Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αίγυπτο σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φ. Γεννηματά, για το Προσφυγικό
  • [03] Δ. Κουτσούμπας για ασφαλιστικό: Η ταφόπλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων
  • [04] Ι. Μουζάλας στο «Πρακτορείο FM»: Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες
  • [05] «Έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη»
  • [06] Παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ
  • [07] Αποκλειστική δήλωση Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [08] Στην Αθήνα μεταφέρονται, από την Ειδομένη, οι Αφγανοί πρόσφυγες
  • [09] Σωματική και ψυχολογική εξουθένωση για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου
  • [10] Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ
  • [11] «Θέλουμε να καταστήσουμε την Αθήνα έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς κόμβους στην Ευρώπη»
  • [12] Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [13] Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές
  • [14] Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής
  • [15] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δ. Μακεδονία και το Αμύνταιο

  • [01] Στην Αίγυπτο σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς

    Με μία ευρεία ατζέντα εφ' όλης της ύλης, αναχωρεί σήμερα για την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.Μια επίσκεψη που όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τις άριστες παραδοσιακά σχέσεις των δύο χωρών αλλά θα προσθέσει ένα ακόμη βήμα στην δυναμική που έχει αναπτυχθείτελευταία για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

    Το στρατηγικό βάρος της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως η εποικοδομιτική της στάση στην ειρηνευτική διαδικασία της συριακής κρίσης και η έντονη δράση της στην καταπολέμιση της τρομοκρατίας την καθιστούν σημαντικό σύμμαχο και παράγοντα-κλειδί για τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Έναν σύμμαχο με τον οποίο η Ελλάδα μοιράζεται σήμερα γεωπολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και ενεργειακές προοπτικές. Η διμερής συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ήδη ευρύτατο φάσμα τομέων το οποίο διευρύνεται όλο και περισσότερο.

    H Αίγυπτος είναι μια χώραπου έχει σήμεραως προτεραιότητα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει και την ανεργία που έχει παγιωθεί στο 13% αλλά και την στασιμότητα στην οικονομία τόσο από την μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες του Κόλπου όσο και την τεράστια μείωση του τουρισμού της λόγω της ανασφάλειας. Ανασφάλεια που προκαλούν οι βομβιστικές επιθέσεις και οι ένοπλες επιδρομές κυρίως στη χερσόνησο του Σινά, από τζιχαντιστικές οργανώσεις ιδίως μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρίες να διακόψουν τις πτήσεις τους από και προς αιγυπτιακά θέρετρα. Ωστόσο, τα βήματα που κάνει είναι πολλά.

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Κοτζιάς αύριο, συζητήθηκαν προγράμματα συνεργασίας όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί,αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό και στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ λιμένων των δύο χωρών. Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ σε χρόνο ρεκόρ, στα εγκαίνια της οποίας είχε παρευρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, τον περασμένο Αύγουστο, και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στις παρόχθιες περιοχές τηςπαρέχουν μεγάλες δυνατότητες ελληνικών επενδύσεων, ανάπτυξης της ναυτιλιακής συνεργασίας και ενίσχυσης καιδιεύρυνσηςτων εμπορικών ανταλλαγών.

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φ. Γεννηματά, για το Προσφυγικό

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θα γίνει δεκτή το μεσημέρι κατόπιν δικού της αιτήματος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το Προσφυγικό.

    Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε τη Δευτέρα η κ.Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

    Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

    [03] Δ. Κουτσούμπας για ασφαλιστικό: Η ταφόπλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων

    «Ο λαός πρέπει να προτάξει την μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό ως «ταφόπλακα των κοινωνικών δικαιωμάτων».

    Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το λαϊκό κίνημα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή πίεση στους «υποτιθέμενους - γιατί άλλα έλεγαν στα προεκλογικά μπαλκόνια - αντιπροσώπους του λαού στην Βουλή», ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι «ο λαός ψήφισε τον Σεπτέμβρη εν γνώσει του», τονίζοντας ότι ουδείς έχει το δικαίωμα με την δικαιολογία ότι «ψήφισε ο λαός» να τον φορτώνει με νέα βάρη. Πάντως, ο κ. Κουτσούμπας δέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είπε ακριβώς ψέματα» προεκλογικά, αλλά αυτά που έλεγε προεκλογικά, «δεν ταυτίζονται με αυτά που έκανε μετεκλογικά, εξάλλου γι' αυτό προειδοποιούσε τον λαό το ΚΚΕ».

