Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ θέτει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά
  • [03] Ποτάμι: Κίνδυνος να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης
  • [04] ΝΔ: Η κυβέρνηση χυδαιολογεί ασύστολα σε απόλυτο συντονισμό με παρασυστήματα δημοσιογραφίας
  • [05] Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [06] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού
  • [07] Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη
  • [08] Αρθρο της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Ημερίδα για την κλωστική και ιατρική κάναβη από τον Στ. Κούλογλου, στο ΕΚ
  • [10] Βίντεο ΕΚ: Οι απαντήσεις του Προέδρου του ΕΚ στα ερωτήματα που θέτει η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
  • [11] Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [12] Η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο θέατρο Παλλάς
  • [13] Με αντιπροσωπεία αγροτών συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [14] Βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ η αστυνομικός και συγγραφέας Φ. Κωνσταντοπούλου
  • [15] Αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση οι επιστημονικοί φορείς
  • [16] Στη δημοσιότητα η «μουσική» που άκουσε το πλήρωμα του Apollo 10 στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
  • [17] Συνέντευξη Στεφανίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το επί κοντώ μας ταιριάζει γιατί έχουμε μια όμορφη τρέλα ως λαός»
  • [18] Συνέντευξη Βουγιούκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στο Ρίο μπορώ να φτάσω ψηλά»

  • [01] Θέμα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ θέτει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

    Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της δήλωσης "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από νέο σχετικό δημοσίευμα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν υπήρξε εταιρική-επαγγελματική σχέση της συζύγου του Μ. Γκραμπόφκσι με τον Σταύρο Παπασταύρου και πως επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του καταγράφηκε στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

    «Όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως στο ΔΣ της εταιρείας της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μ. Γκραμπόφσκι, συμμετείχε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στ. Παπασταύρου, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εάν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις, ως όφειλε λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, τα οικονομικά στοιχεία από τη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως«αντί απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία εκτόξευσε άσφαιρες απειλές περί μηνύσεων και αγωγών, αφήνοντας στην άκρη το επίδικο».

    Η απάντηση της ΝΔ

    Σε νέα ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σε απόλυτο συντονισμό με παρασυστήματα δημοσιογραφίας χυδαιολογεί ασύστολα».

    Λέει επίσης για την κυβέρνηση ότι γυρίζει την πολιτική ζωή του τόπου πολλά χρόνια πίσω «όταν ο αυριανισμός χρησιμοποιούνταν για τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων».

    Στην ανακοίνωσή της η Συγγρού σημειώνει πως είναι γνωστό σε όλους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρονικό διάστημα 2006-2014 ήταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του Μαρέβα και εξ αυτού του λόγου δεν υπέβαλλε κοινή φορολογική δήλωση και κοινή δήλωση πόθεν έςχες.

    «Και ενώ γνωρίζουν όλη την αλήθεια, συνεχίζουν να συκοφαντούν και να λασπολογούν. Ο άθλιος κατήφορός τους δεν έχει τέλος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    [02] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά

    «Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11.00, κατόπιν δικού της αιτήματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

    Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

    [03] Ποτάμι: Κίνδυνος να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης

    Για κίνδυνο να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, «καθώς όλο και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων», κάνει λόγο το Ποτάμι.

    «Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, την Ειδομένη έρχονται να προστεθούν το ακριτικό Καστελόριζο και ο Πειραιάς. Οι τοπικές κοινωνίες που σε κάθε ευκαιρία δείχνουν τα ανθρωπιστικά αισθήματά τους λυγίζουν από το βάρος του προβλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και επισημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει μόνιμη αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν, όπως ζητούν δυνάμεις στην Ευρώπη, παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα.

    «Αν αυτό συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου, οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα θα γίνουν εικόνες καθημερινότητας από ένα ζοφερό μέλλον», τονίζει το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι δυστυχώς ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης το προεξοφλούν δίχως να κάνουν οτιδήποτε για να το αποτρέψουν και καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει για συνεννόηση τη δέσμη 10 προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει καταθέσει το Ποτάμι.

    [04] ΝΔ: Η κυβέρνηση χυδαιολογεί ασύστολα σε απόλυτο συντονισμό με παρασυστήματα δημοσιογραφίας

    Σε νέα ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σε απόλυτο συντονισμό με παρασυστήματα δημοσιογραφίας χυδαιολογεί ασύστολα».

