Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κρέτσος: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών
  • [02] Δ. Κουτσούμπας:Με σύνορα κλειστά η παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου θα είναι πραγματικότητα
  • [03] Αντικείμενο το εύρος της προστασίας των κόκκινων δανείων
  • [04] Νίκος Παππάς: Η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο
  • [05] Με τα εγκαίνια της έκθεσης «θησαυρών» του Ερμιτάζ, ξεκίνησε το έτος Ελλάδας-Ρωσίας
  • [06] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
  • [07] Τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και Rossiya Segodnya χαιρέτισαν οι Σ. Πριχόντκο και Αρ. Μπαλτάς
  • [08] Κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό
  • [09] «Ζουμ» στο προσφυγικό ζήτημα κάνει το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  • [10] Από το «μπουρανί» στον Τύρναβο, στο «γάμο του Κουτρούλη» στην Μεθώνη, μια χώρα που γιορτάζει
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: «Σταθερές και μακροχρόνιες οι δοσοληψίες των κατηγορουμένων για εκβίαση με τη ΝΔ»
  • [12] Β. Νούλαντ: Τεράστια η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού
  • [13] Σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων από την ΑΕΚ για τους πρόσφυγες
  • [14] Δικαιουλάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν αντέξεις την πίεση στον Ολυμπιακό, αντέχεις παντού»
  • [15] Ζντοβτς: «Συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά απέναντι στον Ολυμπιακό»

  • [01] Λ. Κρέτσος: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

    Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος απαντώντας στο "παραπλανητικό", όπως το χαρακτηρίζει, δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή με αφορμή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο περί τα ΜΜΕ.

    Από κανένα σημείο της απάντησης του Επιτρόπου ΓκίντερΈτινγκερ δεν συνάγονται τα συμπεράσματα που εφηύρε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ο κ. Κρέτσος και συνεχίζει: Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να δημοσιεύσει αποσπάσματα άσχετα με το περιεχόμενο της ερώτησής της, αποκρύπτοντας τόσο το συνολικό κείμενο όσο και τις συγκεκριμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων της.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Κρέτσος, η απάντηση του κ. Έτινγκερ διευκρινίζει:

    -Πρώτον, ότι η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα ευθύνης των κρατών μελών.

    -Δεύτερον, ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν παρέχει νομική βάση για παρέμβαση στις σχέσεις των κρατών μελών με τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές τους.

    -Τρίτον, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το σύστημα χρηματοδότησής της είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Υπογραμμίζει, δε, ότι "όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης".

    Δεδομένου ότι εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Καϊλή θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε θέματα δεοντολογίας και ορθής μεταχείρισης των κειμένων υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καταλήγει ο κ. Κρέτσος.

    [02] Δ. Κουτσούμπας:Με σύνορα κλειστά η παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου θα είναι πραγματικότητα

    «Με σύνορα κλειστά και με ροές να συνεχίζονται, ο μαζικός εγκλωβισμός θα είναι μια πραγματικότητα, κάτι που, όπως ξέρετε, εμείς το λέγαμε από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ρ/σ Σκάι.

    Επισήμανε ότι ο μαζικός εγκλωβισμός συνοδεύεται από καταστολή και παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου και από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «οι ροές θα συνεχιστούν, δεν θα τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης Τρίτης».

    Εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επανεισδοχή προσφύγων και θα συνεχίσει να υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ, ταυτόχρονα, όλα τα ζητήματα θα είναι ανοιχτά, αφού η αιτία κυρίως των προσφυγικών ροών δεν θα σταματήσει, «δηλαδή, ούτε οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις θα εκλείψουν ούτε οι ανταγωνισμοί και οι μεγάλες αντιθέσεις ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή θα σταματήσουν».

    Είπε ότι, παρά τα λεγόμενα από τον πρωθυπουργό, οι τελευταίες συμφωνίες συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη με την λύση να βρίσκεται «σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», δηλαδή στην αλλαγή των ειλημμένων και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσεων.

    Ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης της ΕΕ και του ΟΗΕ κατόπιν πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων που έχουν αυτή την θέση, για απευθείας μεταφορά των προσφύγων με κάθε μέσο για τις χώρες προορισμού τους, με ταυτόχρονη τήρηση του προσφυγικού Δικαίου.

    Ανέφερε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, έχοντας δώσει ως κατεύθυνση τη συμβολή στην αλληλεγγύη στις κομματικές του οργανώσεις, αλλά και στο μαζικό κίνημα.

    [03] Αντικείμενο το εύρος της προστασίας των κόκκινων δανείων

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το ζήτημα των "κόκκινων δανείων".

    Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

    Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

    Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

    Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

    Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

    Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

    [04] Νίκος Παππάς: Η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο

    Τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους του ξένου Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε ότι το βασικό μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα μέσω των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων είναι ότι «Η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο». Ως προς τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:

    - Μετά την επιβολή των capital controls, όλες οι προβλέψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία έκαναν λόγο για ύφεση 3%. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από το σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    - Το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά με πολλές αναταράξεις και εκλογικές αναμετρήσεις. «Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων καταλόγων με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και τον έλεγχό τους για πιθανή φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

    - Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 97,5% και έτσι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση.

    -«Η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου και κανείς δεν θέτει σήμερα θέμα αξιοπιστίας των Ελληνικών Αρχών», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

    - Ανέφερε ακόμη ότι υλοποιείται μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, με τη δημιουργία μητρώου στελεχών υψηλών προσόντων, από το οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις ευθύνης. Επίσης, ότι καθιερώνεται 5ετής θητεία των γενικών γραμματέων ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική «μνήμη» του κράτους και να αποκλείονται οι κομματικού χαρακτήρα επιλογές.

    - Την ίδια ώρα δρομολογείται ο διεθνής διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τους με διαρκείς «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας».

    - Προχωρά εξάλλου μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σήμερα το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας, της κατάρρευσης των αποθεματικών, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Η μεταρρύθμιση βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει αύξηση των συντάξεων όσο θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. «Μετά από 12 συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων (κατά 40% από το 2010), η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί σε νέες περικοπές», υπογράμμισε ο κ. Παππάς .

    - στο αμέσως πρόσεχες διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    - Έχουν προχωρήσει οι συμφωνίες σχετικά με τα αεροδρόμια, τον ΟΛΘ και τον Αστέρα.

    -«Στο προσφυγικό η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και περιμένει ότι το ίδιο θα κάνει και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρώπη, αφού η έννοια του μέλους μιας Ένωσης είναι να μοιράζεσαι και ευκαιρίες και ευθύνες. Και όχι, βέβαια, η λογική ο καθένας να κοιτάει την αυλή του όταν προκύπτει μια κρίση», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

  • Το Club of Economic and Commercial Diplomats στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1997. Σήμερα αριθμεί περίπου 40 μέλη.

