Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ θέτει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέφερε από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Γ. Μουζάλας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ένα προσφυγικό διάδρομο στην Ευρώπη
  • [04] Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής
  • [05] Παραμένει κλειστός ο αυτοκινητόδρομος στη Νεστάνη και τον Ισθμό
  • [06] Ματέο Ρέντσι: Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα
  • [07] Πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ
  • [08] Για πολλές προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [09] Ο. Γεροβασίλη: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για τη λίστα Μπόργιανς
  • [10] Οι 21 παίκτες που εμπιστεύεται ο Πογέτ
  • [11] Ο Νοβίτσκι ξεπέρασε τους 29.000 πόντους
  • [12] Φωνητικές εντολές εκτελεί ανανεωμένο SUV

  • [01] Θέμα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ θέτει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

    Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της δήλωσης "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από νέο σχετικό δημοσίευμα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν υπήρξε εταιρική-επαγγελματική σχέση της συζύγου του Μ. Γκραμπόφκσι με τον Σταύρο Παπασταύρου και πως επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του καταγράφηκε στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

    «Όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως στο ΔΣ της εταιρείας της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μ. Γκραμπόφσκι, συμμετείχε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στ. Παπασταύρου, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εάν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις, ως όφειλε λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, τα οικονομικά στοιχεία από τη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως«αντί απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία εκτόξευσε άσφαιρες απειλές περί μηνύσεων και αγωγών, αφήνοντας στην άκρη το επίδικο».

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέφερε από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ

    «Λαϊκιστή» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε πως σήμερα ο πρωθυπουργός είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής από ότι ήταν πριν ένα χρόνο.

    «Η Ελλάδα υπέφερε από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο προεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν ξέρει αν ο κ. Τσίπρας συνειδητά αποφάσισε να πει ψέματα στον ελληνικό λαό, αλλάτο τελικό αποτέλεσμα είναι πως ο ελληνικός λαός το πλήρωσε ακριβά, όπως ανέφερε.

    Συνεχίζοντας την επίθεση κατάτου κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός είναι η τελευταία μετενσάρκωση της παλαιάς πελατειακής πολιτικής και τόνισε ότι εκείνος έχει αποφασίσει να βάλει ένα τέλος στις παλιές πρακτικές του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

    «Ήμουν και είμαι ειλικρινής για τα λάθη του δικού μου πολιτικού κόμματος. Έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβουμε ξανά. Εχουμε αναλάβει την ευθύνη μας για το παρελθόν. Πληρώσαμε αυτές τις πρακτικές στην κάλπη. Είναι δική μας δουλειά να αλλάξουμε αντιλήψεις. Να φέρουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την ιδέα ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς» ανέφερε, μεταξυ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

    Σχετικα με την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, είπε ότι ήταν αουτσάιντερ, όταν άρχισε την καμπάνια του, ότι είπε την αλήθεια και η νίκη του δείχνει την επιθυμία του ελληνικού λαού για ένα νέο αφήγημα.

    «Θεωρώ τον εαυτό μου εναν κεντροδεξιό πολιτικό. Οι εκλογές κερδίζονται στο πολιτικό κέντρο» επισήμανε και εξαπέλυσε εκ νέου βολές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ανικανότητα ειναι μετριοπαθής χαρακτηρισμός.

    Ειδικά για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τους οκτώ μήνες διακυβέρνησής του και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα διότι σήμερα υπαρχει δημοσιονομικό κενό.

    Διαβάστε επίσης:

    Για πολλές προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης

    [03] Γ. Μουζάλας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ένα προσφυγικό διάδρομο στην Ευρώπη

    «Έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές της ΠΓΔΜ.

    Από χτες, οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν τη διέλευση Αφγανών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ενώ Σύριοι και Ιρακινοί έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο με ταυτότητα ή διαβατήριο. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ελλάδα στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς πρακτικές στο διάδρομο των προσφυγικών ροών.

    Σε επίπεδο Ευρώπης, όπως επισημαίνει ο κ. Μουζάλας, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες».

    [04] Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

    Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραμένει κλειστός ο αυτοκινητόδρομος στη Νεστάνη και τον Ισθμό

    [05] Παραμένει κλειστός ο αυτοκινητόδρομος στη Νεστάνη και τον Ισθμό

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου από χθες το απόγευμα έως και σήμερα στις 4.00 μετά το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέγαρο Μαξίμου και στο διάλογο με την κυβέρνηση που θα προσέλθει η επιτροπή που έχουν ορίσει τα Ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου και από το αποτέλεσμα αυτό θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση του, αν θα συνεχίσουν να κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο ή θα αποχωρήσουν.

    Επιπλέον κλειστή είναι και η εθνική οδός Κορίνθου - Αθήνας στα διόδια του Ισθμού, ενώ ανοικτή είναι από χθες η παλαιά εθνική οδός στο Καλαμάκι.

