Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη» με 571 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [02] Άρχισαν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών
  • [03] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία NATO-FRONTEX για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους στο Αιγαίο
  • [04] Προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Μαχητές της ελευθερίας και 1821», μια μελέτη για τους ένοπλους φιλέλληνες
  • [05] Σήμερα η κηδεία του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση
  • [06] Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Στην Ελλάδα, τα Μαθηματικά ανθίζουν παρά τις δυσκολίες
  • [07] Πέθανε ο δημιουργός του email, Ρέι Τόμλινσον
  • [08] Ακόμη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, η Τάφρος των Μαριανών, είναι θορυβώδης

  • [01] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Αριάδνη» με 571 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:45 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη»με 571 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»από τα Δωδεκάνησα με 157 άτομα. Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος»με 229 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Συνολικά, φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά όπου από σήμερα θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

    [02] Άρχισαν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών

    Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ άρχισαν σήμερα στρατωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια φάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως «κινήσεις πυρηνικού πολέμου»,απειλώντας ότι θ' απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

    Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως άμεση συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

    Η απομονωμένη διεθνώς, Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

    [03] Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία NATO-FRONTEX για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους στο Αιγαίο

    Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex "Ποσειδών" στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

    Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

    Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων.

    [04] Προδημοσίευση ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Μαχητές της ελευθερίας και 1821», μια μελέτη για τους ένοπλους φιλέλληνες

    «Ω παλληκάρια αλλόγλωσσα κι αλλόφυλα και ξένα/ Αλλά σαν απ' των σπλάχνων μας τα σπλάχνα φυτρωμένα!»

    Με αυτόν τον παλαμικό στίχο η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών 'Αννα Καρακατσούλη, ξεκινάει την εισαγωγή του βιβλίου της «Μαχητές της ελευθερίας και 1821: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνική της διάσταση», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Πεδίο.

    Είναι μια μελέτη 334 σελίδων βασισμένη σε αρχεία, απομνημονεύματα, μαρτυρίες, αλληλογραφίες, άρθρα, μονογραφίες, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για τους μαχόμενους φιλέλληνες. Αυτούς τους κοσμοπολίτες εθελοντές, στρατιώτες και αξιωματικούς, που προσέτρεξαν στο μέτωπο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, παίρνοντας τα όπλα υπέρ της ανεξαρτησίας ενός άλλου έθνους. Όπως σημειώνει, το φιλελληνικό πνεύμα δεν εξαντλήθηκε στο 1821 αλλά εκδηλώθηκε επίσης στην επανάσταση του 1843, στην κρητική εξέγερση του 1866 και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Πρόκειται για το ίδιο ρεύμα που αναπτύχθηκε και στα νεότερα χρόνια με την βρετανική αποστολή στην Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της δικτατορίας το 1967-1974 μέχρι και πρόσφατα με το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας που υφίσταται την οικονομική κρίση.

    [05] Σήμερα η κηδεία του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση

    Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει σήμεραΔευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης - Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, αύριο Τρίτη,στις 12 το μεσημέρι. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.

    Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

    Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

    Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

    Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίαςστον γιο του εκλιπόντος Π. Τέτση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον γιο του εκλιπόντος ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια καθώς και την λύπη του γιατί σήμεραδεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του, λόγω των προγραμματισμένων επισκέψεών του, σε Κω και Ρόδο.

    Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση το βραβείο «Γιάννης Μόραλης» σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση

    «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και χαράκτη, Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη σχέση του με τα χρώματα και το φως, η οποία έδωσε πρωτοπόρα πνοή στο έργο του, καθιστούν τον Παναγιώτη Τέτση έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής ζωγραφικής»και υπογραμμίζει ότι «η απαράμιλλη τέχνη του αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη χώρα».

    Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής.Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ'όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    Δήλωση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση

    «Ο Παναγιώτης Τέτσης σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Τα σπουδαία έργα του, μέσα από τα οποία ύμνησε το φως και τα χρώματα του ελλαδικού τοπίου, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τη χώρα αλλά και για τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία η προσφορά του ως Προέδρου της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού υπήρξε πολύ σημαντική, καθώς με τις άοκνες ενέργειές του συνέδραμε καθοριστικά στη συγκρότηση της Συλλογής Έργων Τέχνης του ελληνικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το θάνατο του Παναγιώτη Τέτση.«Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων μας και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

    «Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο "Γιάννης Μόραλης"στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

    «Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία "φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του" για να την αποτυπώσει στον καμβά του. "'Αρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης" και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του.Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