    [04] Ι. Μουζάλας στο «Πρακτορείο FM»: Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες

    «Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες»δήλωσε πριν από λίγο, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο FM»,ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

    «Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα»είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

    Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε.'Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφερουμε»ανέφερε χαρακτηστικά.

    [05] «Έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη»

    Με την φράση «Δεν θριαμβολογούμε, αλλά έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη, να παραμείνουμε παρεμβαίνοντας στις ευρωπαϊκές δομές και με κοινωνική αναδιανομή», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στην σφοδρή κριτική που άσκησε η ΝΔ, σε επερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε δε ότι «είναι περήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη «που το πρόγραμμά του, το ακούμε από την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι την Ιταλία» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και μάλιστα πολύ σύντομα». Εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα αναζητήσει, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    «Παλαιότερα πείραζα την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ανακάλυψε το δικαστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αποκαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο φιλελευθερισμό», απάντησε, με σκωπτικό τόνο, ο κ. Τσακαλώτος.

    Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, καθώς το 75% των χρημάτων είναι σε μορφή «CoCos».

    «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια αν τα πράγματα πάνε καλά σε μία δεκαετία. Έχω κάθε προσδοκία ότι θα ξεπεράσουμε τα έσοδα των 5,7 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ

    Το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του ανακοινώνει ότι προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται η παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:

    α) Στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015) είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.

    β) Στους ανέργους, ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α, 273), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2017.

    γ) Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α,65) και παραμένουν άνεργοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2017.

    δ) Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και στους υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α, 85), η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος παρατείνεται έως 28/2/2017.

    ε) Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

    στ) Στους πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν.1846/1951 (Α' 179), για τη χρονική περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

    [07] Αποκλειστική δήλωση Μπόργιανς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Προσέφερα συνεργασία και σε θέματα φορολογικών ελέγχων ήδη το 2012 στην τότε ελληνική κυβέρνηση (του Αντώνη Σαμαρά), αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη. Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποδεχθεί μια τέτοια συνεργασία.

    «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατάτην επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς.

    Ο Γερμανός υπουργός είχε και πρόσφατα επισημάνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά» ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

    Στο ερώτημα αν είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο κ. Μπόργιανς απαντά καταφατικά: «ναι μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε», ενώ για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλο λέει χαρακτηριστικά: «συνεπέστερη δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να φανταστεί τη συνεργασία μας».

    Ο κ. Μπόργιανς διευκρινίζει επίσης ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει (το 2012) στον Έλληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».

    Για τη λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Μπόργιανς στην κυβέρνηση Τσίπρα εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόργιανς.

    [08] Στην Αθήνα μεταφέρονται, από την Ειδομένη, οι Αφγανοί πρόσφυγες

    Στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

    Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

    [09] Σωματική και ψυχολογική εξουθένωση για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου

    Έντονοι πονοκέφαλοι, αϋπνίες, ταχυπαλμίες, ακόμα και επαγγελματική εξουθένωση (burnout) είναι μερικά από τα συμπτώματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ορισμένοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, εξαιτίας της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που συχνά βιώνουν.

    Σε μια υπηρεσία όπου ο αντίκτυπος της ανθρωπιστικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης γίνεται ιδιαίτερα αισθητός, οι καταγραφείς και οι χειριστές των αιτημάτων ασύλου περνούν κάποιες φορές τη δική τους κρίση. Για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα που βιώνουν από τη διαδικασία αυτή, η Υπηρεσία Ασύλου προσέλαβε ψυχολόγο από τον περασμένο Ιούλιο, θέση χρηματοδοτούμενη από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τα «EEA Grants».