    [06] Ματέο Ρέντσι: Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα

    «H σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι η προσπάθειά του είναι σοβαρή» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω. Κατά την τεταμένη σύνοδο του Ιουλίου εμείς ταχθήκαμε με την Ελλάδα, με την Ευρώπη, διότι χωρίς τη χώρα σας, η Ευρώπη θα έχανε μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    «Ελπίζω ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του ίδιου» κατέληξε ο κ. Ρέντσι.

    [07] Πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

    Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές θα προσληφθούν, τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Μ.Κεφαλογιάννη και στη νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ/ΜΠΕwww.praktoreio-ygeias.gr.Αυτό, όπως επισημαίνει, θα εξαλείψει τη λίστα αναμονής για 60 ασθενείς που αδυνατούν καθημερινά να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

    Τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς, παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός. Αποκαλύπτει ότι πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ και αναφέρει τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, πως θα παταχθεί η διαφθορά που ζει και βασιλεύει στον χώρο της Υγείας και τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ.

    [08] Για πολλές προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρέστη το πρωί ο κ. Μητσοτάκης αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του προέδρου της Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της έναρξης ενός διαλόγου της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πολιτικά κόμματα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολλές προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, κάνοντας λόγο για εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, δεν θέλει να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που θα μπορούσε να διεκδικήσει.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έξι άξονες που θα αποτελέσουν σημεία, όπως τόνισε, στο πλαίσιο για έναν παραγωγικό και γόνιμο διάλογο της ΝΔ με την ΚΕΔΕ.

    Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με τη νέα αρχιτεκτονική μορφή της τοπικής αυτοδιοίησης και τα όρια μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορούσε την αξιολόγηση αυτών των ορίων.

    Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την πρόταση να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόταση την οποία είπε πως βλέπει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και η ενίσχυση των ΟΤΑ και υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών» εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

    [09] Ο. Γεροβασίλη: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για τη λίστα Μπόργιανς

    "Περιμένουμε καθαρές εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και για τη λίστα Μπόργιανς και για το πόθεν έσχες το δικό του" είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" και στον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο.

    Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι από τη στιγμή που ο αρχηγός της ΝΔ επικαλείται ότι η διαφάνεια αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής θα πρέπει δώσει απαντήσεις στα δύο παραπάνω ζητήματα σε μια χρονική συγκυρία που -όπως είπε- ο ελληνικός λαός πλήττεται από τα σκληρά μέτρα των μνημονίων.

    Ειδικότερα, για το θέμα της λίστας Μπόργιανς, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση από τις αρχές του κρατιδίου Βεστφαλίας - Ρηνανίας, να δεχτεί στοιχεία και cd με στοιχεία φοροφυγάδων και να το αρνείται. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την άρνηση του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Σαμαρά για την παράδοση των στοιχείων για τους φοροφυγάδες και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να έχεις στο χέρι στου εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και να μην τα χρησιμοποιείς. "Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό, πως είναι δυνατόν να έχεις στα χέρια σου εργαλεία ή να μπορείς να έχεις εργαλεία, στην κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής, και να μην τα χρησιμοποιείς. Η δική μας κυβέρνηση μόλις εμφανίστηκαν αυτά και τις λίστες πήραμε και στη Δικαιοσύνη τις πήγαμε αμέσως. Δεν κρατάμε λίστες στα συρτάρια, ούτε προσπαθούμε να αποφύγουμε να πάρουμε λίστες" επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι περιμένει καθαρές εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το δικό του πόθεν έσχες, ύστερα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, όταν ήταν πρωθυπουργός, Παπασταύρου, είχε συνεργασία με την σύζυγο του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. και στον πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρεται η εταιρία στην οποία συμμετέχει η σύζυγος του.

    "Εμείς περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, τον αρχηγό της Ν .Δ., χωρίς να προκαταλαμβάνουμε, χωρίς να προκρίνουμε για κανέναν, δεν είμαστε από αυτούς, δεν ρίχνουμε με αυτό τον τρόπο λάσπη στον ανεμιστήρα, ωστόσο μια υπεύθυνη, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει καθαρές εξηγήσεις ο ίδιος απέναντι σ΄ αυτό το δημοσίευμα. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές πάνω από τα πόθεν έσχες ανθρώπων που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με αυτή την έννοια περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και για τη λίστα Μπόργιανς, αλλά και το πόθεν έσχες το δικό του, που φέρεται να μην έχει δηλώσει την εταιρία της συζύγου του" τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για τους αγρότες»

    Θέμα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" του προέδρου της ΝΔ θέτει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

    [10] Οι 21 παίκτες που εμπιστεύεται ο Πογέτ

    Όταν ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε την ΑΕΚ στα τέλη Οκτωβρίου, το ρόστερ αριθμούσε 32 ποδοσφαιριστές. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο Ουρουγουανός οργάνωσε τα πλάνα του, αποσαφήνισε τις προθέσεις του και παρουσίασε το «κλειστό γκρουπ» των ποδοσφαιριστών με τους οποίους θα πορευτεί η Ένωση έως το τέλος της σεζόν. Ο αριθμός είναι εμβληματικός: 21!

