Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας προς Γεννηματά: Δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
  • [02] Δεκτή η παραίτηση του Π. Σγουρίδη
  • [03] Να αναρτούν τις δαπάνες για χορηγίες και διαφημίσεις, καλεί τράπεζες ο Γ. Δραγασάκης
  • [04] Η British American Tobacco θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη τριετία
  • [05] Στον "αέρα"- με ευθύνη της Τουρκίας- η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, για την επιτήρηση μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στο Αιγαίο
  • [06] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες ακινητοποιημένοι στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
  • [07] Με αυτοθυσία δύο μέλη του ΛΣ έσωσαν ανθρώπινες ζωές στη Μυτιλήνη
  • [08] Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα βοηθά το έργο των ακτοφυλακών Ελλάδας, Τουρκίας και της FRONTEX στο Αιγαίο
  • [09] Προετοιμασίες για έκτακτη ανάγκη στο προσφυγικό ζητάει ο Δ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας ανησυχία
  • [10] Αρθρο της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [11] «Όχι στο Grexit στην υγεία»: Εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα
  • [12] Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ουμπέρτο Έκο
  • [13] «Όνειρα ζωής» στα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 18ο Φεστιβάλ
  • [14] Συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
  • [15] Αντι-μπλόκο έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα

  • [01] Τσίπρας προς Γεννηματά: Δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έπειτα από δική της πρωτοβουλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Όπως αναφέρουν, η κ. Γεννηματά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το αίτημα το οποίο υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε στην κ. Γεννηματά ότι δεν θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε η Φ. Γεννηματά

    [02] Δεκτή η παραίτηση του Π. Σγουρίδη

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε προ ολίγου δεκτή την παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη, τέως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Σε επιστολή του ο κ. Σγουρίδης ευχαριστεί τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προσθέτει "τίμησα την επιλογή τους, καταθέτοντας, καρδιά, ψυχή και έργο".

    "Συνεχίζω και στηρίζω την κυβέρνηση αυτή γιατί πιστεύω πως είναι η μόνη ελπίδα του λαού για την έξοδο της χώρας από την ηθική και οικονομική κρίση που την μαστίζει. Είναι η μόνη ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας" προσθέτει ο κ. Σγουρίδης, καταλήγοντας στην επιστολή του "για να μην γίνω εμπόδιο σ' αυτή την ελπίδα, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, έθεσα την παραίτησή μου στην διάθεση του πρωθυπουργού και τον ευχαριστώ που την έκανε δεκτή".

    [03] Να αναρτούν τις δαπάνες για χορηγίες και διαφημίσεις, καλεί τράπεζες ο Γ. Δραγασάκης

    Η Κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

    «Με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων-εκβιαστών, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης καλεί, για μία ακόμη φορά, τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρεται ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση.

    [04] Η British American Tobacco θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη τριετία

    Τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική οικονομία (σχεδόν μηδενική ύφεση, μείωση της ανεργίας, αύξηση εσόδων κ.λπ.) και οι οποίες καθιστούν ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα έναν διεθνώς ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της British American Tobacco (ΒΑΤ) Hellas Gianpiero Pazzanese, με τον οποίο είχε συνάντηση σήμερα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Pazzanese ενημέρωσε τον υπουργό Επικρατείας για τη στρατηγική απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας να επενδύσει στην Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με κύριο άξονα τη δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου στον Πειραιά. Η λειτουργία του logistics hub θα αρχίσει τον Μάρτιο, και στην ανάπτυξή του θα έχει δυνατότητα κάλυψης 10 χωρών και διακίνησης προϊόντων ετήσιας αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ, από την Ευρώπη σε Κύπρο, Μάλτα, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

    [05] Στον "αέρα"- με ευθύνη της Τουρκίας- η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, για την επιτήρηση μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

    "Στον αέρα" είναι με ευθύνη της Τουρκίας η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.

    Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου! Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

    Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.

    Αλγεινή εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας!

    Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ΓενςΣτόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.

    ---Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX. Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.