    Λέει επίσης για την κυβέρνηση ότι γυρίζει την πολιτική ζωή του τόπου πολλά χρόνια πίσω «όταν ο αυριανισμός χρησιμοποιούνταν για τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων».

    Στην ανακοίνωσή της η Συγγρού σημειώνει πως είναι γνωστό σε όλους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρονικό διάστημα 2006-2014 ήταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του Μαρέβα και εξ αυτού του λόγου δεν υπέβαλλε κοινή φορολογική δήλωση και κοινή δήλωση πόθεν έσχες.

    «Και ενώ γνωρίζουν όλη την αλήθεια, συνεχίζουν να συκοφαντούν και να λασπολογούν. Ο άθλιος κατήφορός τους δεν έχει τέλος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    [05] Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

    Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία Θεσμού Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου για την επίλυση των προβλημάτων, η δημιουργία εξειδικευμένων Ασφαλιστικών Δικαστηρίων αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

    Αναλυτικότερα για τα μέτρα αυτά στην ομιλία του ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε τα ακόλουθα:

    1. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς καιτης προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

    2. Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές. Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.

    3.Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρότασή μας για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιριών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

    4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

    5. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή. Για το θέμα του ελέγχου και της δραστικής μείωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε (και ήδη είναι για δημοσίευση στο ΦΕΚ) τις σχετικές διατάξεις, ώστε να περιοριστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται αλλά και οι ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμούσε από τον Απρίλιο του 2013 η Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε ο Ν. 4141/2013.

    6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. "Για την Κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λ.π."

    [06] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού

    Υπόθεση απόπειρας αεροπειρατείας σε ελικόπτερο με το οποίο πιθανότατα είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν απόδραση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό, απασχολεί από χθες την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανολογείταιότι η επιχείρηση οργανώθηκε για την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη και ερευνάταιη συμμετοχή της καταζητούμενης συντρόφου του, Πόλας Ρούπα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελικόπτερο ενοικιάστηκε και ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την περιοχή της Ερμιονίδας με προορισμό τη Φθιώτιδα, αλλά καθοδόν η γυναίκα που το είχε μισθώσει ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση προς την Αθήνα.

    Η επιχείρηση ναυάγησε όμως λόγω της αντίδρασης του πιλότου, ο οποίος αρνήθηκε να αλλάξει το προγραμματισμένο σχέδιο πτήσης .

    Η γυναίκα πυροβόλησε στο εσωτερικό του ελικοπτέρου, αλλά ο πιλότος το προσγείωσε στην περιοχή της Θήβας, όπου η δράστης έφυγε τρέχοντας, εγκαταλείποντας μια περούκα και άλλο υλικό από το οποίο θα ληφθούν στοιχεία για DNA.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο, ο πιλότος του ελικοπτέρου αναγνώρισε από φωτογραφία την Πόλα Ρούπα.

    Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

    [07] Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη

    Σε 36 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου προέβησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη.

    Σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών μια εξάδα τουρκικών αεροσκαφών και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235. Καταγράφηκαν 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που εξελίχθηκαν σε 36 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Οι 17 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έγιναν από το ένα εκ των δύο CN-235 που κινήθηκε από βορρά προς νότο.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε 2 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή(αερομαχία).

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλοκές σημειώθηκαν δυτικά των Ψαρρών. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [08] Αρθρο της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο αναδεικνύεται με το προσφυγικό, τις κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία, τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων σεάρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο σκιαγραφεί τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ για το 2016.

    Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο Brexit, σημειώνει ότιυπάρχει μια δυσαρέσκεια στην αριστερά της Βρετανίας, λόγω και των χειρισμών που έκανε η ΕΕ στο ελληνικό ζήτημα, κι αυτό αποτελεί έναν άγνωστο «Χ» για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

    Τα προβλήματα για την ΕΕ το 2016 είναι πολλά, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Πρώτα από όλα είναι η προσφυγική κρίση που είναι και η πιο εμφανής. Ο κόσμος καταφτάνει στις ευρωπαικές ακτές σε άνευ προηγουμένου αριθμούς, οι περισσότεροι για να αποφύγουν τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Αν και οι αριθμοί είναι πράγματι μεγαλύτεροι από τα προηγούμενα χρόνια και οι κυβερνήσεις απροετοίμαστες, η πραγματική κρίση δεν είναι οι αφίξεις, αλλά η κατανομή και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατανεμημένοι σε λίγα κράτη είναι πολλοί, αλλά ένα εκατομμύριο κατανεμημένοι στο σύνολο της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι και τόσο πολλοί. Η λύση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης είναι εμφανής: Περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία.

