Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπάρχουν πολιτικές στην Ευρώπη που δημιουργούν ανεργία, δηλώνει η Ρ. Αντωνοπούλου:
  • [02] Στη Χίο ο Π. Ρήγας
  • [03] Πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα: Σηκώνουμε τη σημαία της ειρήνης
  • [04] Με συνεντεύξεις του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφορεί το περιοδικό "Πρακτορείο"
  • [05] Ν.Τόσκας για Μ. Σφακιανάκη: Δεν υπάρχουν προσωπαγείς θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
  • [06] Ψαράς περισυνέλεξε περίπου 60 πρόσφυγες
  • [07] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας
  • [08] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [09] Ο Πάπας χαρακτηρίζει ως «μη χριστιανικές» τις απόψεις του Τραμπ για το μεταναστευτικό
  • [10] Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, στη Βουλγαρία
  • [11] «Ο πόλεμος του Μπάιρον» ένα αφηγηματικό πόνημα για τον σταρ φιλέλληνα
  • [12] Τριμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, στις Βρυξέλλες
  • [13] Σε απεργία πείνας, για 3η ημέρα, 22 καταδικασμένοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων
  • [14] Να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» συζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

  • [01] Υπάρχουν πολιτικές στην Ευρώπη που δημιουργούν ανεργία, δηλώνει η Ρ. Αντωνοπούλου:

    Για πολιτικές στην Ευρώπη, που αντί να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας "γεννούν" ανεργία, έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.

    "Είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα σ' ένα ασφυκτικό περιβάλλον διότι υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες γεννάνε ανεργία και από την άλλη εμείς προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους" είπε η κ. Αντωνοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Όπως εξήγησε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν οι μισθοί στην Ευρώπη αυξάνονταν αυτή τη στιγμή από 0,5% έως 1,5%, ο αριθμός των ανέργων, από 23 εκατομμύρια θα μειώνονταν περίπου στο μισό. "Έχουμε περάσει σε μια λογική που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτού του είδους η συζήτηση ώστε να αλλάξουμε προσανατολισμό στις πολιτικές, που εφαρμόζονται εν γένει" επισήμανε η κ. Αντωνοπούλου.

    [02] Στη Χίο ο Π. Ρήγας

    Επίσκεψη στην Χίο πραγματοποιεί σήμεραο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Ρήγας θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Χίου, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στις 19:30 ομιλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Ένας χρόνος Αριστερά, προχωράμε μπροστά».

    «Το προσφυγικό είναι μια πολύ μεγάλη κρίση που μπορεί να δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλο ρήγμα στη συνοχή της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, και τόνισε ότι «φωνές όπως αυτές των χωρών του Βίσεγκραντ απομονώνονται από το σύνολο της Ευρώπης».Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση από την Ευρώπη να μην έχουμε ούτε φράκτες, ούτε τείχη, ούτε φαινόμενα ξενοφοβίας, γιατί αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Επισήμανε ότι στην Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για το προσφυγικό, ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και έχει υλοποιήσει τα πρακτικά μέτρα για να μπορέσει να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού, για να σημειώσει ότι όμως «είναι επιβεβλημένο όμως να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη σε σχέση με την συριακή κρίση και την αύξηση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή που απειλούν την ειρήνη».

    [03] Πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα: Σηκώνουμε τη σημαία της ειρήνης

    Υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της εδαφικής διαφοράς με τη Γουιάνα, με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, τάχθηκε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντεζ, σκιαγραφώντας τις ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές αυτής της διαμάχης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Συνθήκη της Γενεύης για την κυριαρχία της Γουιάνα Εσεκίμπα.

    «Το έδαφος αυτό βρίσκεται σε διαμάχη, είναι υπό διεκδίκηση. Από την περιοχή της Γουιάνας αναγνωρίζεται η περιοχή ως έδαφος της, από τη μεριά της Βενεζουέλας ως δικό της. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 100 χρόνια. Υπάρχει εδαφική διαμάχη που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε διά της διπλωματικής οδού. Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο προκειμένου αυτή η διαμάχη να λυθεί ειρηνικά», ανέφερε ο κ. Φερνάντεζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, με θέμα «Παρέμβαση, πετρέλαιο, λεηλασία στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουαιάνα Εσεκίμπα (Guayana Esequiba)».

    Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Βενεζουέλα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα αυτό ειρηνικά, έχει προσφύγει σε κάθε περιφερειακό και διεθνή οργανισμό, όπως την Ένωση Νοτιοαμερικανικών Χωρών (Unasur), στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες, και τον ΟΗΕ.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη Συνθήκη της Γενεύης που υπογράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1966 ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της βρετανικής Γουιάνας (που έγινε ανεξάρτητη στις 26 Μαΐου του 1966), και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Η Συμφωνία της Γενεύης προέβλεπε τη «σύσταση μιας μικτής επιτροπής με σκοπό την αναζήτηση ικανοποιητικών λύσεων για την πρακτική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα από τον ισχυρισμό της Βενεζουέλας ότι η Διαιτητική Απόφαση του 1899 για τα σύνορα μεταξύ της βρετανικής Γουιάνας και της Βενεζουέλας είναι άκυρη και κενή περιεχομένου». Επίσης, αναφέρει πως «καμία πράξη ή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, δεν θα αποτελέσει βάση για την ενάσκηση, υποστήριξη ή αμφισβήτηση διεκδικήσεως εδαφικής κυριαρχίας στα εδάφη της Βενεζουέλας ή της βρετανικής Γουιάνας, ούτε για να δημιουργήσει οποιαδήποτε δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη, εκτός από τέτοιες πράξεις ή δραστηριότητες οι οποίες είναι αποτέλεσμα από οποιαδήποτε συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω κοινής επιτροπής, και έγινε αποδεκτή εγγράφως τόσο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας όσο και από την κυβέρνηση της Γουιάνας».

    «Αυτό που αποφασίζεται στη Συνθήκη είναι ότι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια εδαφική διαμάχη που πρέπει να διαπραγματευτούμε οι δύο χώρες. Από τότε κάθε φορά που οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους στην περιοχή προκειμένου να επιτεθούν στην μπολιβοριανή κυβέρνηση, εμείς πάντα δώσαμε την απάντησή μας, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που ορίζει η διεθνής συνθήκη και απαντήσαμε να επιστρέψουμε στις διαπραγμάτευσης και να λύσουμε με διαμεσολάβηση το ζήτημα μέσω του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Φερνάντεζ.

    Αυτή η ζώνη (Γουιάνα Εσεκίμπα) είναι γεμάτη με πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο, προσέθεσε και σημείωσε πως η κυβέρνηση της Γουινέας χορηγεί άδειες εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου τής περιοχής σε πολυεθνικές. «Κάθε φορά που η Γουιάνα έχει προσπαθήσει για λογαριασμό τρίτων να κάνει εξερευνήσεις στην περιοχή για ορυκτό πλούτο, μάλιστα για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Exxon Mobil, η Βενεζουέλα έχει εκφράσει την αντίρρησή της και έχει προσπαθήσει να ανακόψει τη διαδικασία» είπε και κατέστησε σαφές πως «οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης, ιδιοποίησης της περιοχής από πολυεθνικές, είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», ενώ συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο το εδαφικό μας κομμάτι, αλλά και τον θαλάσσιο χώρο». Η διαχωριστική γραμμή που υπερασπίζεται η Βενεζουέλα φτάνει μέχρι εκείνο το σημείο που εκβάλει ο ποταμός, ξεκαθάρισε.

    Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των σημερινών διακρατικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τη Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας, παρατήρησε πως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της, Ντέιβιντ Γκρέιντζερ, η διαμάχη έχει ενταθεί. «Το 2015 εξελέγη πρόεδρος της γειτονικής χώρας ένας πρόεδρος που θέλησε να εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Ένας πρόεδρος που είναι πρώην στρατιωτικός και έχει λάβει εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Και ο οποίος χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές πολιτικές για να θέσει υπό απειλή την κυριαρχία της Βενεζουέλας» ανέφερε.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν προτίθεται η Βενεζουέλα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς, απάντησε πως «δεν το γνωρίζει».

    Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Φερνάντεζ έκανε ειδική αναφορά στον ιό Ζίκα, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, και στην οικονομική κατάσταση της χώρας του.

    Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ιού, τόνισε πως «είναι μια επιδημία που προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με όλα τα δυνατά μέσα» και αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται, όπως οι μαζικοί ψεκασμοί και άλλα μέτρα πρόληψης κατά των κουνουπιών. Απευθυνόμενος στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «θα θέλαμε να ασχολούνται με τις επιδημίες που πλήττουν τη χώρα μας όχι μόνο όταν υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη».

    Ως προς την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, τη χαρακτήρισε ευαίσθητη και σημείωσε πως η κρίση οφείλεται όχι μόνο λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και στις πολιτικές κερδοσκοπίες σε βάρος της χώρας του και του νομίσματός της. Υπό το πρίσμα αυτό, έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται κατά της οικονομίας της χώρας του και υπογράμμισε πως είναι το «κλασικό παράδειγμα να προκαλέσουν την πτώση αριστερών κυβερνήσεων». Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται, όπως είπε, στη διανομή αγαθών.

    Στη συνέχεια υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτικής τής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, στέλνοντας το μήνυμα πως «πάντα θα απορρίπτουμε να εφαρμόσουμε τις νεοφιλελεύθερες συνταγές». Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η ανεργία είναι στο 5% και η ακραία φτώχεια παρά την κρίση συνεχίζεται να μειώνεται και θα κατέβει στο χαμηλότερο ιστορικό.

    Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στην υλοποίηση της υπόσχεσης του νυν Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για την κατασκευή ενός εκατομμυρίου νέων κατοικιών. «Ο Μαδούρο είχε υποσχεθεί να κόψει το μουστάκι του αν δεν κατάφερνε να παραδώσει τόσο πολλά σπίτια. Όπως και να έχει δεν χρειάστηκε να ξυρίσει το μουστάκι του, γιατί επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος» σημείωσε.

    [04] Με συνεντεύξεις του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφορεί το περιοδικό "Πρακτορείο"

    Με συνεντεύξεις του δημοφιλή ηθοποιού Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του«Πρακτορείου».

    Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δημιουργός του θρυλικού πλέον σχήματος«Άγαμοι Θύται»,μιλά για την πορεία του στην τέχνη, τους πολιτικούς και την κρίση.

    Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλά για τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την προσωπική του ζωή.

    Ακόμη, στο νέο τεύχος παρουσιάζεται το δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

    [05] Ν.Τόσκας για Μ. Σφακιανάκη: Δεν υπάρχουν προσωπαγείς θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

    «Ειχε υπερβεί τα όρια όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ και τα ΜΜΕ είχαν υπερβεί τα όρια για την προβολή του συγκεκριμένου ατόμου... Μεγάλη η πρόσφορα του, αλλά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να αναδειχθούν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφερόμενος στον Μ. Σφακιανάκη.«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι κομματικής απόχρωσης είναι. Με ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά, να γίνεται σεμνά να αναδεικνύεται το σύνολο, και όχι τόσο το άτομο (...) Δεν με ενδιαφέρει αν δέχθηκε τη νέα θέση. Δεν με απασχολεί τι δέχεται ο καθένας, είναι πολύ καλή θέση» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    «Σε οργανωμένα σύνολα όπως η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις καπρίτσια δεν χωρούν... Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις, δεν μπορεί να μένει κάποιος 20 χρόνια σε μια θέση, ούτε αποκτά ιδιοκτησιακά δικαιώματα λόγω της παραμονής ή και της προσφοράς του αν θέλετε, πρέπει να σέβεται τους κανόνες... Υπάρχουν κι άλλοι με προσφορά που δεν φαίνονται, νέα παιδιά με τεράστιες γνώσεις και δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και καλό θα ήταν να τους δοθεί» ανέφερε.

    «Ο κ. Σφακιανάκης είναι υποστράτηγος, δεν μπορεί να μένει σε μια θέση σε όλους τους βαθμούς επειδή αυτό ξέρει, είναι θέμα ιεραρχίας» σημείωσε ο κ. Τόσκας και έκανε λόγο για κάποιους που τον υποστηρίζουν, αναφερόμενος σε «πολιτική σκοπιμότητα, ανάδειξη του μικρού και υπόκρυψη του μεγάλου».

