Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας, η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων
  • [02] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για το ασφαλιστικό
  • [03] Ο ηγέτης της Β. Κορέας ισχυρίζεται πως η χώρα του κατασκεύασε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση
  • [04] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα πήρε ελάχιστα από αυτά που περίμενε

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος μας, η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώνταςστο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στηΣμύρνη, την Τρίτη.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

    Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Για την ευόδωση αυτού του στόχου, οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά.

    Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας, έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι είμαστε αρωγοί στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών, που θα σφυρηλατήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

    Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε , τόνισε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους.

    Διαβάστε επίσης:Αλ. Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

    [02] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για το ασφαλιστικό

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης διοργανώνουνη ΓΣΕΕ και ηΑΔΕΔΥστις 3.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

    Η ΓΣΕΕ «απαιτεί εδώ και τώρα την απόσυρση του ηθικά μη βιώσιμου και απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και έχει ήδη λάβει απόφαση για 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπνδίας και τονίζει:«Για τη ΓΣΕΕ η συνέχιση του αγώνα, έως ότου σταματήσει η "δογματική εμμονή" της κυβέρνησης στις μνημονιακές πολιτικές, είναι μονόδρομος».

    Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, μετά από πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής της Συνομοσπονδίας.

    Καλέσμα σε όλους τουςεργαζόμενους στο Δημόσιο και σε όλους τους πολίτες, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ για το σημερινό συλλαλητήριο.Στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι οι «προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, έρχονται να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα. Οι προτάσεις αυτές δεν συνιστούν ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Κινούνται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας».

    Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, με νέα γενική απεργία και καταλήψεις κτιρίων, εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

    [03] Ο ηγέτης της Β. Κορέας ισχυρίζεται πως η χώρα του κατασκεύασε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν είπε ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, και διέταξε βελτιώσεις στη δύναμη και την ακρίβεια του οπλοστασίου της, σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.Ο Κιμ έχει καλέσει τον στρατό του να προετοιμαστεί να προβεί σε προληπτικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ανεβάζοντας τους τόνους αντιπαράθεσης μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Νότια Κορέα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν ασκήσεις από κοινού αυτή την εβδομάδα, με τη Βόρεια Κορέα να τις κατηγορεί για "κινήσεις πυρηνικού πολέμου" και να απειλεί ότι θα απαντήσει με πόλεμο χωρίς όρια.

    Οι δηλώσεις του Κιμ σήμερα ήταν οι πρώτη του άμεση αναφορά στον ισχυρισμό που είχε κάνει συχνά στα κρατικά μέσα, ότι η χώρα είχε καταφέρει να κάνει σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε βαλλιστικό πύραυλο, ισχυρισμός ο οποίος έχει αμφισβητηθεί ευρέως.Οι νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ επιβλήθηκαν μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου. Και αυτός ο ισχυρισμός του αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς καθώς και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, βάσει της μικρής εμβέλειας της έκρηξης.

    [04] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα πήρε ελάχιστα από αυτά που περίμενε

    Δυσαρεστημένος και προβληματισμένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΜEGA, επισημαίνοντας πως η χώρα πήρε ελάχιστα από αυτά που περίμενε. «Βάλαμε χαμηλά τον πήχυ, και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων όπως για το ότι ?δεν έχει ιδέα πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πόσοι οι μετανάστες». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό ?να πάει να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης» και ξεκαθάρισε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς, όπως είπε, τον ανησυχεί η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά είναι ?ντροπή? και πως εκτός από τον στρατό, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», με την κυβέρνηση να είναι απούσα. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει την πολιτική της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τόνισε πως δεν υπάρχει συντονιστής για την ουσία του προβλήματος. ?Επισημαίνω μια τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι'αυτούς που είναι ήδη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, «η εικόνα της Ειδομένης κρύβει μνημειώδη ανικανότητα».

    Η ΝΔ δεν πρόκειται να σωπάσει, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε την άποψη πως ?πείσαμε τελικά τον κ. Τσίπρα να προσαρμοστεί στον ρεαλισμό». Κατηγόρησε πάντως τον πρωθυπουργό πως κάνει το άσπρο μαύρο και πως προσπαθεί να διχάσει. «Διαρροές δεν κάνω, και δεν διαστρεβλώνω την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός κάνει το άσπρο μαύρο. Εχει πολλές Τασίες που θα πρέπει να ικανοποιήσει μέσα στον πολιτικό του λόγο. Η κα. Χριστοδουλοπούλου έδωσε δείγματα γραφής καταστροφικής» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.«Είμαι ένας άνθρωπος που ξεκινάει με καλή διάθεση. Κάθε μέρα χάνω την εμπιστοσύνη μου στον πρωθυπουργό. Όχι, δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη? τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ κάνει "μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρεμβαίνει στο κράτος δικαίου προσπαθώντας να αλώσει όλες τις ανεξάρτητες αρχές και τόνισε πως θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Βουλή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στο ερώτημα οικουμενική ή εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιλέγει τις εκλογές. ?Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν θα συμμετάσχουμε. Μας χωρίζει πραγματικά άβυσσος? τόνισε, διευκρινίζοντας πως με την κα. Γεννηματά δεν τον χωρίζει άβυσσος, όπως ίσως εκείνη νομίζει». Πάντως ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν ζητά εκλογές. «Δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου να ζητάω εκλογές. Αν ο κ. Τσίπρας πέσει, θα πάμε σε εκλογές. Τι θα άλλαζε, αν ζητούσα εκλογές; Τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχω τη δυνατότητα να επιβάλλω εκλογές». Εάν προέκυπταν εκλογές "θα ήταν καλοδεχούμενες. Δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ. Αλλά δεν μπορώ να τις επιβάλλω» επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει να γίνει απλά ένας πρωθυπουργός αλλά ένας καλός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις. «Αυτοί που έχουν περισσότερο πρέπει να πληρώνουν περισσότερα, αλλά όχι με αυτή την ένταση. Γιατί πέντε μήνες για να κλείσει η αξιολόγηση; Είναι εις βάρος της χώρας. Βλέπω τις επενδύσεις να γκρεμίζονται», τόνισε επισημαίνοντας πως απλά το αποτέλεσμα είναι ότι ?η τρόικα έγινε κουαρτέτο». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοίγματος με τα άλλα κόμματα του ευρωπαικού τόξου διευκρινίζοντας πως θέλει να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. «Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τον κ. Θεοδωράκη και με την κα. Γεννηματά. Και με τον κ. Λεβέντη, τον οποίο προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω. Δεν ξέρω πόσο συνεισφέρει σε αυτές τις συσκέψεις», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τον κ. Λεβέντη ως τον ? λαϊκισμό της κοινής λογικής».

    Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί στο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δώσει ευκαιρία σε νέους ανθρώπους. «Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ΝΔ για να πείσουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Δεν πρόκειται να επαναλάβω λάθη που έκαναν οι άλλοι», τόνισε επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας πλέον αισθάνεται ότι υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση.

    ?Δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό της αντιπολίτευσης μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες να υπερτερεί του πρωθυπουργού σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό. Θυμάμαι πάντα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπετο του πρωθυπουργού. Τώρα εγώ ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει πραγματική αντιπολίτευση. Ναι, το αισθάνεται αυτό. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος ότι υπάρχει εναλλακτική?, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2016 - 5:32:28 UTC