    [06] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες ακινητοποιημένοι στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

    Σε ένα απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. Όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι από χθες το μεσημέρι, γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη. Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.

    Στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

    Πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούν οι πρόσφυγες, είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μάλιστα άμεσα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.

    [07] Με αυτοθυσία δύο μέλη του ΛΣ έσωσαν ανθρώπινες ζωές στη Μυτιλήνη

    Με αυτοθυσία χθες δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη προσπάθησαν να ανακόψουν την τρελή πορεία ακυβέρνητου φουσκωτού σκάφους προς το λιμανάκι της Παναγιούδας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Ο λόγος για τον ανθυποπλοίαρχο Νίκο Γκόλια και τον ανθυπασπιστή Γιώργο Κουτρομπίλα. Ο πρώτος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου πια στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου μεταφέρθηκε από τη Μυτιλήνη. Ενώ ο δεύτερος χωρίς τραυματισμό από νωρίς σήμερα το πρωί συνέχισε να επιχειρεί με βάση του το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στόχος ένας, να σώζει ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν.

    Όλα ξεκίνησαν αργά χθες το απόγευμα στη διάρκεια εκπαιδευτικού πλου στελέχους του Λιμενικού Σώματος με περιπολικό σκάφος έξω από το μικρό λιμανάκι της Παναγιούδας. Για άγνωστους ακόμα λόγους ο χειριστής του έπεσε στη θάλασσα ενώ το σκάφος με κολλημένη τη μηχανή στο «τέρμα» της άρχισε κινείται κυκλικά με κατεύθυνση το λιμανάκι αλλά και τις βάρκες με ψαράδες που εκείνη την ώρα υπήρχαν στην πολυσύχναστη έτσι κι αλλιώς θαλάσσια περιοχή. Ο κίνδυνος της πρόσκρουσης και της έκρηξης που θα ακολουθούσε με άγνωστες επιπτώσεις σε ζωές και περιουσίες ήταν ορατός.

    Τότε οι δυο άνδρες που έπλεαν με άλλο πλαστικό περιπολικό σκάφος στη περιοχή πλησίασαν το ακυβέρνητο σκάφος με σκοπό είτε ένας από τους δύο να πηδήξει μέσα σε αυτό και να σταματήσει την τρελή του πορεία προς την ακτή είτε στη χειρότερη περίπτωση να το εμβολίσουν σταματώντας το. Από τη σύγκρουση οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο νερό, Ο μεν ανθυπασπιστής Κουτρομπίλας κατέβηκε βαθειά μέσα στο νερό αποφεύγοντας τη μηχανή που κυριολεκτικά «θέριζε» πάνω από το κεφάλι του. Ο δε όμως ανθυποπλοίαρχος Γκόλιας δεν τα κατάφερε αφού φορούσε σωσίβιο που τον εμπόδιζε να κατεβεί βαθειά στο νερό. Αποτέλεσμα η προπέλα της να τον τραυματίσει σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Περί τις 12 το μεσημέρι μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

    [08] Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα βοηθά το έργο των ακτοφυλακών Ελλάδας, Τουρκίας και της FRONTEX στο Αιγαίο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνησε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX. Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.

    Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό

    [09] Προετοιμασίες για έκτακτη ανάγκη στο προσφυγικό ζητάει ο Δ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας ανησυχία

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και για την ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε ορισμένες χώρες, κατονομάζοντας την Ελλάδα, εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης της προεδρεύουσας Ολλανδίας..

    Με την ίδια δήλωση καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής, να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής».

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων».

    Οι δύο αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι «η Ολλανδική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους παράγοντες και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και επιτόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων», υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε».

    Τέλος υπενθυμίζουν ακόμη μια φορά την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, και υπόσχονται ότι η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά στον τομέα αυτό».

    [10] Αρθρο της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο αναδεικνύεται με το προσφυγικό, τις κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία, τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων σεάρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο σκιαγραφεί τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ για το 2016.

    Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο Brexit, σημειώνει ότιυπάρχει μια δυσαρέσκεια στην αριστερά της Βρετανίας, λόγω και των χειρισμών που έκανε η ΕΕ στο ελληνικό ζήτημα, κι αυτό αποτελεί έναν άγνωστο «Χ» για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

    Τα προβλήματα για την ΕΕ το 2016 είναι πολλά, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Πρώτα από όλα είναι η προσφυγική κρίση που είναι και η πιο εμφανής. Ο κόσμος καταφτάνει στις ευρωπαικές ακτές σε άνευ προηγουμένου αριθμούς, οι περισσότεροι για να αποφύγουν τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Αν και οι αριθμοί είναι πράγματι μεγαλύτεροι από τα προηγούμενα χρόνια και οι κυβερνήσεις απροετοίμαστες, η πραγματική κρίση δεν είναι οι αφίξεις, αλλά η κατανομή και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατανεμημένοι σε λίγα κράτη είναι πολλοί, αλλά ένα εκατομμύριο κατανεμημένοι στο σύνολο της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι και τόσο πολλοί. Η λύση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης είναι εμφανής: Περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία.

    Συναφές είναι και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για τα προσεχή χρόνια: Η κρίση της Συρίας και η μέσω της Ρωσίας ουκρανική κρίση, την οποία θα συνοψίζαμε ως κρίση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Αν και οι λύσεις δεν είναι τόσο καθαρά μπροστά μας σ αυτή την περιοχή, το κυριότερο εμπόδιο σε κάθε προσέγγιση είναι πάλι η έλλειψη ενότητας και η έλλειψη επιθυμίας των κρατών-μελών να συνεργαστούν. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση δεν έχει φύγει ακόμη. Και αν και χρειάζονται χρόνια για να προχωρήσουμε, τα εργαλεία για την αντιμετώπιση και διευθέτηση της κρίσης αυτού του είδους παραμένουν μη επαρκώς επεξεργασμένα. Το πρόβλημα και πάλι είναι η έλλειψη της έννοιας της ενότητας.

    Τρίτον, το 2016 θα φέρει το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κύματα σοκ σ όλη την Ευρώπη. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα τελειώσει: Ακόμη κι αν ο Κάμερον πείσει κάποιους υποστηρικτές του στο κόμμα του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έχει υποτιμήσει την αριστερή πλευρά της εξίσωσης. Αν και οι προοδευτικές δυνάμεις στο ΗΒ είναι γενικώς περισσότερο φιλοευρωπαϊκές από τις δεξιές πτέρυγες, η μεταχείριση της οποίας έτυχε η Ελλάδα και η τρέχουσα διαπραγμάτευση για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, έχει αφήσει πολλούς δυσαρεστημένους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ. Αν χαθεί το δημοψήφισμα, θα γίνει εξ αιτίας της παραμέλησης της αριστεράς στο ΗΒ.

    Αυτές είναι οι πιο εμφανείς προκλήσεις. Χρειάζεται ωστόσο να αντιμετωπιστούν και άλλες εξ ίσου επείγουσες: η ανισότητα και η κοινωνική αστάθεια στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή με τις τεράστιες επιπτώσεις της στις παράκτιες περιοχές, η γεωργία και ο αστικός σχεδιασμός. Αυτά δεν είναι καθόλου μικρά θέματα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους λαούς της Ευρώπης και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε να έρθουν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.

    Όλα τα προβλήματα έχουν ένα πράγμα κοινό: Μπορούν να επιλυθούν, αν οι Ευρωπαίοι δουλέψουν μαζί . Τα κράτη-μέλη χρειάζεται να δουλέψουν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας. Η παρούσα κρίση μας δείχνει πόσο αδύναμοι είμαστε, όταν τα κράτη-μέλη είναι μόνα τους ή απέναντι το ένα στο άλλο. Αλλά δείχνει επίσης πόσο ισχυροί μπορούμε να γίνουμε αν συνεργαστούμε και μείνουμε μαζί. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουν όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, το 2016 μπορεί να είναι μια επιτυχημένη χρονιά για την ΕΕ και όλους τους Ευρωπαίους. Αν όχι, θα είναι μια σκληρή χρονιά για όλους.