    «Η Υπηρεσία έχει το ειδικό χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν εδώ έρχονται σε επαφή με το διωγμό, ένα φαινόμενο που αναδύει υπαρξιακά ερωτήματα στους ανθρώπους που εμπλέκονται. Συνθλίβεται η ιδέα τους για τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πώς έχει καταλήξει αυτός ο κόσμος να είναι. Συχνά έχουν και προβληματισμούς για το κατά πόσο οι ίδιοι θα καταφέρουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα, είναι διωγμένοι, κινδυνεύει η ζωή τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος της Υπηρεσίας, Κατερίνα Κουτσή.

    Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας πολλές φορές ακούνε από τους πρόσφυγες σκληρές περιγραφές για τη ζωή τους, γίνονται μάρτυρες ακόμα και των σημαδιών που τους έχουν αφήσει οι πόλεμοι ή τα βασανιστήρια. Παίρνουν αποφάσεις που επειδή αλλάζουν τη ζωή των αιτούντων, τους βασανίζουν για πολλούς μήνες μετά. «Γνωρίζεις τον άνθρωπο, μαθαίνεις για τη ζωή του και πρέπει να πάρεις μια απόφαση γι' αυτόν. Μπορεί η απόφαση να είναι πολύ σωστή, αλλά επειδή δημιουργείται μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή, παίρνεις την κάθε υπόθεση προσωπικά», περιγράφει η κ. Κουτσή.

    Αϋπνίες, κόπωση, έντονοι πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, πόνοι μυών, αδυναμία συγκέντρωσης, αισθήματα μοναξιάς, αποτυχίας ή ενοχής είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι εργαζόμενοι και τα οποία φανερώνουν τη μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή τους.

    [10] Πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ

    Περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν απο λίγο δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.

    Οσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

    [11] «Θέλουμε να καταστήσουμε την Αθήνα έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς κόμβους στην Ευρώπη»

    Στη νέα διαδρομή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξή του στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ,επισημαίνοντας τα προβλήματα που συνάντησε αναλαμβάνοντας το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο υπουργός αναφέρεται ,μεταξύ άλλων,στις εξελίξεις στο Μέγαρο Μουσικής, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), και το Φεστιβάλ Αθηνών και εμφανίζεται πλέον αισιόδοξος μετά την αντιμετώπιση των μέχρι πρότινος ανοικτών ζητημάτων: «Μπορούμε να πούμε κατά μία έννοια ότι το υπουργείο, σ΄αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον, γυρίζει σελίδα».

    Παράλληλα, ο κ.Μπαλτάς προσδιορίζει τους στόχους του κάθε ιδρύματος για το 2016 και αναφέρεται στη γενναιόδωρη προσφορά του ιδρύματος Νιάρχου για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή στο Φαληρικό Δέλτα, η οποία όπως τονίζει ο υπουργός είναι σχεδόν έτοιμη και θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού:

    Αναλάβατε καθήκοντα σε μια περίοδο όπου υπήρχαν μεγάλα ζητήματα στο υπουργείο σας Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Αθηνών, μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτά. Αν έχουν δοθεί λύσεις;

    «Yπήρξαν προβλήματα που μας απασχόλησαν τους τελευταίους μήνες έντονα, ένα - ένα και όλα μαζί. Και είναι σήμερα μία ωραία στιγμή γιατί όλα αυτά πλέον, έχουν δρομολογηθεί με τρόπο σαφή και ικανοποιητικό από πάρα πολλές πλευρές. Μπορούμε να πούμε κατά μία έννοια ότι το υπουργείο, σ αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον, γυρίζει σελίδα.

    Κάθε ένα από αυτά είχε τα δικά του προβλήματα αλλά στο βαθμό που λύνονται πια όλα μαζί, μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να βλέπουμε συνέργειες μεταξύ όλων αυτών των ιδρυμάτων. Άρα το επόμενο βήμα είναι οι νέες διοικήσεις αυτών των φορέων με τους οποίους έχουμε συζητήσει, πως θα μπορέσουν να έχουν συνέργειες, πως το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύει τα άλλα με τις δικές του ενέργειες χωρίς να υπάρχουν κακώς εννοούμενοι ανταγωνισμοί.

