Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κρέτσος: Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών
  • [03] Nα ενισχυθούν οι ανοικτές και κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για τη σχέσεις της με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με 800 εκατ. ευρώ, μέσω νέων προγραμμάτων
  • [06] Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών
  • [07] «Ανοιχτά Σύνορα» απαίτησαν εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από την αυστριακή πρεσβεία
  • [08] «Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"», αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Αμ. Κάντζου
  • [09] Μόνο 22 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [10] Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ - Αντάρτες άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς
  • [11] Να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση ζητά ο Β. Σόιμπλε
  • [12] Παρέμβαση Κ. Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού, για τη συγκρότηση τρίτου πολιτικού πόλου
  • [13] Αιχμές Γκι Φερχόφστατ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Διαφώνησε με τονΤζιάνι Πιτέλλα για
  • [14] Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [15] Τζακ Λιου: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος

  • [01] Λ. Κρέτσος: Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών

    Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές συχνότητες, εκτιμά ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

    «Εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση συγγραφής της προκήρυξης και λογικά προς το τέλος της άνοιξης θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία αδειοδότησης», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση».

    Ο κ. Κρέτσος διαβεβαιώνει ότι «η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και με απόλυτα διαφανή τρόπο, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα χρήματα των πολιτών, ένα κράτος που αξιοποιεί την περιουσία του, αλλά και ένα κράτος που ενδιαφέρεται να λειτουργεί ο ανταγωνισμός ανόθευτα και χωρίς άλλου είδους τριβές και ατέλειες».

    Για τη σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν «εργασιακές γαλέρες» στο διαδίκτυο και να ενισχυθεί η δραστηριότητα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης και τηρούν τους κανόνες διαφάνειας και δεοντολογίας.

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών

    Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για το κύκλωμα των εκβιαστών, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Σε δήλωσή της, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «γελιέται ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αν νομίζουν ότι δια της σιωπής θα προσπεράσουν τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του κόμματός τους με το κύκλωμα των εκβιαστών» και σημειώνει:.

    «Ο ελληνικός λαός περιμένει μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση:

    - ισχύει ότι η ΝΔ πλήρωνε 18.450 ευρώ τον μήνα στον κατηγορούμενο για εκβιασμούς Μαυρίκο;

    - ποιες ακριβώς υπηρεσίες αγόραζε και μάλιστα με χρήματα των φορολογούμενων;

    - ποιες άλλες τέτοιου είδους "υπηρεσίες" έχουν αγοράσει και για ποιόν σκοπό;»

    «Περιμένουμε ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για τη σχέσεις της με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό

    [03] Nα ενισχυθούν οι ανοικτές και κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, καθώς ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αθηναίων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε στους χώρους, είδε από κοντά τις δραστηριότητές και για αρκετή ώρα παρέμεινε στο χώρο όπου απασχολούνται βρέφη και παιδιά.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Δήμου για τη δουλειά που κάνουν, σε αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες.

    «Δυστυχώς η χώρα μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μια πρωτοφανή κρίση, κινδυνεύει να μετατραπεί ολόκληρη σε hot spot», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την ενίσχυση και των ανοικτών και των κλειστών δομών, έτσι ώστε «να μπορέσουμε να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον πολύ μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέθεσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και πως το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν μπορεί να το λύσει μόνη της η Ελλάδα.

    «Μονομερείς ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν από όλες τις πλευρές -και από την Ευρώπη και από τη χώρα μας-, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο στα πλαίσια ενός σωστού ευρωπαϊκού διαλόγου με μια δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα σημείωσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την ένταση του προβλήματος, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την έλλειψη ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπισή του σήμερα.

    «Κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα επιδεινώνεται», επισήμανε.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για τη σχέσεις της με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό

    Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τη σχέση της με τον κατηγορούμενο για εκβιασμό καλεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Κουμουνδούρου επικαλείται το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σύμφωνα με το οποίο «ο κατηγορούμενος για εκβιασμούς κ. Π. Μαυρίκος βρισκόταν στο pay roll της Νέας Δημοκρατίας, για «προβολή πολιτικών δραστηριοτήτων» της».

    «Αν αληθεύουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, αναρωτιέται κανείς ποιες ακριβώς υπηρεσίες αγόραζε η ΝΔ με 18.500 ευρώ το μήνα από τον κύριο Μαυρίκο, η εφημερίδα του οποίου πουλούσε λίγες δεκάδες φύλλα, εκείνη την εποχή; Επίσης, ως πιστωτής του τιμολογίου το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφέρεται το ελληνικό Δημόσιο. Με ποια αιτιολογία, άραγε; Υπάρχουν κι άλλα τέτοια τιμολόγια; Υπάρχουν άλλες σχέσεις μεταξύ του κατηγορούμενου και στελεχών της ΝΔ;», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «θεωρούμε ότι το κόμμα της ΝΔ οφείλει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις. Καλούμε την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να δώσουν άμεσα εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει».

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με 800 εκατ. ευρώ, μέσω νέων προγραμμάτων

    Νέα προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 800 εκατ. ευρώ, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου».