    [11] «Όχι στο Grexit στην υγεία»: Εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα

    Με σύνθημα «όχι στο Grexit στην υγεία», ξεκίνησε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο βέλγικο νοσοκομείο CHU Saint-Pierre, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, τους Γιατρούς του Κόσμου και μια σειρά νοσοκομείων υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ULB. Στόχος της κινητοποίησης είναι, αφενός η συγκέντρωση πόρων που θα στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τους γιατρούς στην Ελλάδα, και αφετέρου η συγκέντρωση υπογραφών σ? ένα κείμενο που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές αρχές, και ζητά την επαναφορά του ελληνικού προϋπολογισμού για την υγεία στα προ της κρίσης επίπεδα.

    «Το σημαντικότερο είναι να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι λαοί της Ευρώπης. Οι περικοπές στην υγεία στην Ελλάδα μας αφορούν όλους, γιατί χτυπούν μια θεμελιώδη αξία της Ευρώπης, που είναι η πρόσβαση στην υγεία», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο γυναικολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, Ιβόν Ενγκλέρ. O δρ. Ενγκλέρ είναι υπεύθυνος για ένα από τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό που θα συγκεντρωθεί για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες είναι «τεράστιες» σε όλα σχεδόν τα τμήματα, ωστόσο προτεραιότητα δόθηκε στην αγορά θερμοκοιτίδων για τα δύο κέντρα νεογνολογίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην αγορά αντιδραστηρίων για το 1οΤμήμα Παιδιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

    Τα άλλα δύο έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την εκστρατεία αυτή, είναι o εξοπλισμός των μονάδων υγείας στη Βόρεια Εύβοια και η προσφορά φαρμάκων, καθώς και η υποστήριξη της καινούργιας Πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, με επίκεντρο την ψυχική υγεία.

    [12] Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ουμπέρτο Έκο

    Στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης Ρέντσι, καθηγητών και πρυτάνεων ιταλικών πανεπιστημίων, εκδοτών, μεταφραστών και εκατοντάδων πολιτών.

    Το «παρών» θέλησε να δώσει και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι.

    «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία.

    Ο δε Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

    Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».

    [13] «Όνειρα ζωής» στα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 18ο Φεστιβάλ

    Από τη μία το «Όνειρο ζωής» των Σύρων προσφύγων που κινείται στα ...νερά του Αιγαίου μεταξύ των παραλίων της Τουρκίας και αυτών της Μυτιλήνης στο ντοκιμαντέρ του Ιρανού Μορτέζα Τζαφαρί (ζεί και κινηματογραφεί στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια) κι απ' την άλλη η επικίνδυνη κοινωνικο-ψυχολογική έρευνα μιας Ελληνίδας απ' το Παρίσι -της δημοσιογράφου Ανζελίκ Κουρούνη- που αναρωτιέται στα 90 λεπτά του ντοκιμαντέρ της («Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση») για το ... «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

    Το «Όνειρο ζωής» και το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» είναι δύο μόνο από τα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους Έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών.

    [14] Συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

    Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για το ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο κόμματος, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η επεξεργασία του σχεδίου για τις θέσεις και το καταστατικό. Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκε και το πώς προχωρούν οι θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά στη βάση της επαφής και της επικοινωνίας του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες.

    [15] Αντι-μπλόκο έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Με αντιμπλόκο «απάντησαν» οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα, στον επ΄αόριστον αποκλεισμό που αποφάσισε το μεσημέρι η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στις αγροτικές κινητοποιήσεις επί ελληνικού εδάφους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο επ'αόριστον αποκλεισμός που αποφασίστηκε από τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες αγρότες στις 14.30 το μεσημέρι, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφορούσε σε πρώτη φάση τις νταλίκες και τα φορτηγά, με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία να κινούνται κανονικά.

    Αύριο, στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απ'όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμπαρασταθούν έμπρακτα, όπως μας λέγανε, στους συναδέλφους τους.

    Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στις 19.00 το βράδυ θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο επί ελληνικού εδάφους και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 22.00 το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2016 - 19:32:41 UTC