    Πιστεύω ότι υπό αυτή την νέα συνθήκη η Αθήνα, -μπορεί να μοιάζει υπερφίαλη φράση- αλλά μπορεί να γίνει κάτι σαν πολιτιστική πρωτεύουσα ή ένα από τα πολιτιστικά κέντρα, -να το πω πιο ήπια- της Ευρώπης και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι υπάρχει ένα ολόκληρο κλίμα στην Ευρώπη που ωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα συγκεντρώνει παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον όχι μόνο για τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, αλλά και γιατί, αρχίζει να δείχνει ότι έχει έναν πολιτισμό σύγχρονο και συναρτημένο με την αρχαία κληρονομιά, που αρχίζει να ακτινοβολεί».

    Μέγαρο Μουσικής

    «Με το Μέγαρο Μουσικής μετά από μία κοπιώδη διαδικασία φτάσαμε στο σημείο συναινετικά και με σχετικά μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή να περάσει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Προτείνουμε ως πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής τον κ.Θεοχαράκη και εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ολόκληρο το Δ.Σ».

    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

    «Σχετικά με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αναγνωρίζουμε την καθοριστική συμβολή της κ.Καφέτση στη σύλληψη του μουσείου και την ένταξή του στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ.

    Και επειδή δεν θέλουμε να αναταράξουμε την λειτουργία του, όπως είναι σήμερα, που έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα ως προς το άνοιγμα και ταυτοχρόνως δεν θέλουμε να παρέμβουμε βίαια αλλάζοντας διοικητικά συμβούλια με το έτσι θέλω, κρατάμε το Δ.Σ. μέχρι την λήξη της θητείας του και τοποθετούμε την κ.Κοσκινά ως Διευθύντρια του Μουσείου για να συνεχίσει την καλή μέχρι τώρα συνεργασία της με το Δ.Σ. και για να ανοίξει το συντομότερο δυνατό.

    Η δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου δεν έχει αποσυρθεί, -για λογιστικούς λόγους αποσύρθηκε- και είναι συναρτημένη με την ολοκλήρωση κάποιων τεχνικών ?να το πούμε έτσι ? διαδικασιών ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί. Αυτές οι τεχνικές διεργασίες αφορούν την ολοκλήρωση του οργανισμού του Μεγάρου και την δυνατότητα μέσω αυτού να προσλάβουμε ανθρώπους μέσω ΑΣΕΠ. Αυτά τα τρέχουμε πάρα πολύ γρήγορα τώρα, υπογράψαμε τον ιστορικό κανονισμό και άρα με αυτήν την έννοια οι απαιτήσεις που δικαίως πρόβαλε το ίδρυμα Νιάρχου προκειμένου να δώσει τη δωρεά η οποία αφορά την κάθε αυτό εγκατάσταση των εκθεμάτων κλπ. ώστε να μπορέσει να ανοίξει το μουσείο, να ενεργοποιηθεί.

    Έχουμε συζητήσει με το ίδρυμα Νιάρχου, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως σας τα λέω και μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις η δωρεά θα ενεργοποιηθεί».

    Το βλέπετε να γίνεται μέσα στο 2016;

    «Ελπίζουμε να γίνει μέσα στο 2016. Είχα ανακοινώσει παλιότερα, υπεραισιόδοξα, ότι ήλπιζα να γίνει σε 3 με 4 μήνες από τότε που αναλάβαμε, δεν κατέστη εφικτό, ήταν πολλές οι εκκρεμότητες και οι δυσλειτουργίες που αφορούσαν το υπουργείο, τώρα που το καταλάβαμε καλύτερα, το τρέχουμε πολύ περισσότερο και ελπίζουμε ότι όντως εντός του 2016 να μπορέσει ν΄ανοίξει».

    Μας αιφνιδιάσατε με την επιλογή σας στο Φεστιβάλ Αθηνών. Γιατί ένας Βέλγος καλλιτέχνης σε αυτή τη θέση;

    «Ο Γιαν Φαμπρ είναι μεν Βέλγος στην καταγωγή ?Φλαμανδός- αλλά είναι ταυτοχρόνως καλλιτέχνης πανευρωπαϊκής εμβέλειας, πασίγνωστος, προκλητικός με την καλή έννοια, πολυσχιδής στις μορφές του έργου του και άρα, κάποιος ο οποίος μπορεί να υπηρετήσει ?κατά την γνώμη μας- μία ιδέα του τύπου «η Αθήνα δεν είναι απλώς μια πόλη στα περιθώρια της Ευρώπης, αλλά μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    Το γεγονός ότι επιλέγουμε κάποιον μη Έλληνα για αυτό το Φεστιβάλ, πέρα από την αξία του ίδιου του κ.Φαμπρ, θέλει να σηματοδοτήσει την έννοια της εξωστρέφειας, την ανάγκη να ακτινοβοληθούν αυτά που γίνονται στην Αθήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη και νομίζω ότι ο Γιαν Φαμπρ θα μπορέσει να συμβάλει σε αυτήν τη κατεύθυνση».

