Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δέσμευση της ΝΔ η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη αναζητά νόμιμους δρόμους των προσφύγων
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για τη σχέση της με κύκλωμα εκβιαστών
  • [04] «Μετά την αξιολόγηση, στόχος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»
  • [05] Ύφεση 0,2% κατέγραψε η οικονομία το 2015, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • [06] Προωθείται η πλήρης υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στην Ειδομένη
  • [07] «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες»
  • [08] Οι Βρυξέλλες καλούν την Τουρκία να σέβεται την ελευθερία του Τύπου
  • [09] Τη Δευτέρα η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση
  • [10] «Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει να το αλλάξουμε»
  • [11] Αναπάντεχες «συναντήσεις» σε εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [12] Πέθανε ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών
  • [13] Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε 4 γκολ και πέρασε τον Τέλμο Θάρα
  • [14] Έβδομος ο ΠΑΣ Γιάννινα, 2-0 τον Παναιτωλικό
  • [15] Το «όνειρο» του Φάρου και η «σπουδαία ιστορία» του Τζόρτζεβιτς

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δέσμευση της ΝΔ η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ετήσια Έκθεση Κρασιού «Οινόραμα 2016» και σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κρασιού.

    «Εδώ στο Ζάππειο χτυπάει σήμερα η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Εκατοντάδες μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι οινοπαραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, η Ελλάδα της παραγωγής, η Ελλάδα η οποία δεν διστάζει να κοιτάξει στα ίσια τις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να διακριθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Αυτήν την Ελλάδα οφείλουμε να τη στηρίξουμε. Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ενός φόρου, ο οποίος επιβλήθηκε χωρίς καμία λογική και ο οποίος δεν αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος. Το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει τους Έλληνες παραγωγούς με μια υπέρμετρη γραφειοκρατία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε επιπλέον ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαία για τη Νέα Δημοκρατία.

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη αναζητά νόμιμους δρόμους των προσφύγων

    Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται», ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της», καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί», αλλά «οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν».

    «Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων», παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ινστιτούτου "Κόνραντ Αντενάουερ", στην οποία συμμετείχε. «Πρέπει,επίσης,να διαφυλάξουμε», συνέχισε, «το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν». Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι «η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν» και στόχος «ως το τέλος του χρόνου να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

    Σήμερα, η Ευρώπη "δοκιμάζεται, δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της», σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και ο βουλευτής και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι η περιοριστική πολιτική της ΝΔ «επένδυσε πολύ περισσότερο στον ανθρωπισμό από ό,τι βλέπω ιδεοληπτικά ότι κυριαρχεί σήμερα, γιατί τύποις ανθρωπιστές είναι κάποιοι που θεωρούν ότι είναι αλληλεγγύη ή υποστήριξη αν πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν αφημένοι στην εθνική οδό, στην πλατεία Βικτωρίας ή στο λιμάνι».

    Επίσης, υπερασπίστηκε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση «γιατί στέλνει μήνυμα η περιοριστική πολιτική ότι αν έρθεις στην Ελλάδα υπόκεισαι στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους που είναι η κράτηση 18μηνου και αφήνεσαι την ίδια στιγμή ελεύθερος αν θέλεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου».

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για τη σχέση της με κύκλωμα εκβιαστών

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «εξακολουθεί να μην απαντά στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχέση της με ένα βρώμικο κύκλωμα εκβιαστών» και επαναφέρει το ερώτημα, με αφορμή σχετικό δημοσίευημα «ποιες ακριβώς ήταν οι υπηρεσίες που παρείχε ο Π. Μαυρίκος στη ΝΔ»

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο κατηγορούμενος για σειρά εκβιασμών, Τ. Μαυρίκος, φέρεται να έχει εκδώσει σειρά τιμολογίων για το κόμμα της ΝΔ, καθώς και να έχει σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος, που ανήκαν στον στενό κύκλο του κ. Σαμαρά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, , προσθέτει, για ένα «ξεχασμένο, απλήρωτο τιμολόγιο», όπως η ΝΔ ισχυριζόταν, πριν από λίγες μόλις μέρες, αλλά για μια σταθερή, μηνιαία σχέση του κατηγορούμενου με τη ΝΔ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαινει ότι «η χρεοκοπημένη ΝΔ, για τα θαλασσοδάνεια της οποίας φρόντισε να απαλλάξει αναδρομικά τις διοικήσεις των τραπεζών που της τα έδωσαν, χρηματοδοτούσε αφειδώς, επί χρόνια, ένα κύκλωμα ύποπτων προσώπων, το οποίο και χρησιμοποιούσε για την προπαγάνδα της και θέτει τα ερωτήματα:.

