορά που θα ακουμπούσε τα μακριά, λεπτεπίλεπτα δάχτυλά της στα πλήκτρα θα ήταν στον λασπότοπο της Ειδομένης. Εκεί, όπου μια βαριά σιδερόφραχτη πύλη, που επί περίπου μια εβδομάδα παραμένει ερμητικά κλειστή, την κρατά μακριά από τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γερμανία.

    "Είχα μεγάλη αγωνία αλλά αισθάνομαι πολύ καλά που τελικά ακούμπησα, ύστερα από τρία χρόνια, τα πλήκτρα" είπε στους δημοσιογράφους που την "περικύκλωσαν" στο τέλος.

    "Αγαπάει πολύ τη μουσική και το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί στη Γερμανία, όπου ζει ο άνδρας της, κι εκεί να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Οι συνθήκες στο Ντέιρ Εζόρ είναι πλέον ανυπόφορες. Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό και φαγητό να μείνουμε εκεί να κάνουμε τι; Εκεί τα σκεπάζει όλα ο πόλεμος" εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γονείς της νεαρής Σύριας, που δεν έπαιρναν τα μάτια τους από πάνω της όσο αυτή έπαιζε πιάνο.

    Όπως και ο 'Αι Γουέι Γουέι, που κρατούμε με πατρική φροντίδα, ένα μεγάλο νάιλον, μαζί με άλλα τρία άτομα, για να την προστατεύσει από τη βροχή, ενώ στο τέλος δήλωνε βέβαιος πως "η Τέχνη είναι αυτή που θα μπορέσει να ξεπεράσει τον πόλεμο και τις πολιτικές που οδηγούν σ' αυτόν".

    [05] Καρναβάλι με βενετσιάνικο χρώμα στο Ναύπλιο

    Εντυπωσιάζει και φέτος το Αναπλιώτικο καρναβάλι, όπου η τρέλα και η φαντασία κυριάρχησαν, σε βενετσιάνικο, όμως, ύφος και στυλ.Χθες Σάββατο, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, από νωρίς ομάδες θεάτρου δρόμου και καρναβαλιστές καλωσόρισαν ντόπιους κι επισκέπτες στο Βενετσιάνικο Ναύπλιο με τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο».

    Συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και διασχίζοντας τον Μεγάλο Δρόμο, την Αμαλίας, την Σταϊκοπούλου και την Μπουμπουλίνας, έφτασαν στις εισόδους της πλατείας Συντάγματος, όπου τη σκυτάλη πήρε η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, ταξιδεύοντας όλο τον κόσμο σ' ένα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Όλη η πλατεία μετατράπηκε σε μια τεράστια σάλα χορού και χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι χόρεψαν σε ρυθμούς ταραντέλας.

    Το Βενετσιάνικο καρναβάλι του Ναυπλίου, που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Τουρισμού και οι Φίλοι του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, συνεχίζεται σήμερα το πρωί στο Τριανόν με παιδική γιορτή.

    Το απόγευμα θα ακολουθήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και θα ολοκληρωθεί το βράδυ σε ξέφρενους Διονυσιακούς ρυθμούς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι και συναυλία από νεανικά σχήματα.

    [06] Κανονικά την Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές

    Θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγωλν Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

    [07] Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βίζα

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

    «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους κι ενώ αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    [08] Independent: Στο Λονδίνο ο Ομπάμα τον Απρίλιο, για να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί τον Απρίλιο το Λονδίνο για να καλέσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Independent.

    Ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, όπου οι Βρετανοί θα αποφασίσουν για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ένωση, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν διαιρεμένους, με ένα μεγάλο ποσοστό να δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει στο Ανόβερο της Γερμανίας στις 24 Απριλίου για τα εγκαίνια μιας τεχνολογικής έκθεσης και μια πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα επισκεφτεί την βρετανική πρωτεύουσα κοντά σε εκείνη την περίοδο."Θα είναι αρκετά σοκαριστικό αν δεν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ", δήλωσε η πηγή του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δεν έδωσε κάποιο άμεσο σχόλιο σε επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [09] Τερματίζουν την απεργία τους 25.000 Παλαιστίνιοι δάσκαλοι, μετά από έκκληση του Μ. Αμπάς

    Οι Παλαιστίνιοι δάσκαλοι συμφώνησαν χθες να τερματίσουν την απεργία που διεξήγαγαν εδώ και ένα μήνα, εισακούοντας την έκκληση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να επιστρέψουν στην εργασία τους, παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσαν, ικανοποιήθηκε μόνο ένα μέρος των αιτημάτων τους.

    Από τις 10 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 25.000 δάσκαλοι σε σχολεία της Δυτικής Όχθης απείχαν από τα καθήκοντα τους, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις σχετικά με τις αμοιβές και τα επιδόματα που λαμβάνουν.Η απεργία ήταν μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και προκάλεσε αναστάτωση στα σχολεία, στους μαθητές και τους γονείς, με περισσότερα από 540.000 παιδιά να κάθονται στο σπίτι ή να περιπλανώνται στους δρόμους, οδηγώντας την Παλαιστινιακή Αρχή να παρατάξει την αστυνομία στους δρόμους της Ραμάλας.

    [10] Εκλογές - βαρόμετρο για τη Μέρκελ, σε τρία γερμανικά κρατίδια

    Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τρεις περιφερειακές εκλογές σε μια χώρα που ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, εκλογές που μπορεί να καταβαραθρώσουν το στρατόπεδο της Μέρκελ και να αναδείξουν στα ύψη τη λαϊκιστική δεξιά.Για τις εκλογές αυτές που αποτελούν ένα τεστ δεκαοκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές απόψε μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας και το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στα περιφερειακά κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νοτιοδυτικό), Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικό και Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολικό).

    Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα περιφερειακά κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου η CDU δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

    Και χθες, η καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δημόσιας παρέμβασης στην προσφυγική κρίση που απειλεί το βάθρο της για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία. Η Μέρκελ επέμεινε στο "δικαίωμα" ένταξης των προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεσχημένες ευρωπαϊκές λύσεις εδώ και μήνες θα μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που αρχίζουν μια επικίνδυνη οδύσσεια για τη βόρεια Ευρώπη.

    [11] Νέα επεισόδια σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

    Αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών όρμησαν χθες στην εξέδρα για να προστατέψουν τον ΝτόναλντΤραμπ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μια μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του και αντιτιθέμενων σε αυτόν σε μια συγκέντρωση στο Σικάγο.Ο 69χρονος μεγιστάνας έσκυψε στην εξέδρα όπου πραγματοποιούσε την ομιλία του και τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών έτρεξαν γύρω του, όταν ένας άνδρας όρμησε στο πόντιουμ που είχε στηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ντέιτον του Οχάιο.

    Την Παρασκευή διαδηλωτές, πολλοί μεταξύ αυτών υποστηρικτές του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter είχαν καταφέρει να συγκεντρωθούν μέσα στον αθλητικό χώρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, στο Σικάγο, όπου ο επιχειρηματίας επρόκειτο να μιλήσει νωρίς το βράδυ, απειλώντας να διαταράξουν τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.Ο Τραμπ κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Σάντερς για τα επεισόδια στο Σικάγο, τον οποίο αποκάλεσε ο "κομμουνιστής φίλος μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2016 - 8:32:34 UTC