Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης για Σύνοδο Κορυφής: Υπήρξε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το 1ο θετικό
  • [02] Γ. Κύρτσος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το προσφυγικό πρόβλημα ξέφυγε από κάθε έλεγχο με ευθύνη της κυβέρνησης
  • [03] Κ. Χρυσόγονος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η Τουρκία κατευθύνει τις προσφυγικές ροές
  • [04] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
  • [05] Νέα παράταση στο πάγωμα πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων
  • [06] Αλλάζει ο χάρτης του καρκίνου: Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, λένε οι νέοι Έλληνες ογκολόγοι
  • [07] Η Πόλα Ρούπα επιβεβαιώνει ότι οργάνωσε την απόπειρα απόδρασης του Μαζιώτη
  • [08] Νεκρός ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια βάρδιας, στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ
  • [09] Έσπασε το δόντι της τρώγοντας... πίτσα, αλλά δικαιώθηκε από τον «Συνήγορο του Καταναλωτή»
  • [10] Ζιμόνε Πέτερ: Η Γερμανία πρέπει να δείξει γενναιοδωρία για το ελληνικό χρέος
  • [11] Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι κατασκευάζουν αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Συρία
  • [12] Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο
  • [13] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

  • [01] Ν. Ξυδάκης για Σύνοδο Κορυφής: Υπήρξε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το 1ο θετικό

    «Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων είχαμε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Δεν καταλήξαμε, διότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών, δεν υπήρχε διπλωματική προετοιμασία και υπήρχαν αντιδράσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, στον «Αθήνα 9.84».

    «Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την Τουρκία για τις επιστροφές που μπορούν να γίνουν, επιταχυνόμενες και γρήγορες, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες να μην ακολουθούν αυτή την οδό. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος και με αντικαταστάσεις απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας. Το υπόλοιπο εξαρτάται πάλι από τη θέληση των Ευρωπαίων, αν μπορούν να σεβαστούν τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το έδαφος της Ελλάδας... Η Ευρώπη πιέζει ώστε να αλλάξει κάτι μέχρι τις 17 Μαρτίου, αλλά το νομικό, θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε μια διμερή συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, για την εφαρμογή και την επιτάχυνση της οποίας γίνονται διμερείς επαφές. Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλο αυτό, αλλά φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε και κάποιες επιστροφές που είχαν αξία. Η Τουρκία έδειξε ότι, όταν θέλει, συνεργάζεται» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

    Στο ερώτημα εάν ειναι διαχειρίσιμη η αναλογία «επιστρέφουμε έναν παράτυπο και δεχόμαστε έναν νόμιμο που δικαιούται άσυλο» απάντησε: «Όχι. Με τους παρόντες ρυθμούς δεν γίνεται. Φτάνουν 1.500 - 2.000 άνθρωποι και οι επιστροφές δεν είναι αντίστοιχες... Άρα, υπάρχει ένα θετικό, επιβαρυντικό ισοζύγιο...».

    Πρόσθεσε ακόμη πως «σε αυτή τη φάση χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει όλο αυτό... Έχει κατατεθεί σχέδιο αναγκών από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιμένουμε να απαντηθεί και να υλοποιηθεί με χρονοδιαγράμματα και εξειδικεύσεις. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για την κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα...».

    Για το Eurogroup και την απόφαση επιστροφής των θεσμών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε: «Είχαμε κάποια καλά νέα. Οι θεσμοί έρχονται εδώ να συζητήσουμε και φαίνεται ότι βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Άλλωστε, πολιτικά και κυρίως οικονομικά και ανθρωπιστικά, δεν αντέχεται αυτή η παράταση... Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί πολύ πιο εύκολα με την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται και το πολιτικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ήπειρο. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα προβλήματα στασιμότητας, ύφεσης ή χρέους... Ακόμα και όσον αφορά στις αριθμητικές μετρήσεις, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ».