    [06] Ψαράς περισυνέλεξε περίπου 60 πρόσφυγες

    Περίπου 60 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά και βρέφη, περισυνέλεξε με τη μηχανότρατά του ψαράς σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. Περιγράφοντας τη στιγμή του εντοπισμού ο καπετάν Παναγιώτης Καραβετης δήλωσε ότι ενώ ψάρευε, άκουσε τις εκκλήσεις σε βοήθεια των απεγνωσμένων και στοιβαγμένων, σε φουσκωτή λέμβο, ανθρώπων.

    Συγκλονισμένος στη θέα τους, φρόντισε αμέσως να επιβιβαστούν με ασφάλεια στο σκάφος του,με το οποίο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνοδεία των λιμενικώνAρχών.

    Κοντά στους ταλαιπωρημένους από τις συνθήκες του ταξιδιού πρόσφυγες βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά της άφιξής τους στο λιμάνι το πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης προσφέροντάς τους φαγητό και ρούχα.

    Μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νόμου όπου θα φιλοξενηθούν έως και την έκδοση εντός των επόμενων ημερών των απαραίτητων εγγράφων, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    [07] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αντιρρίου - Ιωαννίνων, Πατρών - Αθηνών και Πατρών Πύργου.Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες από τα μπλόκα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από 12:00 -16:00.

    Επίσης, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου εκτός από τέσσερις ώρες κάθε πρωί, προκειμένου να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικοφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, από 18:00- 20:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

    Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 11:00 και για περίπου 12 ώρες.Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από 19:00-22:00 την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Επίσης, από τις 17:30-22:00, οι αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας.

    [08] Άρθρο του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Την ελάφρυνση του χρέους, «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις», ζητεί ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες περικοπές να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και να καταστήσουν τη χώρα μη-κυβερνήσιμη.

    Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung), ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις για κλείσιμο των συνόρων και αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν, κάνοντας λόγο για προτάσεις που «δηλητηριάζουν τον ευρωπαϊκό διάλογο». Χαρακτηρίζει δε «σχεδόν κυνικές» τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ενώ υπενθυμίζει ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στους διεθνείς δανειστές και όχι στην ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Γκάμπριελ επιχειρεί να υπενθυμίσει στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη θέση των χωρών τους σε αυτή τη διαδικασία, ενώ περιγράφει τα πλεονεκτήματα του «ευρωπαϊκού ονείρου» και τη σημασία της εμβάθυνσης της συνοχής της Ένωσης, της εξάλειψης των ανισοτήτων, αλλά και της από κοινού δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις.

    Αναφερόμενος ειδικά στην προσφυγική κρίση, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται τόσα δισεκατομμύρια προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, αλλά όχι για να σωθούν άνθρωποι και, απευθυνόμενος στη χώρα του, προειδοποιεί ότι «όσο η Γερμανία αυτοπεριορίζεται στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη στην υποδοχή των προσφύγων, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει περισσότερο στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, κανείς δεν θα έρθει να μας βοηθήσει».

    [09] Ο Πάπας χαρακτηρίζει ως «μη χριστιανικές» τις απόψεις του Τραμπ για το μεταναστευτικό

    Ο πάπας Φραγκίσκος αναμείχθηκε στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως «μη χριστιανικές»τις απόψεις για το μεταναστευτικό, του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Η παρέμβαση του πάπα, μεταφράζεται ως δείγμα της σοβαρής διεθνούς ανησυχίας για την προεκλογική δυναμική του Τραμπ.

    Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας ως «ελεεινό»τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς αμφισβήτησε την πίστη του. Ο Τράμπ δήλωσε υπερήφανος Χριστιανός.Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από το Μεξικό: «Ένας άνθρωπος που σκέφτεται μόνο πως θα χτίσει τείχη, όπου κι αν αυτά βρίσκονται και δε χτίζει γέφυρες, δεν είναι Χριστιανός».

    [10] Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, στη Βουλγαρία

    Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ την οποία είχε καταθέσει η αντιπολίτευση όσον αφορά τη διαχείριση του τομέα της υγείας.Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπορίσοφ, η οποία ανέβηκε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2014, δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά έχει την υποστήριξη δύο μικρότερων κομμάτων. Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε από 130 βουλευτές έναντι 80, ενώ υπήρχαν και 5 αποχές.

