Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο Ν. Παππάς για εφαρμογή ενιαίων κανόνων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης
  • [02] Σε Σουηδία και Φινλανδία ο Ν. Ξυδάκης - Ενημερώνει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό
  • [03] Φ. Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό
  • [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το βραζιλιάνικο κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία των «σκουπιδιών»
  • [05] Επ΄ αόριστον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας στη Σπάρτη αποφάσισαν οι αγρότες
  • [06] Eνεργοποιείται για 8η φορά η κάρτα σίτισης, αύριο το επίδομα ενοικίου
  • [07] Κέρι: Αμερικανοί και Ρώσοι θα συζητήσουν «σύντομα» για την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία
  • [08] Στα 3,6 εκατ. οι πρόσφυγες στη Γερμανία έως το 2020, εκτιμούν ΜΜΕ
  • [09] Στόλτενμπεργκ: Τo NATO θα συνεργαστεί με Ελλάδα και Τουρκία για μείωση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο
  • [10] Α. Τσίπρας: Όχι σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί διαμερισμός βαρών αναλογικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

  • [01] Πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο Ν. Παππάς για εφαρμογή ενιαίων κανόνων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης

    Την ανάγκη να τεθούν ενιαίοι κανόνες στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλα τα κόμματα να προσέλθουν σε ένα σοβαρό διάλογο και να εξεταστεί το πλαίσιο εφαρμογής τους.

    Με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας για την παράλληλη απασχόληση, που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την Αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Παππάς αντέτεινε ότι στόχος είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα αργομισθίας που για χρόνια υπήρχαν και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

    «Το θέμα της παράλληλης απασχόλησης, μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση που άκουσα κριτική πραγματικά, διότι και στη ΓΓΕ και στις άλλες υπηρεσίες όπως το ΑΠΕ ή την ΕΡΤ είχαμε τα φαινόμενα της διπλοθεσίας και της αργομισθίας. Δεν γίνεται εδώ και ενώπιον του ελληνικού λαού να κάνουμε ότι αυτά δεν υπήρχαν», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Επιχειρούμε να κάνουμε τη ρύθμιση αυτή και λέμε, ότι όποιος θέλει να έχει και δεύτερη απασχόληση πρέπει πρώτον να μην είναι ανταγωνιστική με την κύρια απασχόλησή του και η απολαβή να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής του απολαβής από την κύρια απασχόληση».

    [02] Σε Σουηδία και Φινλανδία ο Ν. Ξυδάκης - Ενημερώνει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό

    Επίσκεψη στη Σουηδία και τη Φινλανδία πραγματοποιεί σήμερα και αύριοο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιοδειών του προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό και σε άλλα ευρωπαϊκά θέματα.Συγκεκριμένα, ο κ. Ξυδάκης επισκέπτεται σήμερα τηΣουηδία, όπου θα συναντήσει διαδοχικά στη Στοκχόλμη την υφυπουργό Εξωτερικών Annika Sοder, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Hans Dahlgren και την εκπρόσωπο του Κόμματος Μετριοπαθών, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Karin Enstrοm.

    ΑύριοΠαρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί τη Φινλανδία, όπου θα πραγματοποιήσει στο Ελσίνκι διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και αντιπρόεδρο κυβέρνησης, Timo Soini, τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΞ Samuli Virtanen, τον γενικό γραμματέα για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Γραφείο Πρωθυπουργού, Kare Halonen καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Petteri Orpo.

    [03] Φ. Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

    Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνά ο ένας το δάχτυλο στον άλλο απαξιώνοντας τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για λάθους χειρισμούς που οδηγούν, όπως είπε, για άλλη μια φορά τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι «επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα και πριν τις 6 Μαρτίου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

    «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τη κρίση. Είναι απαραίτητη μια εθνική στρατηγική γιατί το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει επικαιροποιημένες τις προτάσεις της.

