Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, για το προσφυγικό
  • [02] Ν. Ξυδάκης στο «Πρακτορείο 104,9»: Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης
  • [03] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την ευρωζώνη στα πρόθυρα κρίσης
  • [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,189 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο
  • [06] Ανοιχτός ο Προμαχώνας, επ' αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες στο τελωνείο της Εξοχής
  • [07] Εμπλοκή στη διαδικασία των απολογιών των τριών δημοσιογράφων
  • [08] Σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά
  • [09] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»
  • [10] Στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία
  • [11] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται παραμονή στη Σένγκεν
  • [12] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • [13] Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μοναδικό τοπικό μουσείο εθνικής εμβέλειας με 100.000 εικόνες
  • [14] Αποζημιώσεις με ράβδους χρυσού, η πρόταση του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χάιντς Ροτ, σε βιβλίο του
  • [15] Όσκαρ: Αστρονομικά ποσά για πάρτι, ιδιωτικές προβολές και γεύματα
  • [16] «Όχι» της Αθήνας σε επίσκεψη της Αυστριακής ΥΠΕΣ, αν δεν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας
  • [17] Ν. Ξυδάκης: Τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική ενέργεια, η ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη
  • [18] Ενώπιον του ανακριτή, οι τρεις κατηγορούμενοι για εκβιασμούς σε επιχειρήσεις

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, για το προσφυγικό

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχειο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθείστις 17:00,στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και θαακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στονΤύπο.

    Ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα στο ζήτημα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

    [02] Ν. Ξυδάκης στο «Πρακτορείο 104,9»: Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης

    Αλλαγή του κλίματος υπέρ των φωνών της λογικής στο θέμα του προσφυγικού "βλέπει" στην Ευρώπη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ταξιδεύει σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις και από το Ελσίνκι, όπου βρίσκεται, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9" και στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" με τον Κωστή Παπαδάκη και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

    «Το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση. Οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι μάλλον πολύ κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ και σε αυτά που συζητάει η Ελλάδα και τώρα συζητάει και η Ιταλία» εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.

    «Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη, υπό την πίεση επικείμενων εκλογών ή μιας ακροδεξιάς ρητορικής ακροδεξιών κομμάτων που εμφανίζουν άνοδο, να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης. Δεν είναι όλοι άφρονες, δεν είναι όλοι αιφνιδιασμένοι» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

    [03] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγορεί πως ψεύδεται, παραποιώντας την επιστολή Μπόργιανς, εξαπέλυσε η ΝΔ. Με δήλωσή του, το Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «τη σκυτάλη στο ψέμα και στην παραπλάνηση στο ζήτημα της "λίστας Μπόργιανς" ανέλαβε μετά τον κ. Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Η ΝΔ κάνει λόγο για έναν μοιραίο για την Ελλάδα πρωθυπουργό ο οποίος «γαντζώνεται με πανικό σε μια παραποιημένη από τον ίδιο επιστολή, ανίκανος να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της χώρας». Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Μπόργιανς στην επιστολή του αναφέρει επί λέξη "Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015". «Ας καταλάβουν επιτέλους ο μοιραίος κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

    ---Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

    Νέες επικρίσεις κατά της ΝΔ διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Μπόργιανς, τονίζοντας ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιλέγουν, αντί να απαντήσουν επί της ουσίας, το δρόμο των υβριστικών χαρακτηρισμών, της συκοφαντίας, της «δημιουργικής» κοπτοραπτικής δημοσιευμένων, επίσημων εγγράφων».

    Περιμένουμε, μετά το περίφημο «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» του κ. Σαμαρά, να ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη και το «μακάρι να είχαμε δέκα Μπούρες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ, οι εποχές της συγκάλυψης έχουν πια τελειώσει».

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την ευρωζώνη στα πρόθυρα κρίσης

    Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του Πρώτου Οικονομικού «FORUM ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στην Ευρωζώνη, οι αναπτυξιακές της προοπτικές, υπό όρους βιωσιμότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων, εξαρτώνται, δίχως αμφιβολία, από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ως άνω ευρωπαϊκού της περιγύρου.

