Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο προανήγγειλε η Φ. Γεννηματά
  • [02] Κάλεσμα για διάλογο απηύθυνε εκ νέου στους αγρότες ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [03] Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό
  • [04] Ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Γ. Παντής για τις αλλαγές που φέρνει η απόσυρση της έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011
  • [05] Απεβίωσε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος
  • [06] Στους 25 οι νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία
  • [07] Συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων, ζητά ο Β. Φάιμαν
  • [08] Τουσκ: Καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία
  • [09] Να ξαναγίνει η Ε.Ε. κοινότητα και όχι ένα απλό συμβόλαιο, ζητά ο Ματέο Ρέντσι
  • [10] Κοινή δράση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και του «Του Χαμόγελου του Παιδιού».
  • [11] Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό
  • [12] Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ
  • [13] Πάνω απο είκοσι οι νεκροί απο έκρηξη αυτοκινήτου στο κέντρο της Άγκυρας
  • [14] «Πρακτορείο Υγείας», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [15] Πέμπτη σερί ήττα στο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ, πέμπτη διαδοχική νίκη για τον Άρη
  • [16] Σίλβα: «Θέλουμε τη νίκη από το πρώτο παιχνίδι με την Άντερλεχτ»

  • [01] Πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο προανήγγειλε η Φ. Γεννηματά

    Πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real Fm, τονίζοντας ότι δεν θα περιμένει την πλήρη απομόνωση και την καταστροφή της χώρας.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε, επίσης, κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και ειδικότερα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

    «Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσω σε πρωτοβουλίες πολύ συγκεκριμένες. Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι η λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκα σε αυτό και στη συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, και πρέπει να σας πω ότι έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ή προχωράς μόνος σου, ή πηγαίνουμε σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι πώς θα υπάρξει μια κινητοποίηση των δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα και πώς η χώρα δεν θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι αυτή την κρίση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανένα κόμμα μόνο του.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το σχήμα ένα ισχυρό κόμμα και μια ουρά, έχουν αποτύχει. «Θα έπρεπε να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο κόμματα μέσα, και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

    [02] Κάλεσμα για διάλογο απηύθυνε εκ νέου στους αγρότες ο Γ. Κατρούγκαλος

    Κάλεσμα για διάλογο απηύθυνε εκ νέου στους αγρότες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει σε διάλογο τους αγρότες. «Θα ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν θα έρθουν οι αγρότες, όπως ελπίζουμε και προετοιμάζουμε αυτήν τη συνάντηση στο τέλος της εβδομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διατυπώσει τις προτάσεις της για τα περισσότερα θέματα που υπάρχουν παραμετρικές αλλαγές, όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει αυτόνομο το Ταμείο των επιστημόνων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ από που βγαίνουν αυτά τα σενάρια, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν έχουν καμία επαφή με το σχεδιασμό του υπουργείου μας».

    [03] Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό

    Με τη συνάντηση με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εισήλθε πριν απο λιγο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

    Κατά τη διάρκεια της υποδοχής σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες και ενώ οι δύο άντρες ειχαν στηθεί για τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίηση του στον πρωθυπουργό για την "δουλειά" που γίνεται στην Ελλάδα. Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [04] Ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Γ. Παντής για τις αλλαγές που φέρνει η απόσυρση της έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011

    Από νέα βάση συνεχίζεται ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Παντής, η συμβατική υποχρέωση της χώρας για αξιολόγηση- στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης- της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ επαναπροσδιορίζεται, μετά από την απόσυρση της σχετικής έκθεσης του 2011 και τη συγγραφή μία νέας έκθεσης, η οποία ξεκινάει τώρα.

    "Οι προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ, που διατυπώθηκαν το 2011, δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την θεσμική ρύθμιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων"επισήμανε ο κ. Παντής, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο Πρακτορείο 104,9 FM.

    "Όλοι πλέον δέχονται ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τις αναγκαίες ρυθμίσεις η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, διότι είχε φτιαχτεί το 2011 με στοιχεία μέχρι το 2009 και σήμερα, το 2016, πλέον μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι και λειτουργεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, σε όλα τα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μία καινούρια έκθεση του ΟΟΣΑ, της οποίας η διαμόρφωση θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάμε από διαφορετική βάση από αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη έκθεση" διευκρίνισε ο γενικός γραμματέαςτου υπ. Παιδείας.

