Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα
  • [02] Π. Λαφαζάνης: «Έχουν "λυσσάξει" Λεβέντης, Γεννηματά και Θεοδωράκης για οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση
  • [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα ενόψει της αυριανής συνάντησης με τους αγρότες
  • [04] Αλ. Χαρίτσης: Πριμοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας
  • [05] Οι αγρότες ανοίγουν για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό στον Ισθμό Κορίνθου
  • [06] Αδ. Γεωργιάδης: Η πορεία της αξιολόγησης θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις
  • [07] ΛΑΕ: Πίσω από την αυστηροποίηση του όρου «κατ' επάγγελμα αγρότη» κρύβεται ο αφανισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς
  • [08] «Ναι» στο διάλογο υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα

    "Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου", δηλώνει σε συνέντευξή του στο BHMAGAZINO, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί του.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί: "Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον".

    Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέει: "Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές".

    Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν ζητά εκλογές καθώς "Δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα" αν και προσθέτει ότι "Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν... αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες".

    Ο Αλέξης Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα

    Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ", μετά από μία άκαρπη διαπραγμάτευση με τους εταίρους απαντά: "Μια τέτοια πράξη θα ξεπερνούσε ακόμη και τα αποθέματα ανευθυνότητας που δυστυχώς έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση λέγοντας: "Ο κ. Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα, το πρώτο εξάμηνο, είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία, είτε επηρεασμένος από το ναρκισσισμό και τη μεγαλομανία του κ. Βαρουφάκη. Οδήγησε τη χώρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή και βέβαια προκάλεσε πολύ σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου". Προσθέτει ότι "η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί μέσα από μια Εξεταστική που θα μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις" αν και διευκρινίζει ότι "δεν θα ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή".

    Η ΝΔ αλλάζει

    Δηλώνει δε, ότι επιθυμεί να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία και προσθέτει ότι η ΝΔ αλλάζει: "ήδη η ΝΔ προτάσσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που είχαν μάθει οι πολίτες από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Προσθέτει ότι "η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ. Πηγαίνουμε σε τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο. Προχωράμε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης της ΝΔ. Μετακομίζουμε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο που μας στοιχίζουν το 1/8 αυτών που μας στοιχίζουν τα σημερινά?".

    Ερωτηθείς για το αν στην κυβέρνησή του η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών λέει: Σήμερα, στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο από την Ντόρα για τον τομέα Εξωτερικών. Θα ήταν άδικο να μην της αναθέσω τη θέση επειδή είναι αδελφή μου. Όσο για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ισχύει και είναι γνωστή σε όλους η γενική αρχή ότι οποιαδήποτε κομματική θέση δεν εξασφαλίζει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ίδιο τομέα.

    Κυβέρνηση Τσίπρα: φόροι και καθεστωτισμός

    Ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υποστηρίζει: "η κοινωνία αντιδρά κατά μιας κυβέρνησης που της είπε ψέματα. Δύο πράγματα συνέβησαν: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβανόταν τι είπε προεκλογικά και άρα ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός, είτε ήξερε και άρα τίθεται ένα θέμα ηθικής διάστασης ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό. Εγώ λέω το εξής: Αν φορολογήσουμε κι άλλο την παραγωγική διαδικασία, ποιος θα δουλεύει για να πληρώνει τις συντάξεις; Δεν μπορεί η προσδοκία αυτής της κοινωνίας να είναι πως θα γίνουμε συνταξιούχοι". Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό: "Υπάρχει καθεστωτισμός. Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση των καναλιών. Είναι ο πόλεμος σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, που είναι τα «δημοκρατικά αμορτισέρ» που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Είναι οι επιλογές στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, η επίσπευση των κρίσεων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της Κυβέρνησης να χαρακτηρίζει μέσα στη Βουλή «παθογένεια της Δημοκρατίας» την ύπαρξη ΜΜΕ...".

    [02] Π. Λαφαζάνης: «Έχουν "λυσσάξει" Λεβέντης, Γεννηματά και Θεοδωράκης για οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση

    «Τα αδιέξοδα για την κυβέρνηση και κυρίως για τον τόπο είναι τεράστια, λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει και να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ιδιαίτερα όσον αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτά δεν πρόκειται να περάσουν. Έχουν απέναντι τους ένα κοινωνικό τείχος. Και έτσι διαγράφονται δύο πολιτικά ενδεχόμενα μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο: Ή θα έχουμε μια οικουμενική κυβέρνηση που, έχουν ''λυσσάξει'' ορισμένοι να την προτείνουν ή θα πάμε σε εκλογές» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Realfm.