    [05] Με τα εγκαίνια της έκθεσης «θησαυρών» του Ερμιτάζ, ξεκίνησε το έτος Ελλάδας-Ρωσίας

    Με τα εγκαίνια της έκθεσης των τριών αριστουργημάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, ξεκίνησε σήμερα και επίσημα στην Αθήνα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

    Λίγο πριν από την παρουσίαση των εκθεμάτων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο υπέγραψαν σχετικό Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.

    Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο. «Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας πως η συνεργασία αγκαλιάζει με δύο πολύ καλά επεξεργασμένα προγράμματα τόσο την παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα όσο και την παρουσία της Ελλάδας στη Ρωσία.

    «Είναι ένα αφιερωματικό έτος που θέλει να τονίσει όχι μόνον του δεσμούς με το παρελθόν και τη φιλία των δύο λαών αλλά και να απαντήσει στην παρούσα κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η Ρωσία και η γύρω περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες στον πολιτισμό, στον τουρισμό και την οικονομία.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς και τη φιλία των δύο λαών, τονίζοντας πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι την Ελλάδα και τη Ρωσία συνδέουν δεσμοί χιλιάδων ετών, πολιτικών, θρησκευτικών, ιστορικών, πολιτιστικών». Από την αρχαιότητα ακόμη η Ελλάδα αποτελούσε πηγή επιστημονικής γνώσης για τη Ρωσία, τόνισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και Rossiya Segodnya χαιρέτισαν οι Σ. Πριχόντκο και Αρ. Μπαλτάς

    [06] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

    Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης ενόψει του φετινού εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας, από σήμερα έως και τις 14-3-2016, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνει:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμημένων και των μέτρων που ισχύουν για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.

  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου , όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις , για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

  • Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου , σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

    Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

  • Παρασκευή (11-3-2016): 16.00-21.00 για το ρεύμα εξόδου

  • Σάββατο (12-3-2016): 08.00-13.00 για το ρεύμα εξόδου

  • Την Κυριακή (13-3-2016) δεν ισχύουν απαγορεύσεις

  • Καθαρά Δευτέρα (14-3-2016): 15.00-21.00 για το ρεύμα εισόδου.

    Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  • Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.

  • Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [07] Τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και Rossiya Segodnya χαιρέτισαν οι Σ. Πριχόντκο και Αρ. Μπαλτάς

    Τη συνεργασία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya χαιρέτισαν, στο πλαίσιο εγκαινίων για το Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    «Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη συνεργασία των δύο πρακτορείων γιατί στο επίπεδο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, τουλάχιστον, στην Ελλάδα τέτοιες σχέσεις λείπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς και εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να δείξει έναν καινούργιο δρόμο, όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και στην ενημέρωση.

    Με την άποψη του υπουργού Πολιτισμού συμφώνησε ο Ρώσος αντιπρόεδρος τονίζοντας ότι το κυριότερο είναι ότι έχουμε κοινούς στόχους και πως τώρα σε αυτήν την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί ο ρυθμός της συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε τη βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση στην οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία και την τεχνολογία.

    [08] Κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό

    Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη, για να εξετάσουν την ανάληψη κοινών δράσεων σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμμερίστηκαν ομόθυμα την εισήγηση του κ. Γραμματικάκη, για την ανάγκη παραμερισμού των πολιτικών τους διαφορών και την σημασία μιας ενιαίας κινητοποίησης του. Σε παράλληλη γραμμή δήλωσαν ότι θα συμπαραταχθούν και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η άμεση και ειδική ενημέρωση όλων των συναδέλφων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει στην χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα. Θα τους ζητηθεί επίσης να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με στόχο την έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και των ελληνικών περιοχών που τους υποδέχονται καθημερινά. Το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας θα είναι η επεξεργασία και άλλων προτάσεων - ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη - που διατυπώθηκαν στην συνάντηση, ώστε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα εξελιχθεί και θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κάτωθι Έλληνες ευρωβουλευτές:

    Νίκος Ανδρουλάκης

    Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ

    Γιώργος Γραμματικάκης

    Θοδωρής Ζαγοράκης

    Εύα Καϊλή

    Μανώλης Κεφαλογιάννης

    Στέλιος Κούλογλου

    Κωνσταντίνα Κούνεβα

    Μιλτιάδης Κύρκος

    Γιώργος Κύρτσος

    Δημήτρης Παπαδημούλης

    Σοφία Σακοράφα

    Μαρία Σπυράκη

    Νικόλαος Χουντής

    Κώστας Χρυσόγονος

    καθώς και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους:

    Ελένη Θεοχάρους

    Κώστας Μαυρίδης

    Δημήτρης Παπαδάκης

    Νεοκλής Συλικιώτης

    Τάκης Χατζηγεωργίου

    [09] «Ζουμ» στο προσφυγικό ζήτημα κάνει το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

    Με το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών, θεατών αλλά και των διοργανωτών του "ζουμαρισμένο" στο προσφυγικό ζήτημα ξεκινά απόψε (στις 20:00) στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" της πλατείας Αριστοτέλους το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Ταινίες ντοκιμαντέρ - υποψήφιες για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες τους Ολοκαυτώματος που επανέρχονται τραυματικά, ντοκιμαντέρ για ...άλλα ντοκιμαντέρ, για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το "μάτι της Κωνσταντινούπολης", τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών συνθέτουν τις ...εικόνες του 21ου αιώνα - τού 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί δεκάδες ταινίες ενώ: "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία" είναι και ο τίτλος του αφιερώματος, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε (για την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας") δημόσια συζήτηση με τίτλο "Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα. Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία".

    Με 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 απ' αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "ζουμάρει" φέτος μ' ένα μεγάλο αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα, που ταλανίζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

    Οι προβολές των ταινιών αρχίζουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο σύνολο των αιθουσών (τις τέσσερις αίθουσες στο Λιμάνι αλλά και στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του "Ολύμπιον", ενώ από αύριο και σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι προβολές θα γίνονται καθημερινά (στις 12 ή 13.00), σε όλες τις αίθουσες.

    [10] Από το «μπουρανί» στον Τύρναβο, στο «γάμο του Κουτρούλη» στην Μεθώνη, μια χώρα που γιορτάζει

    Μπορεί οι πόλεις της Πάτρας, του Ρεθύμνου και της Ξάνθης να είναι πανελληνίως -και όχι μόνο-γνωστές για τον τρόπο που γιορτάζουν το Καρναβάλι, ωστόσο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας η Αποκριά και η Καθαρά Δευτέρα είναι η περίοδος που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και γιορτές, πολλές από τις οποίες έχουν την αφετηρία τους ακόμη και στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων.