    Μάλιστα, χαρακτήρισε επιβεβλημένο τον προβληματισμό όλων ως προς την, κατά την τρέχουσα συγκυρία, πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ως γενικότερου οικονομικού συστήματος που επηρεάζει, αυτονοήτως και καθοριστικώς, την πορεία ανάπτυξης των υποσυστημάτων της, ήτοι των κρατών-μελών της.

    Η Ευρωζώνη, παρατήρησε ο Πρόεδρος, καταδεικνύει εναργώς και το εντελώς πρόσφατο σύμπτωμα των επικίνδυνων κραδασμών εντός των τραπεζικών και των ευρύτερων χρηματοοικονομικών της δομών, διανύει μια μακρά περίοδο -που η αφετηρία της εντοπίζεται πριν την «επίσημη» έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008- συρρίκνωσης της οικονομίας της.

    Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι αυτό το σύνδρομο της, δυστυχώς επιδεινούμενης, οικονομικής οιονεί «αναπνευστικής ανεπάρκειας» της Ευρωζώνης εκδηλώνεται, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. Τις αρνητικές συνέπειες των οποίων, επιτείνουν οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Από πλευράς αμιγώς νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, σημείωσε, η Ευρωζώνη, πέρα κι έξω από τις αρνητικές επιπτώσεις της ως άνω οικονομικής πολιτικής λιτότητας στο εν γένει οικονομικό της σύστημα, βιώνει την εμπειρία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν έχει τα απαιτούμενα θεσμικά και πολιτικά μέσα, για να διαδραματίσει αποδοτικώς τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως κατ' εξοχήν η Fed. «Και τούτο διότι το μόνο πεδίο, στο οποίο φαίνεται να κινείται κάπως άνετα, είναι εκείνο της χάραξης κι εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Και τούτο μάλιστα μέσα στο στενό πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πρωταρχικός στόχος που καλείται να διαδραματίζει είναι σχεδόν μονοσήμαντος: Η διασφάλιση της σταθερότητας του επιπέδου των τιμών και η οικονομική ανάπτυξη» τόνισε.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος, η προμνημονευόμενη πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας», η οποία προοιωνίζεται τέσσερα -αναποσπάστως συνδεόμενα μεταξύ τους- «δεινά»: Στασιμότητα, χαμηλό πληθωρισμό ως και αποπληθωρισμό, υπερχρέωση και, κυρίως, δραματικώς αυξανόμενες ανισότητες κι εξίσου δραματικώς αυξανόμενη ανεργία. «Δεινά», τα οποία αφενός-όπως τόνισε- αναδεικνύουν το μέγεθος στρέβλωσης κι αντίστοιχης κρίσης του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος εντός Ευρωζώνης. Και, αφετέρου, ερμηνεύουν επαρκώς το δυσοίωνο σημάδι σταδιακής εμφάνισης ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, ακόμη και με την λεοντή του νεοναζισμού.

