Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Τουσκ: Στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις
  • [03] «Σκέφτομαι ακόμη και να δώσω τέλος στη ζωή μου, αν είναι να γυρίσω στο Αφγανιστάν ή το Ιράν»
  • [04] Το Γεωπάρκο Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου
  • [05] «Με την ψήφιση του ασφαλιστικού θα ρυθμιστεί και η καταβολή του εφάπαξ»
  • [06] Σ. Κουρτς: Η Ελλάδα να ανακόψει «την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν»
  • [07] Τουρκία: Επίθεση κατά του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Ο Ε. Τσακαλώτος καλωσορίζει τον εποπτικό ρόλο του ΕΚ στις μεταρρυθμίσεις
  • [09] Αγάλματα - πρόσφυγες διηγούνται 94 χρόνια μετά, το ...ταξίδι της προσφυγιάς τους
  • [10] Πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη
  • [11] Πάνω από 5.300 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά
  • [12] «Διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση»
  • [13] Μακρόν: Σε περίπτωση Brexit, η Γαλλία θα πάψει να κρατάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Καλαί

  • [01] Ντ. Τουσκ: Στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό

    «Στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο twitter, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στις πρωτεύουσες του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου", από τον οποίον περνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    Η περιοδεία του Ντ. Τουσκ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ξεκίνησε από τη Βιέννη, την Τρίτη και στη συνέχεια ο κ. Τουσκ μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

    Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολημε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι συναντήσεις αυτές γίνονταιπριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

    Αλέξης Τσίπρας: Η λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή

    Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, ενόψει της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο twitter .

    1. H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπ. κρίσης (1/5) 2. θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή. (2/5) 3. Όπως εξήγησα στο Γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση. (3/5) 4. Και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντ. Τούσκ (4/5) 5. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε., ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση (5/5), αναφέρεται στις πέντε αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter.

    Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταφέρνουν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης

    Σε συνέντευξη στην Ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ο πρωθυπουργός επισημαινει:«Σε μία κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταφέρνουν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Και το κάνουν ενώπιον μίας Ένωσης που κλείνει σύνορα, όπου ενισχύονται η ξενοφοβία και η μισαλλόδοξη ρητορεία της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ή θα τις προδώσει. Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς να υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε κοινούς αγώνες και αξίες, αλλά και στις κοινές ευθύνες και τις κοινές δεσμεύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες. Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

    Στην ερώτηση τι εμποδίζει την εφαρμογή μίας συντονισμένης στρατηγικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά: «Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ. Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών μελών της η ευθύνη σε ό,τι αφορά μία κρίση που μας υπερβαίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απόφαση, η οποία να είναι δεσμευτική για όλους και από όλους, που να αφορά την υποχρεωτική, δίκαιη κατανομή των ροών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανάλογα, τονίζω, με τη δυνατότητα του καθενός. Γιατί δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζεται σε μία λογική κατά την οποία θα ισχύουν κανόνες για κάποιους και για κάποιους άλλους θα υπάρχει μόνο όφελος, μία λογική σαφώς αντιευρωπαϊκή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ενοποίησης. Είναι αδιανόητο χώρες που δεν έχουν συναινέσει να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν, τώρα, το δάκτυλο σε εμάς. Σχετικά με όσους ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτιμώ ότι είναι προσχηματικοί, με στόχο να προσφέρουν δικαιολογία σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί συλλογικά. Σε σχέση με το Δουβλίνο, νομίζω είναι ξεκάθαρο, πια, και αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί. Μου προκαλεί, επίσης, εντύπωση το ότι είναι ανάγκη να θυμίζουμε τόσο συχνά την υποχρέωση στον σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Όταν υπάρχουν άνθρωποι, η ζωή των οποίων είναι σε κίνδυνο στα ελληνικά, που σημαίνει στα ευρωπαϊκά ύδατα, η ακτοφυλακή έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διάσωση».

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: Βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

    Ν. Τόσκας στο BBC: Επωμιζόμαστε τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία και το Αφγανιστάν

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις

    Υπέρ του να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος πληρώνει εισφορές, τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Είναι ένα από τα πράγματα που θα παλέψω ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, από 01/01/2017, να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος, όποιος ξεκινάει να πληρώνει τις νέες εισφορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από ασφαλιστικές κλάσεις, που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, μόνο με τον υπολογισμό στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, «ωφελούνται, όσοι δηλώνουν εισόδημα, μέχρι 19.000 ευρώ κατά μέσο όρο».

    Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι πράγματι πολύ υψηλές, «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορούμε να καταβάλουμε συντάξεις». «Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μία πραγματική μείωση των εισφορών» διευκρίνισε.

    Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διαβεβαίωσε ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για την προστασία του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, μίας κοινωνικής αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, παραμένουν. «Το εισόδημα των συνταξιούχων θα το υπερασπίσουμε πάση θυσία. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί, που θέλω να ελπίζω ότι θα είναι το συντομότερο δυνατόν, θα προχωρήσει και θα έχει αίσια αποτελέσματα. Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν και θα φροντίσουμε, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση, που θα πλήξει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

    [03] «Σκέφτομαι ακόμη και να δώσω τέλος στη ζωή μου, αν είναι να γυρίσω στο Αφγανιστάν ή το Ιράν»

    "Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον και τι θα κάνω. Αυτό που ξέρω είναι πως προτιμώ να δώσω τέλος στη ζωή μου, αν είναι να πάω πίσω στο Αφγανιστάν ή στο Ιράν. Είναι πολύ επικίνδυνο να ζεις εκεί. Καθημερινά υπάρχουν βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας". Η Χαζάρα δεν είναι παρά μόλις 20 ετών κι, όμως, σκέφτεται μέχρι και την αυτοκτονία, όταν συνειδητοποιεί ότι το ταξίδι της προς το ...ευρωπαϊκό όνειρο είναι πολύ πιθανό να έχει άδοξο τέλος.

    Είναι μία από τους χιλιάδες Αφγανούς, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και κατά μήκος των άλλων χωρών της "βαλκανικής οδού", μετά την αιφνίδια απόφαση ορισμένων κρατών να κλείσουν τη "στρόφιγγα" ροής προς την Ευρώπη για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

    Η προσφυγιά δεν είναι κάτι άγνωστο για τη νεαρή Αφγανή, αφού την είχε γνωρίσει από παιδί ακόμη, μέσα από τις διηγήσεις των γονιών της, που πριν από τρεις δεκαετίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και να καταφύγουν στο Ιράν, αφού ως Χαζάροι (σ.σ. μια κυρίως σιιτική μειονότητα, η οποία ομιλεί τα περσικά και είναι αντιμέτωπη με διωγμούς εδώ και χρόνια στο Αφγανιστάν) και σιίτες βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

    Τώρα, στα 20 της χρόνια, μόλις ένα εξάμηνο προτού πάρει το πτυχίο της, η Χαζάρα ζει και η ίδια στο "πετσί" της την προσφυγιά. Ήταν προτού 47 ημέρες, όταν έφυγε από το Ιράν μαζί με τη μητέρα της, τα δύο αδέλφια της (τα άλλα δύο ζουν στο Αφγανιστάν) αποφασισμένη να "ανασάνει" την ελευθερία. Το ταξίδι ήταν δύσκολο και οι κίνδυνοι μεγάλοι για την ίδια αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, αλλά η θέλησή της για μια ανθρώπινη ζωή, κάπου στη δυτική Ευρώπη, "σιδερένια".

    Το ταξίδι προς το όνειρο όμως διακόπηκε απρόσμενα και μάλλον βίαια πριν από μερικές ημέρες, όταν η βαριά σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έκλεισε ερμητικά για τους Αφγανούς.

    Τώρα, από το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, μια "ανάσα" από τη Θεσσαλονίκη και καμιά εξηνταριά χιλιόμετρα από την Ειδομένη, απευθύνει ένα μεγάλο "γιατί" -γιατί δεν της είπε κανείς πως θα εγκλωβιστεί εδώ προτού ξεκινήσει το ταξίδι της- και με μελαγχολία ατενίζει το μέλλον.