    Ερωτηθείς δε αν βλέπει ως ενδεχόμενο την οικουμενική, απάντησε θετικά. «Εδώ έχουν ?λυσσάξει? για οικουμενική κυβέρνηση ο κ. Λεβέντης και πρόσφατα η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Προτάσεις επί προτάσεων. Μέχρι πρόταση για οικουμενικό μνημονιακό πρωθυπουργό ακούμε, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

    Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απορρίπτουν την οικουμενική, ο Παν. Λαφαζάνης είπε πως «μέχρι να πουν το ΝΑΙ σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα αρνούνται τη δυνατότητα και την πιθανότητα να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση», ωστόσο «στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες για οικουμενική». «Οι πιέσεις από το ευρωπαϊκό κατεστημένο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ισχυρότατες, διότι πιστεύουν ότι με την οικουμενική μπορεί να διασωθεί το μνημονιακό πρόγραμμα και να μπορέσει με περισσότερες δυνάμεις, ίσως, να εφαρμοστεί» ανέφερε, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί «το πρόβλημα για τη χώρα είναι το μνημόνιο και όχι πόσοι θα επιχειρήσουν μαζί να το εφαρμόσουν».

    [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα ενόψει της αυριανής συνάντησης με τους αγρότες

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την προετοιμασία της αυριανής συνάντησης με τους αγρότες, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    [04] Αλ. Χαρίτσης: Πριμοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

    Πριμοδότηση με επιπλέον 10% επιχορήγηση εκείνων των επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, προβλέπεται στο νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

    Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν προτάσεις πλέον ισότιμα με όλες τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας, συνέχισε ο υφυπουργός, ενώ καλλιεργείται η φορολογική και ασφαλιστική συνείδηση των επιχειρήσεων, με εισαγωγή κριτηρίων ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.

    Ένα ακόμα βασικό καινοτόμο στοιχείο στη φιλοσοφία των νέων προσκλήσεων, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, είναι η «ρήτρα ευελιξίας των Ταμείων», ώστε να χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις αλληλοσυμπληρωματικού χαρακτήρα: απόκτηση/αναβάθμιση εξοπλισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κάλυψη μισθολογικού/ασφαλιστικού κόστους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    [05] Οι αγρότες ανοίγουν για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό στον Ισθμό Κορίνθου

    Μποτιλιάρισμα και απίστευτη ταλαιπωρία παρατηρείται στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου η ουρά των αυτοκινήτων φθάνει τα δύο χιλιόμετρα, και τα αυτοκίνητα κινούνται σημειωτόν από την παλαιά εθνική οδό, που έχουν ανοίξει από το πρωί οι αγρότες.

    Προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να διευκολυνθούν οι οδηγοί, οι αγρότες από το μπλόκο του Ισθμού άνοιξαν τώρα και θα κρατήσουν τις επόμενες τουλάχιστον δύο ώρες, ανοικτή τη νέα εθνική οδό στον Ισθμό, στο ρεύμα προς Αθήνα και θα μοιράσουν φυλλάδια με τις θέσεις τους στους διερχόμενους οδηγούς.

    Εν τω μεταξύ, από τις 16.00 είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, έως αύριο το μεσημέρι και παρατηρείται μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος αυτή την ώρα στον Αχλαδόκαμπο.

    [06] Αδ. Γεωργιάδης: Η πορεία της αξιολόγησης θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

    Την εκτίμηση ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και τον Απρίλιο, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews». «Η πορεία της αξιολόγησης θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Εάν ολοκληρωθεί, θα έχουμε ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, τότε μπορεί να έχουμε εκλογές ακόμη και τον Απρίλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας «κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα». Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφέρει ότι «το να μείνει ή να φύγει θα το αποφασίσει ο λαός».

    Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι φοβάται το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε σειρά προβλημάτων. «Πολλοί λαθρομετανάστες θα έμεναν στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά θα σήμαινε γεωπολιτική αναβάθμιση των Σκοπίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εθνικά μας θέματα», αναφέρει. Αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θεωρεί η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι η παρουσία αυτή ενέχει «εθνικούς κινδύνους» σε σχέση με τις διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο», αν και δηλώνει ότι με βάση την πείρα, δεν είναι αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    [07] ΛΑΕ: Πίσω από την αυστηροποίηση του όρου «κατ' επάγγελμα αγρότη» κρύβεται ο αφανισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς

    «Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα», προσπαθώντας «να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζομένους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους με το επιχείρημα πως για τους "κατ'επάγγελμα"αγρότες θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ευνοϊκότερη μεταχείριση αν δεχτούν να αυστηροποιηθεί ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη», καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα, προσθέτοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι «σαφής, να ενισχυθούν οι μεγαλοαγρότες και να διαλυθεί η ενότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και δασεργατών» που αγωνίζονται σκληρά εδώ και εβδομάδες τώρα για την επιβίωση τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

    Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κ. Αποστόλου πως οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν και ήδη κατέθεσε τροπολογία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, που δυσχεραίνει τις προϋποθέσεις που έθετε το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (νόμος 3874/2010). Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σύμφωνα με την τροπολογία για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα (αντί 35%), να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (ο ν. 38743/2010 προέβλεπε εξαιρέσεις που επέτρεπε σε δασεργάτες χωρίς ασφάλιση και απασχολούμενους στην αλιεία, είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είτε στο ΝΑΤ, να θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες) και να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας (όπως και στον ισχύοντα νόμο).

    [08] «Ναι» στο διάλογο υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα

    Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έχει οριστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης.

    «Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2016 - 17:32:44 UTC