    1.'Αραγε, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάνει σημαία του την διαφάνεια, θα δεχτεί να έρθουν όλα στο φως;

    2. Θα δεχθεί να γίνει έλεγχος στα ταμεία του κόμματός του»;

    Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και τους φορολογούμενους πολίτες, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «οφείλουν να δώσουν άμεσα πειστικές εξηγήσεις για το πού ακριβώς κατέληξαν δάνεια 210 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει λάβει η ΝΔ», τονίζοντας ότι «το παιχνίδι των υπεκφυγών πρέπει να σταματήσει άμεσα».

    [04] «Μετά την αξιολόγηση, στόχος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων»

    «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ημερίδα της ευρωομάδας GUE/NGL και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο: «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

    «Όπως έχει προβλεφθεί και στη συμφωνία του Ιουλίου, έχουμε συγκροτήσει μαζί με τους δανειστές μία επιτροπή από ειδικούς, η οποία θα προτείνει ένα πόρισμα, βάσει του οποίου θα θεσπιστεί η τομή που θα επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τη διεθνή οργάνωση εργασίας να αποτελεί και αυτή έναν σύμβουλο που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία και θα εξασφαλίσει το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών κανόνων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα συνδικάτα τους πιο ζωντανά, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελέσει ξανά παράγοντα προοδευτικής αλλαγής και όχι στοιχείο του πελατειακού συστήματος. «Καθήκον όλων μας, λοιπόν, όσων θέλουμε η Ελλάδα να αλλάξει, είναι να προωθήσουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι μέσα στο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, οι εφαρμογές των πολιτικών του μνημονίου δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω, παρά συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό.

    [05] Ύφεση 0,2% κατέγραψε η οικονομία το 2015, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

    Σε ύφεση της τάξης του 0,2% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2015, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 185,1 δισ. ευρώ από 185,5 δισ. ευρώ το 2014.

    Αυτό προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς 2015 και τον υπολογισμό από το άθροισμα των αντίστοιχων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης να μένει αμετάβλητη. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%, ενώ καταγράφηκε μείωση 3,8% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και πτώση 6,9% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών λόγω κυρίως των capital controls.

    Από την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η εκτίμηση αυτή γίνεται με την χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές και με την μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

    [06] Προωθείται η πλήρης υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στην Ειδομένη

    Προωθείται άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου, ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.

    Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι ροές προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν στη γειτονική χώρα περίπου 200 άτομα ,ενώ στον καταυλισμό βρίσκονται στην αναμονή περίπου 10.000 πρόσφυγες.

    [07] «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες»

    Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

    «Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ «Bild am Sontag». «Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση», τόνισε.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ. μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    «Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε η Μέρκελ.

    [08] Οι Βρυξέλλες καλούν την Τουρκία να σέβεται την ελευθερία του Τύπου

    Η Τουρκία, ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οφείλει "να σέβεται" την ελευθερία του Τύπου, υπογράμμισε σήμερα η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού τέθηκε υπό κηδεμονία η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Zaman.

    "Η ΕΕ διαρκώς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες ειδικά αφιερωμένης στη μεταναστευτική κρίση.

    Η τουρκική αστυνομια διέλυσε βίαια σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν 500 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην Zaman και εισέβαλε τη νύκτα στα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας.

    [09] Τη Δευτέρα η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση

    Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης - Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.

    Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

    Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

    Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

    Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Παναγιώτη Τέτση

    "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και χαράκτη, Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια" αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επισημαίνει ότι "η ιδιαίτερη σχέση του με τα χρώματα και το φως, η οποία έδωσε πρωτοπόρα πνοή στο έργο του, καθιστούν τον Παναγιώτη Τέτση έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής ζωγραφικής" και υπογραμμίζει ότι "η απαράμιλλη τέχνη του αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη χώρα."

    Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής.

    Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ'όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    Δήλωση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση

    «Ο Παναγιώτης Τέτσης σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Τα σπουδαία έργα του, μέσα από τα οποία ύμνησε το φως και τα χρώματα του ελλαδικού τοπίου, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τη χώρα αλλά και για τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία η προσφορά του ως Προέδρου της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού υπήρξε πολύ σημαντική, καθώς με τις άοκνες ενέργειές του συνέδραμε καθοριστικά στη συγκρότηση της Συλλογής Έργων Τέχνης του ελληνικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το θάνατο του Παναγιώτη Τέτση.

    «Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων μας και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

    «Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

    «Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία "φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του" για να την αποτυπώσει στον καμβά του. "'Αρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης" και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του.

    Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

    Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση:

    «Ο Παναγιώτης Τέτσης μας έμαθε να μη φοβόμαστε όπως αυτός δε φοβήθηκε τον ανταγωνισμό των χρωμάτων με το δυνατό φως του ελληνικού ήλιου.Ευτύχησε να τον προσέξει ο Πικιώνης, να τον στηρίξουν ο Νικος Χατζηκυριάκος- Γκίκας και ο Ανδρέας Εμπειρίκος και να μαθητεύσει υπό τον K. Παρθένη.Ο "ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα" μας έκανε καλύτερους κι αυτό του το χρωστάμε. Μας άφησε σπουδαία κληρονομιά. Τον ευγνωμονούμε».

    Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δήλωσή του για τον θάνατο του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση αναφέρει τα εξής:

    «Σήμερα ένας μεγάλος δημιουργός εγκατέλειψε δια παντός τα πινέλα του και ταξίδεψε μαζί με τα χρώματα που σημάδεψαν τη ζωή του αλλά και μίλησαν με τόση τρυφερότητα στην καρδιά μας.

    Ο σπουδαίος Υδραίος Παναγιώτης Τέτσης θα μιλάει, πλέον, με το φως των πολύχρωμων έργων του με τα οποία αγκάλιασε τη φύση, τα λουλούδια, την αγαπημένη του Ύδρα, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα, διανθίζοντας την με το μοναδικό καλλιτεχνικό πνεύμα του. Όλοι θα τον νιώθουμε για πάντα κοντά μας.

    Το έργο του θα είναι παραμυθία για τους Έλληνες και παντοτινό αντικείμενο θαυμασμού για τους ξένους που είχαν την τύχη του να το γνωρίσουν.Την θερμή μου συμπαράσταση στην οικογένειά του».

    Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση:

    "Ο Παναγιώτης Τέτσης άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο που αποθεώνει με φως και χρώματα την Ελλάδα. Με το ήθος, την αγάπη του για την πατρίδα του και την απαράμιλλη Τέχνη του, θα συνεχίσει να διδάσκει τις επόμενες γενιές".

    [10] «Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει να το αλλάξουμε»

    «Ισως να έχω κι εγώ μερικές ιδέες και να μπορέσω να συμβάλω στη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκεί, γνωρίζουν μόνο την αρχαία Ελλάδα , τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ιδέα για τους σύγχρονους Έλληνες και τα επιτεύγματα τους στην τέχνη, στην καθημερινότητα... Βεβαίως χρειάζονται χρήματα για ολα αυτά, αλλά, ελπίζω να μπορέσω να συμβάλω με τη βοήθεια και του καθηγητή κ.Τσουκαλά ο οποίος είναι σοβαρός και άξιος άνθρωπος»δήλωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς όταν του ζητήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται απο χθες το βράδυ προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που διοργανώνει η Σχολή Δικαστών με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» (στο πλαίσιο της διημερίδας προβλήθηκε στο «Ολύμπιον» η ταινία του «Ζ» -για την υπόθεση Λαμπράκη, ενω ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα μετάσχει το απόγευμα σε σχετική συζήτηση), ο κ.Γαβράς έδωσε το πρωί σήμερα masterclass στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (το διοργάνωσε εμβόλιμα το ΚΘΒΕ "εκμεταλλευόμενο" την παρουσία του κ.Γαβρα στην πόλη) για τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του ΑΠΘ.