    "Ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Κοντέψαμε να ναυαγήσουμε και να πεθάνουμε. Είχε πολύ κρύο μέσα στη βάρκα και ήταν πολύ σκοτεινά. Η βάρκα ήταν ελαττωματική και η μηχανή σταματούσε συνεχώς και προσπαθούσαμε να την επανεκκινήσουμε" θυμάται και λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όνειρό της ήταν να βρεθεί στην Ευρώπη και να συνεχίσει τις σπουδές της, να "χτίσει" εκεί μια νέα ζωή, χωρίς φόβο. Να αισθανθεί ασφάλεια...

    Αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ιράν όταν οι αρχές της χώρας θέλησαν, όπως λέει, να πάρουν τα αδέλφια της -μοναδικό στήριγμα, όπως τονίζει, στη ζωή της, αφού ο πατέρας της έχει πεθάνει- "και να τους στείλουν να πολεμήσουν στη Συρία κατά του Daesh" (Ισλαμικό Κράτος).

    Αλλά κι επειδή η ζωή για τους Χαζάρους στο Ιράν ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. "Χρησιμοποιούν τη λέξη 'Αφγανός' υποτιμητικά και μας διώκουν" λέει και συνεχίζει: "Είμαστε Χαζάροι και σιίτες και υφιστάμεθα ρατσισμό τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράν. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να ζήσουμε στο Αφγανιστάν γιατί οι Χαζάροι διώκονται και είναι πολύ πιθανό να δολοφονηθούν. Οι Ταλιμπάν είναι εχθροί των Χαζάρων. Θέλουν να μας σκοτώσουν περισσότερο από κάθε άλλη φυλή στο Αφγανιστάν".

    Στο δίλημμα "αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή ...επιστροφή" απαντά μάλλον αμήχανα: "Δεν ξέρω. Άκουσα ότι η οικονομία δεν είναι καλή και δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ. Είναι δύσκολη απόφαση. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Φοβάμαι αυτή την επιλογή".

    Για τη διαμονή της στα Διαβατά λέει πως ζουν εννιά άτομα σε μια σκηνή και αυτό είναι πολύ δύσκολο. "Δεν μπορείς να κοιμηθείς, να ηρεμήσεις, είμαστε εξαντλημένοι" λέει και επαναλαμβάνει πως το μόνο που θέλει είναι να πάει στην Ευρώπη και να συνεχίσει τις σπουδές της.

    [04] Το Γεωπάρκο Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

    Στο ειδικό περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στη Διεθνή τουριστική έκθεση ITB που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο πρόκειται να συμμετάσχει από 9 έως 13 Μαρτίου 2016 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προβάλλοντας το Γεωπάρκο Λέσβου και ιδιαίτερα το Απολιθωμένο Δάσος στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

    Όπως είναι γνωστό, η ITB Βερολίνου είναι η σημαντικότερη ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου όπου κάθε χρόνο συναντάται η διεθνής βιομηχανία τουρισμού.

    «Χιλιάδες επιχειρηματίες που εργάζονται στην βιομηχανία ταξιδίου, τουριστικοί πράκτορες, φορείς, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, επίσημες αποστολές από όλο τον κόσμο ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ταξιδιωτικό τομέα. Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Λέσβο αλλά και για όλη την Ελλάδα, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO στηρίζει και προβάλλει τη Λέσβο ως πρότυπο τουριστικό προορισμό ποιότητας για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού» σημειώνει ο Διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου καθηγητής Νίκος Ζούρος μιλώντας στο ΕΠΕ ? ΜΠΕ. Και καταλήγει: «Η συμμετοχή αυτή του Μουσείου για τρίτη χρονιά αποτελεί μια ακόμα πολύ σημαντική ευκαιρία να γίνει γνωστό το Γεωπάρκο Λέσβου στον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και επισκεπτών της κορυφαίας αυτής τουριστικής έκθεσης».

    [05] «Με την ψήφιση του ασφαλιστικού θα ρυθμιστεί και η καταβολή του εφάπαξ»

    Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογες και εκτός της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ.

    O κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα, απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής τού εφάπαξ (εκκρεμεί από το 2013) στον μαθηματικό τύπο που είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο. «Για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσο δεν ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχουμε καθυστέρηση» σημείωσε ο υπουργός.

    Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό από τις 4 Ιανουαρίου και απέδωσε τις ευθύνες για την καθυστέρηση κυρίως στο ΔΝΤ. «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού. Οφείλεται κυρίως στο ΔΝΤ και στις παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει» είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν και παραμένει σκληρή αλλά -όπως τόνισε- θα μπορούσε να είχε καταλήξει εδώ και καιρό αν δεν ήταν αυτή τη στάση του ΔΝΤ.