    Απαντώντας σε εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, που καταγγέλλουν τον Διάλογο για την Παιδεία ως προσχηματικό, σημείωσε ότι "προσπαθούν προσχηματικά οι ίδιοι να επιμηκύνουν την περίοδο κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και να την καταστήσουν διαρκές και δομικό στοιχείο της εκπαίδευσης".

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητή Οικολογίας, πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ και μέλους της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Γιάννη Παντή στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Ερώτηση:Όποτε γίνεται γνωστό ότι η Πολιτεία ανοίγει τον διάλογο για κάποιο σοβαρό ζήτημα, σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει καχυποψία ότι πρόκειται για διαδικασία, που στόχο έχει απλώς να ''νομιμοποιήσει'' στην κοινή γνώμη προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις. Τι εγγυήσεις υπάρχουν σήμερα ότι ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία δεν είναι προσχηματικός και σε τι διαφέρει από προηγούμενα εγχειρήματα διαλόγου;

    Απ.:Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι έχοντας συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς από το 2009 έως το 2015, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σε αυτό συνέβαλαν, πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες, και οι απορρυθμίσεις που συνέβησαν με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έφεραν πολλά προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής υφής, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι συνεχώς υποβαθμίζουν και -θα έλεγα- σε έναν μεγάλο βαθμόδημιουργούν τεράστια προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επομένως σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση, σε μία στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να επανεκκινήσουμε και να αναδιοργανώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    Δεν είμαστε σε μία περίοδο κανονικότητας, όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μία μεταρρύθμιση, όπως πιθανόν θα έπρεπε να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Ούτε είμαστε σε μία μορφή χαλαρότητας, για να κάνουμε έναν διάλογο γενικώς και αορίστως. Είμαστε σε μία περίοδο, που λόγω της υφιστάμενης κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να το επανεκκινήσουμε και να το ξαναλειτουργήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους. Έτσι, λοιπόν, ο διάλογος, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει, ουσιαστικά είναι ένας διάλογος, για να διαμορφώσουμε τους όρους της επανεκκίνησης και της ανασυγκρότησης. Οι όροι αυτοί θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα: Πρώτον, στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση, αλλά και πολλές από τις πολιτικές, που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπισή της. Δεύτερον, στον αναπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στο μέλλον κατά τρόπο, που θα το απεγκλωβίζει από τις δυσλειτουργίες, τις παθογένειες και τους φραγμούς του παρελθόντος. Και τρίτον,στη διαμόρφωση ενός νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος για τη χώρα, το οποίο αφενός θα λαμβάνει τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα υπόψη του για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη και αφετέρου θα έχει πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο διάλογος, λοιπόν, τον οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τρία αυτά ζητήματα, με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις, που έχουμε σε εθνικό επίπεδο- γι' αυτό ονομάζεται και εθνικός διάλογος- και να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες - γι' αυτό ονομάζεται και κοινωνικός διάλογος. Είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι απόλυτα αναγκαίο και θα έλεγα ότι όσοι λένε ότι είναι προσχηματικός ή δε θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν, ουσιαστικά προσπαθούν, προσχηματικά οι ίδιοι να επιμηκύνουν την περίοδο κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και να την καταστήσουν διαρκές και δομικό στοιχείο της εκπαίδευσης.

    Άρα συνολικά, για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συνθήκες μη κανονικότητας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο κάνουμε τον διάλογο σήμερα. Δεν είναι άλλος ένας διάλογος, όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν είναι άλλη μια μεταρρύθμιση, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Ερ.: Μιλήσατε για οικονομικά και άλλα προβλήματα, που είχαν οι προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της Παιδείας.Μήπως, όμως, δε δόθηκε και ο αναγκαίος χρόνος να δοκιμασθούν και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους; Από την εμπειρία σας και στη διοίκηση του ΑΠΘ θα λέγατε ότι πρακτικά είχαν τον χρόνο να εφαρμοστούν , να αφομοιωθούν οι αλλαγές, που επέφεραν οι προηγούμενες θεσμικές παρεμβάσεις;