    Επισήμανε, ακολούθως, ότι η αναστροφή αυτής της δυσοίωνης πορείας της Ευρωζώνης -κι ως την οριστική διαμόρφωση των πάγιων πυλώνων αντιμετώπισης κρίσεων δημόσιου χρέους- και η επάνοδος στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτουν την άμεση δόμηση και θέση σ' εφαρμογή τουλάχιστον μιας ουσιαστικής παρεμβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης φυσικά στην ιδιομορφία της τρέχουσας συγκυρίας. Παρεμβατικής πολιτικής η οποία, και μέσω της υιοθέτησης δραστικών μέτρων ορθολογικής ποσοτικής χαλάρωσης και στοχευμένης ενίσχυσης της ρευστότητας, θα μπορέσει να τονώσει την ζήτηση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2%. «Συνακόλουθα, θα μπορέσει να καταπολεμήσει την ανεργία, επαναφέροντας το οικοδόμημα της Ευρωζώνης στην τροχιά της σταθερής επιδίωξης επίτευξης του, κατά Keynes, όρου της πλήρους απασχόλησης» ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Παράλληλα, τόνισε την επείγουσα ανάγκη άσκησης δραστικών, και μάλιστα ριζοσπαστικών, παρεμβατικών οικονομικών πολιτικών προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί εγκαίρως η επαπειλούμενη νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι ως άνω στόχοι, καλό είναι να έχουμε προ οφθαλμών την ανάγκη, πέρα από την -σαφώς χρήσιμη αλλά και απαραίτητη- γνώμη των τεχνοκρατών, οργάνωσης της ενεργού παρέμβασης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κυρίως μέσω των αντίστοιχων αρμόδιων δημοκρατικών θεσμών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε τον χαιρετισμό του επικαλούμενος τις πάντα επίκαιρες, ρήσεις του Φρ. Ρούσβελτ. Αναφέρθηκε στον δεύτερο εναρκτήριο λόγο του, την 20η Ιανουαρίου 1937, όπου με την ενόραση του ηγέτη που διαισθάνεται την πολεμική λαίλαπα και τη ναζιστική επιδρομή κατά των θεσμών και του κοινωνικού κράτους δικαίου, τόνιζε: «Εμείς που πιστεύουμε στην Δημοκρατία γνωρίζαμε ότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει την εγγενή ικανότητα να προφυλάσσει τον λαό από τις καταστροφές εκείνες που άλλοτε θεωρούνταν αναπότρεπτες, να επιλύει προβλήματα που άλλοτε θεωρούνταν ανεπίλυτα. Αρνούμασταν να δεχθούμε ότι δεν υπήρχε τρόπος να ελέγξουμε τις οικονομικές επιδημίες, όπως ακριβώς ελέγξαμε άλλοτε τις επιδημίες των ασθενειών, μετά από αιώνες δεινών τα οποία αποδεχόμασταν μοιρολατρικά. Αρνηθήκαμε να αφήσουμε την λύση των προβλημάτων της κοινής μας διαβίωσης στους ανέμους της τύχης και τους κυκλώνες της καταστροφής».

    Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον τρίτο εναρκτήριο λόγο του Ρούσβελτ, την 20η Ιανουαρίου 1941 -δηλαδή στην καρδιά πλέον του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου- συνέχιζε στο ίδιο μήκος ανάληψης της ιστορικής ευθύνης των ΗΠΑ: «Οι ελπίδες της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ανεχθούν επ' άπειρον την άδικη φτώχεια και τον πλούτο που δεν υπηρετεί παρά μόνο τον εαυτό του?. Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, που όμοιούς τους ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Δημοκρατίας».

    [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,189 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα ύψους 1,073 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον μήνα Ιανουάριο 2016, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,189 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.073 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.189 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.214 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 393 εκατ. ευρώ ή 10,3% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.649 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου 2016 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων:

    Α) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 78 εκατ. ευρώ ή 38,7%,

    Β) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 19 εκατ. ευρώ ή 13,3%,

    Γ) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 81 εκατ. ευρώ ή 76,5%,

    Δ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 86 εκατ. ευρώ ή 32,2%.

    Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κατηγορίες:

    Α) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 31 εκατ. ευρώ ή 29,1%,

    Β) Φόροι στην περιουσία κατά 98 εκατ. ευρώ ή 20,0%,

    Γ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 22,4%,

    Δ) ΦΠΑ λοιπών κατά 102 εκατ. ευρώ ή 7,6%,

    Ε) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 12,5%,

    ΣΤ) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 22 εκατ. ευρώ ή 52,4%

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 566 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.141 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ).

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.006 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

    Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    [06] Ανοιχτός ο Προμαχώνας, επ' αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες στο τελωνείο της Εξοχής

    Ανοιχτό παραμένει από τις 22 χθες το βράδυ το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους συμμετέχοντες στο μπλόκο να έχουν γενική συνέλευση σήμερα στη μία το μεσημέρι και «όλα είναι ανοιχτά» για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Τουρτούρας.

    Όπως διευκρίνισε, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο του προμαχώνα για περισσότερες από 30 ημέρες, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι τις προσεχείς ημέρες. Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Τουρτούρας ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει διάσπαση του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα».

    Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

    [07] Εμπλοκή στη διαδικασία των απολογιών των τριών δημοσιογράφων

    Εμπλοκή με τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση των εκβιασμών, καθώς οι συνήγοροι τους δεν έλαβαν άδεια παράστασης από τον ΔΣΑ.

    Η αρμόδια πρωτοβάθμια Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου δεν ενέκρινε κατ'εξαίρεση άδεια στους συνηγόρους των τριών κατηγορουμένων και η αίτηση τους θα κριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην 1 το μεσημέρι.