    «Αν έχετε τα κότσια, κλείστε τη πόρτα στο παρελθόν και ελάτε να συζητήσουμε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Λύστε τις διαφορές σας», επεσήμανε η κ Γεννηματά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    «Ο ελληνικός λαός που σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου περίμενε από το πρωθυπουργό να πει συγκεκριμένα πράγματα. Όμως αποδεικνύεται ότι στήριξε τις ελπίδες του σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό του ελληνικού λαού, η οικονομία βυθίζεται, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο και έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    «Είναι απογοητευτική για τον ελληνικό λαό η εικόνα και το επίπεδο αυτό της συζήτησης που απαξιώνει όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να χτιστεί μια πόλωση, ένας μικρός δικομματισμός την ώρα που έπρεπε να μιλάμε για εθνική στρατηγική. Προσπαθείτε να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα. Η εικόνα είναι τραγική. Ο πανικός δεν είναι σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» τόνισε.

    [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το βραζιλιάνικο κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία των «σκουπιδιών»

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service έγινε χθες ο τρίτος μεγάλος οίκος που κατέταξε με τη σειρά του τα κρατικά ομόλογα της Βραζιλίας στην κατηγορία των σκουπιδιών, ρίχνοντάς τα δύο βαθμίδες, στο επίπεδο Ba2, καθώς η αναπτυσσόμενη χώρα που θεωρείτο άλλοτε αστέρι των αγορών βυθίζεται βαθύτερα στη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες.

    Ο Moody's διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι υποβάθμισε την προοπτική του βραζιλιάνικου κρατικού αξιόχρεου σε αρνητική, λόγω της προοπτικής περαιτέρω επιδείνωσης του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και των κινδύνων νέων εξωτερικών σοκ.Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch είχαν ήδη στερήσει από τη Βραζιλία την κατάταξη των κρατικών αξιογράφων της στην κατηγορία της επένδυσης από πέρυσι.

    [05] Επ΄ αόριστον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας στη Σπάρτη αποφάσισαν οι αγρότες

    Τον αποκλεισμό επ' αόριστον του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στη Σπάρτη, αποφάσισαν οι αγρότες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας, με τησυμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα του νομού Λακωνίας.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν,οι αγρότες της Λακωνίας επισημαίνουν ότι, «αφού καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση μας εμπαίζει συστηματικά και πως δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στα δίκαια αιτήματά μας, για να παραμείνει ο αγρότης στη γη του και στις καλλιέργειες του, αλλά προτιμά να εμμένει στις δεσμεύσεις της στους δανειστές και στα μνημόνια που συνυπέγραψε με την υποστήριξη και της μεγαλύτερης μερίδας της αντιπολίτευσης, αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

    Αναφέρουν ότι από αύριο Παρασκευή προχωρούν σε επ' αόριστον κλείσιμο του διοικητηρίου της Σπάρτης και υπογραμμίζουν: «Καλούμε τους πολίτες της Λακωνίας και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε συμπαράσταση. Τα αιτήματα των αγροτών ειδικά σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι κοινά για όλους τους κλάδους ασφάλισης και επηρεάζουν όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως του επαγγελματικού κλάδου που ανήκουν».

    [06] Eνεργοποιείται για 8η φορά η κάρτα σίτισης, αύριο το επίδομα ενοικίου

    Σήμερα Παρασκευήθα γίνει η 7η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ποσό των 2.708.149,49 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 20.823 ιδιοκτητών ακινήτων. Στους ανωτέρω περιλαμβάνονται 372 δικαιούχοι που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτήν την πληρωμή οι 262 εξ αυτών θα λάβουν τρεις δόσεις του επιδόματος και οι 110 τις τέσσερις πρώτες δόσεις του επιδόματος.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

    [07] Κέρι: Αμερικανοί και Ρώσοι θα συζητήσουν «σύντομα» για την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία

    Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας αρμόδιας για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στον στρατό και τις οργανώσεις των ανταρτών, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.Ο Κέρι ανέφερε, μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Συρία.