    Εθιμα που διακωμωδούν, παραδόσεις που συνδέονται με ιστορικές μνήμες των τοπικών κοινωνιών, δρώμενα που ανακαλούν στην μνήμη στιγμές από το παρελθόν, αναβιώνουν και έχουν ένα κοινό στόχο: Την συμμετοχή εν τέλει σε μια γιορτή που συνδέει τους ανθρώπους και προσφέρει -όπως κάθε γιορτή άλλωστε- την ευκαιρία για ψυχαγωγία, και μια διέξοδο από την πεζή και ίσως σκληρή, πολλές φορές πραγματικότητα.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας παρουσιάζει την άλλη Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα έτσι όπως γιορτάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο

    Ίσως πρόκειται για το πλέον "προχωρημένο" έθιμο της Αποκριάς, πουμπορεί να μαςκάνει να κοκκινίσουμε απόπουριτανισμό και αμηχανία αν είμαστε σεμνότυφοι και συντηρητικοίή να μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στα γέλια και να διασκεδάσουμε με την καρδιά μας, αν είμαστε άνετοι με τις σόκιν καταστάσεις.

    Αυτό είναι το έθιμο του "Μπουρανί", που την Καθαρή Δευτέρα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στον Τύρναβο, σε ένα ξεφάντωμα κεφιού,όπου μέσα από μια παράδοση από την αρχαία Ελλάδα, σπάει τα ταμπού, αναβιώνει τη Διονυσιακή λατρεία, και γιορτάζειτην Αποκριά, αποθεώνοντας? τους φαλλούς!

    Επί της ουσίας, το "Μπουρανί" είναι η γιορτή του φαλλού, συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Το έθιμο ορίζει (θα το διαπιστώσετεαν πάτε την Καθαρή Δευτέρα στον Τύρναβο)τουςάντρες να κρατούν στα χέρια τους φαλλούς, σαν σκήπτρα, φτιαγμένα από ξύλο ή πηλό και να περιφέρονται στους δρόμους και τις πλατείες.

    Οι ρίζες του εθίμουχάνονται στο χρόνο αλλά τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εθίμου εμφανίζονται το 1898 και υπάρχουν δυο εκδοχές.

    Η πρώτη αναφέρει ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα αρχαίαΕλλάδα και σε γιορτές όπως τα Διονύσια, τα Αφροδίσια και τα Θεσμοφόρια. Το ποτό έρρεε άφθονο και οι "άσεμνες" πράξεις και συνευρέσεις εξυμνούνταν κατά τη διάρκεια των Βακχικών τελετών.

    Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι οι Τυρναβίτες πήγαιναν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε μορφή πομπής, έστρωναν στοδρόμο διάφορα φαγητά και μια φιάλη σε σχήμα φαλλού με κρασί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας "νικητής" ήταν αυτός που θα μεθούσε περισσότερο και"στεφόταν" από τους κατοίκους "Βασιλιάς της Αποκριάς".

    Σύμβολο του Τυρναβίτικου καρναβαλιού ήταν και παραμένει ο φαλλός. Τεράστιες κατασκευές, σε διαφορετικά χρώματα, είτε από πηλό είτε από πλαστικό ή σε μορφή μπαλονιών "έντυναν" ανέκαθεν την εκδήλωση και τους εορτασμούς. Όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να λογοκρίνουν το πανηγύρι, οι κάτοικοι αντιδρούσαν καις συνέχιζαν τους εορτασμούς και πρόσθεσαν την παρέλαση από μεγάλα άρματα, με θέματα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις αλλά και από την επικαιρότητα. Όλες οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα.

    Το έθιμο των φανών στην Κοζάνη

    Το χαρακτηριστικά τηςΚοζανίτικης αποκριάςείναι οιΦανοί. Είναι φωτιές που ανάβουν στης γειτονιές της πόλης και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και προπαντός τραγούδι. Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, αυτοί τον ετοιμάζουν και αυτοί πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια η τα λεγόμενα «ξινέτροπα η τα σκωπτικά», φυσικά υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων.

    Κεντρικό στοιχείο της αποκριάς, είναι οι φανοί, δηλαδή οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

    ΟΦανόςανάβει κατά τις 8 το βράδυ τηςΜεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως ξεκινούν τοτραγούδικι οχορόςγύρω του. Τοκέφιαρχίζει να ανεβαίνει σιγά-σιγά και, καθώς τοκρασίκαι οιπαραδοσιακές κοζανίτικες πίτες -τα γνωστά «κιχί»- κυκλοφορούν και ζεσταίνουν πνεύμα και πόδια, οι κύκλοι γύρω απ' το βωμό μεγαλώνουν και πληθαίνουν. Τατραγούδιαδιαδέχονται το ένα το άλλο, άλλοτεγρήγορακαιπολυφωνικά, και άλλοτεβαριά,μονότονα, σε χρόνο αργό και συρτό. Ακούγονται τραγούδια τηςαγάπηςκαι του έρωτα, και ορισμένα εμπνευσμένα από τα κατορθώματα τωνκλεφτώνκατά την Επανάσταση. Επίσης άλλα τραγούδια που είναισκωπτικάκαι διακωμωδούνάνδρες καιγυναίκες και μερικά που είναι μόνο για μεγάλους τα λεγόμενα ??ξινέντροπα?? όπως τα λένε στην Κοζάνη. Είναι πολύ αθυρόστομα και τραγουδιούνται αργά το βράδυ, «τις ώρες δηλαδή που τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες με τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους».

    Στο τραγούδι των φανών κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο στο εορταστικο δωδεκαήμερο και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους. Την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν ταυτόχρονα και οι δεκαπέντε φανοί της πόλης με τον δήμαρχο να δίνει το έναυσμα της γιορτής με το άναμμα του φανού στην κεντρική πλατεία όπου ο ίδιος υπό τους ήχους των πνευστών και χάλκινων θα χορέψει και τον πιο γνωστό αποκριάτικο σκοπό της περιοχής το περίφημο «εντεκα». Σε ότι αφορά τηνκαταγωγήτου εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τιςαρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έθιμο κατά την διάρκεια του χρόνου του έχει προσδώσει περισσότερη αίγλη και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν στην Κοζάνη έστω για μια φορά να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα «βρώμικα» τραγούδια των φανών και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων γύρω από την φωτιά.

    ΑΜΦΙΣΣΑ: Τα στοιχειά της Χάρμαινας

    Οι θρύλοι για τα «στοιχειά» έχουν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας».

