Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση
  • [03] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη
  • [04] Βόλος: Περίπου 200 πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια να επιστρέψουν στην Αθήνα
  • [05] Μπαράκ Ομπάμα:«Οχι βρισιές, όχι χλευασμοί τύπου σχολικής αυλής.
  • [06] Συνάντηση του Δ. Βίτσα με την Ρ. Δούρου για το ρόλο των ΟΤΑ στη στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης
  • [07] Ειδομένη: Η τέχνη νίκησε τον πόλεμο
  • [08] Πολύτιμο «διπλό» του Άρη στο «Ζηρίνειο»
  • [09] Ακόμη πιο κοντά στα πλέι οφ ο Πανιώνιος
  • [10] Έκλεισε θέση για το final-6 ο Ολυμπιακός, 9-5 τη Μπαρτσελονέτα
  • [11] Δεν άντεξε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

  • [01] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης

    «Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι. «Για αυτό και η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.

    «Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας στην Ευρώπη αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού προοδευτικού μετώπου που θα διεκδικήσει την αλλαγή αυτή.

    «Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. «Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. «Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη».

    «Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα να μη λαμβάνονται υπόψηκοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

    «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

    Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

    [03] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη

    Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

    Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

    Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες

    «Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

    Διαβάστε επίσης: Στους 41.464 οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα

    [04] Βόλος: Περίπου 200 πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια να επιστρέψουν στην Αθήνα

    Κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν μέχρι και πριν από λίγο η κατάσταση στο ΣΕΑ Αερινού όταν εκεί έφτασαν με λεωφορεία από τον Πειραιά περίπου στις 5 το μεσημέρι 249 πρόσφυγες.

    Όταν είδαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, όπου στήθηκε ο προσωρινός καταυλισμός, περίπου 200 πρόσφυγες αρνήθηκαν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού και με τα υπάρχοντά τους ξεκίνησαν με τα πόδια να περπατούν στην Εθνική Οδό με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα.

    Οι πρόσφυγες έφθασαν στο ΣΕΑ Αερινού με λεωφορεία περίπου στις 4.30 το απόγευμα. Όταν είδαν τις σκηνές και τις συνθήκες που επικρατούσαν, αρνήθηκαν αρχικά να κατέβουν και όταν τελικά πείστηκαν, έκαναν μια διερευνητική επίσκεψη στον καταυλισμό που είχε στηθεί και αποφάσισαν ότι δεν ήταν αυτό για το οποίο τους είχαν ενημερώσει στον Πειραιά. Δεν ήθελαν να μείνουν και ξεκίνησαν με τα πόδια παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους.

    Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία ήταν στον καταυλισμό, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί από την Αθήνα ότι σήμερα θα έμεναν σε ξενοδοχεία και ότι αύριο θα αναχωρούσαν για την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι περισσότεροι είχαν ήδη εισιτήριο για το τρένο από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη. Όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες ήταν εξαγριωμένοι, δεν πείθονταν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού και χτυπούσαν τα τζάμια των λεωφορείων.

    [05] Μπαράκ Ομπάμα:«Οχι βρισιές, όχι χλευασμοί τύπου σχολικής αυλής.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθηκε σήμερα έκκληση προς τους υποψήφιους στις προκριματικές εκλογές να αφήσουν «τις βρισιές και τους χλευασμούς τύπου σχολικής αυλής» και να μην μην δημιουργούν «διχόνοιες με βάση τη φυλή ή την πίστη», μετά την ακύρωση προεκλογικής συγκέντρωσης του Ντόναλντ Τραμπ στο Σικάγο εξαιτίας βιαιοτήτων.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Αμερική τα πηγαίνει καλά. «Αυτό στο οποίο οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εκστρατεία για την προεδρία πρέπει να επικεντρωθούν είναι πώς μπορεί να γίνει για να τα πάει καλύτερα. Οχι βρισιές, όχι χλευασμοί τύπου σχολικής αυλής, όχι διχόνοιες με βάση τη φυλή ή την πίστη και, οπωσδήποτε, όχι βία κατά άλλων Αμερικανών».