    Πιστεύετε ότι θα προλάβει να ετοιμάσει το φεστιβάλ του 2016 στο λίγο χρόνο που απομένει;

    «Θα προλάβει σίγουρα να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι το ιδανικό για αυτόν, πιθανόν ούτε και για εμάς. Αλλά σίγουρα θα προλάβει να δώσει ένα πολύ ισχυρό δείγμα γραφής και επειδή η θητεία του δεν τελειώνει φέτος θα μπορέσει να αναπτύξει τις ιδέες του, και τις πρωτοβουλίες του στα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση που έχω με τον κ.Φαμπρ είναι ότι θα έλθει στην Αθήνα ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας ?είμαστε στο να ορίσουμε την ημερομηνία- Θα γίνει μία κοινή συνέντευξη τύπου και εκεί θα παρουσιάσει τις ιδέες του, και το πως βλέπει την νέα του «περιπέτεια»,όπως την ονομάζει».

    Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή στο Φαληρικό Δέλτα

    «Το ίδρυμα Νιάρχου έχει κάνει μία εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά. Το όλο κτίσμα που περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Λυρική Σκηνή είναι σχεδόν έτοιμο. Ελπίζουμε να παραδοθεί τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου επισήμως. Η παράδοση αυτή είναι δωρεά με την απόλυτη έννοια δηλαδή δεν υπάρχει κανενός είδους υποχρέωση του Δημοσίου μετά, απέναντι στο ίδρυμα Νιάρχου. Εξαρτάται από το ελληνικό Δημόσιο πως θα αξιοποιήσει αυτή τη δωρεά. Το κτήριο είναι απολύτως εντυπωσιακό όπως είναι και ο χώρος μέσα στο οποίο βρίσκεται το κτίριο. Ο κήπος, είναι μία τρίτου τύπου προσφορά. Εκεί είναι φυτά από όλη την Ελλάδα μεταφυτευμένα με πολύ προσοχή.

    Ελπίζουμε να γίνουμε ένα κέντρο για ολόκληρη την Αθήνα και για αυτούς που θέλουν να πάνε στην Όπερα αλλά και για αυτούς -τους πολλούς ελπίζουμε- που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Βιβλιοθήκη η οποία θα έχει μεταξύ άλλων δυνατότητες δανειστικές με παρουσίες και σχολείων».

    Μπορεί όμως η πολιτεία να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο;

    «Υπό μία έννοια ναι, κατά απόλυτο τρόπο. Δηλαδή σ΄ ένα κομμάτι της προσφοράς του ιδρύματος Νιάρχου υπάρχει ένα «Business Plan τριών κλιμάκων». Eλάχιστο προσωπικό- ελάχιστη λειτουργία, μέγιστο προσωπικό-μέγιστη λειτουργία. Το πιο από αυτά ή το όποιο τρίτο, τέταρτο εμείς μπορέσουμε να συντάξουμε θα είναι συναρτημένο με τις δυνατότητες. Σε επίπεδο προσώπων η Λυρική έχει επαρκές προσωπικό όπως ξέρουμε, η Βιβλιοθήκη χειμάζεται από άποψη προσωπικού και πρέπει να την ενισχύσουμε. Χρειάζεται και ένα προσωπικό συντήρησης, διαχείρισης κλπ. του όλου χώρου και του κήπου. Όλο το προσωπικό που απαιτείται δεν είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας αυτή την στιγμή. Απλώς πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα, πόσοι και σε τι χρονικό ορίζοντα».

    Καλείστε όμως να δράσετε μέσα στο σκληρό οικονομικό τοπίο που βιώνει η χώρα και στις πολύ σκληρές συνθήκες που υπαγορεύει το μνημόνιο.

