Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: «Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή»
  • [02] Συμβολικούς αποκλεισμούς στον Προμαχώνα οι αγρότες που αποχώρησαν από τους Ευζώνους
  • [03] Φεύγουν με τα τρακτέρ από τα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου
  • [04] Έκκληση του Μητροπολίτη Αυστρίας, Αρσένιου για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

  • [01] Ν. Ξυδάκης: «Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή»

    Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, με την οποία κατήγγειλε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

    «Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.Είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση και είδαμε ότι έκανε μια πρώτη παρέμβαση, του ζητήσαμε μάλιστα να έρθει και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe».

    Σχολιάζοντας την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως προφανώς δεν μπορεί να περιμένει μια τέτοια κρίση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την κρίση στη Μέση Ανατολή και την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων το πιο σοβαρό διεθνές ζήτημα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για ανθρωπιστική κρίση αλλά και για αποσταθεροποίηση και διάρρηξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης.

    [02] Συμβολικούς αποκλεισμούς στον Προμαχώνα οι αγρότες που αποχώρησαν από τους Ευζώνους

    Την απόφαση να παραμείνουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έλαβαν στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τηρώντας «αυστηρά» το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

    «Κανονίζουμε και άλλες, εναλλακτικές τύπου δράσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το μόνο σίγουρο είναι ότι και να φύγουμε από τα μπλόκα, οι κινητοποιήσεις μας δεν σταματούν, αφού παραμένουμε έντονα δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

    Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ι.χ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Καστίδης, «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

    Περιοδικούς και συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αγρότες αναμένεται να ολοκληρώσουν τους αποκλεισμούς στο συγκεκριμένο μπλόκο, τη Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν με μια ομαδική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τις κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον.

    Διαβάστε επίσης :

    Φεύγουν με τα τρακτέρ από τα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

    [03] Φεύγουν με τα τρακτέρ από τα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Φεύγουν από τα μπλόκα των εθνικών οδών με τα τρακτέρ τους οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου και σημειώνουν πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».

    Ειδικότερα, εκπρόσωποι των αγροτών από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου συναντήθηκαν σήμερα στην Τρίπολη και αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μπλόκα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι, «μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ όλη την Ελλάδα, θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες».

    Δηλώνουν ότι, «οι θέσεις μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις προτάσεις μας».

    Ακόμη οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι, «θέλοντας να μη ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συμπολίτες μας με κλείσιμο δρόμων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με άλλες μορφές πάλης. Αποσύρουμε τα τρακτέρ απ' τους δρόμους προσωρινά και δίνουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το αγροτικό ζήτημα δίνοντας άμεσα λύσεις».

    Τέλος τονίζουν πως, «εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και φέρει τα σχεδία νόμου του φορολογικού - ασφαλιστικού μη παίρνοντας υπόψη της σοβαρά τις προτάσεις μας θα μας βρει όλους απέναντι της».

    [04] Έκκληση του Μητροπολίτη Αυστρίας, Αρσένιου για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

    Να απωθήσουν τον αυξανόμενο εθνικισμό στην Ευρώπη και να λύσουν από κοινού την τρέχουσα προσφυγική κρίση, ζητά με κάθε σαφήνεια από τους ηγέτες της Ευρώπης, ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος - ο οποίος προεδρεύει και της Διάσκεψης των Ορθοδόξων Επισκόπων Αυστρίας - σε δηλώσεις του στο πρακτορείο της Αυστριακής Καθολικής Εκκλησίας "Kathpress", τονίζοντας πως "είναι ζήτημα σωτηρίας των ανθρώπων, όπως είναι, εδώ και καιρό, και ζήτημα σωτηρίας της Ευρώπης".

    Οι δηλώσεις του γίνονται μετά την πρόσφατη ανάκληση στην Αθήνα, για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, στην οποία προέβη η ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια με θέμα τη μείωση των προσφυγικών ροών, στην οποία είχαν καλέσει, εξωθεσμικά την περασμένη Τετάρτη, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, τους ομολόγους τους από τις χώρες των Βαλκανίων, με εξαίρεση της Ελλάδας.

    Ο ίδιος έχει μεγάλη κατανόηση για την αναζήτηση λύσεων ως προς τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων σε κάθε χώρα, ωστόσο «το να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα μόνη της με τον υψηλό αριθμό των προσφύγων, είναι μία άδικη πράξη και δεν προσφέρει καμία λύση», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αρσένιος, σημειώνοντας πως παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε μία μεγάλη επιβάρυνση των σχέσεων ανάμεσα σε παραδοσιακούς Ευρωπαίους εταίρους.

    Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη έθνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες μπροστά σε μία "μοιραία απόφαση" και τίθεται το ερώτημα εάν θα επικρατήσουν ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η βούληση για την κοινότητα, ή θα αφεθεί να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του εγωισμού και του εθνικισμού, ενώ τώρα θα πρέπει να αποδειχθεί εάν οι διατυμπανιζόμενες "ευρωπαϊκές αξίες" και "χριστιανικές ρίζες" της ηπείρου εφαρμόζονται στην καθημερινή πράξη ή αποτελούν μόνον κενές φράσεις σε κυριακάτικα κηρύγματα.

    Κατά την άποψή του, η πρόκληση των μαζικών προσφυγικών κινήσεων προς την Ευρώπη αφορά στον ίδιο βαθμό όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και μία αλληλέγγυα δράση όπως και μία κοινή αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης "θα ενίσχυαν και θα προωθούσαν την ευρωπαϊκή κοινότητα" και ως εκ τούτου οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων.

    Υπενθυμίζει στη συνέχεια πως πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως και στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, συνέβαλαν έως τα όρια των δυνάμεών τους στην ανιδιοτελή προσπάθεια για τους πρόσφυγες που ζητούσαν βοήθεια, κάτι που, όπως λέει, του προξενεί σεβασμό, ενώ προσθέτει πως με το προσφυγικό ζήτημα δημιουργείται επιβάρυνση των κρατών και αυτό ισχύει εξίσου για την Ελλάδα, μία χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με μία οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων όσο και με απίθανα υψηλή ανεργία και τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

    Στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Αρσένιος σημειώνει πως βιώσιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον από κοινού και με διάλογο, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς προειδοποιεί πως ένα φαινόμενο "ντόμινο", που αφήνει μόνο του τον τελευταίο στη σειρά, είναι μία άδικη πράξη και δεν συνιστά λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 23:32:31 UTC