    Τότε που τα παραμύθια ήτανε ακόμα αλήθεια, ζούσε στην Άμφισσα ένα παλικάρι, ο Κωνσταντής. Ήτανε ένας όμορφος, ψηλός και περήφανος νέος, αλλά πάνω απ? όλα ειλικρινής και ντόμπρος. Δούλευε στο βυρσοδεψείο του θείου του, στη Χάρμαινα. Μοχθούσε καθημερινά για να βγάλει το ψωμί του, αλλά δεν τον ένοιαζε, ούτε η σκληρή δουλειά, ούτε η φτώχεια. Αγαπούσε την Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος.

    Η Λενιώ, ήταν όμορφη, καλοσυνάτη νέα, χωρίς κανένα ψεγάδι πάνω της. Βοηθούσε στ΄ αμπέλια και στα ελαιόδεντρα που είχε ο πατέρας της. Ήταν μοναχοθυγατέρα και ανεκτίμητη για τους γονείς της. Αγαπούσε τον Κωνσταντή και λαχταρούσε να τον συναντήσει, στο Κάστρο της Ωριάς. Οι δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι και έπλαθαν όνειρα για το μέλλον τους. Η ζωή απλωνόταν μπροστά τους και τους χαμογελούσε. Πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορούσε, να τους αρπάξει την ευτυχία τους.

    Ένα πρωί ο Κωνσταντής φόρτωσε το κάρο του με ολοκαίνουργα δέρματα και έφυγε από την πόλη. Έπρεπε να παραδώσει τα εμπορεύματα και ν΄ αγοράσει εργαλεία, απαραίτητα για την δουλειά του. Περιόδευε από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για βδομάδες και οι παραγγελίες των δερμάτων ολοένα αυξανόταν. Όλες του οι προσπάθειες, δεν πήγανε στράφι και μετά από κάμποσο καιρό γύρισε στην Άμφισσα μ? ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Έτρεξε ανυπόμονα στο σπίτι της Λενιώς για να την ζητήσει, από τον πατέρα της, σε γάμο. Πλησιάζοντας τον ??ζώσανε τα φίδια??, γιατί το σπίτι έστεκε αλλόκοτο. Ήταν αμπαρωμένο και μια σκιά θανάτου πλανιόταν στον αέρα.

    Έμαθε από τους γείτονες και τον καρδιακό του φίλο Γιάννο, τον απρόσμενο θάνατο της αγαπημένης του. Η Λενιώ, είχε πάει στην Πηγή της Χάρμαινας, για να γεμίσει την στάμνα της δροσερό νερό. Ξαφνικά, χάλασε ο καιρός και άρχισαν να πέφτουν αστραπές και κεραυνοί. Μια καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε τους χωματόδρομους. Άρχισε να σουρουπώνει, ερημιά, ψυχή δεν φαινόταν τριγύρω. Ήταν μόνη της κάτω από τα γέρικα πλατάνια. Ο αέρας φυσούσε με μανία και τίποτα δεν άφηνε όρθιο. Δεν πρόλαβε να φύγει. Ένας κεραυνός τη χτύπησε και σωριάστηκε εκεί, στην πηγή τους, μ? ένα φρεσκοκομμένο ματσάκι γιασεμί, να ανεμίζει στα μακριά μαλλιά της.

    Οι γονείς της Λενιώς, βουτήχτηκαν σε λύπη βαθιά. Μη μπορώντας ν? αντέξουν το θάνατο της μονάκριβης θυγατέρας τους, πούλησαν το βιο τους, κακήν κακώς και πήραν των ομματιών τους και έφυγαν από την πόλη.

    Η λύπη και ο πόνος τρύπωσαν στην καρδιά του Κωνσταντή. Ένιωθε ανήμπορος, μπρος στο θάνατο, μετέωρος. Δεν μπόρεσε να αντέξει τον άδικο χαμό της αγαπημένης του και ράγισε η καρδιά του. Την άλλη μέρα, βρήκαν το άψυχο σώμα του κάτω από το Κάστρο της πόλης. Η όψη του ήταν γαλήνια και ένα αχνό χαμόγελο, διαγραφόταν στο πρόσωπό του. Πίστευε ότι η ψυχή του θα ενωνόταν με την αγαπημένη του Λενιώ. Έτσι, θα μπορούσε μα την έχει για πάντα κοντά του, χωρίς να φοβάται ότι θα πάψει να την αγαπάει. Η θρησκεία δεν τον δέχτηκε στην αγκαλιά της και καταδικάστηκε να περιπλανιέται. Από τότε, ο Κωνσταντής στοίχειωσε και καταφεύγει στο λημέρι του, την Πηγή της Χάρμαινας. Μοιρολογεί για τα νιάτα που δεν έζησε, θρηνεί για την αγάπη που έχασε.

    Το Στοιχείο της Χάρμαινας, ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, πανύψηλο, με μακρουλά χέρια. Είχε άγριο και φριχτό παρουσιαστικό. Φύλαγε την Πηγή της Χάρμαινας, που δούλευαν οι ταμπάκηδες της πόλης και τους προστάτευε από κάθε κακό και από τ? άλλα στοιχειά της περιοχής. Γιατί, τους αγαπούσε τους βυρσοδέψες, τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους. Κι όταν κάποιος απ? αυτούς, ήταν ετοιμοθάνατος, τότε γύριζε έξω από το σπίτι του και άρχιζε ένα αξιοθρήνητο ουρλιαχτό πόνου.

    Όταν το έζωνε η μοναξιά, το στοιχειό, έβγαινε από το ησυχαστήριο του και περιφερόταν από σοκάκι σε σοκάκι, βγάζοντας άγριες στριγκλιές και βογκητά. Μαζί με τα ουρλιαχτά ακούγονταν και περίεργοι θόρυβοι και σύρσιμο από αλυσίδες.

    Ακολουθούσε πάντα την ίδια διαδρομή. Περνούσε από το σπίτι της Λενιώς, από το πατρικό του και από τα σπίτια των φίλων του. Τότε ο κόσμος κλειδαμπαρωνόταν στα σπίτια τους και γεμάτοι φόβο, προσεύχονταν στο Θεό να τους φυλάει.

    Στην Άμφισσα τότε, εκτός από το Χαρμαινιώτικο, υπήρχαν και άλλα στοιχειά. Το καθένα από αυτά, προστάτευε κάποια πηγή νερού, κάποια συνοικία, τους αμπελώνες, τα ελαιόδεντρα κα. Πολλές φορές τα στοιχειά συγκρούονταν μεταξύ τους και πάλευαν μερόνυχτα ολόκληρα. Πάντα όμως νικούσε το Χαρμαινιώτικο, γιατί ήταν το πιο δυνατό και έξυπνο. Η πάλη γινόταν στην Χάρμαινα, κάτω από τα πλατάνια και τα πεύκα. Οι Αμφισσιώτες φοβόνταν και δεν ??έβγαζαν μύτη?? κατά την διάρκεια του αγώνα. Περίμεναν καρτερικά, ώσπου να τελειώσουν όλα και να σταματήσουν οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των στοιχειών.