    Συναφές είναι και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για τα προσεχή χρόνια: Η κρίση της Συρίας και η μέσω της Ρωσίας ουκρανική κρίση, την οποία θα συνοψίζαμε ως κρίση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Αν και οι λύσεις δεν είναι τόσο καθαρά μπροστά μας σ αυτή την περιοχή, το κυριότερο εμπόδιο σε κάθε προσέγγιση είναι πάλι η έλλειψη ενότητας και η έλλειψη επιθυμίας των κρατών-μελών να συνεργαστούν. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση δεν έχει φύγει ακόμη. Και αν και χρειάζονται χρόνια για να προχωρήσουμε, τα εργαλεία για την αντιμετώπιση και διευθέτηση της κρίσης αυτού του είδους παραμένουν μη επαρκώς επεξεργασμένα. Το πρόβλημα και πάλι είναι η έλλειψη της έννοιας της ενότητας.

    Τρίτον, το 2016 θα φέρει το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κύματα σοκ σ όλη την Ευρώπη. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα τελειώσει: Ακόμη κι αν ο Κάμερον πείσει κάποιους υποστηρικτές του στο κόμμα του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έχει υποτιμήσει την αριστερή πλευρά της εξίσωσης. Αν και οι προοδευτικές δυνάμεις στο ΗΒ είναι γενικώς περισσότερο φιλοευρωπαϊκές από τις δεξιές πτέρυγες, η μεταχείριση της οποίας έτυχε η Ελλάδα και η τρέχουσα διαπραγμάτευση για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, έχει αφήσει πολλούς δυσαρεστημένους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ. Αν χαθεί το δημοψήφισμα, θα γίνει εξ αιτίας της παραμέλησης της αριστεράς στο ΗΒ.

    Αυτές είναι οι πιο εμφανείς προκλήσεις. Χρειάζεται ωστόσο να αντιμετωπιστούν και άλλες εξ ίσου επείγουσες: η ανισότητα και η κοινωνική αστάθεια στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή με τις τεράστιες επιπτώσεις της στις παράκτιες περιοχές, η γεωργία και ο αστικός σχεδιασμός. Αυτά δεν είναι καθόλου μικρά θέματα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους λαούς της Ευρώπης και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε να έρθουν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.

    Όλα τα προβλήματα έχουν ένα πράγμα κοινό: Μπορούν να επιλυθούν, αν οι Ευρωπαίοι δουλέψουν μαζί . Τα κράτη-μέλη χρειάζεται να δουλέψουν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας. Η παρούσα κρίση μας δείχνει πόσο αδύναμοι είμαστε, όταν τα κράτη-μέλη είναι μόνα τους ή απέναντι το ένα στο άλλο. Αλλά δείχνει επίσης πόσο ισχυροί μπορούμε να γίνουμε αν συνεργαστούμε και μείνουμε μαζί. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουν όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, το 2016 μπορεί να είναι μια επιτυχημένη χρονιά για την ΕΕ και όλους τους Ευρωπαίους. Αν όχι, θα είναι μια σκληρή χρονιά για όλους.

    [09] Ημερίδα για την κλωστική και ιατρική κάναβη από τον Στ. Κούλογλου, στο ΕΚ

    Ημερίδα με θέμα "Η κλωστική και ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση" διοργανώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL Στέλιος Κούλογλου, την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση στοχεύει, όπως αναφέρει ο ίδιος, «στην κατανόηση της εναλλακτικής και βιώσιμης χρήσης των παραγώγων κάνναβης, ως κλωστική και ως φάρμακο».

    Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα τονίσουν ότι η κάνναβη μπορεί να δώσει μια οικονομική ώθηση για την ανάπτυξη και για την απασχόληση στην ΕΕ.