    Έτσι αναμένεται η διαδικασία ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή να ξεκινήσει μετά την 1 οπότε και θα έχει κριθεί το θέμα της κατ'εξαίρεσης άδειας για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

    Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι σήμερα θα πρέπει να έχουν απολογηθεί ακόμη και χωρίς συνηγόρους καθώς λήγει το πενθήμερο όριο για την κράτηση τους βασει εντάλματος σύλληψης και ανακριτής και Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθούν αν οι τρεις πρέπει ή όχι να κρατηθούν προσωρινά.

    [08] Σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

    Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε, από το πρωί σήμερα, το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

    Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.

    Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας Ανθή Καραγγελή.

    «Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

    «Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε ετοιμότητα» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

    Από τη Λέσβο χθες με το πλοίο της γραμμής «Αριάδνη» αναχώρησαν 1350 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο νησί στις 9 το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot, στον καταυλισμό του καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

    Από τη Χίο χθες με το «Αριάδνη» αναχώρησαν 142 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ έχουν μείνει στο νησί 498, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

    Σημειώνεται ότι περίπου 1000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα Παρασκευή το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1» το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

    [09] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»

    Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας όπου εργάζονται.

    Καταγγέλλοντας την «παραβίαση» των δικαιωμάτων τους, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε χθες Πέμπτη την αποφυλάκισή τους. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, στο ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, οικείοι τους και υποστηρικτές τους.

    Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και τους ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της ένα βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

    [10] Στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

    Οι διεθνείς ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί."Οι διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται αρχικά για τις 7 Μαρτίου στη Γενεύη", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων στον κόσμο εκτιμάται σε 4,6 εκατομμύρια.

    [11] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται παραμονή στη Σένγκεν

    Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.

    1. Είπατε ότι εάν δε μειωθούν οι ροές μέχρι τις 7 Μαρτίου, περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω ευθέως: Στόχος είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε «de jure» ζώνες transit και είναι «de facto» στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί;

    Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο.

    2. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

    Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή.

    3. Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; Συγκεκριμένα, ποιος και υπό ποιες προθεσμίες μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και επίσης, τι εγγυήσεις έχετε ότι η Τουρκία πρώτα απ? όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους;

    Εργαζόμαστε γι? αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται.

    4. Έγινε αναφορά σήμερα στο άρθρο 26 το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα; Τι αναμένετε να κάνει ακόμα η Ελλάδα στο διάστημα των τριών αυτών μηνών και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση;

    Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα.

    [12] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Η παρελκυστική τακτική της Αγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. η ξαφνική αύξηση των ροών στο Καστελόριζο, οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών από κράτη-μέλη της ΕΕ που υψώνουν τείχη αντί αλληλεγγύης, καθώς και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσει το ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα που πλήττει κατ? εξοχήν την Ελλάδα, τέθηκαν από τους έλληνες ευρωβουλευτές, τόσο με ερωτήσεις τους στην Επιτροπή όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεών τους στην ολομέλεια, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

    "Η ξαφνική αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο δεν δικαιολογείται - Με ποιον τρόπο θα πιέσει η Κομισιόν την τουρκική κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;"ρωτάει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν.

    Την Αυστρία κατηγόρησε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «για παραβίαση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αντί να στοχοποιεί την Ελλάδα».

    Ο ευρωβουλευτής στάθηκε στα αποκαλυπτικά στοιχεία της νέας έκθεσης της Europol βάσει των οποίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς αξιωματούχων στην Τουρκία αλλά και αναφορές στις ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες των δουλεμπόρων. Παράλληλα τόνισε «την πιθανή πολιτική κάλυψη που παρέχεται καθώς και την ανάγκη να υποχρεωθεί η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει όσα συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για τους πρόσφυγες.

    Καλεί επίσης την Κομισιόν να λάβει θέση σχετικά με το γεγονός ότι έχει επιδείξει έντονο ζήλο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αλλά περί άλλων τυρβάζει όταν το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσεως.

    Ττην ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων για τα κράτη- μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη .

    Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, ζήτησε «περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία».

    Αναφέρθηκε επίσης «στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικόκαι κάλεσε την Ε.Ε.να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία».