    Η εμπρηστική ρητορική του Τραμπ, ο οποίος καταφέρεται συστηματικά κατά των Μεξικανών και των μουσουλμάνων αυξάνει την ένταση στην προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι συγκεντρώσεις του γίνονται όλο και συχνότερα θέατρο επεισοδίων ανάμεσα σε υποστηρικτές του και διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι μαύροι και ισπανόφωνοι.

    [06] Συνάντηση του Δ. Βίτσα με την Ρ. Δούρου για το ρόλο των ΟΤΑ στη στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης

    Την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου δέχθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο ο ρόλος της Περιφέρειας στην ενεργοποίηση των πολιτών και τη στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, νομοθετικές και άλλες, ώστε να διευκολυνθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

    Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αμοιβαία ενημέρωση για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

    [07] Ειδομένη: Η τέχνη νίκησε τον πόλεμο

    Η Τέχνη νίκησε τον πόλεμο, σήμερα, στην Ειδομένη, όπου η 24χρονη Νουρ αλ Χιζάμ, από την εμπόλεμη Συρία, έπαιξε πιάνο και λίγα μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει την ίδια και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από το "ευρωπαϊκό όνειρο", "έστειλε το δικό της μήνυμα ειρήνης που αντί για λέξεις είχε νότες.

    "Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν" έλεγε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, μεταφράζοντας τις νότες σε λέξεις.

    Το ολόλευκο πιάνο που έφερε ειδικά γι' αυτήν στον καταυλισμό της Ειδομένης ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής 'Αι Γουέι Γουέι τοποθετήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ στη δεξιά πλευρά αυτού λίγες πλαστικές, λευκές καρέκλες περίμεναν τους θεατές σε αυτή τη διαφορετική "έκφραση ζωής" - και όχι παράσταση ή συναυλία, όπως εξηγούσε αργότερα ο Κινέζος εικαστικός.

    Συνοδευόμενη από τους γονείς της, Σάνα και Νάσερ, συμπατριώτες της και άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού, αλλά και υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η 24χρονη έβαλε δειλά δειλά τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο και άρχισε να παίζει μία από τις αγαπημένες της μελωδίες. Κάθε φορά που σταματούσε για να θυμηθεί τον σκοπό, ξανάρχιζε από την αρχή με μεγαλύτερο πάθος, ενώ η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπό της.

    Η Νουρ, από την πόλη Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, δεν φανταζόταν ποτέ τρία χρόνια πριν -όταν μέσα στη λαίλαπα του πολέμου αναγκαζόταν να μετακινείται από μέρος σε μέρος και να εγκαταλείψει τη μεγάλη της αγάπη, το πιάνο- ότι η επόμενη φορά που θα ακουμπούσε τα μακριά, λεπτεπίλεπτα δάχτυλά της στα πλήκτρα θα ήταν στον λασπότοπο της Ειδομένης. Εκεί, όπου μια βαριά σιδερόφραχτη πύλη, που επί περίπου μια εβδομάδα παραμένει ερμητικά κλειστή, την κρατά μακριά από τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γερμανία.

    "Είχα μεγάλη αγωνία αλλά αισθάνομαι πολύ καλά που τελικά ακούμπησα, ύστερα από τρία χρόνια, τα πλήκτρα" είπε στους δημοσιογράφους που την "περικύκλωσαν" στο τέλος.

    "Αγαπάει πολύ τη μουσική και το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί στη Γερμανία, όπου ζει ο άνδρας της, κι εκεί να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Οι συνθήκες στο Ντέιρ Εζόρ είναι πλέον ανυπόφορες. Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό και φαγητό να μείνουμε εκεί να κάνουμε τι; Εκεί τα σκεπάζει όλα ο πόλεμος" εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γονείς της νεαρής Σύριας, που δεν έπαιρναν τα μάτια τους από πάνω της όσο αυτή έπαιζε πιάνο.

    Όπως και ο 'Αι Γουέι Γουέι, που κρατούμε με πατρική φροντίδα, ένα μεγάλο νάιλον, μαζί με άλλα τρία άτομα, για να την προστατεύσει από τη βροχή, ενώ στο τέλος δήλωνε βέβαιος πως "η Τέχνη είναι αυτή που θα μπορέσει να ξεπεράσει τον πόλεμο και τις πολιτικές που οδηγούν σ' αυτόν".