    Στο πρώτο μέρος της συζήτησης που αφορά την κλωστική κάναβη, θα μιλήσουν: Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα : Χρηματοδότηση της παραγωγής κάνναβης και της μεταποίησης στην Ευρώπη (tbc).

    Ο Φραντσέσκο Τροπέα, πολιτικός αναλυτής στο EPRS ? Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Έρευνας.

    Ο Μαρκ Ρέιντερς, αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Βιομηχανική Κάνναβη (EIHA) και της HempFlax (NL)

    Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Στέλιος Κούλογλου

    Στο δεύτερο μέρος, για την ιατρική κάνναβη

    Συντονίστρια θα είναι η ευρωβουλευτής Μπεατρίς Μπετσέρα Μπαστερεχέα, (Ισπανία, ALDE)

    Θα μιλήσουν ο Μάικλ Κέρους, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Βιομηχανική Κάνναβη (EIHA) και του Ινστιτούτου Nova (DE)

    Ο Γιόπ Οομεν, συντονιστής της ENCOD ? Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές Φαρμάκων

    και ο Μάικλ Ντέγκενς, εκπρόσωπος MAMBO ? Ιατρική Κοινωνική Λέσχη

    [10] Βίντεο ΕΚ: Οι απαντήσεις του Προέδρου του ΕΚ στα ερωτήματα που θέτει η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

    [11] Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται αρκετά αργότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Οι περισσότερες εργασίες που απομένουν αφορούν στη διαμόρφωση της Εσπλανάδας που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης προς τη θάλασσα (ποσοστό ολοκλήρωσης 72%), καθώς και η οδοποιία στον περιβάλλοντα χώρο. Από τις εργασίες αυτές αναμένεται να καθυστερήσει το τμήμα που διεξάγονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, στην περιοχή που κατασκευάστηκε το υδάτινο κανάλι και όπου αποκαλύφθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ στο ενεργειακό στέγαστρο, διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί κατά 60%.

    Ήδη έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου, του καναλιού και του κτιρίου λειτουργίας του, του λόφου και της παιδικής χαράς. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Βιβλιοθήκη.

    [12] Η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο θέατρο Παλλάς

    Αν και δεν δηλώνει ένθερμος οπαδός του Μπρεχτ ο Γιάννης Χουβαρδάς, θεωρεί εξαίρεση την «Όπερα της Πεντάρας» που ανεβάζει στο θέατρο Παλλάς από τις 24 Φεβρουαρίου και για είκοσι παραστάσεις. Το έργο ανήκει στην πρώιμη περίοδο του Γερμανού δραματουργού, «όπου τα πάντα ήταν ανοιχτά και δεν είχε διαμορφώσει ακόμα αυτό το απόλυτο πολιτικό στίγμα, το οποίο αναγνωρίζουμε αργότερα στη διδακτική του περίοδο» λέει σκηνοθέτης.

    Το θρυλικό έργο των Μπρεχτ-Βάιλ που από το 1928 θέτει το ερώτημα «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;» ανεβαίνει με έναν δυνατό και πολυπληθή θίασο (Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος Νάντια Κοντογεώργη, Κίκα Γεωργίου κ.α.) και ζωντανή 12μελή ορχήστρα.

    Αφηγούμενος την δική του προσέγγιση σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Χουβαρδάς τόνισε πως «η Όπερα της Πεντάρας έχει μέσα της πολύ δυνατά αναρχικά στοιχεία, μια ειρωνεία η οποία υπονομεύει τα πάντα». Βασικό στοιχείο του έργου και της παράστασης, είναι η ψυχαγωγική διάσταση, είπε ο σκηνοθέτης: «Χωρίς αυτήν γενικά, ο Μπρεχτ δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να γίνει θέατρο. Οπότε κι εμείς θέλουμε να έρθει ο κόσμος να δει ένα κλασικό έργο του σύγχρονου ρεπερτορίου, για να ψυχαγωγηθεί, να περάσει καλά σε ένα θέατρο χιλίων πεντακοσίων θέσεων».

    [13] Με αντιπροσωπεία αγροτών συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών στη Συγγρού.

    Εκ μέρους των αγροτών ο Γιάννης Παναγής κατήγγειλε την κυβέρνηση για χειραγώγηση και έκανε λόγο για κατάφωρη άπνοια δημοκρατίας ενώ δήλωσε ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα.