    Μετά από τα τριπλάσια χρόνια της ηλικίας του Κωνσταντή και της Λενιώς μαζί, το Στοιχειό της Χάρμαινας, ησύχασε, καταλάγιασε. Έπαψε να φοβίζει τους ανθρώπους. Φαίνεται, ότι ο Θεός το συγχώρησε.

    Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του «στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Αη Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν νεράιδες, ξωτικά, σκιάχτρα και άλλα αλλόκοτα πλάσματα.

    «Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξιδι

    Στο Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας.

    Ο ?βλάχικος γάμος? της Θήβας

    Κάθε Καθαρή Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες περίπου στο 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.

    Η γιορτή ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, συνεχίζεται την Κυριακή το απόγευμα με το χορό των συμπεθέρων και το προξενιό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την επόμενη γίνονται τα αρραβωνιάσματα του ζευγαριού, η παράδοση των προικιών, το ξύρισμα γαμπρού και το στόλισμα της νύφης.

    Οι «Γέροι» της Σκύρου

    Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει τον «γέρο» και την «κορέλα» να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών.

    Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποτε στη Σκύρο ένας γέρος με τη γριά του είχαν λίγα κατσίκια. Όμως μια νύχτα του χειμώνα έπεσε στο βουνό χιόνι και άγρια παγωνιά και όλα τους τα ζώα πέθαναν. Απελπισμένος ο γέρος βοσκός ζώστηκε τα κουδούνια και τα τομάρια των πεθαμένων ζώων του και μαζί με τη γυναίκα του (κορέλα) κατέβηκαν μέχρι τη Χώρα. Οι χτύποι των κουδουνιών έφεραν στους συγχωριανούς το μήνυμα της καταστροφής.

    Ο Γέρος φοράει άσπρο μάλλινο παντελόνι, φαρδύ από το γόνατο και πάνω, (το τυπικό παντελόνι των βοσκών του νησιού), άσπρες κάλτσες που τις στερεώνει κάτω από το γόνατο με μαύρες καλτσοδέτες, σανδάλια με πλεχτά δερμάτινα λουριά και μαύρη κάπα, την οποία φοράει ανάποδα, ώστε το τριχωτό μέρος να είναι απ? έξω. Μέσα από την κάπα στερεώνει κουρέλια στην πλάτη, που δημιουργούν μια ψεύτικη καμπούρα. Στη μέση του στερεώνει 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Τα κουδούνια δεν είναι όλα ίδια, άλλα είναι μικρά, άλλα μεγάλα με διαφορετικό σχέδιο και ήχο. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με τη ?μουτσούνα?, τη μάσκα δηλαδή, η οποία είναι ολόκληρο το τομάρι ενός μικρού κατσικιού και φοριέται με την τριχωτή πλευρά προς τα έξω. Όταν στερεωθεί καλά η μάσκα, η οποία έχει δυο μικρές τρύπες για μάτια, φοριέται η κουκούλα της κάπας. Στο τέλος, αφού βάλει και ένα ωραίο μαντίλι στο λαιμό, στολισμένο με τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια, ο Γέρος παίρνει τη γκλίτσα του και είναι έτοιμος!

    «Μακαρούνα» της Καρύστου

    Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Σύμφωνα με την παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.

    Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι.

    Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο παπάς και οι ψαλτάδες που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και οδυρόμενοι. Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας το «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.

    Χέι και κοντοσούβλι γίγας στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

    Οι Απόκριες ξεκινούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς το γνωστό χέι τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και το μεγάλο χέϊ στην πάνω Πλατεία του χωριού. Πρόκειται για διονυσιακό κατάλοιπο με χορό μασκαράδων συνοδεία τούμπανου και καραμούζας.

    Την Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι της Αμφίκλειας ετοιμάζουν το γνωστό κοντοσούβλι που έχει μήκος 120 μέτρα με περισσότερα από 800 κιλά κρέας που κάθε χρόνο αφιερώνουν στην Μέρκελ και την παρέα της. Το μεσημέρι της Κυριακής στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι κάτοικοι και προσκεκλημένοι.

    Την Καθαρά Δευτέρα μετά τοπέταγμα του χαρταετού γίνεται γλέντι στην Κάτω Πλατεία της Αμφίκλειας με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά, χορός με τούμπανο και καραμούζα, πίπιζες και νταούλια.

    ΟιΚουδουναραίοι του Διστόμου

    Ιδιαίτερα ...θορυβώδης είναι η αποκριά στο Δίστομο με το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο των «Κουδουναραίων» μεαυτοσχέδιαδρώμενα, τραγούδι καιφυσικάάφθονη επίκαιρη καικαυτήσάτιρα!

    Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

    Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και ενκινήσει''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

    Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!

    Οι «Τζαμάλες» στα Γιάννινα

    Οι τζαμάλες, οι μεγάλες φωτιές, θα ανάψουν για το «καλό». την Κυριακή της Αποκριάς, στις γειτονιές των Ιωαννίνων.

    Το παραδοσιακό λαϊκό έθιμο, που βασίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, θα αναβιώσει σε όλες της συνοικίες της πόλης.

    Μέσα σε ένα κύκλο από ψιλή άμμο , μεδιάμετρο 4 έως 6 μέτρα, τοποθετούν μεγάλακούτσουρα απόκορμούς δέντρων που τα ανάβουν , αμέσως μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς. Γύρω απότην φωτιά, η οποία θα καίει μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα. Χοροί, τραγούδια και κλαρίνα θα δώσουν νότα χαράς και αισιοδοξίας σε μικρούς και μεγάλους..

    Το έθιμο στην ουσία ,είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Για παράδειγμα, επί Τουρκοκρατίας οι σκλαβωμένοιΓιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδειααπό την διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά, εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

    Το έθιμο που οι ετοιμασίες του και η συλλογή των ξύλων στις γειτονιές, αρχίζει 4 ημέρες νωρίτερα, στηρίζει Δήμος των Ιωαννιτών σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε συνοικίας. Η λέξη τζαμάλα, όπως υποστηρίζουν λαογράφοι μάλλον είναι ανερμήνευτη ,ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι αρβανίτικη η τουρκική.