    [06] Σ. Κουρτς: Η Ελλάδα να ανακόψει «την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν»

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζητεί από την Ελλάδα να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη και να αναλάβει την φροντίδα τους επί τόπου σε hotspots.

    "Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν", δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    "Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους", προσθέτει.

    "Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου - και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε", προσθέτει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας

    Με τα hotspots που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση "προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους", επιμένει ο Σεμπάστιαν Κούρτς.

    Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, το άνοιγμα τον ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους -έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας- υπήρξε ένα "μεγάλο σφάλμα", που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα.

    [07] Τουρκία: Επίθεση κατά του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη

    Δύο γυναίκες επετέθησαν σήμερα κατά του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης , χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, και στη συνέχεια διέφυγαν, μετέδωσαν τα τουκρικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, οι δύο γυναίκες πέταξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου. Εργαζόμενοι ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν τη μία από τις δύο γυναίκες.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk μετέδωσε ότι οι δύο γυναίκες οχυρώθηκαν στη συνέχεια σε παρακείμενο κτίριο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και ετοιμάζεται να επέμβει.

    Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις είναι συνήθης στόχος επιθέσεων, τόσο του PKK όσο του ακροαριστερού "Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C), το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις από τη δεκαετία του '70 εναντίον εκπροσώπων του τουρκικού κράτους, του καπιταλισμού και αμερικανικών συμφερόντων.

    [08] Ο Ε. Τσακαλώτος καλωσορίζει τον εποπτικό ρόλο του ΕΚ στις μεταρρυθμίσεις

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλωσόρισε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Πολιτικής στη συνάντηση για τον οικονομικό διάλογο, την Τετάρτη.

    "Χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή διαμεσολαβητή, που να αντιπροσωπεύει διαφορετικές απόψεις από διαφορετικές πολιτικές προοπτικές, για να εξετάσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος", είπε, αναφερόμενος στη νέα ομάδα εργασίας του Κοινοβουλίου για τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Τσακαλώτος , δήλωσε ότι η στρατηγική της Ελλάδας στηρίζεται στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος το συντομότερο δυνατό, καθώς φοβάται ότι οι καθυστερήσεις θα καταστήσουν τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στο συνταξιοδοτικό σύστημα , δυσκολότερο να προωθηθούν. "Τα θεσμικά όργανα έφυγαν από την Ελλάδα στις 5 Φεβρουαρίου με την υπόσχεση ότι θα επέστρεφαν μέσα σε δέκα ημέρες. Αλλά εμείς ακόμα περιμένουμε. Δεν έχουμε χρόνο", τόνισε. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται επί του παρόντος για μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας.

    Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το συνταξιοδοτικό "παράλογες''

    Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα ιδιαίτερα "καυτό" ζήτημα για την Ελλάδα. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μειώνονται και ότι η κυβέρνησή του εργάζεται τώρα για τη συγχώνευση 300 διαφορετικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο με κοινούς κανόνες για όλους. "Αυτή είναι μια ριζική μεταρρύθμιση", υπογράμμισε. Επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιμονή του σε περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, διότι, κατά την άποψή του ΔΝΤ, οι συντάξεις αποτελούν πολύ μεγάλο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα. ''Το ΔΝΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό να αλλάξει σε περίοδο ύφεσης. Οι συντάξεις έχουν ήδη κοπεί 11 φορές, οδηγώντας σε μείωση τάξεως του 40 %. Και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν μια μορφή οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα σήμερα. Ελπίζουμε το ΔΝΤ να γίνει πιο λογικό", δήλωσε.

    Ο κ Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε διάφορες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνησή του, ενώ επεσήμανε κάποιες διαφορές που εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στη συμφωνία για την εκταμίευση μιας νέας δόσης. "Στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος οι θεσμοί δε συμφωνούν. Το ΔΝΤ ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι απόψεις μας είναι πιο κοντά σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι η λήψη περισσότερων μέτρων είναι πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική. Δεν χρειαζόμαστε μέτρα που να ενισχύουν τις κυκλικές τάσεις τώρα", υπογράμμισε.