    Απ.:Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Δεν ήταν ικανές οι όποιες παρεμβάσεις του παρελθόντος να αποτρέψουν αυτά που συνέβησαν στο εκπαιδευτικό σύστημα, που σήμερα τα βιώνουμε περισσότερο έντονα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

    Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε άλλα πράγματα, πλέον, τώρα. Να βάλουμε διαφορετικές προτεραιότητες. Να δούμε την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, ας πούμε με την πλήρη εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης. Θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της καλύτερης κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Θα πρέπει να δούμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης ως βασικό πυλώνα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος κατά την κρίση και μετά την κρίση. Θα πρέπει να δούμε την ανασυγκρότηση του ενιαίου δημόσιου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.Ζητήματα, δηλαδή, τα οποία αναδείχθηκαν και μέσα από την κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Το ολοήμερο σχολείο επίσης αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Το χρειάζονται όλοι και ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τη μόρφωση των παιδιών τους και το χρόνο τους με κάτι άλλο.Πρέπει εμείς, στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες να βρούμε λύσεις, να ανασυγκροτήσουμε και να επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα προς αυτές τις κατευθύνσεις αντιμετωπίζοντας την κρίση.

    Ερ.: Είστε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου θα μπορέσουν να συνδεθούν με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας για αξιολόγηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ;

    Απ.:Όπως ξέρετε, και αυτό είναι μία είδηση των τελευταίων ημερών, το υπουργείο Παιδείας, με τις παρεμβάσεις που έκανε αυτονόμησε το θέμα αυτό από τις δυνατότητες θεσμικών παρεμβάσεων που έχουμε για την εκπαίδευση. Έτσι, λοιπόν, οι προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ, που διατυπώθηκαν το 2011, δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την θεσμική ρύθμιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων.

    Ουσιαστικά, δηλαδή όλοι πλέον δέχονται ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τις αναγκαίες ρυθμίσεις η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, διότι είχε φτιαχτεί το 2011 με στοιχεία μέχρι το 2009 και σήμερα, το 2016, πλέον μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είναικαι λειτουργεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, σε όλα τα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μία καινούρια έκθεση του ΟΟΣΑ, της οποίας η διαμόρφωση θα ξεκινήσει άμεσα ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάμε από διαφορετική βάση από αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη έκθεση.

    Ερ.: Θα είμαστε εδώ να δούμε τη συνέχεια, ελπίζουμε ότι θα σας έχουμε ξανά να δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία της συγκρότησης ατζέντας προτάσεων για την Παιδεία ?

    Απ.:Είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη να επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά την πίεση που έχει δεχθεί τα τελευταία έξι χρόνια, και να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος της κοινωνίας.

    [05] Απεβίωσε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος

    Πέθανε χθες, σε ηλικία 88 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος το 2008 είχε τιμηθεί για τους αγώνες του ενάντια στη χούντα, με την απονομή -από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια- του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος», σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

    Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Το 1943 ήταν ο νεότερος σε ηλικία κρατούμενος των κατοχικών δυνάμεων στις Φυλακές Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο, έγινε ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής» και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του Μακάριου από την εξορία του στις Σεϋχέλλες και στην εκλογική ήττα του Κ. Καραμανλή το 1963, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    Έγραψε το βιβλίο «Η Απειλή Δικτατορίας» (Μάρτης 1967), στο οποίο 18 σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ μιλούν για το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας και προειδοποιούν για μια επερχόμενη χούντα. Ήταν το πρώτο βιβλίο που απαγόρευσε και κατέσχεσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ «με την επιβολή της δικτατορίας, το 1967 κατέφυγεστις ΗΠΑ, όπου αποκάλυψε την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από τον ένθερμο υποστηριχτή της χούντας ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας.

    Οι έρευνές του τον οδήγησαν σε πλήθος αποκαλύψεων που έμελλαν να γράψουν ιστορία, με αποκορύφωμα την "ελληνική πτυχή"του Watergate, του μεγαλύτερου σκανδάλου των ΗΠΑ, δηλαδή τη χρηματοδότηση από τη χούντα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον και αυτού που οδήγησε στην πτώση του Νίξον».