    Όπως αναφέρει, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις που θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και δράσεις για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων.

    Σημειώνει, συγκεκριμένα, πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν δράσεις, συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Θα προκηρυχθούν, επίσης, δράσεις για την ενίσχυση κοινωνικών και συνεταιριστικών σχημάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών προετοιμάζονται, ακόμα, δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Για τις τέσσερις πρώτες δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν πρόσφατα, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι στον πρώτο κύκλο οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500-10.500. Σημειώνει δε ότι από την πρώτη εβδομάδα έκδοσης των προσκλήσεων το ενδιαφέρον είναι «πρωτόγνωρα μεγάλο», καθώς το help desk έχει δεχτεί περισσότερα από 2.500 ηλεκτρονικά ερωτήματα, περίπου 3.000 τηλεφωνήματα και 450 επισκέψεις υποψήφιων επενδυτών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μοναδικοί επισκέπτες των ιστοσελίδων www.antagonistikotita.gr και www.espa.gr.

    [06] Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών

    Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες οι αγρότες για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, στην παρούσα φάση, αναμένοντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα ζητήματα που συμφωνήθηκαν κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Η αποχώρηση των τρακτέρ γίνεται σταδιακά και υπό την επίβλεψη της τροχαίας, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    [07] «Ανοιχτά Σύνορα» απαίτησαν εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από την αυστριακή πρεσβεία

    Να άρει την απόφασή της για κλείσιμο των συνόρων της στους πρόσφυγες ζήτησαν από την Αυστρία εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν, σήμερα το μεσημέρι, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - Όχι στον πόλεμο».

    Οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν πανώ μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας με τη λέξη «Ανοιχτά Σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ένα άλλο που ζητούσε «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες/stop wars, safe passages». Ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και κατά της ΕΕ και της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

    Το γεγονός καλύφθηκε δημοσιογραφικά από ελληνικά, αλλά και από πολλά διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία δήλωσε ότι «δυστυχώς η Ευρώπη ζει και πάλι τις μαύρες σελίδες της δεκαετίας του '30. Οι αρχές της γαλλικής επανάστασης "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη" βρίσκονται καταχωνιασμένες σε κάποια συρτάρια. Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και οι ευρωπαίοι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάψουν να παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου».

    Το «παρών» έδωσε και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου των αριστερών ινστιτούτων transform! Europe, ο οποίος τόνισε ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας του δεν συμφωνούν με την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

    [08] «Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"», αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Αμ. Κάντζου

    «Η προσφυγή μου στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ήταν η μόνη και υποχρεωτική επιλογή, όταν οι εκβιαστές μου με είχαν οδηγήσει σε καταναγκαστική κατάσταση, με αποκορύφωμα την απειλή για τη ζωή της 13χρονης κόρης μου», αναφέρει σε δήλωσή της η Αμαλία Κάντζου, το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ που με τις ενέργειές της έφερε το θέμα των δημοσιογραφικών εκβιασμών και σημειώνει πως αν «η πρωτοβουλία μου αυτή οδηγήσει στην εξάρθρωση και όλων των όμοιων κυκλωμάτων, που λυμαίνονται το χώρο της δημοσιογραφίας, θα αισθανθώ απόλυτα δικαιωμένη. Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε"».

    Αναλυτικά η κ. Κάντζου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

    «Είχα ηθικό καθήκον να σιωπήσω, στον καταιγισμό δηλώσεων-σχολίων κ.λπ., με στόχο την αποδόμηση της προσωπικότητάς μου, κυρίως ως υπερασπιστική επιλογή κατηγορουμένων για την υπόθεση του εκβιασμού μου και άλλα βαριά εγκλήματα, για να μην επιβαρύνω τη δυσχερή θέση των κατηγορουμένων, μέχρι την απολογία τους στη Δικαιοσύνη.

    Μετά, όμως, την έκδοση της 1ης απόφασης της Δικαιοσύνης, την 26.2.2016, για την προσωρινή κράτηση και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω ότι:

    Η προσφυγή μου στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ήταν η μόνη και υποχρεωτική επιλογή, όταν οι εκβιαστές μου με είχαν οδηγήσει σε καταναγκαστική κατάσταση, με αποκορύφωμα την απειλή για τη ζωή της 13χρονης κόρης μου.

    Η εξιχνίαση της σοβαρής και πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ήταν δυνατή μόνο με την απόλυτη συμμόρφωσή μου στις οδηγίες των έμπειρων Αξιωματικών του Τμήματος Εκβιαστών, μεταξύ των οποίων και η επίδειξη φιλικής συμπεριφοράς κατά τις συναντήσεις και συνομιλίες μου με τους εκβιαστές.

    Με, δήθεν, αφορμή φράσεις και λέξεις φιλικές και της καθημερινότητας, που χρησιμοποίησα σε συνομιλίες μου με τους εκβιαστές, επιχειρήθηκε σπίλωσή μου και, ταυτόχρονα, κλονισμός της αξιοπιστίας μου, με την αήθη και ψευδέστατη αναφορά συγκεκριμένου κατηγορουμένου, ότι δήθεν είχα "ερωτική σχέση" με τον προφυλακισθέντα εκβιαστή μου, περί "κοινωνικοπολιτικής θέσης μου" κ.λπ.