    «Όντως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα αλλά τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Τι εννοώ: o προϋπολογισμός του υπουργείο Πολιτισμού στο σύνολό του είναι πολύ μικρός. Αν ακούσετε τα νούμερα μπορεί και να ντρέπεστε για το ότι, μία τέτοια χώρα με αυτή την ιστορία και με τέτοια κληρονομιά είναι αναγκασμένη να έχει τόσο μικρό προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό. Ωστόσο τα κουτσοκαταφέρνουμε και έτσι.

    Ζητάμε κάτι περισσότερο για να πληρωθούν κυρίως χρέη και να μπει μπροστά η κάλυψη πολύ άμεσων λειτουργικών αναγκών. Ταυτοχρόνως το υπουργείο έχει και ένα πόρο δικό του, είναι το ?Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων? μέσω του οποίου εισρέουν στο κρατικό προϋπολογισμό πόροι από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Άρα δεν είμαστε απλώς επαίτες είμαστε και παραγωγοί πλούτου κατά κάποιο τρόπο. Στην βάση αυτή, προσπαθούμε να βρούμε ισορροπίες ανάμεσα στις άμεσες ανάγκες και στην ανάγκη ικανοποίησης κάποιων πραγμάτων που θα μας δώσουν μία αναπτυξιακή προοπτική.

    Εκεί είμαστε, δύσκολα είναι τα πράγματα αλλά δεν είναι απελπιστικά».

    [12] Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται αρκετά αργότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Οι περισσότερες εργασίες που απομένουν αφορούν στη διαμόρφωση της Εσπλανάδας που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης προς τη θάλασσα (ποσοστό ολοκλήρωσης 72%), καθώς και η οδοποιία στον περιβάλλοντα χώρο. Από τις εργασίες αυτές αναμένεται να καθυστερήσει το τμήμα που διεξάγονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, στην περιοχή που κατασκευάστηκε το υδάτινο κανάλι και όπου αποκαλύφθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ στο ενεργειακό στέγαστρο, διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί κατά 60%.

    Ήδη έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου, του καναλιού και του κτιρίου λειτουργίας του, του λόφου και της παιδικής χαράς. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Βιβλιοθήκη.

    [13] Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους, χειραγώγησης των αρχών και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

    Απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανείς δεν θέτει κάτι τέτοιο και με εξαίρεση το προσφυγικό και τα εθνικά όπου μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης, χωρίζει άβυσσος την ουσία των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη τότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος.

    «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές. Θα αντέξει η οικονομία μας μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση αν αυτή προκύψει. Δεν τις ζητώ τις εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω», είπε μεταξύ άλλων ενώ απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρωθυπουργό.

    [14] Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

    Ομαλά διεξάγεται, για την ώρα, η διεύλευση των οχημάτων από τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός της ημέρας, αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες στις 15:00 οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του τελωνείου του Προμαχώνα, προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό για τα φορτηγά και τις νταλίκες, για να απελευθερώσουν και πάλι την πρόσβαση στις 5 τα ξημερώματα. «Η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε και δεν υπάρχουν αυτοκινητιστές σε αναμονή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Στέργιος Λίτος.

    Στο τελωνείο της Εξοχής, η κίνηση διεξάγεται επίσης ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τους αγρότες, μετά τη γενική συνέλευσή τους που ορίσθηκε για το απόγευμα, είναι πιθανόν η διεύλεση να κλείσει από τις 22:00.

    [15] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Δ. Μακεδονία και το Αμύνταιο

    Αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ στις 8 το βράδυ, σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την παραιτέρω στάση, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της δράσης τους μέχρι σήμερα. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα των προαναφερόμενων περιοχών, αναμένουν την απάντηση στο αίτημα που κατατέθηκε από τη Νίκαια για νέα συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

    Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

    - Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την ΠΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

    - Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

    - Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

    - Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

    - Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

    Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από τις 17: 00 χθες οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

    «Μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες μερίδα αγροτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ομόφωνα αποφασίσαμε το κλείσιμο»επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και τους αυτοκινητιστές, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές ότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2016 - 9:32:49 UTC