    "Είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή", είπε συγκεκριμένα και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να τους απαντήσει εγγράφως.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του αγροτικού κόσμου απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την ελπίδα να είχε καλά αποτελέσματα η συνάντηση των συναδέλφων του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση.

    [14] Βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ η αστυνομικός και συγγραφέας Φ. Κωνσταντοπούλου

    Την εποχή του μαρτυρίου για εκατομμύρια πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τις βόμβες και θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, του μεγαλείου των κατοίκων των νησιών, που μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση δίνουν τον εαυτό τους για να σώσουν μικρά παιδιά από τα παγωμένα κύματα, αλλά και της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, έρχεται μια επιτυχία ιδιαίτερης αξίας, από το «νέο αίμα» της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βάζει ένα ακόμα λιθαράκι ελπίδας για την αξία του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα.

    Την περασμένη Πέμπτη, μια νεαρή αστυνομικός, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα, που έλαβε μια πολύ σημαντική διάκριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία για τα παιδιά προσφύγων.

    Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, που πέρα από τα καθήκοντα της ως αστυνομικός, έχει ιδιαίτερη έφεση στη λογοτεχνία, τιμήθηκε με τον τίτλο, «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτρια» (High Profile Supporter) της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, για την συμβολή της στην παγκόσμια εκστρατεία BACK2SCHOOL του Οργανισμού.

    Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

    Η τιμητική αυτή αναγνώριση, αφορά στο δεύτερο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS τον Νοέμβριο 2015.

    Η αστυνομικός και συγγραφέας, εξέφρασε την επιθυμία, το μερίδιό της από τις πωλήσεις, να διατεθεί για την στήριξη των παιδιών προσφύγων, κάτι που έκανε και ο εκδοτικός οίκος. Έτσι, το βιβλίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, και τα έσοδά του διατέθηκαν για την ενίσχυση της παγκόσμιας εκστρατείας BACK2SCHOOL του Οργανισμού, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για αυτή την κίνηση της η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως «από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στα 18 μου έγινα αστυνομικός, αλλά αποφάσισα παράλληλα να ασχοληθώ με την συγγραφή βιβλίων. Από την αρχή ήθελα ένα βιβλίο μου να το δωρίσω για κάποιον ιερό σκοπό».

    [15] Αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση οι επιστημονικοί φορείς

    Εμμένουν στην αποχή τους από το διάλογο με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της νέας κοινής σύσκεψης των επικεφαλής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στην Αθήνα.

    Οι φορείς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εμμένουν στην αποχή τους από το διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το προσχέδιο για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις κ.λπ..

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι το παρόν προσχέδιο, ακόμη και υπό την εκδοχή των τροποποιήσεών του, διατηρεί απροκάλυπτα τον φορολογικό και δημοσιονομικό του χαρακτήρα, αγνοώντας τις αρχές του ασφαλιστικού δικαίου, γεγονός το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, επιβεβαιώνεται μάλιστα και από την παράλληλη συζήτηση στη Βουλή.

    Οι φορείς επαναλαμβάνουν ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής, και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος. Επιπλέον, ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και επιφυλάσσονται, όταν θα έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και μελέτες αναλογιστικές, να προβούν και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

    Όπως έκαναν γνωστό, προχωρούν σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για να εκθέσουν τις απόψεις τους επί του προσχεδίου, καθώς και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας αύριο στις 09:30, στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και την Πέμπτη 25/2/2016 και ώρα 11:00 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [16] Στη δημοσιότητα η «μουσική» που άκουσε το πλήρωμα του Apollo 10 στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ηχητική εγγραφή μιας «παράξενης μουσικής» που άκουσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Apollo 10 τον Μάιο του 1969, ενώ βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και επομένως δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Γη.

    Οι τρεις αστροναύτες, ο κυβερνήτης Τόμας Στάφορντ, ο Τζον Γιανγκ, που ήταν πιλότος του διαστημοπλοίου και ο πιλότος του σεληνιακού σκάφους Γιουτζίν Σέρναν, πραγματοποιούσαν τη δοκιμαστική πτήση πριν από την πρώτη προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου 1969, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.