    Το Έθιμο της Καμήλας στην Κάινα Χανίων

    Ένα έθιμο μοναδικό, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάινας του Δήμου Βάμου. Όλοι οι κάτοικοι της Κάινας αρχίζουν από πολύ νωρίς τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας αλλά και του μουτζουρώματος. Από τις 8 το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες. Ταπαιδιά μαζεύονταισ' ένα σπίτι και βοηθάνετο ένα το άλλο για να φτιάξουν τις πρωτότυπες στολές . Οι ενήλικοι κάτοικοι που συμμετέχουν στην κατασκευή της καμήλας, μαζεύουν τα απαραίτητα υλικά από την προηγούμενη μέρα. Γύρω στις 10 το πρωί μαζεύονται σε ένα ανοιχτό χώρο για να την κατασκευάσουν.

    Η Καμήλα είναι ένα Διονυσιακό έθιμο και πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, μία παλέτσα (είδος νάιλον πανιού που χρησιμοποιείται για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) και το σκελετό του κεφαλιού ενός γαϊδάρου. Στον ουρανίσκο του κεφαλιού τοποθετείται ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού. Στα μάτια του τοποθετούνται δύο μανταρίνια ζωγραφισμένα και ντύνεται με προβιές κουνελιών. Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών σχηματίζουν τις καμπούρες της.

    Η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της από το ένα άκρο του χωριού και περνώντας από την πλατεία περιπαίζειτον κόσμο που έχει μαζευτεί εκεί. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ανεξαρτήτου ηλικίας, ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την καμήλα ως το σημείο του ξεφαντώματος. Την ακολουθούν επίσης γαϊδούρια, μασκαρεμένα και αυτά. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κυρίως λέρια προβάτων και προβιές ζώων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το βράδυμε τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων

    Για τη φετινή χρονιά για όσους βρεθούν στο χωριό ο δήμος και ο πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα.

    Κέρκυρα: Ο «χορός των παπάδων» και ο «κορφιάτικος γάμος»

    Η αυλαία της Αποκριάς στην Κέρκυρα πέφτει με την αναβίωση των εθίμων του «κορφιάτικου γάμου» και του «χορού των παπάδων».

    Και τα δύο έθιμα αναβιώνουν σε χωριά του νησιού, διαχωρίζοντας τις Απόκριες στο νησί, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Γαστεράτου-Αλεξάκη, σε δύο είδη καρναβαλιού, στο αστικό και στης υπαίθρου.

    Την Κυριακή της Τυρινής, η πόλη της Κέρκυρας ετοιμάζεται πυρετωδώς το μεσημέρι, να κάψει τον Σιορ Καρνάβαλο, μετά από μία μεγαλειώδη βενετσιάνικη παρέλαση, με τις μαζορέτες να παρέχουν ένα θαυμάσιο θέαμα γυμναστικών επιδείξεων και τους τυμπανιστές να πλημμυρίζουν τα καντούνια και την κεντρική πλατεία, από εμβατήρια θριάμβου.

    Την ίδια ώρα, σε πολλά χωριά του νησιού, κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας, τον πρωταρχικό ρόλο για το κλείσιμο των αποκριών, αναλαμβάνουν οι παπάδες, με το μοναδικό παραδοσιακό «χορό των Παππάδων».

    Σύμφωνα με το έθιμο που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου, όταν τελειώσει ο εσπερινός, στα προαύλια των ιερών ναών, ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και δίνει το έναυσμα του χορού. Τίθεται επικεφαλής και τον ακολουθούν οι υπόλοιποι ιερείς, μέλη της επιτροπής της εκκλησίας, οι ψάλτες, οι τοπικοί άρχοντες, γέροντες και όσοι επιθυμούν. Στον «χορό των παπάδων» συμμετέχουν μόνο άνδρες, που μπαίνουν στη σειρά κατά ηλικία, δίνοντας προτεραιότητα πάντα στους μεγαλύτερους.

    Τον «χορό των παπάδων» δεν συνοδεύει κανένα μουσικό όργανο, παρά μόνο η μελωδία από το τραγούδι που ακούγεται, που θυμίζει περισσότερο έναν εκκλησιαστικό ύμνο.

    Ο πρεσβύτερος ιερέας σέρνει το χορό τραγουδώντας πρώτος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλαμβάνουν. « Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χει πάσα ημέρα. Δόξα να 'χει πάσα ημέρα και ο Υιός με τον Πατέρα. Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χουν και τα τρία. Δόξα να 'χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία?»

    Όταν τελειώσει ο «χορός των παπάδων» ο ιερέας ευλογεί τον ποίμνιο του και τους εύχεται «καλή νηστεία και καλή σαρακοστή...»

    Στη Νότια Κέρκυρα, την ίδια ημέρα αναβιώνει το έθιμο του «κορφιάτικου γάμου» ή «Ιερός Γάμος». Σύμφωνα με το δρώμενο, οι άντρες μαζεύονται σε ένα σπίτι και στολίζουν το γαμπρό και οι γυναίκες τη νύφη, η οποία όμως είναι άντρας και πολλές φορές μουστακαλής. Αυτό θεωρείται από τους περισσοτέρους, ως κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας κάποτε στην περιοχή, που περιόριζε τις γυναίκες να έχουν την οποιαδήποτε θέση στα δρώμενα του τόπου. Το έθιμο ξεκινά από το πρωί και διαρκεί σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Κατά την τελετή του μυστηρίου ο δαίμονας με τη μορφή του «σάτυρου», προσπαθεί να χαλάσει το γάμο, ενώ οι παριστάμενοι πειράζονται μεταξύ τους και συνήθως αισχρολογούν. Το γλέντι ξεκινά μετά το γάμο και πολλές φορές διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα.

    Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε του 16ου αιώνα

    Ένα δρώμενο που μας γυρνά πίσω πολλές δεκαετίες και αναπαριστά τον αρχοντικό και πλούσιο γάμο των Ενετών του 16ου αιώνα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ζάκυνθο.

    Το έθιμο του Βενετσιάνικου γάμου, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το 2005 ο ζωγράφος Αντώνης Μιλάνος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ζακυνθινού καρναβαλιού και κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Ζακυνθινοί, πλημμυρίζουν την πλατεία Αγ. Μάρκου, ώστε να θαυμάσουν τα ειδικά σκηνικά και τα εκθαμβωτικές ενδυμασίες, των πρωταγωνιστών του δρώμενου.

    Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, μας μεταφέρει πίσω στον 16ο αιώνα, όταν η Ζάκυνθος ήταν υπό την Ενετική κατοχή.

    Η επίδειξη χρηματικής δύναμης, ο εντυπωσιασμός και η επίδειξη της θέσης τους στην εξουσία, έκανε αυτόν γάμο μοναδικό και λόγω του πλούτου και της χλιδής των κόντηδων και των ευγενών τραβούσε πάνω του, τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας.

    Σήμερα ο Βενετσιάνικος γάμος, αρχίζει από την πλατεία Αγ. Παύλου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου, καταλήγει στην πλατεία Αγ. Μάρκου, όπου εκεί τελείται ο γάμος.