    [02] Γ. Κύρτσος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το προσφυγικό πρόβλημα ξέφυγε από κάθε έλεγχο με ευθύνη της κυβέρνησης

    Αρχή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, το οποίο -όπως είπε- ξέφυγε από κάθε έλεγχο με ευθύνη της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Κύρτσος είπε ότι από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η ΕΕ δυσλειτουργεί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και είναι διχασμένη στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αξιολογήσει όλα αυτά και να αυτοπροστατευτεί.

    «Έπρεπε όλα αυτά να τα δούμε να εξελίσσονται για να αυτοπροστατευτούμε. Να μην είχαμε 1 εκατ. εισόδους, δεν είπαμε να γίνουμε φρούριο ούτε να πετάμε τον κόσμο στη θάλασσα, αλλά με τις κατάλληλες μεθόδους θα μπορούσαμε να έχουμε μικρότερο αριθμό προσφύγων ώστε να ενσωματώνονται αυτοί από τη Γερμανία και τη Σουηδία που έχουν ακόμα τη διάθεση και να μην μπλοκάρει ο βαλκανικός δρόμος» επεσήμανε.

    Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι η ΕΕ θα καθυστερήσει να διαχειριστεί την κρίση και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι αν η χώρας μας έχει τον ανάλογο πολιτικό χρόνο στη διάθεσή της, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα δεδομένα της ΕΕ το γεγονός ότι εκτός από το μνημόνιο, η Ελλάδα θα ενταχθεί και σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι αντίστοιχο, όπως είπε, με τρίτες χώρες κατεστραμμένες από εμφυλίους και συγκρούσεις.

    Είπε, ακόμα, ότι ανεπίσημα υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού και μνημονίου, ενώ αναφερόμενος στην αξιολόγηση είπε ότι θα κλείσει θετικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    [03] Κ. Χρυσόγονος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η Τουρκία κατευθύνει τις προσφυγικές ροές

    Η Τουρκία κατευθύνει τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος στο «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «ανατολίτικο παζάρι» τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

    «Το τουρκικό καθεστώς εμπορεύεται το δράμα των προσφύγων και τους κατευθύνει όπως θέλει, διότι χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχει και η Βουλγαρία. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Αλλά το σύνολο των ροών κατευθύνεται προς την Ελλάδα είναι τυχαίο αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Χρυσόγονος, ενώ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ ? Τουρκίας σημείωσε: «Το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει την τακτική του ανατολίτικου παζαριού. Ζητάει 100 για να πάρει στο τέλος 3 ή 5».

    Ο κ. Χρυσόγονος μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη ανάγνωση», δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνόδου και επέρριψε την ευθύνη στους Ανατολικοευρωπαίους και κυρίως στις χώρες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες ? όπως είπε ? δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί αν δεν πιεστούν.Εξάλλου, σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να υποκύψει και η κ. Μέρκελ στην πολιτική των λεγόμενων κλειστών συνόρων, ο κ. Χρυσόγονος επισήμανε ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός είναι πολύ ισχυρός και ως εκ τούτου η καγλεκάριος, παρά τις αντιδράσεις, δεν θα αλλάξει την πολιτική της στο προσφυγικό.

    [04] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Tην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη ανακοίνωσεαπό τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Έχει γίνει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ?συμπαγές? πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. ?Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου?, δήλωσε ο ίδιος.

    Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

    Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή".

    «Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [05] Νέα παράταση στο πάγωμα πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων

    Την Τετάρτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει το υπουργείο Οικονομίας στην Βουλή προς ψήφιση τροπολογία με την οποία θα δοθεί νέα παράταση στο καθεστώς αναστολής πώλησης κόκκινων δανείων που αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες εταιρείες και χορηγήσεις με την εγγύηση του δημοσίου.

    Η νέα παράταση θα είναι η δεύτερη κατά σειρά που θα δοθεί. Είχε δοθεί παράταση μέχρι 15 Μαρτίου και θα διαμορφωθεί το νέο χρονικό περιθώριο αναστολής πώλησης για συγκεκριμένες κατηγορίες κόκκινων δανείων, στις 15 Απριλίου 2016.

    Όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, δεν απαιτείται για τη νέα παράταση η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κι αυτό διότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που υπάρχει στην έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση του μνημονίου. Συνεπώς επειδή οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο που θα διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις της πώλησης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων από τις τράπεζες σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου οπότε εκπνέει η προηγούμενη παράταση, δίδεται μία νέα παράταση. "Και αυτό θα επαναλαμβάνεται για όσο χρειαστεί" σχολίασαν τα ίδια στελέχη.

    Όπως αναμένεται η τροπολογία θα αναφέρει ότι το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.4366/2016 τροποποιείται ως ακολούθως: «Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αναστέλλεται ως προς τις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, τις συμβάσεις με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και τις πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα Λ124/20.5.2003), καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι την 15η Απριλίου 2016».

    [06] Αλλάζει ο χάρτης του καρκίνου: Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, λένε οι νέοι Έλληνες ογκολόγοι

    Οι ερευνητές προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν»την άμυνα του οργανισμού για να αποκρούσει τον καρκίνο. Στην ανοσοθεραπεία εναποτίθεται η νέα μεγάλη ελπίδα για οριστική λύση.

    Θα ήταν λάθος να μην αισιοδοξούμε λένε οι ογκολόγοι στη χώρα μας, οι οποίοι επισημαίνουν στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, καθώς η ογκολογία έχει καταφέρει πλέον να αυξήσει σημαντικά την επιβίωση πολλών ασθενών, να μετατρέψει τον καρκίνο σε χρόνια νόσο και να θεραπεύσει ακόμη και μεταστατικούς καρκίνους, οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στον θάνατο.

    Σήμερα καρκίνος δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος, τονίζουν οι επιστήμονες από την Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων και εξηγούν οτι έχουν αρχίσει να «ξεκλειδώνουν»με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, τη δύναμη του οργανισμού, ενάντια στον καρκίνο.

    Η εξατομίκευση της θεραπείας, οδηγεί ήδη σε αύξηση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής τους ασθενείς που μετά από ειδικές μοριακές εξετάσεις, λαμβάνουν το πλέον κατάλληλο φάρμακο γι αυτούς.

    [07] Η Πόλα Ρούπα επιβεβαιώνει ότι οργάνωσε την απόπειρα απόδρασης του Μαζιώτη

    Η Πόλα Ρούπα, με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου Indymedia, επιβεβαιώνει ότι ήταν εκείνη που οργάνωσε την απόπειρα απόδρασης του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, ενώ επισημαίνει ότι ο ένας από τους δύο γεμιστήρες που βρέθηκαν ήταν από το όπλο του πιλότου, με τον οποίο συνεπλάκησαν στον αέρα. Ειδικότερα, η Πόλα Ρούπα σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή της:

    «Στις 21 Φεβρουαρίου επιχείρησα με ελικόπτερο να πραγματοποιήσω την απόδραση του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη. Η επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη, ώστε να μπορούν να έρθουν μαζί μας και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, που επιθυμούσαν να πάρουν το δρόμο προς την ελευθερία. Δεν προηγήθηκε κανένα σχέδιο απόδρασης, πριν από αυτό που "ναυάγησε"».

    Αναφερόμενη στο τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης, η Πόλα Ρούπα τονίζει, μεταξύ άλλων: «Ένα τέταρτο μετά την απογείωσή μας από τη Θερμησία Αργολίδος, έβγαλα το όπλο μου και ζήτησα από τον πιλότο να αλλάξουμε πορεία. Αυτός, φυσικά, δεν κατάλαβε ποια είμαι, κατάλαβε, όμως, ότι θα επιχειρηθεί απόδραση από τις φυλακές. Πανικοβλήθηκε. Μου επιτέθηκε βγάζοντας όπλο, γεγονός που "παρέλειψε" να αναφέρει. Ο ένας γεμιστήρας που βρέθηκε ήταν δικός μου, ο δεύτερος, όμως, όχι. Ηταν από το δικό του όπλο, το οποίο τού έφυγε από τα χέρια, κατά τη συμπλοκή μας στον αέρα. Εχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου και φώναζε "πανικόβλητος" "θα σκοτωθούμε". Η οργάνωση της απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη, όπως και άλλων πολιτικών κρατουμένων, ήταν μία πολιτική απόφαση».