    [06] Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Στην Ελλάδα, τα Μαθηματικά ανθίζουν παρά τις δυσκολίες

    Στη χώρα μας τα μαθηματικά ανθίζουν, παρόλο που δεν διδάσκονται σωστά στο σχολείο και δεν αντιμετωπίζονται σαν αυτόνομη επιστήμη, ενώ ο όρος «μαθηματικός» έχει περισσότερο τη χροιά των εργασιακών δικαιωμάτων, λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο το πρώτο Βραβείο Αριστείας «Καραθεοδωρή» του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

    Το βραβείο, που θεσπίσθηκε το 2013 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, φέρει το όνομα του διάσημου ελληνικής καταγωγής μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, καθηγητή του ΕΚΠΑ (1922-24), ο οποίος έζησε και διακρίθηκε στη Γερμανία (1873-1950).

    Ο κ.Ανδρουλιδάκης, του οποίου η έρευνα εστιάζει στη Γεωμετρία με την ευρεία έννοια, επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μαθηματικοί που διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηρίζει τη νέα γενιά των Ελλήνων ερευνητών εξαιρετική, σε στενή επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις, χάρη και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που κρίνει απαραίτητα, αρκεί να αξιοποιούνται από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ερευνητών, όπως λέει, και να μην προορίζονται μόνο για λίγους.

    Αναφέρει ακόμη ότι αν και οι μαθηματικοί είναι μάλλον ανέξοδοι ερευνητές, χρειάζεται να βελτιωθεί το εγχώριο πλαίσιο χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι νέοι που στρέφονται στα μαθηματικά, μπορούν να βρουν διάφορες διάφορες επαγγελματικές διεξόδους, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ενώ δεν ανησυχεί για τις χαμηλές επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στα διεθνή τεστ PISA, αντιτείνοντας ότι ακόμη και μια μαθηματική «υπερδύναμη» όπως η Γαλλία βρίσκεται στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης.

    [07] Πέθανε ο δημιουργός του email, Ρέι Τόμλινσον

    Ο Ρέι Τόμλινσον, που θεωρείται ο «νονός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)», απεβίωσε, σύμφωνα με τον εργοδότη του, την εταιρεία Raytheon. Ήταν 74 ετών.«Ένας πραγματικός ηγέτης στον χώρο της τεχνολογίας, ο Ρέι ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην απαρχή της ιστορίας των υπολογιστών δικτύου»ανέφερεο εκπρόσωπος της Raytheon Μάικ Ντομπλ σε δήλωσή του.

    Ο Τόμλινσον καταγόταν από το Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και σπούδασε στο Πολυτεχνείο Rensselaer και το ΜΙΤ τη δεκαετία του 1960. Εργαζόταν για την εταιρεία Bolt Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Σύμφωνα με ένα κύριο άρθρο που έγραψε γι΄αυτόν το περιοδικό Forbes το 1998, ο Τόμλινσον έδειξε το σύστημα σε συνάδελφό του και μετά είπε: «Μην το πεις σε κανέναν! Κανονικά δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με κάτι τέτοιο».

    Η εφεύρεσή του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο «ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μια πλευρά του ωκεανού στην άλλη», αναφέρεται στο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Internet Hall of Fame, όπου ορίσθηκε επίσημο μέλος το 2012.

    [08] Ακόμη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, η Τάφρος των Μαριανών, είναι θορυβώδης

    Αν κανείς βαρέθηκε την κάθε είδους ηχορύπανση και ονειρεύεται τη γαλήνη των βυθών, μάλλον αυταπάται. Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και το πιο βαθύ σημείο των θαλασσών, η Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γεμάτη θορύβους, από σεισμούς έως ήχους από φάλαινες και προπέλες πλοίων.Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κρυφάκουσαν για καιρό το βαθύτερο σημείο της Γης και προς μεγάλη έκπληξή τους, αντί για ησυχία, ανακάλυψαν μια κακοφωνία από φυσικούς και ανθρωπογενείς ήχους.

    Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον βύθισαν επί τρεις εβδομάδες σε βάθος έως 10.972 μέτρων ένα υδρόφωνο εξωτερικά ενισχυμένο με τιτάνιο για να αντέξει την τρομερή πίεση, που είναι πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό που προκαλείται από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Ακόμη και οι τυφώνες που περνάνε από την επιφάνεια της θάλασσας ακούγονται σε μεγάλο βαθμό σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά επίσης τα μεγάλα κύματα. Και βεβαίως, κάθε λίγο και λιγάκι ακούγονται οι ήχοι από τις προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε αρκετή απόσταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 7:32:31 UTC