Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία υπέρ των συμφερόντων των πολιτών
  • [03] Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση
  • [04] Ν. Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση
  • [05] Αντιδράσεις για άρθρο στελέχους της ΝΔ περί «ισλαμοποίησης της Λέσβου»
  • [06] Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [07] Π. Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ
  • [08] Ντε Μεζιέρ: Προστασία της Σένγκεν «σε κάποια άλλα σύνορα», αν τα μέτρα ΕΕ - Τουρκίας δεν αποδώσουν
  • [09] ΕΕ και ΗΠΑ εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για εκλογές στα τέλη Απριλίου στην ΠΓΔΜ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα

    "Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου", δηλώνει σε συνέντευξή του στο BHMAGAZINO, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί του.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί: "Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον".

    Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέει: "Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές".

    Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν ζητά εκλογές καθώς "Δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα" αν και προσθέτει ότι "Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν... αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες".

    Ο Αλέξης Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα

    Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ", μετά από μία άκαρπη διαπραγμάτευση με τους εταίρους απαντά: "Μια τέτοια πράξη θα ξεπερνούσε ακόμη και τα αποθέματα ανευθυνότητας που δυστυχώς έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση λέγοντας: "Ο κ. Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα, το πρώτο εξάμηνο, είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία, είτε επηρεασμένος από το ναρκισσισμό και τη μεγαλομανία του κ. Βαρουφάκη. Οδήγησε τη χώρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή και βέβαια προκάλεσε πολύ σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου". Προσθέτει ότι "η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί μέσα από μια Εξεταστική που θα μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις" αν και διευκρινίζει ότι "δεν θα ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή".

    Η ΝΔ αλλάζει

    Δηλώνει δε, ότι επιθυμεί να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία και προσθέτει ότι η ΝΔ αλλάζει: "ήδη η ΝΔ προτάσσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που είχαν μάθει οι πολίτες από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Προσθέτει ότι "η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ. Πηγαίνουμε σε τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο. Προχωράμε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης της ΝΔ. Μετακομίζουμε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο που μας στοιχίζουν το 1/8 αυτών που μας στοιχίζουν τα σημερινά?".

    Ερωτηθείς για το αν στην κυβέρνησή του η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών λέει: Σήμερα, στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο από την Ντόρα για τον τομέα Εξωτερικών. Θα ήταν άδικο να μην της αναθέσω τη θέση επειδή είναι αδελφή μου. Όσο για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ισχύει και είναι γνωστή σε όλους η γενική αρχή ότι οποιαδήποτε κομματική θέση δεν εξασφαλίζει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ίδιο τομέα.

    Κυβέρνηση Τσίπρα: φόροι και καθεστωτισμός

    Ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υποστηρίζει: "η κοινωνία αντιδρά κατά μιας κυβέρνησης που της είπε ψέματα. Δύο πράγματα συνέβησαν: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβανόταν τι είπε προεκλογικά και άρα ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός, είτε ήξερε και άρα τίθεται ένα θέμα ηθικής διάστασης ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό. Εγώ λέω το εξής: Αν φορολογήσουμε κι άλλο την παραγωγική διαδικασία, ποιος θα δουλεύει για να πληρώνει τις συντάξεις; Δεν μπορεί η προσδοκία αυτής της κοινωνίας να είναι πως θα γίνουμε συνταξιούχοι". Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό: "Υπάρχει καθεστωτισμός. Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση των καναλιών. Είναι ο πόλεμος σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, που είναι τα «δημοκρατικά αμορτισέρ» που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Είναι οι επιλογές στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, η επίσπευση των κρίσεων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της Κυβέρνησης να χαρακτηρίζει μέσα στη Βουλή «παθογένεια της Δημοκρατίας» την ύπαρξη ΜΜΕ...".

    [02] Ρ. Σβίγκου: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία υπέρ των συμφερόντων των πολιτών

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί», ερωτηθείσα για πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,7 μονάδες, είπε ότι «στη χώρα μας οι έρευνες της κοινής γνώμης δυστυχώς χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μέσα χειραγώγησης των πολιτών, παρά ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης», υπενθύμισε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τόσο στην περίοδο του δημοψηφίσματος όσο και σε εκείνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, επισήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούνται από τον κόσμο, ενώ ειδικά για την εν λόγω δημοσκόπηση είπε ότι «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οπότε αυτό που αποτυπώνεται εκφράζει περισσότερο μια αγωνία, παρά μια καταγραφή πολιτικής προτίμησης».

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές αντιδράσεις, είπε ότι μετά τις δεκαετίες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «την καταλήστευση των ταμείων με το PSI, τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και την αλματώδη ανεργία, το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» και ως εκ τούτου, «η κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμισή του συνιστά αναγκαιότητα».

    «Η δε δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν έπρεπε να οδηγήσει σε μια ακόμα μείωση των συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι» πρόσθεσε.

    Η κ. Σβίγκου εξέφρασε την εντύπωση ότι «πολλά από τα θετικά της μεταρρύθμισης δεν έχουν γίνει κατανοητά», αναφέροντας στη συνέχεια την εκτίμησή της ότι με τις διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, και σε ό,τι αφορά τους νέους επιστήμονες, όσο και τους αγρότες, θα υπάρξει θετική κατάληξη.