    Οι «συριγμοί» αυτοί παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο καλωδιακό κανάλι Discovery, στο πλαίσιο μιας σειράς εκπομπών που τιτλοφορείται «Τα ανεξήγητα αρχεία της NASA». Η συνολική διάρκεια των ήχων αυτών άγγιξε τη μία ώρα. Ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν στο κέντρο ελέγχου, στο Χιούστον του Τέξας, όπου καταγράφηκαν και αρχειοθετήθηκαν. Η ηχογράφηση επανήλθε στην επικαιρότητα το 2008 αλλά μόλις τώρα μπόρεσε το ευρύ κοινό να την ακούσει.

    «Το ακούτε αυτό; Αυτό το σφύριγμα...;» ακούγεται να λέει ο Γιουτζίν Σέρναν. «Είναι πραγματικά μια παράξενη μουσική», συνεχίζει ο αστροναύτης ενώ το διαστημόπλοιο βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε ύψος 1.500 μέτρων και έχει χάσει κάθε επαφή με τη Γη.

    Οι τρεις αστροναύτες έκριναν τόσο παράξενο το φαινόμενο που μάλιστα συζήτησαν μεταξύ τους αν θα έπρεπε ή όχι να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους στο κέντρο ελέγχου καθώς φοβήθηκαν ότι δεν θα τους έπαιρναν στα σοβαρά. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις πιθανότητές τους να μετάσχουν σε επόμενες πτήσεις, σύμφωνα με την εκπομπή του Discovery.

    [17] Συνέντευξη Στεφανίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το επί κοντώ μας ταιριάζει γιατί έχουμε μια όμορφη τρέλα ως λαός»

    Η Κατερίνα Στεφανίδη από μικρή έδειξε τις σπουδαίες αρετές της ως αθλήτρια. Μάρτυρας γι' αυτό οι τόσες επιτυχίες της και οι διακρίσεις σε όλες τις ηλικίες. Έβαλε από νωρίς τον «πήχη» ψηλά και κάθε φορά δικαιώνεται, όπως προχθές, που υπερέβη τα 4,90 μέτρα. Μια επίδοση που δεν αποτελεί μόνο πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά είναι η 2η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο και ταυτόχρονα την τοποθετεί για τα καλά στην παγκόσμια «ελίτ» του αγωνίσματος, αφού είναι η 4η όλων των εποχών. Κι αυτό μέσα σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.

    Βέβαια, η Στεφανίδη μπορεί ως αθλήτρια να πετάει ψηλά, ως άνθρωπος όμως δεν «πετάει στα σύννεφα». Συγκροτημένη, απόλυτα προσηλωμένη στους στόχους της, επιδιώκει μέσα από τη σκληρή δουλειά τη σταθερότητα και την «βήμα-βήμα» αγωνιστική άνοδο. Το λέει η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μιλάει για τις επιτυχίες της, για τους στόχους της, για τις σπουδές της, για το όνειρό της να διδάξει και για τους συναθλητές της. Παραδέχεται πως το άλμα επί κοντώ ταιριάζει τελικά στον Έλληνα, γι' αυτό έχει τέτοια παράδοση η χώρα μας και τόσους αθλητές υψηλού επιπέδου στο συγκεκριμένο αγώνισμα. «Μας πάει το επί κοντώ, γιατί έχουμε μια όμορφη τρέλα ως λαός» λέει η ίδια χαμογελώντας.

    [18] Συνέντευξη Βουγιούκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στο Ρίο μπορώ να φτάσω ψηλά»

    Η Βάσω Βουγιούκα έγινε το 54ο μέλος της ελληνικής αποστολής που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Ελληνίδα οπλομάχος «σφράγισε» την πρόκρισή της μέσω της θέσης που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης γυναικών, που διεξήχθη το Σάββατο στο Βέλγιο. Η Βουγιούκα μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μεγάλη της επιτυχία.

    «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Εξασφάλισα την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και μάλιστα αυτό συνδυάστηκε με μία πολύ καλή εμφάνιση. Η αλήθεια είναι ότι μου έφυγε ένα βάρος. Ήθελα πολύ την πρόκριση και δούλευα σκληρά για να το πετύχω», λέει μεταξύ άλλων η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια και προσθέτει: «Είχα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2016 - 19:32:39 UTC