    H μεγαλειώδη πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Στην συνέχεια ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες ( σουμάδα) και πάντολες (παντεσπάνι).

    Καρναβάλι στα Λαγκάδια Γορτυνίας με την «παρέα του τράγου»

    Ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο καρναβάλι διοργανώνει στα Λαγκάδια Γορτυνίας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο σύλλογος νέων Λαγκαδίων «Δράσις», στο οποίο αναβιώνουν οι αρκαδικοί μύθοι, με την «παρέα του Τράγου».

    Το αυθεντικό αρκαδικό καρναβάλι επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και υπόσχεται χορό, ποτό και ξεφάντωμα, με κυρίαρχο στοιχείο την συμμετοχή του κόσμου και πρωταγωνιστή τον τραγοπόδαρο Πάνα.

    Ντόπιοι και επισκέπτες θα παρελάσουν στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και η καρναβαλική πομπή θα καταλήξει στην πλατεία, όπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η ενσάρκωση μυθικών όντων του Μαινάλου.

    Εκεί, ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους, θα προσφέρουν κρασί και ο τραγοπόδαρος Πάνας θα κυνηγά τις Νύμφες, ενώ γύρω τους σε κατάσταση ευφορίας θα χορεύουν τα ξωτικά, οι αμαζόνες, οι μάγισσες με το δράκο, οι μάγοι και οι καλικάντζαροι.

    Ακολούθως μέσα από ένα εντυπωσιακό σόου με φωτιές και χειροποίητα άρματα, η πομπή με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία κρουστών.

    Η βραδιά θα συνεχιστεί με γλέντι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

    «Ο γάμος του Κουτρούλη» στην Μεθώνη

    Στη Μεθώνη, ο καρναβαλίστικος γάμος του Κουτρούλη κρατάει από τον 14ο αιώνα. Φέτος το «ευτυχές γεγονός» ξεκινάει το Σάββατο (12/3) με το «Προγαμιαίο Γλέντι», που γίνεται στις 9:00 το βράδυ, στη Σάλα Μπούρτζι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης.

    Την Κυριακή (13/3) στον πεζόδρομο της Αγοράς γίνεται η «Παρουσίαση Προικιών», ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Παραλίας τελείται μεγαλοπρεπώς... «Ο Γάμος του Κουτρούλη». Το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο! Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

    Στη Μεσσήνη, την Καθαρά Δευτέρα (14/3) γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλατης πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί, στις 10:30, από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, με τους φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης να οδεύουν προς την Κρεμάλα.

    Στις 11:00 γίνεται η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης, ενώ ακολουθεί κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων.

    Ο καντής του Ρεθύμνου

    «Εμίσεψεν η Αποκριά με λύρες και παιγνίδια, ήρθενε η σαρακοστή με ελιές χαλβά κρομμύδια. Απόκαμε ο καρνάβαλος η πλουμιστή κοπέλα, ξημέρωσε η σαρακοστή η λαχανοσκουτέλα.

    Με αυτή τη Μαντινάδα υποδέχονται στο Ρέθυμνο την καθαρή Δευτέρα και την περίοδο της νηστείας τη Σαρακοστή, αμέσως μετά τα γλέντια, τους χορούς, τα χρώματα και το αναγεννησιακό κλίμα που επικρατούσε όλη την προηγούμενη καρναβαλική περίοδο. Καθαρά Δευτέρα και όλα ξεκινούν με τη Νηστεία που ως «τραπεζομάντηλο απλώνεται» στο τραπέζι και τις υπαίθριες τάβλες που στήνονται για να υποδεχτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα πριν και μετά την πραγματοποίηση των εθίμων της ημέρας. Μπορεί το πέταγμα του χαρταετού να κυριαρχεί στο Ρεθεμνιώτικο ουρανό πόλης και χωριών, όμως η γη, το χώμα, υποδέχονταιξεχωριστά έθιμαόπως η αρπαγή της νύφης, το μουτζούρωμα, η Καμήλα, ο Καντής. Στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, Στο Γεράνι, στους Αρμένους, στα Ανώγεια, στο Αμάρι, τα παιχνίδια και οι πλάκες συνάδουν με το έθιμο, όπου στην περίπτωση του Καντή του άρχοντα δηλαδή, που μπροστάρης με την ακολουθία του επισκέπτεται τα σπίτια και δίνει εντολές για το τι να κάνουν οι κάτοικοι. Παράλληλο έθιμο αυτό του εξομολόγου που συνταιριάζει με του Καντή αλλά αντί για άρχοντα υπάρχει ο ρόλος του Παπά. Έθιμο με λαϊκές δίκες και αστεία περιστατικά δίνουν ζωή σε παρέες, όπως η γαϊδουροκαβαλαρία όπου σε μία προσπάθεια τους οι παρέες ανταγωνίζονται σε δύναμη, αντοχή άλλων στις πλάτες τουςκαι άφθονες πλάκες όταν η μακριά γαϊδούρα από ανθρώπους δεν αντέχει και πέφτει από χάμου εις χάμου όπως χαρακτηριστικά λένε στα χωριά. Έθιμο, όπως η αυτοσχέδια από ξύλα και κουβέρτες καμήλα, η οποία με τη βοήθεια κρυμμένων ανθρώπων κάνει τα δικά της στις παρέες και στο χωριό. Το μουτζούρωμα που δίνει χαρά και διάθεση σε μικρούς και μεγάλους που δε φοβούνται να λερωθούν και να τους μουτζουρώσουν οι άλλοι χωριανοί.

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: «Σταθερές και μακροχρόνιες οι δοσοληψίες των κατηγορουμένων για εκβίαση με τη ΝΔ»

    H Νέα Δημοκρατία είχε σταθερές και μακροχρόνιες δοσοληψίες με τους κατηγορούμενους για εκβίαση, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Όπως ειδικότερα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία που παρουσιάζει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", αναφορικά με τις δοσοληψίες των κατηγορούμενων για εκβιασμό Τ. Μαύρικου και Τ. Μουσσά με τη Νέα Δημοκρατία, διαψεύδουν πλήρως όλες τις αιτιάσεις που προέβαλε το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη περί "απλήρωτων τιμολογίων". «Όπως καταδεικνύεται από το δημοσίευμα, η ΝΔ είχε σταθερές και μακροχρόνιες οικονομικές δοσοληψίες με τους κατηγορούμενους, στους οποίους παρείχε άφθονο κομματικό αλλά και κρατικό χρήμα, ακόμα και διορισμούς στο δημόσιο», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, από τα τέλη Οκτωβρίου του 2009 μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, η ΝΔ είχε προχωρήσει στην πληρωμή έξι παραστατικών προς τον Τ. Μαυρίκο, με το πρόσχημα της προβολής της δραστηριότητας του κόμματος καθώς έρχεται στο φως σειρά οικονομικών δοσοληψιών των δύο κατηγορουμένων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ με φορείς του Δημοσίου, ακόμα και διορισμούς σε θέσεις υψηλής ευθύνης.