    [08] Πολύτιμο «διπλό» του Άρη στο «Ζηρίνειο»

    Με σπουδαία ανατροπή ο Άρης πανηγύρισε στο «Ζηρίνειο» το έβδομο φετινό «διπλό» και σε περίπτωση ήττας της ΑΕΚ στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ οι θεσσαλονικείς θα βρεθούν μόνοι στην τρίτη θέση της κατάταξης. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη επικράτησε με 67-65 της Κηφισιάς, για την 22η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, υποχρεώνοντας τους γηπεδούχους στην 5η απώλεια στο «σπίτι» τους.

    Κορυφαίος των νικητών ο Ουότερς με 17 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο επίσης διψήφιος Μούρτος με 11 και το πολύτιμο καλάθι της ανατροπής... Από την Κηφισιά, που προδόθηκε σήμερα από τα 6.75 (1/17 τρίποντα) και έχασε ένα δικό της παιχνίδι, καθώς είχε προηγηθεί ακόμα και με +6 (65-59 στα 49΄΄ για τη λήξη), ξεχώρισε ο Ελ-Αμίν με 25 πόντους.

    ΠΑΟΚ-Απόλλων Πατρών 80-67

    Με πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη (18π.) ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 80-67 του Απόλλωνα Πατρών στην Πυλαία και «κλείδωσε» τη συμμετοχή του στα πλέι οφ της Α1 Ανδρών, υποχρεώνοντας τους Αχαιούς στη 13η εφετινή τους απώλεια.

    Κόροιβος Αμαλιάδας-Κολοσσός Ρόδου 68-71

    Με ρεσιτάλ παραγωγικότητας στον... επίλογο της αναμέτρησης ο Κολοσσός πέτυχε την ανατροπή στην Αμαλιάδα και «έπιασε» ΠΑΟΚ και Κηφισιά στην 5η θέση της κατάταξης. Οι Ροδίτες, που είχαν βρεθεί ακόμα και στο -15 (40-25 στο 20΄), έκοψαν πρώτοι το νήμα του τερματισμού με 71-68.

    Καβάλα-Ρέθυμνο 103-102 παρ.

    Μετά από έναν συναρπαστικό σε εξέλιξη αγώνα η Καβάλα κατάφερε να υπερασπιστεί την έδρα της και να παραμείνει «ζωντανή» στην προσπάθεια που καταβάλει για παραμονή. Η ομάδα του Στηβ Γιατζόγλου επικράτησε με 103-102 στην παράταση (92-92κ.α.) του μαχητικότατου Ρεθύμνου.

    Λαύριο-Αρκαδικός 79-67

    Το Λαύριο πανηγύρισε την 6η εντός έδρας επιτυχία του και 7η στο σύνολο, μετά τη νίκη του με 79-67 επί του Αρκαδικού, για την 22η ημέρα της Α1 Ανδρών, και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Στον αντίποδα, οι φιλοξενούμενοι ισοβαθμούν πλέον με την Καβάλα στο «βυθό» της κατάταξης.

    [09] Ακόμη πιο κοντά στα πλέι οφ ο Πανιώνιος

    Με «χατ τρικ» του Μπακασέτα ο Πανιώνιος επικράτησε 3-0 της Ξάνθης στη Νέα Σμύρνη,στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 26ης ημέρας στην Super League. Ο 22χρονος επιθετικός, ο οποίος βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο του Παναθηναϊκού, βρήκε δίχτυα στο 39ο, το 42ο αλλά και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, χαρίζοντας στον Πανιώνιο την 7η εντός έδρας νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα και την 11η συνολικά. Η ομάδα του Ουζουνίδη, η οποία προερχόταν από τρεις ισοπαλίες και μία ήττα τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές, με τη νίκη επί της Ξάνθης έκανε ένα ακόμη βήμα για την είσοδό της στα πλέι οφ. Στην αντίπερα όχθη, Ξάνθη δεν μπόρεσε να συνεχίσει το αήττητο σερί που είχε τις τελευταίες έξι αγωνιστικές με τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.

