Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά τη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΟΣΑ
  • [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, το απόγευμα
  • [04] Στην Κωνσταντινούπουλη ο Δ. Μάρδας, για συναντήσεις με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας
  • [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώλησης των «κόκκινων δανείων»
  • [06] Τουλάχιστον 3.280 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] ΗΠΑ: Πέντε νεκροί από τα πυρά δύο ενόπλων σε πάρτι που γινόταν σε αυλή σπιτιού
  • [08] Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Φιντέλ Κάστρο
  • [09] Παραιτείται ο Μάικλ Χορν, πρόεδρος της θυγατρικής της Volkswagen στις ΗΠΑ
  • [10] Κλιμάκωση της έντασης από τη Β. Κορέα με εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης
  • [11] Yπουργός Εσωτερικών Αυστρίας στη Welt: Τα σύνορα της «Βαλκανικής Oδού» έκλεισαν για πάντα

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά τη Σύνοδο Κορυφής

    Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι βεβαίως, μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου, είπε, ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους".

    Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

    Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται "είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι? αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ." Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το "Δουβλίνο" και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ? αυτών των θεμάτων.

    [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΟΣΑ

    Με τον γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 και με την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, το απόγευμα

    Με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.30 η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

    Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

    Χθες έγινε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων.

    [04] Στην Κωνσταντινούπουλη ο Δ. Μάρδας, για συναντήσεις με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας

    Σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες και φορείς της Τουρκίας, σε συνέχεια του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, θα έχει απόσήμερα Πέμπτη, έως τo Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο κ. Μάρδας θα επισκεφτεί σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθλομαίο και στη συνέχεια θα μιλήσει στα μέλη της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ).

    Αύριο Παρασκευή,ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τουρκικής Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Ένωσης (TUSIAD), στα οποία θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.

    Τέλος, το Σάββατο ο κ. Μάρδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης Καπαλί Καρσί (Capali Carsi), με τον οποίο θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα-Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν (Naqshe-e-Jahan Square) του Ιράν.

    [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώλησης των «κόκκινων δανείων»

    Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

    Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.

    Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    «Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

    Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.

    [06] Τουλάχιστον 3.280 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

    Τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του λιμενικού σώματος, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ όπου έχουν βρει κατάλυμα εκατοντάδες άτομα.Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

    Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού όπου αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή.

    Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

    Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

    Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών

    [07] ΗΠΑ: Πέντε νεκροί από τα πυρά δύο ενόπλων σε πάρτι που γινόταν σε αυλή σπιτιού

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά δύο ενόπλων, οι οποίοι επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους σε πάρτι που γινόταν στην αυλή ενός σπιτιού στην Ουίλκινσμπεργκ, μια πόλη στην Πενσιλβάνια, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, και καταζητούνται τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WPXI, επικαλούμενο την αστυνομία, και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν, ο ένας από τους οποίους υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

    [08] Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Φιντέλ Κάστρο

    Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του επαναστατικού ηγέτητης Κούβας, Φιντέλ Κάστρο στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα. Η επίσκεψη Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο.

    Η Ουάσιγκτον επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Κούβας, δε θα δημιουργήσει προβλήματα σε συνάντηση του Ομπάμα με αντικυβερνητικούς στην Αβάνα.

    Ο γενικότερος στόχος της επίσκεψης Ομπάμα στην Κούβα είναι βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι επίσης αρνητικός και ως προς τη διακοπή λειτουργίας των μέσων επικοινωνίας που εκπέμπουν αντικομμουνιστικά προγράμματα στην περιοχή.

    [09] Παραιτείται ο Μάικλ Χορν, πρόεδρος της θυγατρικής της Volkswagen στις ΗΠΑ

    Ο Μαικλ Χορν πρόεδρος της θυγατρικής εταιρίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στις ΗΠΑ παραιτείται, σχέδον έξι μήνες μετά την παραδοχή της VW ότι εγκατέστησε παράνομο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό, επέτρεπε την παραποίηση των δεδομένων εκπομπής ρύπων σε 580.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

    Ο Χορν είχε τη θέση του προέδρου της Volkswagen Group of America από το 2014, ενώ αποχωρεί μετά από αμοιβαία συμφωνία «προκειμένου ν' αναζητήσει άλλες επαγγελματικές δυνατότητες που του προσφέρονται άμεσα»ανέφερε η VW. Ο δικηγόρος του 54χρονου Χορν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις.

    [10] Κλιμάκωση της έντασης από τη Β. Κορέα με εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης

    Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης σήμερα το πρωί. Οι πύραυλοι είχαν στόχευση εκτόξευσης προς τη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας.Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι ακυρώνει όλες τις συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών που έχει υπογράψει με τη Σεούλ, ενώ θα προχωρήσει και στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Κορέας, που έχουν απομείνει στα εδάφη της.

    Η Βόρεια Κορέα διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.Οι πύραυλοι που εκτοξέυτηκαν σήμερα ήταν βασισμένοι στους πυραύλους σοβιετικής προέλευσης τύπου Scud, ενώ εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την πόλη Wonsan, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

    [11] Yπουργός Εσωτερικών Αυστρίας στη Welt: Τα σύνορα της «Βαλκανικής Oδού» έκλεισαν για πάντα

    Η «Βαλκανική Oδός»της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιό πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα, είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στηγερμανική εφημερίδα Die Welt σήμερα.Χθες η ΠΓΔΜέκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

    «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική Οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα», είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.

    Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα»θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

    «Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 7:32:32 UTC