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι ο Η. Δημητρακόπουλος «είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με την CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της». Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως «η χούντα του αφαίρεσε, λόγω της δράσης του, την ελληνική ιθαγένεια, ενώ υπήρξε σχέδιο για τη δολοφονία του».

    [06] Στους 25 οι νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία

    Ο βομβαρδισμός, προχθές Δευτέρα, ενός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη βορειοδυτική Συρία προκάλεσε τον θάνατο 25 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν οι MSF στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ανακοινώσει χθες πως ο βομβαρδισμός που έπληξε το νοσοκομείο αυτό στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, προκάλεσε 11 θανάτους, διευκρινίζοντας πως εξακολουθούσαν να υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπια.

    "Ο απολογισμός αυξήθηκε στους 25 θανάτους. Πρόκειται για εννέα εργαζομένους και 16 πολίτες, μεταξύ των οποίων ασθενείς και ένα παιδί", δήλωσε εκπρόσωπος των MSF στη Βηρυτό. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι δέκα είναι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

    Η Γαλλία έχει καταδικάσει τις αεροπορικές επιδρομές οι οποίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν από δύο αεροπλάνα, κατά τα φαινόμενα ρωσικά.

    Σε αυτό το νοσοκομείο των 30 κλινών, το οποίο διέθετε δύο χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία και μονάδα επειγόντων περιστατικών, εργάζονταν 54 άνθρωποι.

    Οι MSF υποστηρίζουν αυτή τη νοσοκομειακή μονάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015, κυρίως με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού και την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της.

    [07] Συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων, ζητά ο Β. Φάιμαν

    Θα ήθελε να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για να μπορεί κανείς να στέλνει πίσω τους ανθρώπους, και αυτό θα ήταν το μήνυμα, ότι δηλαδή δεν έχει νόημα κάποιος να ανέβει σε μία βάρκα τη στιγμή που θα τον γυρίσουν πίσω, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», σημειώνοντας πως ένας ρεαλιστικός στόχος της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό θα ήταν να υπάρξει από την Τουρκία μία ενισχυμένη δράση της απέναντι στους διακινητές προσφύγων.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αυστριακός καγκελάριος απαντά ότι δεν θεωρεί κατάλληλο τον όρο «αποκλεισμός» και σημειώνει πως εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε το ζήτημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν η ΠΓΔΜ, η Κροατία και η Σλοβενία, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ΠΓΔΜ, που δεν είναι στην ΕΕ, είναι το εξωτερικό σύνορό της.

    Στη συνέντευξή του ο καγκελάριος αναφέρει πως σε σχέση με την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ σε σχέση με τη διασφάλιση των συνόρων, αν δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β», ο ίδιος είναι και με τις χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ.

    Διευκρινίζοντας ταυτόχρονα (σ.σ.: και υπονοώντας προφανώς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν), πως δεν δέχεται να συγκρίνεται με κάποιον που δεν δέχεται πρόσφυγες, που δεν μεριμνά σωστά για αυτούς και που δεν παρέχει δίκαιη διαδικασία, ο Β. Φάιμαν επισημαίνει πως η Αυστρία έδωσε το καλό παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά και δέχθηκε πάνω από 90.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από το 1% του πληθυσμού της, ενώ έχει αποφασίσει να δεχθεί ένα επιπλέον 1,5% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαρραγεί η σχέση με τη Γερμανία και τονίζει πως αυτή συνεχίζει να είναι καλή και πολύ φιλική, ωστόσο, όπως παρατηρεί, μία κυβέρνηση πρέπει να παίρνει αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα στη χώρα για την οποία έχει την ευθύνη και αυτό έχει πράξει η αυστριακή κυβέρνηση κάνοντας βήματα που ο ίδιος πιστεύει πως θα κάνει και η Γερμανία, ενώ είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρχει πάλι μεταξύ τους μία αρμονία.

    [08] Τουσκ: Καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία

    «Μετά από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών έχω να δηλώσω ειλικρινά πως δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία» (σ.σ. με τη Βρετανία) σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

    Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρει πως η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα είναι μια «κρίσιμη στιγμή για την ενότητα της ΕΕ και για το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της Ευρώπης». «Διαφέρουμε σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα και έχω πλήρη επίγνωση ότι θα είναι δύσκολο να τα ξεπεράσουμε. Ως εκ τούτου, σας καλώ να παραμείνετε εποικοδομητικοί», προσθέτει ο Ντ. Τουσκ.

    Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι οι «διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» και πως δε θα υπάρξει «καλύτερη στιγμή για ένα συμβιβασμό». «Ο στόχος ήταν σαφής από την αρχή: να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία, η οποία απαντά στις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είναι ικανοποιητική για όλους. Την ίδια στιγμή δεν θα υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας. Στόχος μου είναι να πετύχω τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο Ντ. Τουσκ.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου ο πρόεδρος Τουσκ, αναφέρει ότι το Βρετανικό ζήτημα θα συζητηθεί σε πρώτη φάση αύριο το απόγευμα, συμπληρώνοντας πως λόγω του νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα της συμφωνίας, θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές κατά τη διάρκεια της νύχτας γι΄αυτό και οι «28» θα επανέλθουν στο θέμα, την Παρασκευή το πρωί.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση για το προσφυγικό σημειώνει: «Κατά το δείπνο, θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεταναστευτικό. Τον Δεκέμβριο συμφωνήσαμε σε μια σειρά από προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Οι λεπτομερείς εκθέσεις που συντάχθηκαν από την ολλανδική Προεδρία και την Επιτροπή δείχνουν ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε, αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής. Θέλω να διατηρήσουμε την πίεση σε όλα τα σημεία της συνολικής στρατηγικής».

    Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται και στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό που όμως ακυρώθηκε λόγω της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

    Αναφορικά με το πρόγραμμα της Παρασκευής, σημειώνει πως η συζήτηση για το Brexit θα συνεχιστεί πρώτα κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου προγεύματος με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις. «Μόλις το τελικό κείμενο είναι έτοιμο θα συναντηθούμε και πάλι για να το υιοθετήσουμε επίσημα», προσθέτει.

    [09] Να ξαναγίνει η Ε.Ε. κοινότητα και όχι ένα απλό συμβόλαιο, ζητά ο Ματέο Ρέντσι

    «Το κύριο θέμα είναι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει και πάλι τα επόμενα χρόνια μια κοινότητα, ή θα είναι μόνον ένα συμβόλαιο», τόνισε ο Ματτέο Ρέντσι, κατά την διάρκεια παρέμβασής του στην ιταλική Γερουσία.

    Στην ομιλία του ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ένωσης, ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γεννήθηκε για να ανακόψει τον κόσμο που βρίσκεται εκτός συνόρων της, αλλά ως τόπος που γεννά ενθουσιασμό και είναι σε θέση να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τον υπόλοιπο, τον αξιολογότερο κόσμο. Αν αυτό δεν συμβαίνει, σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και εμείς οι Ιταλοί έχουμε το χρέος να το θέσουμε υπόψη».

    Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει, η Μεγάλη Βρετανία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά «δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, παθητικά, όλα τα αιτήματα του Λονδίνου». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, κατέστησε σαφές ότι «η χώρα του τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού, και η επιστολή του Τουσκ πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος, τέλος, στο προσφυγικό, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε:

    «Υπάρχει μια αρχή σεβασμού των κανόνων: όποιος δεν έχει δικαίωμα στην υποδοχή πρέπει να σταλεί πίσω στο σπίτι του, το λέμε από την πρώτη ημέρα. Αλλά αν τους επαναπατρισμούς τους κάνει η Ένωση, αυτό είναι ένα συγκεκριμένο έργο, αν τους αναλάβουν οι χώρες μέλη είναι άλλο φιλμ. Στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών η Ιταλία είναι εκείνη η οποία προχώρησε στους περισσότερους επαναπατρισμούς, κι όμως, υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη ότι δεν είναι αρκετοί».

    [10] Κοινή δράση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και του «Του Χαμόγελου του Παιδιού».

    Βοήθεια στα παιδιά που υποστηρίζονται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας από«Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και στα παιδιά που μένουν στα σπίτια του οργανισμού θα προσφέρουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ, απέστειλε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς της χώρας για την έναρξη κοινής δράσης με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

    Ο κάθε γιατρός μπορεί να προσφέρει με τρεις τρόπους :

    Επικοινωνία προς τους γιατρούς-μέλη του Συλλόγου σχετικά με την τοποθέτησηκουμπαράδων σε ιατρεία για την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού καιδιαχείριση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Συμμετοχή των μελών στις εθελοντικές δράσεις του Οργανισμού.

