Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφ όλης της ύλης οι συνομιλίες Κοτζιά - Τσαβούσογλου. Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επισήμαναν
  • [02] Αλ. Τσίπρας στην BILD : Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα
  • [03] Η Ελλάδα, δεν μπορεί ν' αναλάβει όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που εισέρχονται στην Ε.Ε.
  • [04] Ο Ολυμπιακός άρχισε τη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες
  • [05] Κοινό μέτωπο Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
  • [06] Πογέτ: «Εγώ στη θέση του υπουργού θα είχα σταματήσει τα πάντα»
  • [07] Στο Ρίο ο Χρήστου, στο Λονδίνο ο Σαμιλίδης
  • [08] Παρουσιάστηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων η μελέτη που μπορεί να αλλάξει τη ρυθμική γυμναστική

  • [01] Εφ όλης της ύλης οι συνομιλίες Κοτζιά - Τσαβούσογλου. Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επισήμαναν οι δύο υπουργοί

    Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, εν όψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, την συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

    Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

    Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

    Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

    [02] Αλ. Τσίπρας στην BILD : Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό ζήτημα

    Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλείνουν τα σύνορά τους «καταστρέφουν την Ευρώπη», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζητεί δίκαιη κατανομή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι εκτός ελέγχου και ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, ενώ η χώρα μπορεί να δεχτεί 20.000 επιπλέον. «Δεν μπορούμε να γίνουμε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που δεν θέλουν καν να βρίσκονται εδώ», δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα BILD και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, διότι υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αξίες της.

    Τα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύει απόψε η εφημερίδα έχουν ως εξής:

    «Ο Τσίπρας καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με οξεία κριτική στο κλείσιμο των συνόρων κατά της Βαλκανικής Διαδρομής. Κατηγορεί τις χώρες που ευθύνονται, ότι διακυβεύουν με τις αποφάσεις τους την ευρωπαϊκή κοινότητα».

    «Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μια μη-φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!», δηλώνει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εκλαμβάνει την προσφυγική κρίση ως «υπαρξιακή απειλή» για την Ε.Ε.: «Όταν τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση από μερικούς οι κοινές μας αξίες, όταν ξαφνικά κανόνες ισχύουν μόνο για μερικούς, τότε αυτό δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με μια κοινότητα. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού».

    Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Όχι, αυτό δεν το φοβάμαι, διότι υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης! Στο τέλος θα είναι εκείνοι στην Ευρώπη απομονωμένοι, οι οποίοι τώρα ύψωσαν συρματόπλεγμα, οι οποίοι διώχνουν τους πρόσφυγες με τη βία, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις χώρες τους σε ένα φρούριο. Εμείς αντιθέτως είμαστε σε συμμαχία με τις χώρες οι οποίες δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι χώρες με τις οποίες στην οικονομική κρίση είχαμε ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα».

    «Ο Τσίπρας βλέπει στη χώρα του μια ?ανθρωπιστική κρίση'», συνεχίζει η εφημερίδα και παραθέτει την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού: «Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν από εδώ προς τον Βορρά, αλλά δεν μπορούν. Το λέω ξεκάθαρα: πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μια σωστή στέγαση. Αλλά αυτό που απαιτούμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μόνιμα μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες δεν θέλουν να βρίσκονται εδώ».

    «Η Ελλάδα, αντιθέτως με άλλες χώρες, εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Έχουμε ήδη 30.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, μπορούμε να δεχτούμε ακόμη 20.000 επιπλέον. Έχουμε εκπληρώσει πάνω από το 100% των υποχρεώσεών μας, την στιγμή που άλλοι δεν έχουν εκπληρώσει ούτε καν 10% και προτιμούν να μας ασκούν κριτική», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως σημειώνει η BILD, υπερασπίζεται την χώρα του από την κριτική: «Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Δεν παραβιάσαμε τους κανόνες από πρόθεση, απλώς το θέμα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε πρόβλημα να φυλάξουμε τα χερσαία σύνορά μας, αλλά η ακτογραμμή μας είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα», δηλώνει και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να καταλάβουμε την νοοτροπία των προσφύγων. Βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους, διακινδύνευσαν τη ζωή τους στην φυγή για να έρθουν στην Ελλάδα, την πύλη προς την Ευρώπη. Αλλά η Μέκκα βρίσκεται για τους πρόσφυγες πιο πάνω, στον Βορρά!».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δουλειά: «Πώς να σταματήσουμε τους ανθρώπους, όταν θέλουν να συνεχίσουν; Δεν μπορούμε να κλειδώσουμε μέσα τους ανθρώπους, αυτό αντιβαίνει τις Διεθνείς Συνθήκες. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε, να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην θάλασσα, να τους φροντίσουμε και να τους καταγράψουμε. Μετά όλοι θέλουν να συνεχίσουν. Για αυτό η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μοναδική λύση».

    Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν έκλεινε και η Γερμανία τα σύνορά της, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ήδη έχουμε χώρες όπως την Αυστρία και την ΠΓΔΜ οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους χωρίς η Γερμανία να έχει λάβει η ίδια μια τέτοια απόφαση. 'Αρα η κατάσταση ανάγκης υπάρχει ήδη».

    [03] Η Ελλάδα, δεν μπορεί ν' αναλάβει όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που εισέρχονται στην Ε.Ε.

    Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία κράτησε περισσότερες από οκτώ ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο κατέληξαν στην παρακάτω ανακοίνωση, την οποία δεν υπέγραψαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Η ανακοίνωση έτσι όπως δόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο έχει ως εξής:

    "Ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

    Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ., και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

    Κατά την σύσκεψη, ο πρωθυπουργός προέβη σ' ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

    Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ' ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

    Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ' αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

    Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

    II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

    Α. Να επιβάλλει σ' όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν' αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

    Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

    Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν' ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν' αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

    Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

    Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία -ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

    III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν' αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

    Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

    Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

    Κυβερνητικοί κύκλοι

    Μετα την συσκεψη, κυβερνητικοί κύκλοι ανεφεραν σχετικά με το θεμα που εχει δημιουργηθει με την διαφωνια για το ζητημα των κλειστων κεντρων φιλοξενιας επεισημαιναν οτι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

    Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, αναφέρουν ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργούν και σημειώνοντας ότι άλλωστε ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.

    Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της 'Α. Μέρκελ.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

    Επίσης , οι ιδιοι κυβερνητικοι κύκλοι τονιζαν οτι

    Πλήρως αποδεκτές έγιναν οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία -συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

    Μετα την συσκεψη οι πολιτικοι αρχηγοί επισήμαναν

    Ο Κ Μητσοτάκης

    « Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων.

    Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

    Ο Π. Καμμένος

    «Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    «Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την Προεδρία, την οποία συνυπογράφουν πέρα από τα κόμματα της κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες - η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων για τους δικούς τους λόγους» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα, «αλλά είναι σημαντικό το ότι ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από την μεγάλη προσφυγική κρίση, απ? όλη την ΕΕ, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες: Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και την ΕΕ, η δημιουργία της ακτοφυλακής της ΕΕ, της μετατροπής δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές, (που η Ελλάδα και οι Έλληνες και ο ελληνικός λαός ολόκληρος υπηρέτησαν και το αποδείξαμε), στις διεθνείς συμβάσεις, να φθάσουμε σε ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος».

    Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, «ακόμα κι εκείνους που δεν συμφώνησαν με το κοινό ανακοινωθέν», για τα εύσημα που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα.

    «Θέλω δημόσια από την θέση μου, όχι ως αρχηγού των ΑΝΕΛ, αλλά ως υπουργού Άμυνας να συγχαρώ τους αρχηγούς των Επιτελείων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατιώτες, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν μέσα σε 13 μέρες να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της χώρας, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να πάει την Δευτέρα έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

    «Το βασικό είναι ότι υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι μικροπολιτικά» είπε ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση, καταλήγοντας ότι τελικά δεν θα συμπεριληφθούν αυτά που ήθελε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση.

    Ο Σ Θεοδωράκης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ανέφερε πως χαράξαμε μια μίνιμουνμ εθνική γραμμή και αναφέρθηκε σε τρεις άξονες στους οποίος συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή όσων πρέπει στις χώρες προέλευσης και ασφάλεια στα σύνορα.

    Ο Β. Λεβέντης

    Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη.

    Δηλώσεις του Δ Κουτσούμπα κατά την αποχώρησή του

    «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για λόγους που εξήγησε στις δηλώσεις του.