    [11] Αναπάντεχες «συναντήσεις» σε εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Αναπάντεχες «συναντήσεις» γυναικών που ποτέ δεν γνώρισαν η μια την άλλη, παρόλο που «ζουν» κάτω από την ίδια στέγη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3) και την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη (6/3). Μέσα από μια ξεχωριστή θεματική περιήγηση που διεξήγαγαν αρχαιολόγοι του Μουσείου, οι επισκέπτες του ιδρύματος με τη σημαντικότερη -ίσως- αρχαιολογική συλλογή στον κόσμο είχαν μια μοναδική ευκαιρία: Να γνωρίσουν γυναίκες της αρχαιότητας μέσα από έργα που τις απεικονίζουν. Η κόρη Φρασίκλεια από τον Μυρρινούντα Μαρκοπούλου, η Μυρρίνη από την Αθήνα, η Φρύνη από τις Θεσπιές Βοιωτίας και πολλές ακόμα γυναίκες «διηγήθηκαν», δια στόματος αρχαιολόγων, τις ιστορίες τους, μοναδικές και ιδιαίτερες, όπως όλες οι ανθρώπινες ιστορίες, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία της εποχής, αλλά και της θέσης τους σ' αυτήν.

    Έτσι, το άγαλμα της παρθένας κόρης Φρασίκλειας, που έζησε στα μέσα του 6ου αι. π. Χ., αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της, καθώς πέθανε πολύ νέα, στέκεται σήμερα όρθιο, κρατώντας με το ένα χέρι το λωτό της παρθενίας, που δεν έχει ακόμα ανθίσει, και ανασηκώνοντας με το άλλο ντροπαλά το «κεντημένο» ρούχο της, που σώζει ίχνη από τον αρχικό χρωματισμό του (κόκκινο και κίτρινο). Την ίδια στιγμή αποτυπώνεται στο πρόσωπό της το χαρακτηριστικό χαμόγελο των αγαλμάτων της εποχής, που δείχνει την τελειότητα της ψυχής, το ιδανικό. «Και όπως συμβαίνει με τις παρθένες εκείνης της εποχής, αλλά και των δημοτικών τραγουδιών, ?ντρέπεται' μπροστά μας, καθώς δεν είναι για να εμφανίζεται δημόσια, δεν είναι άντρας που μετέχει στη δημόσια ζωή. Αυτή η κίνηση είναι μια κίνηση δέσποινας, δηλαδή γυναίκας καλών τρόπων και ανατροφής, όπου δεν μπορεί ούτε να αποκαλύπτεται αλλά και ούτε να παρουσιάζεται ευθέως», ανέφερε ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που πραγματοποίησε μία από τις περιηγήσεις.

    Η εκδήλωση, που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), συνεχίστηκε με συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η γυναίκα στην Όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ». Η συναυλία, που διεξάχθηκε στην αίθουσα του Βωμού, περιλάμβανε αποσπάσματα από τα έργα Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Μάκβεθ, Φάλσταφ, Οθέλλος, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ των Χαίντελ, Γκουνό, Βέρντι και Σοστακόβιτς.

    [12] Πέθανε ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σε ηλικία 91 ετών

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση;

    Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν τον μεταδοτικό παλμό, αυτόν τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού», είχε πεί πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και στενή του φίλη , Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο του απένειμε το εικαστικό βραβείο «Γιάννη Μόραλη», όμως η ήδη επιβαρημένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί.

    Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», έχει κληροδοτήσει 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του ,στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

    Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη , τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση . Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

    [13] Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε 4 γκολ και πέρασε τον Τέλμο Θάρα

    Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά στο «πάνθεο» των μεγάλων σκόρερ με το εμφατικό 7-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Θέλτα, στο ματς με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 28ης αγωνιστικής στην primera division. Με το καρέ των τερμάτων που πέτυχε ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των «μερένγκες» μέσα σε 27 λεπτά στο δεύτερο μέρος, έφτασε τα 252 συνολικά στο πρωτάθλημα και ξεπέρασε κατά ένα τον Τέλμο Θάρα. Έτσι, από σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ισπανική λίγκα, πίσω από τον Λίονελ Μέσι.