    Ζωντανός στο κυνήγι των πλέι οφ παρέμεινε ο ΠΑΣ Γιάννινα

    Το όνειρο των πλέι οφ παρέμεινε ζωντανό για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου, σε αναμέτρηση για την 26η αγωνιστική της Super League που διεξήχθη στο στάδιο της Μυτιλήνης, επικράτησε 2-0 της... καταδικασμένης (σε υποβιβασμό) Καλλονής και εξακολουθεί να ελπίζει για παρουσία στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Τα τέρματα της αναμέτρησης σημείωσαν ο Τζημόπουλος στο 43ο και ο Μανιάς στο 90ο λεπτό.

    [10] Έκλεισε θέση για το final-6 ο Ολυμπιακός, 9-5 τη Μπαρτσελονέτα

    Στο κρισιμότερο (ως τώρα) παιχνίδι της φετινής ευρωπαϊκής της πορείας, η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού εμφανίστηκε με το... μαχαίρι στα δόντια. Με άμυνα που «τσάκιζε κόκκαλα» και τον Γιόσιπ Πάβιτς σε εκπληκτική μέρα, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 9-5 της Μπαρτσελονέτα στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά για την 7η αγωνιστική του Champions League, εξασφάλισαν ουσιαστικά την πρόκριση στο final-6 της Βουδαπέστης και πλέον κρατούν στα χέρια τους την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου, που δίνει το απευθείας εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ακόμη κι αν ηττηθεί την επόμενη αγωνιστική στην Κροατία από την Πριμόριε Ριέκα, η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου χρειάζεται πλέον τις νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια με τη Σπαντάου και την Έγκερ, για να «σφραγίσει» την πρώτη θέση.

    [11] Δεν άντεξε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

    Ο Έλιοτ Ουίλιαμς προσπάθησε να τραβήξει τον Παναθηναϊκό από τον επιθετικό «βάλτο» που είχε κολλήσει απόψε, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να «κατρακυλήσουν» στην τέταρτη θέση του 5ου ομίλου στη φάση των «16» της Euroleague και να απομακρυνθούν από τη δεύτερη θέση και το στόχο του πλεονεκτήματος της έδρας στα πλέι οφ. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ηττήθηκαν (69-67) από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, για την 10η αγωνιστική της διοργάνωσης, είδαν το αήττητο σερί τους να σταματάει στις 5 νίκες, ενώ πλέον με ρεκόρ 6-4 βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους Σέρβους, που έχουν το ίδιο ρεκόρ αλλά υπερτερούν στην ισοβαθμία.

    Ο Αμερικανός γκαρνττου Παναθηναϊκού σημείωσε τους 14 από τους 17 πόντους του στην τελευταία περίοδο, ισοφαρίζοντας αρχικά σε 55-55 στο 35΄ και μειώνοντας σε 64-63 στη συνέχεια (στα 31΄΄ για τη λήξη), για να αποβληθεί στα 26΄΄ με 5 φάουλ, αφήνοντας τους «πράσινους» χωρίς «εκτελεστή»... Μακριά από τον καλό τους εαυτό οι συμπαίκτες του, με εξαίρεση τον έτερο διψήφιο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (11π.). Στο απόλυτο μηδέν έμειναν απόψε οι Φώτσης, Γιάνκοβιτς, Διαμαντίδης (συμπλήρωσε τις 271 ευρωπαϊκές συμμετοχές, ξεπερνώντας τον Αλβέρτη), ενώ ο Καλάθης είχε το «φτωχό» απολογισμό: 5 πόντοι, 3 ασίστ. Ο Βινς Χάντερ τελείωσε την αναμέτρηση με 4 πόντους και 2 ριμπάουντ στα 10 λεπτά που αγωνίστηκε στο ντεμπούτο του με την «πράσινη» φανέλα.

    Λάθη (17) και αστοχία, κυρίως από τα 6.75 (4/22), συνέθεσαν την αποψινή εικόνα του Παναθηναϊκού, απέναντι σε έναν Ερυθρό Αστέρα που είχε σε εξαιρετική βραδιά τους Κίνσεϊ (19π.) και Μίλερ (16π.)

    Τα δεκάλεπτα: 10-18, 28-31, 53-42, 69-67


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2016 - 19:32:34 UTC