    Θλίβομαι βαθύτατα για το γεγονός ότι οι εκβιαστές μου έχουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου και για την "υπερασπιστική" αυτή επιλογή τους.

    Δεν λυπάμαι, όμως, για τις βαριές κατηγορίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε βάρος τους, γεγονός από το οποίο προκύπτει και η βαρύτητα των εγκλημάτων τους.

    Απ?την απόφαση της Δικαιοσύνης, για την προσωρινή κράτηση και την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων, ασφαλώς και ικανοποιήθηκα, όπως, υποθέτω, και όλοι οι συνάδελφοί μου, αλλά και η κοινή γνώμη.

    Και εάν, τελικά, η πρωτοβουλία μου αυτή οδηγήσει στην εξάρθρωση και όλων των όμοιων κυκλωμάτων, που λυμαίνονται το χώρο της δημοσιογραφίας, θα αισθανθώ απόλυτα δικαιωμένη.

    Είμαι βέβαιη ότι "το απόστημα έσπασε".».

    [09] Μόνο 22 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι επέτρεψε χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ) .

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ από προχθές, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία

    [10] Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ - Αντάρτες άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς

    Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας), όμως υπάρχουν και αντάρτες που την αψηφούν.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

    Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση η οποία υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα 7η Μαρτίου.

    Δηλώσεις τουυφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας

    Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει την 22η Φεβρουαρίου σε μια συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, η εκεχειρία - η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα - εξαιρεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

    «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.

    «Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.

    Αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς, αψηφώντας την εκεχειρία

    Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, δήλωσε πηγή σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση.

    «Οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ, Ασραφίγια και κουρδικών συνοικιών του Χαλεπιού. Ο βομβαρδισμός έγινε από τη Μπιν Ζίγιαντ», μια περιοχή υπό τον έλεγχο «οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία». Στη Χομς, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αντάρτες «άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού» της Συρίας. Οι βομβαρδισμοί αυτοί άρχισαν «αμέσως μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι αντάρτες αυτοί ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του Μέτωπο Υποστήριξης, ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    Επίθεση σε πόλη που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων

    Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν σήμερα στην πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και στην κοντινή πόλη Σουλούκ, δήλωσαν ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Τζελίλ και τουρκικές πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς.

    Η YPG και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας των Κούρδων της Συρίας κατάφεραν "να συντρίψουν αυτή την επίθεση και να περικυκλώσουν τους επιτιθέμενους", είπε ο Τζελίλ. "Οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν", πρόσθεσε, χωρίς να δίνει απολογισμό.

    Η YPG κατέλαβε την Τελ Αμπιάντ από το ΙΚ πέρυσι σε επίθεση που διενήργησε με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως η επίθεση εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο μέτωπα και πως οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις, που ακούγονταν από την πόλη Ακτσάκαλε στην τουρκική πλευρά, συνεχίστηκαν για πολλές ώρες.

    Επίθεση με όλμους στη Δαμασκό παρά την εκεχειρία

    Πολλοί όλμοι έπεσαν σήμερα το μεσημέρι στη Δαμασκό, προπύργιο της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μερικές ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    "Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ντούμα και στην Τζόμπαρ (τομείς που βρίσκονται ανατολικά της Δαμασκού) εκτόξευσαν πολλούς όλμους εναντίον οικιστικών συνοικιών της πρωτεύουσας", διευκρίνισε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

    [11] Να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση ζητά ο Β. Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε σήμερα για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλούσε για την "εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

    Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί "εξαιρετική" αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

    Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

    [12] Παρέμβαση Κ. Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού, για τη συγκρότηση τρίτου πολιτικού πόλου

    Από το βήμα του συνεδρίου του Ποταμιού, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση στη συζήτηση για την ανασύνθεση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».

    Καταχειροκροτούμενος, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε τη πρόταση του λέγοντας: «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ».

    [13] Αιχμές Γκι Φερχόφστατ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Διαφώνησε με τονΤζιάνι Πιτέλλα για το προσφυγικό

    Δύο σημαντικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ και ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ, με το οποίο ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ποταμιού, που διοργάνωσε η νεολαία του Ποταμιού.

    Σχετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ ήταν επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ,ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».

    Από την πλευρά του πιο διακριτικός, ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

    Τη συζήτηση μονοπώλησε το προσφυγικό, κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τον ρόλο της Τουρκίας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στη Συρία μια και καλή» είπε.

    Από τη πλευρά του, ο Τζιάνι Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».

    [14] Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα.

    [15] Τζακ Λιου: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν "χωρίς καθυστέρηση" την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παραδέχτηκε ότι απομένει ακόμη να γίνει "σημαντική δουλειά" μεταξύ των διαφόρων πλευρών, όμως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό "να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση" του προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο σχετικά με τη συζήτηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Τζακ Λιου προσέθεσε ότι "είναι σημαντικό (...) οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 15:32:35 UTC