    Οι αντιπολιτεύομενοι Σοσιαλιστές και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει το σύστημα υγείας της χώρας και ότι έλαβε μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο νοσοκομείων.

    [11] «Ο πόλεμος του Μπάιρον» ένα αφηγηματικό πόνημα για τον σταρ φιλέλληνα

    Τι μπορεί να προσφέρει μια ακόμη βιογραφία του Λόρδου Μπάιρον, όταν υπάρχουν πάνω από διακόσιες στην Ελλάδα και στη Βρετανία; Και όμως, η βιογραφική μελέτη του Ρόντερικ Μπήτον, «Ο πόλεμος του Μπάιρον», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η πρώτη. Με την έννοια ότι ο Βρετανός φιλόλογος από το Εδιμβούργο, διδάκτορας της νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, καθηγητής στο Κίνγκ Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συγγραφέας των έργων «Η ιδέα του έθνους στην νεοελληνική λογοτεχνία», «Σεφέρης, περιμένοντας τον άγγελο», «Καζαντζάκης, μοντερνιστής και μεταμοντέρνος», «Τα παιδιά της Αριάδνης», δεν έμεινε μόνο στο πορτραίτο του φιλέλληνα ποιητή, αλλά το τοποθέτησε στο οικονομικο-κοινωνικό κάδρο της εποχής. Αξιοποιώντας αρχεία , αδημοσίευτες πηγές και βιβλιογραφία που υπερβαίνει τις 50 σελίδες, δημιούργησε ένα πανοπτικό έργο που συνδυάζει την αφηγηματική παραστατικότητα με την μελετητική εμβρίθεια.

    Είναι μια ανάλυση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου που, από θαυμαστής του ελληνικού αγώνα, αναδείχθηκε σε αποφασισμένο πολιτικό εκσυγχρονιστή. Αν και ο τελευταίος χαρακτηρισμός έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από αυτούς που τον επικαλέσθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, ο όρος τεκμηριώνεται ως διττή μάχη του Μπάιρον: Και κατά της Τουρκοκρατίας και κατά της προσωπικής εξουσίας που ήθελαν να απολαμβάνουν οι καπεταναίοι, αρνούμενοι την υιοθέτηση θεσμών ευρωπαϊκού κράτους.

    [12] Τριμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τηΓερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

    Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιείταιπριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.

    Διαβάστε επίσης:Μάχη για το προσφυγικό δίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

    [13] Σε απεργία πείνας, για 3η ημέρα, 22 καταδικασμένοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων

    Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει εδώ και τρεις μέρες 22 καταδικασμένοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, που κρατούνται στις δικαστικές φυλακές Χίου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύροι, Αφγανοί και Αιγύπτιοι και διαμαρτύρονται, όπως υποστηρίζουν, ότι τους επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές. Σημειώνεται ότι στην απεργία πείνας δεν συμμετέχουν οι Τούρκοι καταδικασμένοι για διακίνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός αυτής της κατηγορίας κρατουμένων φθάνει περίπου τους 80, όταν το σύνολο των φυλακισμένων είναι 150 περίπου άτομα. Πρόβλημα, γενικότερης αναταραχής στις φυλακές δεν υπάρχει.

    [14] Να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» συζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, για τον «πολυπόθητο» πλέον διάλογο.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις επτά το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο

    Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα. «Ήδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με την αστυνομία. Θα πάμε με τα τρακτέρ μας, μέχρι εκεί που θα μας ανακόψουν την πορεία τα ΜΑΤ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημ. Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Θέρμης. Τονίζεται ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο προαναφερόμενων μπλόκων είναι να εγκατασταθούν στο «Μακεδονία» από τις 16:00 σήμερα και για ένα 24ωρο. Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε δε ότι «θα είναι ανοιχτοί παρακαμπτήριοι δρόμοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους όσοι το έχουν προγραμματίσει».

    Το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, που έχει στηθεί στη διασταύρωση πριν το «Μακεδονία», δεν θα προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση.

    Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, που είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 9:32:45 UTC