Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγαλύτερη συνδρομή των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ζήτησε ο Δ. Βίτσας
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα
  • [03] «Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες»
  • [04] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,042 δισ. ευρώ το α' δίμηνο του 2016 στον προϋπολογισμό
  • [05] Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [06] Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η Πάτρα, με δύο μεγάλες παρελάσεις
  • [07] Ελαφρά μειωμένος, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου
  • [08] Συνελήφθη στη Ρώμη ο Καρλίτο Μπριγκάντε, από τους γνωστότερους καταζητούμενους της ΠΓΔΜ
  • [09] Μ. Σουλτς: Η ΕΕ και οι ΗΠΑ «δεν έχουν προετοιμαστεί» για μια προεδρία Τραμπ
  • [10] Εξέγερση σε φυλακή της Αλαμπάμα, άγνωστο προς το παρόν εάν υπάρχουν θύματα
  • [11] Με μια ταινία για την... «ανακύκλωση της ελπίδας» εγκαινιάστηκε το 18ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό
  • [13] Τρία άτομα συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών, στη λεωφόρο Πεντέλης
  • [14] Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει ανάπτυξη για το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν στελέχη τραπεζών
  • [15] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών

  • [01] Μεγαλύτερη συνδρομή των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ζήτησε ο Δ. Βίτσας

    Περισσότερες προτάσεις από τους δήμους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας, ταχύτερους ρυθμούς για τη δημιουργία των 20.000 θέσεων μεγαλύτερης διάρκειας φιλοξενίας -που χειρίζεται "αρκετά καλά" η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- και περισσότερους διερμηνείς, καθώς και μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα στην Ειδομένη για την αποσυμφόρηση της, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο Mega.

    «Εμείς χημικά και βία σε παιδιά και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε«, τόνισε ο κ. Βίτσας και συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε πως ανεξάρτητα από την απόφαση (της συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου), υπάρχουν τρεις καταυλισμοί, δηλαδή κέντρα φιλοξενίας, πολύ κοντά στην περιοχή, στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα και στα Διαβατά. Επίσης διαμορφώνεται πολύ κοντά στην περιοχή νέα δομή φιλοξενίας, στα Γιαννιτσά».

    Αναφερόμενος δε γενικότερα στη διαχείριση του προσφυγικού, είπε: «Εμείς προσπαθούμε, όπως και στη Σμύρνη, αλλά και στη σύνοδο στις 17-18 του μήνα, να υπάρξει μια απόφαση η οποία να βάζει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, που να σταματήσει τις προσφυγικές ροές ή να τις ελαχιστοποιήσει. Από την άλλη, το ίδιο το ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα, να επιθυμεί αλλά και να πιέζει, για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των χωρών».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, επίσης, ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση»

    Τέλος, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών «χρειάζεται και διεθνής διπλωματία και αποφάσεις και δράσεις. Το να κάθεται ένα πολιτικό κόμμα, η αντιπολίτευση, και να κάνει τη δουλειά του ρεπόρτερ, δεν νομίζω ότι αυτό ωφελεί». Επανέλαβε δε ότι για να αποκατασταθούν πλήρως τα πράγματα θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι 2-3 μήνες, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του σεισμού της Αθήνας, όποτε απαιτήθηκε διάστημα 2 ετών.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα

    Συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, έχουν στο Παρίσιοι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, στην οποία έχει προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τον Γάλλο Πρόεδρο.Η συνάντηση πραγματοποιείται στο προεδρικό Μέγαρο.

    Φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου είναι να «επαναπροσδιορίσει το σχέδιο για μια Ευρώπη, που έχει βυθιστεί σε μια ανησυχητική κατάσταση από τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού περιβάλλοντος.

    Χθες, σε παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου πουδόθηκε στο Παρίσι με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, με θέμα«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων:

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες. Συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα. Κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό».

    «Η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου και εάν έχει εφαρμοσθεί»

    «Έχει αποτύχει η λογική της ελαστικής εργασίας όπου έχει εφαρμοσθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις με τους εργαζόμενους.

    «Πιστεύω ότι είναι μια εργατική αντίληψη» εξήγησε, «που αποδεδειγμένα , όπου έχει εφαρμοσθεί έχει αποτύχει. Η λογική της ελαστικής εργασίας, η λογική της κατάλυσης του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας και των κατακτήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ώθηση στην οικονομία, έχει αποτύχει.

    Αν ήταν να δίνει ώθηση στην οικονομία, η έλλειψη κανόνων, η μαύρη εργασία, η έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επέβαλαν στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, τότε οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν θα ήταν αυτές που έχουν ισχυρούς κανόνες ρύθμισης αλλά χώρες σαν το Μπαγκλαντές για παράδειγμα.

    Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όπου εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη, έχουν δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα όπου απορυθμίσθηκαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις από το 2012 με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οδήγησε τελικά σε αύξηση της ανεργίας και σε εργασιακό μεσαίωνα τους πολίτες.Θα έλεγα λοιπόν σε όσους σκέπτονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις να εξετάσουν καλά την περίπτωση της Ελλάδας» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

    [03] «Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες»

    Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι προσαρμοσμένα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες, προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, που πραγματοποιήθηκαν στην Άρτα και τα Ιωάννινα με διοργανωτές τα τοπικά επιμελητήρια.

    Αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αυτές στην Ήπειρο αποτελούν μέρος του προγραμματισμού του υπουργείου στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για τις δύο συγκεκριμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

    [04] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,042 δισ. ευρώ το α' δίμηνο του 2016 στον προϋπολογισμό

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ εμφάνισε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,324 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 194 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,238 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9,625 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 964 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,104 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 322 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 544 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (589 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 642 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

    [05] Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Για την ακριβή ώρα, θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

    [06] Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η Πάτρα, με δύο μεγάλες παρελάσεις

    Σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς ζει η Πάτρα, περιμένοντας τις δύο μεγάλες παρελάσεις, όπου περισσότεροι από 30.000 νέοι και νέες, με τον αυθορμητισμό τους, τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους, αναμένεται να προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

    Το κλίμα για την κορύφωση του καρναβαλικού κεφιού θα προθερμάνουν σήμερα στη 13:30 οι εκπρόσωποι των πέντε συλλόγων των σοκολατοριχτών «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες» και «Σοκολατοπαίκτες», οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους της Πάτρας με το μικρό βαγονέτο και το μουσικό άρμα.

    Στις 6:00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η νυχτερινή παρέλαση, όπου πρωταγωνιστές θα είναι τα πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού».

    Οι φωτισμοί, η γρήγορη ροή, τα χρώματα, ο αυθορμητισμός και το κέφι συνδυάζονται, προσφέροντας έτσι λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του Σαββάτου. Κάθε χρόνο, μετά το τέλος της παρέλασης οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της Πάτρας.

    Στις 2:00 το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση, που είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της δημιουργίας, της νεανικής ορμής και της έμπνευσης.

    Στην κορυφή της παρέλασης θα βρίσκονται η μπάντα του Δήμου και ο βασιλιάς καρνάβαλος, και ακολουθούν το άρμα της βασίλισσας και τα υπόλοιπα καρναβαλικά άρματα.

    Όλα τα άρματα κατασκευάστηκαν στο καρναβαλικό εργαστήριο του Δήμου Πατρέων και συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική διάσταση, ανταποκρινόμενα τόσο στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, μέσα από μια ανατρεπτική, χιουμοριστική και σατιρική οπτική γωνία, όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του πατρινού καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.

    Ο φετινός βασιλιάς καρνάβαλος είναι μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση. Το καλλιτεχνικό και πολύχρωμο άρμα της βασίλισσας είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Επίσης θα παρελάσουν τα άρματα «Ψωνίσαμε» και «Σύμφωνο πολιτικής Συμβίωσης», καθώς και τα άρματα από το καρναβάλι των μικρών, «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Ο Γάτος στη Σκεπή», «Πειρατικό Καράβι», «Το Τρενάκι», «Το Κάστρο», «Δεντράκια και Μανιτάρια» και το Μουσικό Άρμα.

    Στησυνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι 30.000 καρναβαλιστές, όπου με τις πολύχρωμες στολές τους και τις ευρηματικές κατασκευές τους, θα βάλουν, όπως άλλωστε κάνουν κάθε χρόνο, τη δική τους σφραγίδα στον μεγάλο θεσμό της Πάτρας.

    Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, που θα συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο, γλυκαίνοντας τους θεατές με σοκολάτες.

    Στις 9:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού. Εκεί η παρουσιάστρια της τελετής λήξης, η δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή, θα υποδεχθεί τους χιλιάδες καρναβαλιστές και θα καλωσορίσει τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος θα κηρύξει τη λήξη του πατρινού καρναβαλιού και θα δώσει το σύνθημα για την καύση του καρνάβαλου.

    Παράλληλα ένας χείμαρρος πυροτεχνημάτων θα δώσει λάμψη και γιορτινή αίγλη στην καρναβαλική νύχτα, φωτίζοντας τον πατραϊκό ουρανό υπό τους καταιγιστικούς ήχους της μουσικής. Θα ακολουθήσει δίωρη συναυλία με το συγκρότημα Passepartout και την τετραμελή ελληνική μπάντα Alcatrash.

    Στην πόλη έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν οι επισκέπτες του πατρινού καρναβαλιού, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ καταγράφεται αύξηση της κίνησης κατά 10%, συγκριτικά με πέρυσι. Ήδη στα ξενοδοχεία υπάρχει πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ πολλοί είναι αυτοί που διαμένουν σε ξενοδοχεία, που βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές.