    Αυτοί είναι που ξεκινούν το «σπρίντ» για την τελική ευθεία της αγωνιστικής περιόδου και τους 15 αγώνες που υπολείπονται, με προοπτική να γίνουν 16, εάν η ΑΕΚ προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου. Απομένουν ακόμα επτά ματς για την κανονική περίοδο της Super League, έξι για τα play off και οι δύο ημιτελικοί Κυπέλλου με τον Ατρόμητο.

    Ο Πογέτ έχει καθοδηγήσει την ΑΕΚ σε 15 ματς πρωταθλήματος. Μόνο ο Γιόχανσον έχει 100% συμμετοχή, ενώ οι Γκάλο, Σιμόες απουσίασαν μόνο όταν ήταν τιμωρημένοι. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει την «ακτινογραφία» των παικτών στους οποίους θα στηριχθεί ο προπονητής της ΑΕΚ.

    [11] Ο Νοβίτσκι ξεπέρασε τους 29.000 πόντους

    Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγραψε μια ακόμη «χρυσή σελίδα» στη σπουδαία καριέρα του στο ΝΒΑ. Ο Γερμανός σούπερ σταρ μ' ένα τρίποντο στο τρίτο δωδεκάλεπτο της αναμέτρησης των Μάβερικς με τους Σίξερς έγινε ο έκτος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος, που σπάει το φράγμα των 29.000 πόντων.

    Πλέον έχει 29.008 και επόμενος στόχος του είναι η πρώτη πεντάδα, αν και ο πέμπτος Γουίλτ Τσάμπερλεϊν απέχει 2.411 πόντους (31.419). Ο Νοβίτσκι, που μετρά 18 σεζόν στο ΝΒΑ και ένα πρωτάθλημα (2011), έχει δηλώσει πως σκοπεύει να παίξει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

    [12] Φωνητικές εντολές εκτελεί ανανεωμένο SUV

    Η προσπάθεια των κατασκευαστών αυτοκινήτων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από την οδήγηση, βρήκε ένα ακόμη σύμμαχο. Η νέα εφαρμογή επιτρέπει την χρήση συστημάτων του αυτοκινήτου με απλές φωνητικές εντολές από τον οδηγό.

    Το ανανεωμένο Ford Kuga, θα διατίθεται με το νέο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3, το οποίο προσφέρει έλεγχο των συστημάτων του αυτοκινήτου όπως το ΡαδιοCD, το σύστημα πλοήγησης-κλιματισμού, αλλά και των συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές. Το SYNC 3 προσφέρει ταχύτερη απόδοση και υποστηρίζει πέντε γλώσσες. Ο οδηγός πιέζοντας ένα μπουτόν και λέγοντας ?I need a coffee,? ?I need petrol,? και ?I need to park,? μπορει να εντοπίζει γειτονικά καφέ, σταθμούς ανεφοδιασμού ή πάρκινγκ αυτοκινήτων και να βρίσκει σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

    Χάρη στη οθόνη αφής 8 ιντσών, ο οδηγός θα χειρίζεται το σύστημα όπως ακριβώς το smartphone του. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγαλύτερα, πιο εύχρηστα μπουτόν αφής και επιτρέπει προηγμένες λειτουργίες. Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να ενεργοποιούν το Apple CarPlay, για να ακούνε μουσική, να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να λαμβάνουν βελτιστοποιημένες οδηγίες για τις συνθήκες κυκλοφορίας και να παραμένουν πάντα προσηλωμένοι στο δρόμο.

    Το SYNC 3 προσφέρει επίσης το SYNC AppLink, που επιτρέπει τον έλεγχο με φωνητικές εντολές μιας σειράς εφαρμογών (apps) που είναι αποθηκευμένες στα smartphone. Για πρώτη φορά στη λίστα των συμβατών εφαρμογών περιλαμβάνονται το MyBoxMan, το HearMeOut, το AccuWeather, το Cadena Ser και το Los 40 Principales.

    Οι χρήστες Android μπορούν να ενεργοποιούν το Android Auto. Με το Android Auto, οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το Google Search, το Google Maps και το Google Play. Το λογισμικό ενημερώνεται ασύρματα, μέσω Wi-Fi.

    Στη γκάμα των κινητήρων προστέθηκε ο πετρελαιοκινητήρας 1.500 κ.εκ. TDCi ισχύος 120 ίππων, ο οποίος αντικαθιστά τον μέχρι τώρα διαθέσιμο 2.000 κ.εκ. TDCi. Σε συνδυασμό με την κίνηση εμπρός (FWD), η Ford στοχεύει σε βελτίωση της οικονομίας καυσίμου περίπου κατά 5%. Η νέα μονάδα παροχής ισχύος θα περιορίσει την μέση κατανάλωση στα 4,4 λίτρα/100χλμ. και τις εκπομπές CO2 στα 115 γραμ./χλμ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2016 - 11:32:45 UTC