    Η κορυφαία εξάδα στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος:

    1. Λίονελ Μέσι 305

    2. Κριστιάνο Ρονάλντο 252

    3. Τέλμο Θάρα 251

    4. Ούγκο Σάντσες 234

    5. Ραούλ Γκονζάλες 228

    6. Αλφρέδο Ντι Στέφανο 227

    [14] Έβδομος ο ΠΑΣ Γιάννινα, 2-0 τον Παναιτωλικό

    Ο Κυριακίδης κράτησε το «μηδέν» για τον Παναιτωλικό έως το 73ο λεπτό με σωρεία εξαιρετικών επεμβάσεων, όμως σε εκείνο το σημείο η ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Άντι Λίλα έκαμψε την αντίσταση του Έλληνα τερματοφύλακα και έδωσε στον ΠΑΣ Γιάννινα την ώθηση για να φτάσει στη νίκη με 2-0 απέναντι στην ομάδα του Αγρινίου, με τον Ακόστα να «τελειώνει» το παιχνίδι στις καθυστερήσεις, στο εναρκτήριο ματς της 25ης αγωνιστικής της Super Lague.

    Χωρίς νικητή και τέρματα (0-0) ολοκληρώθηκε ο αγώνας στα Περιβόλια ανάμεσα στον Πλατανιά και τον Πανιώνιο, ένα αποτέλεσμα που δεν εξυπηρέτησε καμία από τις δύο ομάδες.

    [15] Το «όνειρο» του Φάρου και η «σπουδαία ιστορία» του Τζόρτζεβιτς

    Με φόντο στο πάνελ των ομιλητών το τρόπαιο του 41ου Κυπέλλου Ελλάδας των Ανδρών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ η συνέντευξη Τύπου, ενόψει του αυριανού καταληκτικού αγώνα του θεσμού, μεταξύ Παναθηναϊκού και Φάρου Κερατσινίου.

    «Πάμε να πάρουμε το Κύπελλο», ήταν τα μήνυμα του προπονητή του Φάρου, Ανδρέα Πολέμη, στους παίκτες του μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ και την πρόκριση της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Παράλληλα, ο τεχνικός της ομάδας του Κερατσινίου επισήμανε ότι θέλει να αποδείξει ο ίδιος και οι παίκτες του ότι δεν έφτασαν τυχαία μέχρι εδώ, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε το όνειρο». Από την πλευρά του ο τεχνικός του πολυνίκη του θεσμού με 16 τρόπαια Κυπέλλου, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, χαρακτήρισε το αυριανό παιχνίδι ως το πιο σημαντικό της χρονιάς μέχρι στιγμής, ενώ τόνισε ότι ο Φάρος, που προέρχεται από την α2 Ανδρών, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους, σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου.

    Κοινός παρονομαστής όσων βρέθηκαν σήμερα στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο αυριανός τελικός να διεξαχθεί σε φίλαθλα πλαίσια, ενώ όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης από πλευράς ομοσπονδίας: «Να είναι όλοι στα όρια της ευπρέπειας. Το μπάσκετ μπορεί και έχει διαφορετικές αντιλήψεις».

    Αρχικά το λόγο στο πάνελ των ομιλητών πήρε ο β? αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Αριστείδης Γολέμης, ο οποίος είπε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ ωραίο αγώνα. Και μία πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Το κύπελλο αποτελεί τον σπουδαιότερο θεσμό της ομοσπονδίας και όλοι πρέπει να τον τιμούμε. Να έχουμε μία ευχάριστη βραδιά και να κερδίσει ο καλύτερος. Να είναι μία γιορτή».

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, δήλωσε: «Να συγχαρώ τις δύο ομάδες για την πρόκριση τους στον τελικό. Ελπίζω να γίνει καλό παιχνίδι σε σωστή ατμόσφαιρα. Να είναι όλοι στα όριο της ευπρέπειας. Το μπάσκετ μπορεί και έχει διαφορετικές αντιλήψεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 17:32:36 UTC