    «Μίλησα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και έχουμε μια ομάδα που θα συναντηθεί αύριο ή σύντομα, μια ομάδα επιτήρησης της εκεχειρίας και της παύσης των εχθροπραξιών», διευκρίνισε.«Δεν εγγυώμαι ότι (η κατάπαυση του πυρός) θα εφαρμοστεί απολύτως, αλλά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.«Η εναλλακτική είναι ο πόλεμος να επιδεινωθεί, η Συρία να καταστραφεί εντελώς και να γίνει αδύνατο να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι η εκεχειρία θα αποτελέσει δοκιμασία της πρόθεσης της Ρωσίας να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου στη Συρία, στον οποίο αναμετρώνται από το 2011 το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ -συμμάχου της Μόσχας-και διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.

    [08] Στα 3,6 εκατ. οι πρόσφυγες στη Γερμανία έως το 2020, εκτιμούν ΜΜΕ

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει συνολικά ότι στη χώρα θα φθάσουν ως το 2020 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ή κατά μέσον όρο μισό εκατομμύριο άνθρωποι τον χρόνο, αναφέρουν σήμερα Πέμπτη γερμανικά ΜΜΕ, ενώ ήδη πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε εκτιμήσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με άλλα ομοσπονδιακά υπουργεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προβλέψει τις οικονομικές εξελίξεις, το υπουργείο Οικονομίας έκανε «μια εσωτερική, εντελώς τεχνική εκτίμηση για τη μετανάστευση σε συνεργασία με άλλα υπουργεία», σημειώνεται.Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική εκτίμηση για το πόσοι πρόσφυγες θα φθάσουν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τα επόμενα χρόνια, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητη.Η άφιξη 1,1 εκατ. αιτούντων άσυλο πέρυσι -ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των 3,6 εκατομμυρίων που προέβλεψε στην εσωτερική του εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας-συνέτεινε να επιδεινωθούν τα γερμανικά δημοσιονομικά και δημιούργησε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    [09] Στόλτενμπεργκ: Τo NATO θα συνεργαστεί με Ελλάδα και Τουρκία για μείωση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο

    Τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

    Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

    Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

    [10] Α. Τσίπρας: Όχι σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί διαμερισμός βαρών αναλογικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο άφησε μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, προκειμένου να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα προσέρχεται με σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητεί απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη να ανατρέπονται και να ακυρώνονται οι αποφάσεις των ηγετών της από παρασυνάξεις μελών της αστυνομίας κάποιων χωρών, και έκανε ρητή αναφορά στην Αυστρία καταγγέλλοντας ότι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά η σύγκληση παρασυνάξεων χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή άμεσα των ενδιαφερομένων χωρών.

    «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά ορισμένους και όχι όλους. «Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων, μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων μόνο κρατών και μάλιστα κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή διαδρομή». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. «Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή άλλη, και χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Από εδώ και στο εξής, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Και θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη».

    «Από τη δική μας πλευρά κάναμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, ζεστασιά, ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι και στους πρόσφυγες, στις ανθρώπινες αξίες όσο και απέναντι στους εταίρους μας. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε τις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σα να μην συμβαίνει τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα. Δεν θα δέχονται να μοιραστούν το βάρος», είπε ο κ. Τσίπρας και ενημέρωσε τη Βουλή ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μάρτη θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Ελλάδα στη Σύνοδο να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράκτες και να ρίχνουν το βάρος σε μια χώρα επειδή η γεωγραφική της θέση την έχει οδηγήσει σε μια αντικειμενική αδυναμία, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», « όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».

    «Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

    Η λίστα Μπόργιανς

    O υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία προς τις ελληνικές αρχές σήμερα που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά της βουλής, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες αφορούσαν ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε με οξύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για την στάση της και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει όλα τα στοιχεία στο φως.

    Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».

    Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:

    «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».

    Η Ν.Δ.

    Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς, τον κατηγόρησαν ότι αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και ότι την ώρα που ζητά εθνική συνεννόηση επιλέγει το δρόμο του διχασμού.

    «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων. Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι και συμπλήρωσαν:

    «Κι όλα αυτά, ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και στην οποία ο ίδιος συνέβαλλε με την πολιτική του. Επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού».

    «Από τη μία ζητά συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ της πολιτικής. Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε», κατέληξαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 February 2016 - 5:32:41 UTC