Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, υποδομών και μεταφορών στο επίκεντρο των συζητήσεων Τζεντιλόνι με Σκουρλέτη και Σταθάκη
  • [02] Συναντήσεις του Δ. Μάρδα στο Παρίσι με υποψήφιους Γάλλους επενδυτές
  • [03] Βοηθός επιτελάρχη τοποθετείται ο Μ. Σφακιανάκης - Δεν ετέθη θέμα παραίτησης του Ν. Τόσκα
  • [04] Eκκενώθηκαν πολυκαταστήματα στην Μόσχα έπειτα από απειλή για βόμβα
  • [05] Φρ. Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης
  • [06] «Με το βλέμμα στην Τουρκία, η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια κρίση προσφύγων στην Ελλάδα»
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία
  • [08] Τραγική και στη Δανία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • [09] Ο Ολυμπιακός έχασε αλλά ελπίζει...

  • [01] Η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, υποδομών και μεταφορών στο επίκεντρο των συζητήσεων Τζεντιλόνι με Σκουρλέτη και Σταθάκη

    Οι προοπτικές συνεργασίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στους τομείς της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών άλλα και το ενδιαφέρον της Ιταλικής πλευράς για την αγορα του 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ , ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Στάθηκε και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με τους οποίους είχε ξεχωριστές συναντήσεις.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ Σταθάκη ο Ιταλός αξιωματούχος επεσήμανε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, με τον οποίο συζητήσαμε τις προοπτικές που έχουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας για την οικονομία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ιταλός αξιωματούχος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχουμε ήδη πολύ καλές σχέσεις και ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα βελτίωσης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως στην αγροδιατροφική βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υποδομές».

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του Ιταλού υπουργού με τον κ Σκουρλέτη βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε:«Είχα την ευκαιρία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών να κάνω μία σύντομη αλλά μεστή συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Διαπιστώσαμε και οι δύο πλευρές, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε κοινά σχέδια που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες.»

    [02] Συναντήσεις του Δ. Μάρδα στο Παρίσι με υποψήφιους Γάλλους επενδυτές

    Τη «συστηματικοποίηση» των σχέσεων με τη Γαλλία στο επιχειρηματικό επίπεδο, με βαθύτερο μέλημα την προσέλκυση Γάλλων επενδυτών στην Ελλάδα, επεδίωξε ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Το πρόγραμμα των επαφών του υφυπουργού, ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, με συναντήσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο.

    Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα καλή επικοινωνία που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Ματιάς Φελκ, τη συνεργασία με στελέχη του ΜΕΝΤΕΦ (εργοδότες, βιομήχανοι) και την επαφή του με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αίσθησή του για τις επαφές του με τους επιχειρηματίες και εάν έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας απάντησε : «Ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα και πολύ μάλιστα, αλλά είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει. Στην ουσία περιμένουνε το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη αξιολόγηση».

    Σε άλλο ερώτημα, εάν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που δίνουν άνοδο και πρωτοπορία στην αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές, ο κ. Μάρδας εξήγησε: «Οι επιχειρηματίες δεν λειτουργούν έτσι. Ξέρουν κατ? αρχάς ότι οι πολιτικές σχέσεις με την Ελλάδα δεν διαταράσσονται, όποιος και εάν ανέβει στην εξουσία. Έχουμε παράδοση με τη Γαλλία και πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, πράγμα που εκ νέου διαπίστωσα. Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή ο οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μάρδας.

    «Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να το δουν. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να το δώσουμε αυτό το σταθερό περιβάλλον. Από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) το σταθερό περιβάλλον είναι δεδομένο» υπογράμμισε.

    [03] Βοηθός επιτελάρχη τοποθετείται ο Μ. Σφακιανάκης - Δεν ετέθη θέμα παραίτησης του Ν. Τόσκα

    Νέα τροπή πήρε η υπόθεση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη μετά την αποδοχή της προσφυγής του για ακύρωση της μετάθεσής του στον κλάδο διοικητικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

    Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από το αρχηγείο με νέα απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα ο κ. Σφακιανάκης θα είναι τελικά βοηθός επιτελάρχη και θα έχει την εποπτεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία θα τοποθετηθεί άλλος διευθυντής.

    Από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται επίσης ότι δεν αληθεύουν οι φήμες που διέρρευσαν και δεν ετέθη θέμα παραίτησης του αν. υπουργού Νίκου Τόσκα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός από νωρίς το απόγευμα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ομόλογό του στη Βουλγαρία προκειμένου να ανοίξει η συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα την οποία έχουν αφήσει ελεύθερη οι αγρότες από την ελληνική πλευρά αλλά παραμένει κλειστή από την πλευρά της Βουλγαρίας.