    Δωρεάν ιατρική στήριξη και παρακολούθηση παιδιών που μένουν στα Σπίτια μαςκαι Παιδιών που υποστηρίζονται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας από«Το Χαμόγελο του Παιδιού».

    [11] Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό

    Με τη συνάντηση με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

    Κατά τη διάρκεια της υποδοχής σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες και ενώ οι δύο άντρες ειχαν στηθεί για τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίηση του στον πρωθυπουργό για την "δουλειά" που γίνεται στην Ελλάδα.

    [12] Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

    Με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εισήλθε πριν από λίγο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

    [13] Πάνω απο είκοσι οι νεκροί απο έκρηξη αυτοκινήτου στο κέντρο της Άγκυρας

    Τουλάχιστον 20 ως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 61 τραυματίστηκαν απόψε στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαπράχθηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στόχευε στρατιωτικά οχήματα, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Τούρκος υπουργός Υγείας. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος για τουλάχιστον 18 νεκρούς.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε ένα όχημα, εξερράγη καθώς στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

    Σε ανακοίνωση του, ο τουρκικός στρατός χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση και υπογράμμισε πως η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία και σημειώθηκε καθώς ήταν σταματημένα σε φωτεινούς σηματοδότες. Στα λεωφορεία επέβαινε προσωπικό του στρατού.

    Ένας Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπεύθυνοι για την βομβιστική επίθεση είναι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία η βομβιστική επίθεση.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ματαίωσε το ταξίδι τους στις Βρυξέλες και συμμετέχεισε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε σε δηλώσεις του πως καταδικάζει τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας και τους ηθικούς αυτουργούς της, ενώ ο υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου είπε πως «πρόκειται για ενέργεια τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε ότι «η τρομοκρατία χτύπησε στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι το χτύπημα έγινε σε πολυσύχναστο σημείο δείχνει για άλλη μια φορά την προδοσία που εμπεριέχει η τρομοκρατία».

    Σημειώνεται ότι το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε ήδη απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών για την επίθεση.

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου στην Άγκυρα σε διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας πορείας ειρήνης.

    [14] «Πρακτορείο Υγείας», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έγκυρη και έγκαιρη ιατρική ενημέρωση με τα νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, 24 ώρες το 24ωρο, θα παρέχει στους Έλληνες πολίτες από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίουη νέα ιστοσελίδα «Πρακτορείο Υγείας» (www.praktoreio-ygeias.gr).

    Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Πρακτορείου Μιχάλη Ψύλο και τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας, συντάκτη Υγείας του Πρακτορείου Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Ο Μ. Ψύλος ανέφερε ότι το Πρακτορείο ανοίγεται στην κοινωνία με μια νέα υπηρεσία που στοχεύει στην πρόληψη, αλλά και όλα τα θέματα Υγείας που αφορούν τους πολίτες. Όπως τόνισε, το Αθηναϊκό Πρακτορείο διαθέτει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, αλλά και τις απαραίτητες τεχνολογικές δυνατότητες για να προσφέρει στους συνδρομητές του και σε όλους τους Έλληνες ενημέρωση υψηλής ποιότητας και στον ιατρικό τομέα.

    Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του, παρουσίασε τις ενότητες της νέας ιατρικής ιστοσελίδας, «νέα»,«ιατρικά», «έρευνες», «με ενδιαφέρει» και «συνεντεύξεις», και εξήγησε ότι στόχος είναι η άμεση ενημέρωση για όλα τα ιατρικά θέματα με τη σφραγίδα των έμπειρων συντακτών του Πρακτορείου.

    Η θεματολογία της νέας ιστοσελίδας θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα επικαιρότητας, πολιτικής υγείας, δημόσιας υγείας, ιατρικών μελετών, ειδήσεων από τα διεθνή πρακτορεία και θέματα διατροφής, ψυχολογίας και εναλλακτικής ιατρικής.