    [03] Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση

    Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέριο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών.

    Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα,εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

    Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.

    Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

    «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

    Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη Νίκαιας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ζητούν οι αγρότες

    [04] Ν. Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση

    Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

    «Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από 'κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

    Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προγραμματική του θέση είναι η απεμπλοκή από την βορειοατλαντική συμμαχία, τονίζει ότι προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής, επιλέχθηκε η εκμετάλλευση των ευκαιριών στη διεθνή πολιτική για να επιτευχθεί «το καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα».

    Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους», δηλώνει.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, τα hotspots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο.

    Για το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων, ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση για ανθρωπιστική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες επιστροφής είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες. Γι' αυτούς που αιτούνται άσυλο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες», προσθέτει.

    [05] Αντιδράσεις για άρθρο στελέχους της ΝΔ περί «ισλαμοποίησης της Λέσβου»

    Πολύ έντονες αντιδράσεις προκαλεί με άρθρο της που δημοσιεύθηκε σήμερα στο προσωπικό της ιστολόγιο η Μόλλη Μαχαίρα, μέλος σήμερα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λήμνου της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, αλλά και υποψήφια βουλευτής του κόμματος σε προηγούμενες εκλογές.

    Το άρθρο της κ. Μαχαίρα ( http://malamamaxaira.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html ) έχει τίτλο «Η Λέσβος δέχεται επίθεση. Η Λέσβος ισλαμοποιείται. Η Λέσβος πεθαίνει».

    Σ'αυτό αναφέρεται σε μυστικό σχέδιο από μεριάς της Τουρκίας με την ονομασία «Yeni Lirasi», με στόχο «τη δημιουργία ελληνοτουρκικής φιλίας με τις ευλογίες των προεστών του νησιού, που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η κ. Μαχαίρα υποστηρίζει ότι «η Άγκυρα έχει προχωρήσει σταθερά και με μεθοδικότητα στη δημιουργία φιλοτουρκικής κάστας στο νησί, με σταδιακή τουρκοποίηση της τοπικής αγοράς με την επιδίωξη ένταξη της στη δυναμική που δημιουργεί η τουρκική οικονομία».

    Στις απόψεις της κ. Μαχαίρα ήδη αντέδρασε ο πρώην νομάρχης και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε το κόμμα του να αποπέμψει άμεσα την κ. Μαχαίρα. «Δεν μπορώ να συνυπάρχω στο κόμμα με άτομα που εκφράζουν τέτοιες διχαστικές απόψεις. Ή εγώ ή αυτή είμαστε σε λάθος κόμμα» τόνισε φανερά ενοχλημένος ο κ. Βογιατζής, ο οποίος επί χρόνια πρωτοστάτησε σε κινήσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    [06] Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    «Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

    Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ? αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

    [07] Π. Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχέδιο Β στην περίπτωση που οι Βρετανοί πολίτες ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί στην εκστρατεία σχετικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Οι πολίτες της Βρετανίας θα αποφασίσουν την 23η Ιουνίου εάν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5 σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει η ΕΕ στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ της εξόδου ο Μοσκοβισί απάντησε:

    «Όχι, όχι και όχι. Δεν υπάρχει plan B. Δεν μας βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο να εξετάζουμε καταστροφικά σενάρια».

    «Την ημέρα που θα αρχίσουμε να συζητάμε για ένα σχέδιο Β είναι η ημέρα που δεν πιστεύουμε πλέον στο σχέδιο Α που έχουμε εκπονήσει. Διαθέτω μόνο ένα σχέδιο. Η Βρετανία εντός της ενωμένης Ευρώπης» υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

    Ο Επίτροπος επισήμανε επιπλέον ότι η Κομισιόν δεν θα εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    [08] Ντε Μεζιέρ: Προστασία της Σένγκεν «σε κάποια άλλα σύνορα», αν τα μέτρα ΕΕ - Τουρκίας δεν αποδώσουν

    «Σε κάποια άλλα σύνορα» θα πρέπει να γίνει η προστασία της ζώνης Σένγκεν, αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους.

    «Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Όλα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα - δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι είναι σαφές για όλους, για τις χώρες των Βαλκανίων, για την Ελλάδα και για την Γερμανία, ότι ο χρόνος τελειώνει. «Αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά - κατά την δική μου άποψη - για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού», κατέληξε ο κ. Ντε Μεζιέρ.

    [09] ΕΕ και ΗΠΑ εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για εκλογές στα τέλη Απριλίου στην ΠΓΔΜ

    Η διπλωματική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 24 Απριλίου, τις οποίες έχει δρομολογήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε σχετική κοινή δήλωση των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών αναφέρεται ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων στην ΠΓΔΜ, καθώς και μία διακομματική συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Η αποστολή της ΕΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι από τις συνομιλίες που είχαν με τα κόμματα της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών η 5η Ιουνίου, κάτι που μένει να εξεταστεί από τα εμπλεκόμενα μέρη.Ωστόσο, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της ΠΓΔΜ από το 2006, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής των εκλογών και ότι αυτές πρέπει να διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2016 - 5:32:39 UTC