    «Πόσο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Αυστρία και είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ρωτάει με γραπτή δήλωσή του στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ειδικότερα, παραπέμπει στην απόφαση της Επιτροπής στις 15 Φεβρουαρίου, για επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την πΓΔΜ για να καλύψει τα έξοδα παραμονής στη χώρα των αστυνομικών που έχουν σταλεί από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα Σκόπια.

    Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Επιτροπή, «εάν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού των μονομερών κινήσεων από Κράτη Μέλη σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα Σκόπια.»

    Ερώτηση στην Επιτροπή και παρέμβαση στην ολομέλεια του ΕΚ έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων.

    Ερώτησε επίσης για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

    [13] Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μοναδικό τοπικό μουσείο εθνικής εμβέλειας με 100.000 εικόνες

    Στην εισαγωγή του για μια έκδοση με 12 ποιήματα/φωτογραφίες που κυκλοφόρησε πρόσφατα - αφιέρωμα στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, γράφει για την «τέχνη του ελάχιστου» που υπηρετούν αμφότερες (ποίηση και φωτογραφία).Αυτά τα χιλιάδες γεννήματα των «κλικ»- δείγματα της τέχνης του ελάχιστου, ανέλαβε να διαχειριστεί ο Ηρακλής Παπαιωάννου - διευθυντής - δύο μόλις μηνών του ...άρτι ενηλικιωθέντος (μόλις που συμπληρώθηκαν 18 χρόνια απ την ίδρυση του) Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Ιστορικός της φωτογραφίας, επιμελητής εκατοντάδων εκθέσεων και με παρουσία αξιοσημείωτη στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφική βιβλιογραφία, ο χαμηλών τόνων αλλά υψηλών στόχων, διδάκτωρ Φωτογραφίας του ΑΠΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου, ήταν ίσως η πλέον αξιόπιστη επιλογή για την αντικατάσταση του προκατόχου του, στη θέση του διευθυντή του μοναδικού στη χώρα Μουσείου Φωτογραφίας.

    «Βρήκα την πρόταση άκρως τιμητική. Έχω μοχθήσει για το μουσείο και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ και στο διοικητικό κομμάτι. Εξάλλου, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος» απαντά στην «υπονομευτική» ερώτηση για το «τι ζητά ενας θεωρητικός τη φωτογραφίας στη διοίκηση ενός κλυδωνιζόμενου και διοικητικά, δημόσιου φορέα τέχνης».

    Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επιχειρεί να βγάλει άκρη στη διαχείριση των εκκρεμοτήτων της διοίκησης του Μουσείου, αλλά και να ...«καθαρίσει» τα εμφανή υπολείμματα της στάχτης που άφησε πίσω της η - υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες- πυρκαγιά που ξέσπασε το Μάϊο του 2012 σε αποθήκη ιδιώτη (εκτός των χώρων του Μουσείου) που έγινε η αιτία για την καταστροφή 2.000 σύγχρονων έργων φωτογραφίας - δωρεών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

    «Η απερχόμενη διεύθυνση δεν θέλησε να διευκολύνει τη μετάβαση. Η καταγραφή και η παράδοση δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθεί καθώς προβάλλει εμπόδια και επιδεικνύει απροθυμία. Αν και εργαζόμενος απο το 2001 στο Μουσείο ως επιμελητής δεν μου επιτρεπόταν καν να ασκώ τα καθήκοντα μου. Μέχρι στιγμής και παρά τις προσπάθειες και της νεοτοποθετηθείσας επίσης πενταμελούς Εφορείας , δεν καταφέραμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Μουσείο» λεει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπαιωάννου, ενώ χαρακτηρίζει «τραυματικό γεγονός στην ιστορία του Μουσείου» την πυρκαγιά και καταστροφή των έργων τέχνης -περιουσίας του Μουσείου για την οποία ουδέποτε δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις απ΄ την απελθούσα διεύθυνση.