    «Με άλλα λόγια, η ΝΔ, όχι μόνο πλήρωνε τους δύο κατηγορούμενους από το κομματικό της ταμείο, αλλά είχε φροντίσει να τους παρέχει αφειδώς μεγάλες ποσότητες κρατικού χρήματος!», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «το πλήθος των φορέων του Δημοσίου που φέρεται να είχε εμπλέξει η ΝΔ προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δύο κατηγορούμενους είναι εντυπωσιακό: από Υπουργεία και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΔΕΚΟ και τράπεζες».

    Σαν να μην έφταναν αυτά, η ΝΔ είχε προχωρήσει μέχρι και στον διορισμό του Τ. Μαυρίκου στη θέση του αντιπροέδρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει ότι «η... γενναιοδωρία της ΝΔ ως προς τους διορισμούς δεν σταμάτησε εκεί, καθώς και ο Τ. Μουσσάς ανταμείφθηκε με διορισμούς στην τότε κρατική ΑΤΕ (2004-2008), κατόπιν στο AGRONET, αλλά και στο γραφείο τύπου του ΥΠΕΞ το 2012».

    «Για όλα τα παραπάνω θα λογοδοτήσει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα διατυμπάνιζε την ανάγκη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία της ΝΔ;», καταλήγει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [12] Β. Νούλαντ: Τεράστια η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού

    «Ήρθα αυτή τη χρονική στιγμή, για να εκφράσω την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σ' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές με τη μεταναστευτική κρίση, καθώς έκλεισαν τα σύνορά σας από τον βορρά, για να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, με την κρίση αυτή και να δω πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν», είπε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τον εντυπωσιασμό της από την «τεράστια γενναιοδωρία» του ελληνικού λαού για την ανακούφιση των προσφύγων. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται, ενόψει της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε η συμφωνία αυτή να γίνει με δίκαιο, καθαρό και διαφανή τρόπο, προσέθεσε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

    Η κ. Νούλαντ χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετέβη στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, για το οποίο είπε ότι πρόκειται για υπόδειγμα, πολύ καλά οργανωμένο, όπου οι πρόσφυγες έχουν καλή υποστήριξη και είναι ένα κέντρο το οποίο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας με την ΕΕ και την Τουρκία.

    Για την επίσκεψή της στην Ειδομένη, σημείωσε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τονίζοντας παράλληλα «τις προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας, των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και την τεράστια γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών», σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρουν καλύτερο κατάλυμα, κι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με την ελληνική πλευρά, δηλαδή να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα όπως αυτό στα Διαβατά. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα βοηθώντας να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, υπογράμμισε.

    [13] Σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων από την ΑΕΚ για τους πρόσφυγες

    Τις δράσεις της για ενίσχυση των προσφύγων στην Ελλάδα ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ένα σωματείο της προσφυγιάς, με ιδιοκτήτη προερχόμενο από τον Ελληνισμό του Πόντου, ήταν αδύνατο να μην ευαισθητοποιηθεί στους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, στο ταξίδι τους προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Η ΑΕΚ θα βρίσκεται συνεχώς στους χώρους των προσφύγων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί, κατόπιν επιθυμίας του Δημήτρη Μελισσανίδη, στο κέντρο μετεγκατάστασης του Αγίου Ανδρέα.

    Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ.

    [14] Δικαιουλάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν αντέξεις την πίεση στον Ολυμπιακό, αντέχεις παντού»

    Το όνομά του συνυφασμένο, τα τελευταία χρόνια, με την επιτυχία σε κορυφαίο επίπεδο στο γυναικείο μπάσκετ. Δρόμος που χαράχτηκε «τυχαία ή μοιραία, δεν ξέρω...», σύμφωνα με τα λόγια του. Δηλώνει «υπηρέτης» της καλαθόσφαιρας, επισημαίνοντας εμφατικά, ακόμη, πως «Η ομορφιά του αθλήματος εκτυλίσσεται μπροστά σου, είτε κοουτσάρεις άνδρες, είτε γυναίκες, είτε παιδιά, είτε έφηβους». Δεν του αρέσει να κοιτά μακριά, ούτε να κάνει προβλέψεις. Θέλει να μιλά ουσιαστικά με τη δουλειά του και έχει απλή εξήγηση για το θέμα της πίεσης που μπορεί να νιώθει στην υλοποίηση των αγωνιστικών στόχων του, γιατί «...όταν τα έχεις καταφέρει στον πάγκο του Ολυμπιακού, μπορείς να ανταποκριθείς σχεδόν παντού». Όλα τα παραπάνω από τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, η κουβέντα με τον οποίο για το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Πρακτορείο 104.9, έγινε με αφορμή την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Τουρκίας με τη γυναικεία ομάδα της Φενέρμπαχτσε (νίκησε στον τελικό την Γαλατασαράι), την τεχνική καθοδήγηση της οποίας έχει -για δεύτερη φορά στην καριέρα του- από τον περασμένο Μάιο.

    «Σε όποια ομάδα πηγαίνεις, εννοείται πως θέλεις να κατακτάς τα πάντα! Η προηγούμενη χρονιά μου στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε (2011-2012), ήταν ονειρεμένη. Είχαμε πάρει το πρωτάθλημα, φτάσαμε μια ανάσα και από το Κύπελλο, φαινόταν ότι είμαστε και το φαβορί για την Euroleague, αλλά ατυχήσαμε στα ημιτελικά με τον τραυματισμό παίκτριάς μας από την Αμερική. Ανάλογη περιμένουμε να είναι και η φετινή. Μια χρονιά γεμάτη τίτλους», ήταν η αρχική αναφορά του.

    [15] Ζντοβτς: «Συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά απέναντι στον Ολυμπιακό»

    Ο προπονητής της ΑΕΚ Γιούρι Ζντοβτς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, για την 22η αγωνιστική της Α1. Ο Σλοβένος τεχνικός τόνισε πως δεν είναι καλό για την ομάδα του που ο αγώνας με τους «ερυθρόλευκους» είναι ο πρώτος μετά την διακοπή του πρωταθλήματος για τον τελικό του Κυπέλλου, ενώ υπογράμμισε τα προβλήματα τραυματισμών που έχουν οι «κιτρινόμαυροι» το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, ο Ζντοβς χαρακτήρισε την συγκέντρωση και τον έλεγχο του ρυθμού ως «κλειδιά» για τη νίκη απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2016 - 13:32:31 UTC