    Σε ότι αφορά την υπόθεση του κ . Σφακιανάκη πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι βρέθηκε τελικά αυτή η λύση και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί βοηθός επιτελάρχη καθώς η επιτελάρχης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη θα έχει διευρυμένες υποχρεώσεις αφού θα συνεχίσει να έχει ευθύνη για το προσφυγικό.

    [04] Eκκενώθηκαν πολυκαταστήματα στην Μόσχα έπειτα από απειλή για βόμβα

    Περισσότεροι από 10.000 πολίτες εκκένωσαν σήμερα τα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Μόσχας έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο TASS μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας.

    Δεν έχει υπάρξει κάποιος επίσημος σχολιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    [05] Φρ. Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης

    «Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

    «Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

    [06] «Με το βλέμμα στην Τουρκία, η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια κρίση προσφύγων στην Ελλάδα»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα αποτρέψει την μετάβαση στην Ελλάδα τόσο πολλών προσφύγων και μεταναστών όσων πέρυσι, αλλά μολαταύτα καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης κρίσης για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποδοχή μεγάλων αριθμών που μπορεί να φθάσουν ούτως ή άλλως στην ελληνική επικράτεια αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο επίτροπος σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός και, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η ΕΕ συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

    «Καθ' όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης».

    «Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

    Πέρυσι αφίχθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 800.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν προς βορρά, με προορισμό τη Γερμανία, μέσω Βαλκανίων. Το Βερολίνο διαμηνύει πως θέλει να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου και πολλά κράτη νοτιότερα, κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και να κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων αφίξεων να ακινητοποιείται στην Ελλάδα, σημειώνει το Ρόιτερς.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Tο μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία

    Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

    Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του Ever closer Europeστο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των "μονομερών ενεργειών"που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

    Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

    "H Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι"

    «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

    «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους "α λα καρτ"».

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Τσέχο πρωθυπουργό

    Για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα, ενημέρωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε διμερή συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

    Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

    [08] Τραγική και στη Δανία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Το «βαρέλι δεν έχει πάτο» για τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ του Λουίς Φαν Γκααλ, αφού...κατάφερε να χάσει 2-1 από τη Μίντιλαντ και μάλιστα με ανατροπή, στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Europa League. Σίγουρα εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο ενόψει της ρεβάνς της 25ης Φεβρουαρίου στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί ακόμα μια ταπεινωτική ήττα για τους άλλοτε κραταιούς «κόκκινους διαβόλους».

    Τα αποτελέσματα στους πρώτους αγώνες της φάσης των «32»:

    Φενερμπαχτσέ-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-0

    ¶ντερλεχτ-Ολυμπιακός 1-0

    Βιγιαρεάλ-Νάπολι 1-0

    Σεντ Ετιέν-Βασιλεία 3-2

    Φιορεντίνα-Τότεναμ 1-1

    Ντόρτμουντ-Πόρτο 2-0

    Μίντιλαντ-Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ 2-1

    Σεβίλη-Μόλντε 3-0

    Βαλένθια-Ραπίντ Βιένης 22:05

    ¶ουγκσμπουργκ-Λίβερπουλ 22:05

    Σπάρτα Πράγας-Κράσνονταρ 22:05

    Γαλατασαράϊ-Λάτσιο 22:05

    Σιόν-Μπράγκα 22:05

    Σαχτάρ Ντόνετσκ-Σάλκε 22:05

    Μαρσέιγ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 22:05

    Σπόρτινγκ Λισ.-Λεβερκούζεν 22:05

    Οι ρεβάνς στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

    [09] Ο Ολυμπιακός έχασε αλλά ελπίζει...

    «Ανοιχτούς λογαριασμούς» ενόψει του επαναληπτικού της επόμενης Πέμπτης (25/2) άφησαν ¶ντερλεχτ και Ολυμπιακός. Οι Βέλγοι με το τέρμα του Κάρα στο 68ο λεπτό επικράτησαν με το «ρευστό» 1-0 της ομάδας του Μάρκο Σίλβα, στην πρώτη αναμέτρηση για τη φάση των «32» του Europa League που διεξήχθη στο Κονστάντ Βάντεν Στοκ.

    Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μοναδική ευκαιρία για να βρεθούν μπροστά στο σκορ, όμως το πλασέ του Ιντέγε σημάδεψε το αριστερό δοκάρι της εστίας του Προντό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2016 - 21:32:44 UTC