    [07] Ελαφρά μειωμένος, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου

    Ελαφρά μειωμένος είναι σε σχέση με χθες ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν 7.212, έναντι 7.614 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν μόλις 295 άνθρωποι, ενώ προχθές 821. Στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Λέσβο.

    Το γεγονός αποδίδεται στην παρουσία στην περιοχή του Δικελί της γερμανικής φρεγάτας του ΝΑΤΟ, η οποία όμως σήμερα έχει αποχωρήσει με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ροές ροές. Σήμερα, στη Μυτιλήνη από το πρωί έχουν διασωθεί και μεταφερθεί πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πηγές του Λιμενικού υπολογίζουν σε 1.300 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τις 11.00 το πρωί.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Σαββάτο στις 9 το πρωί έπεσε κάτω από τον αριθμό όριο των 5.000 ανθρώπων. Συγκεκριμένα ανερχόταν στους 4.774. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 148.Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 94 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.856 άτομα.Τέλος, στη Σάμο, το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 53 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 582 άτομα.

    [08] Συνελήφθη στη Ρώμη ο Καρλίτο Μπριγκάντε, από τους γνωστότερους καταζητούμενους της ΠΓΔΜ

    Συνελήφθη στην Ρώμη, σε ειδική επιχείρηση των καραμπινιέρων, ο Καρλίτο Μπριγκάντε, 41 ετών, από τους γνωστότερους καταζητούμενους της ΠΓΔΜ. Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, οι ιταλικές αρχές «εκτιμούν» ότι ο Μπριγκάντε είχε στρατολογηθεί από τον Isis.Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά η είδηση έγινε γνωστή μόνον σήμερα. Ο Μπριγκάντε ήταν πρώην μέλος του UCK και οι καραμπινιέροι θεωρούν ότι ετοιμαζόταν να μεταβεί στο Ιράκ για να πραγματοποιήσει μία, τουλάχιστον, τρομοκρατική επίθεση.

    Παράλληλα με τον Μπριγκάντε καταζητείται και ο Τυνήσιος Φιράς Μπαρχούμι, 29 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο Ιράκ.Στη Ρώμη συνελήφθη και ο Αμπντουλά Κουρτίσι, 26 ετών, με διαβατήριο της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή πλαστών εγγράφων.

    Το πραγματικό όνομα του Καρλίτο Μπρογκάντε είναι Βούλνετ Μακελάρα και έχει καταδικασθεί, μεταξύ των άλλων, στο παρελθόν, και για δουλεμπόριο. Σε ένα από τα μηνύματα που ο Τυνήσιος Μπαρχούμι έστειλε στον Μπριγκάντε από το Ιράκ, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε γράψει: «παίρνω ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικό για να πραγματοποιήσω επιχείρηση κατά των άπιστων».

    [09] Μ. Σουλτς: Η ΕΕ και οι ΗΠΑ «δεν έχουν προετοιμαστεί» για μια προεδρία Τραμπ

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν έχουν προετοιμαστεί" για μια άνοδο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. "Η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες για έναν τέτοιο πρόεδρο ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία διεθνή εμπειρία," δήλωσε ο Σουλτς στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο I -Tele.

    "Ο Τραμπ ανήκει στους ανθρώπους αυτούς που γνωρίζουμε εδώ επίσης στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν για κάθε πράγμα έναν αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά ποτέ μια συγκεκριμένη λύση", εκτίμησε κάνοντας έναν παραλληλισμό με την άνοδο του "άγριου λαϊκισμού" στην ΕΕ.

    "Στα χέρια του," η δύναμη των μέσων, πολιτικών ή στρατιωτικών, που διαθέτει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, θα του επιτρέψει "πραγματικές επιλογές για εξαιρετικά επικίνδυνες αποφάσεις", δήλωσε ο Σουλτς."Εγώ, ειλικρινά, προτιμώ μια άλλη υποψήφια", κατέληξε ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός ηγέτης, εκφράζοντας χωρίς καμιά έκπληξη την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [10] Εξέγερση σε φυλακή της Αλαμπάμα, άγνωστο προς το παρόν εάν υπάρχουν θύματα

    Εξέγερση ξέσπασε σε μια φυλακή στη νότια Αλαμπάμα, γνωστοποίησαν σήμερα οι αρχές, ενώ ένας ενημερωτικός ιστότοπος μετέδωσε ότι οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιές και αναποδογύρισαν τα κρεβάτια τους.Ένας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί από το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Εσκάμπια επιβεβαίωσε τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Χόλμαν στο Άτμορ, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων βόρεια του Μομπάιλ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Προς το παρόν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα αίτια που προκάλεσαν την εξέγερση και εάν υπάρχουν θύματα.«Δεν απαντάμε στις τηλεφωνικές κλήσεις» είπε μια γυναίκα που απάντησε στο τηλέφωνο στην φυλακή. Κατόπιν το έκλεισε απότομα.