    Αναπτυξιακή στρατηγική σε δύο μήνες

    Ερωτηθείς σχετικά με τα κύρια εμπόδια στην πορεία προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη νούμερο ένα φιλοδοξία του" για το καλό της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών", αλλά πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που θα υποβληθεί στους θεσμούς δε θα είναι μονοδιάστατη: Πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων, η αύξηση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι χρήματα, αντί να είναι "ζόμπι". Χρειάζονται μη συστημικές τράπεζες, όπως οι Sparkassen, και πρέπει να βελτιωθούν ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το ύψος των επιτόκιων. Όλα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική.

    Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους

    Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ Τσακαλώτος είπε ότι οι μεταρρυθμιστικοί του στόχοι δεν θα αλλάξουν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. "Αλλά, εάν εκ των υστέρων, αποδειχθεί ότι υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις, αυτές θα πρέπει να αναγνωριστούν", υπογράμμισε ο υπουργός. Είπε επίσης ότι το σύστημα πληρωμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι σε αυτόν τον τομέα προβληματικό, καθώς οι πληρωμές γίνονται συχνά με καθυστερήσεις, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την κατάσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τους ανησυχίες του ότι λόγω των χαμηλών κοινωνικών δαπανών για τον ελληνικό πληθυσμό, η προσφυγική κρίση θα χρησιμοποιηθεί από τα ακροδεξιά κόμματα.

    [09] Αγάλματα - πρόσφυγες διηγούνται 94 χρόνια μετά, το ...ταξίδι της προσφυγιάς τους

    Κι όμως... Προσ-φεύγουν και τ' αγάλματα.Η ιστορία του πλανήτη μπορεί να 'χει εκατομμύρια ιστορίες προσφυγιάς, μετακινήσεων και μετεγκαταστάσεων πληθυσμών, βίαιων στην πλειονότητά τους ή και πιο οργανωμένων (ύστερα από διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες), δεν έχει όμως προηγούμενο η ...προσφυγιά των αγαλμάτων.

    Αυτή την ιδιαίτερη προσφυγιά και τελικά διάσωση των αρχαιοτήτων από τη Ραιδεστό - το ιστορικό λιμάνι της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας (περί τα 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης) μετά την ...εκκένωση της ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922, καταγράφει μια περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε μόλις χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς»τιτλοφορείται η έκθεση που διοργανώνει, για πρώτη φορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με ...«υλικό»που αντλήθηκε απ τις αποθήκες του, όπου βρίσκεται επί ...94 χρόνια! Από το 1922, που οι μαρμάρινοι πρόσφυγες έφτασαν με το πλοίο, ξεριζωμένοι από τη Ραιδεστό, στη Θεσσαλονίκη...

    [10] Πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη

    Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν προχωρήσει αυτή την ώρα πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

    Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ' όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να προσέρχονται στο σημείο, απλώς για να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη και κάποια στιγμή να καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    [11] Πάνω από 5.300 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά

    Περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα Πέμπτη το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.307.

    Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

    Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες.

    Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.

    Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες.

    Ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

    [12] «Διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση»

    Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

    Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

    [13] Μακρόν: Σε περίπτωση Brexit, η Γαλλία θα πάψει να κρατάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Καλαί

    Η Γαλλία θα μπορούσε να πάψει να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες στο Καλαί, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποπειραθεί να προσελκύσει τους τραπεζίτες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να μετεγκατασταθούν στη δική της επικράτεια εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Financial Times.

    Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από την ετήσια γαλλοβρετανική σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν το ΗΒ θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.

    «Την ημέρα που αυτή η σχέση θα διακοπεί, δεν θα βρίσκονται πλέον μετανάστες στο Καλαί», σημείωσε ο Μακρόν μιλώντας στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως το Brexit θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που επιτρέπει στο Λονδίνο να διεξάγει ελέγχους στη γαλλική πλευρά των συνόρων.Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας πρόσθεσε πως σε περίπτωση Brexit, το ΗΒ δεν θα είχε πλέον πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και το Παρίσι θα μπορούσε να επιδιώξει να προσελκύσει τους πάροχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να εγκατασταθούν στο γαλλικό έδαφος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 9:32:39 UTC