    [08] Νεκρός ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια βάρδιας, στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ

    Ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο Αμυνταίου Φλώρινας. Πρόκειται για τον 42χρονο Ιωάννη Χατζή από το Κλειδί Φλώρινας, πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο Αμυνταίου.Χθες το βράδυ λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη στον αποθέτη Α4 του ορυχείου. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, τον άτυχο εργαζόμενο κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 kvolt . Οι αλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

    «Η ασφάλεια πάνω από όλα, είναι το σύνθημα μας και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο» λέει ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Μόσχος Μόσχου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου. Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων ατυχημάτων, που γίνονται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Για τις συνθήκες του ατυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τη ΔΕΗ.

    [09] Έσπασε το δόντι της τρώγοντας... πίτσα, αλλά δικαιώθηκε από τον «Συνήγορο του Καταναλωτή»

    Δικαιώθηκε καταναλώτρια που απευθύνθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή»καταγγέλλοντας εταιρεία τροφίμων για βλάβη που της προκάλεσε προϊόν της.Συγκεκριμένα, η καταναλώτρια, έχοντας παραγγείλει πίτσα από κατάστημα γνωστής αλυσίδας, τραυμάτισε το δόντι της από κουκούτσι ελιάς. Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη, απαιτήθηκαν, κατά τους ισχυρισμούς της, οδοντιατρικές εργασίες ύψους 1.500 ευρώ.

    Η Αρχή προχώρησε σε διαμεσολάβηση και αφού διαπιστώθηκε και αναγνωρίστηκε ότι η βλάβη που υπέστη η καταναλώτρια προκλήθηκε από το ακατάλληλο προϊόν που χρησιμοποίησε η επιχείρηση εστίασης, η τελευταία αποδέχθηκε το αίτημα της καταναλώτριας και της κατέβαλε αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ.Παράλληλα, δεσμεύθηκε να προβαίνει σε έλεγχο όλων των προσφερόμενων από αυτήν προϊόντων ελιάς, σε συνεργασία με τον προμηθευτή της, καθώς και ότι επέστησε την προσοχή του προσωπικού της, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον ανάλογη περίπτωση πρόκλησης ζημίας.

    [10] Ζιμόνε Πέτερ: Η Γερμανία πρέπει να δείξει γενναιοδωρία για το ελληνικό χρέος

    «Στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα όφειλε να βοηθήσει την Ελλάδα, και μάλιστα όχι μόνο με την υποδοχή προσφύγων, αλλά επίσης και με μια ορισμένη γενναιοδωρία στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους και στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ Rheinische Post η πρόεδρος των Πράσινων της Γερμανίας Ζιμόνε Πέτερ.

    Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί, αντιθέτως, να μην συνδέει μεταξύ τους την μεταρρυθμιστική διαδικασία και τα αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στην Ελλάδα, πρόσθεσε η πρόεδρος των Πρασίνων.

    [11] Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι κατασκευάζουν αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Συρία

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε τη Δευτέρατις δηλώσεις Σύρων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους η Ουάσινγκτον κατασκευάζει δύο αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.«Δεν κατασκευάζουμε ούτε διαθέτουμε αεροπορικές βάσεις σε λειτουργία στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Αξιωματικοί του συριακού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας είχαν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ κάνουν έργα σε μια αεροπορική βάση στην πόλη Ρμέιλαν, στην επαρχία Χασάκα (βορειοανατολικά), ενώ νεότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη μιας ακόμη αεροπορικής βάσης, κοντά στην πόλη Κομπάνι.

    [12] Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο

    Κλειστή παραμένει από χθες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ ενώ στον καταυλισμό στην Ειδομένη, υπολογίζεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι.

    Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.

    [13] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώστις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος τουEurogroup τόνισε ότι ξεκινά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκλινγκ επισήμανε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 9:32:36 UTC