    «Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

    Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν, ότι η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου,που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

    Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Φακέλους με στοιχεία για το προσφυγικό, παρέδωσε ο Αλ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

    Δέκα προτάσεις κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

    Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, για το προσφυγικό

    [04] Ο Ολυμπιακός άρχισε τη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες

    Η «αγκαλιά αγάπης» του Ολυμπιακού άνοιξε για τους πρόσφυγες. Με εντολή του προέδρου της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, οι κουζίνες του «Γ. Καραϊσκάκης» άρχισαν να μαγειρεύουν και θα μαγειρεύουν καθημερινά χιλιάδες μερίδες φαγητό για τους πρόσφυγες, που έχουν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά.

    Η αρχή έγινε στις Πύλες Ε1, Ε2 και Ε3 του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στον χώρο της «Πέτρινης Αποθήκης» στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ένα βαν της ΠΑΕ Ολυμπιακός άρχισε να διανέμει το φαγητό στον κόσμο. Πάνω από 1.300 μερίδες καθημερινά θα συνεχίσουν να διανέμονται.

    [05] Κοινό μέτωπο Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής των διοικητικών ηγετών του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρουσία των προεδρων του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου και του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ. Μέσω τηλεδιάσκεψης τις απόψεις του κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης που έχει αναχωρήσει από χθες για το Ροστόφ.

    Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης από το πρωτάθλημα. Παρότι είναι μια σκέψη που έχει εκφραστεί αρκετές φορές και από διαφορετικές αφετηρίες, οι τρεις «ισχυροί» συμφώνησαν πως οι συνέπειες από μια τέτοια κίνηση θα ήταν απρόβλεπτες, ενώ οι θετικές προεκτάσεις εξαιρετικά αμφίβολες.

    Κεντρικό θέμα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς που εντοπίζεται, σχεδόν αποκλειστικά πλέον, στους κόλπους της ΕΠΟ. «Δεν πάει άλλο», είναι η κεντρική ιδέα σε Τούμπα, Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ΟΑΚΑ. Ετσι, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους με στόχευση τις εκλογές της Ομοσπονδίας τον προσεχή Οκτώβριο.

    [06] Πογέτ: «Εγώ στη θέση του υπουργού θα είχα σταματήσει τα πάντα»

    Σε απόλυτη ταύτιση με την τοποθέτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Γκουστάβο Πογέτ αποδέχεται την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου, έστω κι αν θεωρεί πως η ομάδα του χάνει την ευκαιρία να κατακτήσει έναν τίτλο. Ωστόσο, ο Ουρουγουανός το πήγε ακόμα πιο μακριά, θεωρώντας ότι ο υπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, θα μπορούσε να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

    «Είμαι λίγο στεναχωρημένος. Περίμενα ένα συγκεκριμένο μέτρο. Να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν να σταματήσει μόνο το Κύπελλο και να έχουν επιπτώσεις μόνο οι τρεις ή οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν».

    [07] Στο Ρίο ο Χρήστου, στο Λονδίνο ο Σαμιλίδης

    Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άνοιξε στο κλειστό κολυμβητήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, η αυλαία των χειμερινών αγώνων κολύμβησης ΟΠΕΝ κατηγορίας. Ο Απόστολος Χρήστου στα 100μ. ύπτιο τερμάτισε σε 54.25 και έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης σε επίπεδο εφήβων έπιασε ταυτόχρονα και το όριο για το Ευρωπαϊκό του Λονδίνου, για το οποίο είχε εξασφαλίσει από πέρυσι τη συμμετοχή του μέσω των 50μ. ύπτιο.

    Το εισιτήριο για το Λονδίνο «τσέκαρε» ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, και μάλιστα σε ένα αγώνισμα που δεν ειδικεύεται. Ο πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης έκανε μία εντυπωσιακή κούρσα στα 50μ. πρόσθιο και τερμάτισε σε 27.34, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα (πίσω από το 27.20 του Δημήτρη Ξυνάδα), αλλά και την καλύτερη ως τώρα επίδοση φέτος στον κόσμο.

    [08] Παρουσιάστηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων η μελέτη που μπορεί να αλλάξει τη ρυθμική γυμναστική

    Παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, δρ. Μπρούνο Γκράντι, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας με θέμα «Μελέτη των οφθαλμικών κινήσεων των κριτών της ρυθμικής γυμναστικής (διεθνών, εθνικών και δόκιμων κριτών)», η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέλιξη του αθλήματος και να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που βαθμολογούν οι κριτές.

    Την πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη διεξάγει από το 2009 ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ρυθμικής γυμναστικής ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Δέσποινας Τσοπάνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2016 - 19:32:31 UTC