    Ως προτεραιότητες ο κ.Παπαϊωάννου θέτει : τη Διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση του Μουσείου, την επανασύσταση των συλλογών (το σύνολο της «περιουσίας» του Μουσείου απαρτίζεται απο περισσότερες από 100.000 αντικείμενα (φωτογραφίες, αρνητικά πλάκες), την αξιοποίηση αρχείων που παραμένουν στα συρτάρια του μουσείου (το αρχείο που αφορά στις φωτογραφίες απο την Ελλάδα του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά ξεπερνά τις 15.000 πλάκες) , την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και έρευνας («ένα μουσείο δεν διαχειρίζεται μονο τα αντικείμενα τέχνης» λέει, «ειδικά σε μια εποχή σαν τη σύγχρονη, όπου η εικόνα συνιστά την ισχυρότερη ίσως γλώσσα επικοινωνίας» ).

    [14] Αποζημιώσεις με ράβδους χρυσού, η πρόταση του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χάιντς Ροτ, σε βιβλίο του

    «Ανοιχτός λογαριασμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι οι πολεμικές αποζημιώσεις»! Ποιος το λέει; Κάποιος ...ακραίος Έλληνας; Όχι. Ένας...κανονικός Γερμανός! Όχι τόσο φιλέλληνας, όσο φίλος της ιστορικής αλήθειας. Πρόκειται για τον Κάρλ Χάιντς Ροτ, γεννημένο το 1948 , διδάκτορα της Ιστορίας και της Ιατρικής στα Πανεπιστήμια Κολονίας , Βόνης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης, στέλεχος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας, συγγραφέας των βιβλίων «Η Ελλάδα και η Κρίση», «Μανιφέστο για μια Ευρώπη της Ισότητας».

    Σε ένα πόνημα 135 σελίδων με τίτλο «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις- Η Ελλάδα μπορεί», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση Σοφίας Μαριάτου, απευθύνεται στο καχύποπτο γερμανικό κοινό και με γεγονότα, τεκμήρια και αριθμούς παρουσιάζει τους φριχτούς φόνους αμάχων, τις καταστροφές υποδομών, τις κλοπές αγαθών, τις αρπαγές εγκαταστάσεων στην καθημαγμένη Ελλάδα, με αποκορύφωμα το αναγκαστικό δάνειο που επέβαλε το Γ΄Ράιχ για έξοδα διατροφής των δυνάμεων κατοχής- ολέθρου!

    [15] Όσκαρ: Αστρονομικά ποσά για πάρτι, ιδιωτικές προβολές και γεύματα

    Τα κινηματογραφικά στούντιο ξοδεύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν πρόσβαση προς τα 6.200 μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που λαμβάνουν μέρος στην ψηφοφορία των Όσκαρ.

    Το συνολικό ποσό που η βιομηχανία του Χόλιγουντ ξοδεύει στην εκστρατεία γοητείας κυμαίνεται από 100 έως 600 εκατομμύρια δολάρια.

    Πάρτι, γεύματα, ιδιωτικές προβολές, προνομιακά ραντεβού με τους συντελεστές: η κούρσα των Όσκαρ δεν εκτυλίσσεται μόνο στις οθόνες. Για μήνες, οι φιναλίστ εξαντλούν τη γοητεία τους προς τα μέλη της πανίσχυρης Ακαδημίας.

    «Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε άπραγοι και η ταινία να κάνει τη δουλειά για μας», λέει ο Τομ Νούναμ, παραγωγός της ταινίας "Crash" που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2006.

    Χαμόγελα, πόζες για σέλφι, ευγενικές απαντήσεις στις ερωτήσεις και αποφυγή κάθε πολεμικής: η κούρσα προς τα Όσκαρ δεν διαφέρει πολύ από μία προεκλογική εκστρατεία.

    Αποφασισμένος να πάρει το πρώτο του βραβείο φέτος, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο πέρασε τους τελευταίους μήνες κάνοντας καμπάνια για τον ρόλο του στην ταινία "Η Επιστροφή" , όπως άλλωστε και οι ομάδες των άλλων φαβορί «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» και «Spotlight».

    Με τη βοήθεια μίας στρατιάς υπεύθυνων δημοσίων σχέσεων και ειδικών του μάρκετινγκ, τα μεγάλα στούντιο κινητοποιούν μία πραγματική πολεμική μηχανή.

    Φέτος θα ξοδέψουν περισσότερα, αφού μεγάλος είναι και ο αριθμός των φαβορί.

    Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, η δαπάνη τις εκστρατείας γοητείας για μία ταινία φθάνει μέχρι και τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

    Για να κερδίσουν την εύνοια των μελών της Ακαδημίας, οι ομάδες των ταινιών πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν ότι οι έχοντες το δικαίωμα της πολύτιμης ψήφου θα δουν την ταινία υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

    «Η άφιξη του DVD άλλαξε τους κανόνες του παιγνιδιού», παραδέχεται ο Τομ Νούναν που ήταν ο πρώτος που έστειλε ταινίες στα μέλη της Ακαδημίας. Το «Crash» έκανε την έκπληξη αποσπώντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το φαβορί των φαβορί που ήταν το "Brokeback Mountain".

    [16] «Όχι» της Αθήνας σε επίσκεψη της Αυστριακής ΥΠΕΣ, αν δεν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας

    Ένα «όχι» έλαβε ως απάντηση η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από την Αθήνα όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

    Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.

    Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [17] Ν. Ξυδάκης: Τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική ενέργεια, η ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη

    Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης. Έκανε λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες σε de facto κατάργηση της Σένγκεν. Συνέστησε, πάντως, υπομονή έως τις 7 Μαρτίου όπου στη Σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες για λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ.

    [18] Ενώπιον του ανακριτή, οι τρεις κατηγορούμενοι για εκβιασμούς σε επιχειρήσεις

    Ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή απολογούνται σήμερα οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων, στους οποίους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

    Ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίασης κατ'επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου 1608/1950.

    Οι τρεις δημοσιογράφοι καλούνται να αντικρούσουν το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους και μία πληθώρα στοιχείων, όπως καταγεγραμμένες συνομιλίες και υλικό που κατασχέθηκε από την Αστυνομία ,από τα οποία τους αποδίδεται πως δρούσαν μεθοδικά είτε με θετικά σχόλια είτε συκοφαντώντας, με αναρτήσεις και δημοσιεύματα, τα υποψήφια θύματα τους , φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να "πειστούν" να τους καταβάλουν χρήματα για την αποκατάσταση τους.

    Η σύλληψή των τριών κατηγορουμένων έγινε μετά από καταγγελία συνεργάτιδας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ την οποία πίεζαν τόσο για να αποσπάσουν χρήματα από την επιχείρηση όσο και για τους φέρει σε επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παπά, τον οποίο αποκαλούν σε συνομιλίες "αρχιμανδρίτη", στον οποίο σύμφωνα με τους διαλόγους της δικογραφίας σκόπευαν να προσφέρουν "στήριξη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών".

    Η εκτίμηση των αστυνομικών που ερεύνησαν την υπόθεση για τους τρεις δημοσιογράφους όπως καταγράφεται στο διαβιβαστικό που εστάλη στον Εισαγγελέα είναι ότι δεν είχαν "κομματική ταυτότητα". Αναφέρεται μάλιστα για τον εκδότη που θεωρείται ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ότι "δεν προέκυψε ότι οι κακουργηματικές του πράξεις και ενέργειες ήταν προιόν εντολών από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Τα στοιχεία της προανάκρισης που συγκεντρώθηκαν έως τώρα , αποδεικνύουν ότι ο ΠΜ ενεργούσε αυτόνομα και με γνώμονα μόνο το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον». Οι ίδιοι πάντως οι κατηγορούμενοι στους διαλόγους τους φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν την καταγγέλουσα και πλέον βασική μάρτυρα κατηγορίας πως "είχαν πλάτες" . Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η φράση που έχει καταγραφεί να της λέει ο ένας από τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον εκδότη : "Ο άλλος κούλαρε και περιμένει εντολή ποιον θα γ... Κοίταξε να σου πω το κόλπο. Βγαίνει ο τρελός, και χτυπάει όποιον θέλει, από εκεί και πέρα...μετά βάζουμε τα σάιτ και ακολουθούνε".

    Στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται υλικό για σωρεία εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων που οι κατηγορούμενοι φαίνεται να διαφήμιζαν πως ανήκουν στην σφαίρα επιρροής τους , στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε μετά τις απολογίες των τριών να προχωρήσει στις επόμενες δικονομικές κινήσεις που απαιτούνται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 9:32:42 UTC