    Ο ενημερωτικός ιστότοπος Al.com δημοσίευσε φωτογραφίες κι ένα βίντεο όπου υποστηρίζεται ότι δείχνει τους κρατούμενους να ανάβουν φωτιές και να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο εσωτερικό της φυλακής. Πολλοί έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους με λευκές πετσέτες στο βίντεο, ενώ τις εικόνες φαίνεται πως κατέγραψε ένας φυλακισμένος.

    [11] Με μια ταινία για την... «ανακύκλωση της ελπίδας» εγκαινιάστηκε το 18ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

    Στην Κατερούα -έναν σκουπιδότοπο της Παραγουάης- «σ'έναν τόπο όπου δεν επιτρέπονται τα όνειρα , σ'έναν τόπο όπου ένα βιολί στοιχίζει περισσότερο από ενα σπίτι» (όπως αναφέρεται στην ίδια την ταινία), μια παρέα ανθρώπων φτιάχνει βιολιά και τσέλα από άδειους τενεκέδες πετρελαίου, τύμπανα από παλιές ακτινογραφίες, δένει τις χορδές με πιρούνια, βούρτσες μαλλιών και τακούνια γυναικείων παπουτσιών, στήνει μια ολόκληρη ορχήστρα και...γυρίζει τον κόσμο διδάσκοντας ανθρώπινη δύναμη με νότες...

    Ήταν η "Ορχήστρα της ανακύκλωσης" (Recycled Orchestra of Cateura) -η ταινία των 84λεπτών, που τεκμηρίωσε την ελπίδα στα γενέθλια της ενηλικίωσης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

    Νωρίτερα, πριν την προβολή της ταινίας έναρξης ο διευθυντής και "πατέρας" -όπως τον χαρακτήρισαν όλοι- του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης κλήθηκε στη σκηνή για να ...«σβήσει τα 18 κεράκια -των 18 χρόνων του φεστιβάλ που... δεν σβήνονται με τίποτα», όπως έλεγε η παρουσιάστρια της βραδιάς, δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου.

    Εξάλλου, ο Δημήτρης Εϊπίδης μπορεί να... φεύγει απ'το φεστιβαλ ...παραμένει, όμως, και μάλιστα επί...τιμή στη Θεσσαλονίκη."Περήφανος" για το "παιδί" του -το 18χρονο φεστιβάλ-, δήλωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης (ο οποίος κατέθεσε προ διμήνου σχεδόν την παραίτησή του), αλλά και αποφασισμένος, όπως είπε, να ...μείνει κοντά του για να το στηρίζει.

    [12] Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό

    Άγνωστοι προξένησαν σοβαρές ζημιές στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Ειδικότερα, με ρόπαλα που κρατούσαν, έσπασαν αυτόματους πωλητές, ακυρωτικά μηχανήματα και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν και συνθήματα με σπρέϊ στους τοίχους. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [13] Τρία άτομα συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών, στη λεωφόρο Πεντέλης

    Καταδίωξη με πυροβολισμούς, έγινε αργά χθες το βράδυ, στη λεωφόρο Πεντέλης, στο ύψος του Χαλανδρίου. Ειδικότερα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν αυτοκίνητο που κινείτο ύποπτα και έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος, όμως, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη, ενώ έπεσαν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές.

    Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να συλλάβουν τα τρία άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

    [14] Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει ανάπτυξη για το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν στελέχη τραπεζών

    Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής εποχής για την Ελλάδα και σειρά θετικών εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν διοικητικά στελέχη συστημικών τραπεζών, με δηλώσεις τους στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

    Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα πυροδοτήσει μια σειρά θετικών επιδράσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Πρώτα-πρώτα θα αποτελέσει ένα ζωτικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας που λειτουργεί διαλυτικά για την οικονομία. Επιπλέον, θα διευκολύνει αποφασιστικά τους όρους πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και τις συζητήσεις για την μείωση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμης σημασίας, που αν μπουν γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης, τότε η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει γρήγορα το βηματισμό της και θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει επίσης ότι «οι περίοδοι μεγάλης δυσκολίας και προκλήσεων, μπορούν να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε διαφορετικά, και πώς μπορούμε να αλλάξουμε θεμελιωδώς προς το καλύτερο. Το σύστημα άντεξε, πλέον όμως έχει έρθει η ώρα για τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, για δυνατές τομές, και για την τήρηση των δεσμεύσεών μας. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα είναι καταλύτης για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την ανάκαμψη».

    [15] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - θεσμών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Όπως είχε δηλώσειο κ. Κατρούγκαλος, στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούςτέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2016 - 11:32:39 UTC