    Στη νέα ιστοσελίδα γράφουν οι συντάκτες: Μιχάλης Κεφαλλογιάννης, Έφη Φουσέκη, Παύλος Δρακόπουλος, Αγγέλα Φωτοπούλου, Ιωάννα Καρδάρα, και την τεχνική επιμέλεια θα έχει ο Γιώργος Τσαγκατάκης.

    Η παρουσίαση της ιστοσελίδας,η οποία θα είναιonline από τη Δευτέρα το πρωί, έγινε στον Ιανό και την παρακολούθησαν δεκάδες ενδιαφερόμενοι από όλους τους τομείς της Υγείας.

    [15] Πέμπτη σερί ήττα στο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ, πέμπτη διαδοχική νίκη για τον Άρη

    Ο Κολοσσός Ρόδου επικράτησε με μεγάλη ευκολία του ΠΑΟΚ στο «Βενετόκλειο» με 74-56, σε αναμέτρηση για την 19η αγωνιστική της Α1. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν οι Ρέλεφορντ με 16 πόντους και 6 ασίστ, καθώς και οι Λαρεντζάκης (13 π.) και Μανωλόπουλος (10π.). Οι μοναδικοί διασωθέντες για τον «Δικέφαλο του Βορρά» ήταν οι Τέπιτς (10π.) και Τσόχλας (11π.). Αυτή ήταν η 5η διαδοχική ήττα στο πρωτάθλημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Τα δεκάλεπτα: 24-11, 40-25, 59-37, 74-56

    Στο μεταξύ, την πέμπτη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα πανηγύρισε σήμερα ο Άρης, συντρίβοντας τον Κόροιβο Αμαλιάδας στο Αλεξάνδρειο με 99-56, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Οι Θεσσαλονικείς είχαν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Χάγκινς 15, Ουότερς 13, ΜακΝίλ 12 και Ζάρας 10), ενώ πρώτος σκόρερ για τον Κόροιβο ήταν ο Τρότερ με 10.

    Τα δεκάλεπτα: 22-17, 51-32, 75-44, 99-56

    Τέλος, μετά από ένα αγώνα θρίλερ η Κηφισιά επικράτησε εντός έδρας της Καβάλας με 83-79. Πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν οι Κασελάκης και Ελ Αμίν που πέτυχαν από 16 πόντους έκαστος. Από την Καβάλα ξεχώρισε ο Κοστόφ με 17 πόντους με άξιο συμπαραστάτη τον Κρομά με 16.

    Τα δεκάλεπτα: 16-22, 38-48, 61-63, 83-79

    [16] Σίλβα: «Θέλουμε τη νίκη από το πρώτο παιχνίδι με την Άντερλεχτ»

    Με αποκλειστικό στόχο τη νίκη θα παραταχθεί στο «Κονστάντ Βάντεν Στοκ» ο Ολυμπιακός κόντρα στην Άντερλεχτ, όπως παραδέχθηκε ο Μάρκο Σίλβα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Σε ερώτηση που του έγινε για το αν παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι πριν από 3 χρόνια ο Ολυμπιακός είχε περάσει θριαμβευτικά από το ίδιο γήπεδο στο πλαίσιο του Champions League (3-0), ο Σίλβα επισήμανε: «Αν μιλούσαμε για ένα παιχνίδι που είχε γίνει πριν από 2-3 εβδομάδες, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε. Για ένα παιχνίδι, όμως, που έγινε πριν από 3 χρόνια δεν μπορεί να μας επηρεάσει καθόλου το τι συνέβη τότε. Τότε ήταν το Champions League, εκεί η ομάδα ήθελε βαθμούς, ενώ έχουμε νοκ-άουτ αγώνες. Αυτό που θέλουμε είναι η πρόκριση. Σεβόμαστε τον αντίπαλό μας, αλλά θέλουμε τη νίκη για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πρόκριση στο γήπεδο μας».

    Επίσης ο Πορτογάλος προπονητής απάντησε στο αν ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο προπονητής της Άντερλεχτ μπορεί να το λέει για να βγάλει το βάρος από τους παίκτες του. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα καλό ματς, αλλά πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Εκεί πρέπει να δείξουμε την αξία μας και την ποιότητα μας και να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η Άντερλεχτ είναι αήττητη στο γήπεδό της αποδεικνύει το πόσο καλή ομάδα είναι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2016 - 19:32:53 UTC