Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση
  • [02] Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • [03] Απάντηση της ΓΓΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για το Μητρώο on-line media
  • [04] Φ. Γεννηματά: «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη Κεντροαριστερά και τον τόπο. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα»
  • [05] Σε εφαρμογή πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους
  • [06] Άνοιξε ο Μπράλος, προτού ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ αγροτών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων
  • [07] Καλό ταξίδι Μαρία
  • [08] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots
  • [09] Βραζιλία: Από γλάστρα σε γλάστρα η καταπολέμηση του ιού Ζίκα
  • [10] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία
  • [11] "Δύναμη κρούσης" για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας παρουσίασαν η Unesco και οι ιταλικές αρχές
  • [12] Την πλήρη ικανοποίηση του για το κέντρο καταγραφής στη Χίο εξέφρασε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος
  • [13] Καταδίκη των δηλώσεων Βερναρδάκη από τον πρωθυπουργό ζητά η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "καθεστωτικές αντιλήψεις"
  • [14] Απεβίωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος - Μπούτρος Γάλι
  • [15] "Φωτογράφος της χρονιάς" στην Ουάσιγκτον, συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και πως για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.

    «Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

    «Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

    [02] Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τηνΤετάρτη, στις 18.30, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ.

    Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας.

    Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη - μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.

    Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [03] Απάντηση της ΓΓΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για το Μητρώο on-line media

    Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επκοινωνίας απάντησε στην ανακοίνωση του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» για το Μητρώο on-line media.

    Στην ανακοίνωσή του για το Μητρώο on-line media, το Ποτάμι βασίζεται σε ανώνυμο άρθρο γεμάτο ψεύδη και παραποιημένα στοιχεία.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνουμε τα εξής:

    Α) Ουδέν «σχέδιο νόμου» υφίσταται. Η ίδρυση του Μητρώου έχει ήδη νομοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (άρθρα 52 /54, ν. 4339/2015). Η επιχειρηματολογία του άρθρου ξεκινά από λάθος βάση και καταδεικνύει την κραυγαλέα άγνοια των (ανώνυμων) συντακτών του για τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται. Απλώς ήρθε στην επιφάνεια γιατί ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Β) Το Μητρώο Online Media αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ (ούτε blog ούτε ερασιτεχνικές ιστοσελίδες γενικού ή ειδικού περιεχομένου) και η εγγραφή σε αυτό είναι, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, εθελοντική.

    Γ) Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Μητρώο θα υποβάλουν δήλωση σχετικά με τον ιδιοκτήτη, το διευθυντή και τον εκδότη της επιχείρησης, καθώς και απλή δήλωση του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούν. Δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για «συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων», όπως ψευδώς ισχυρίζεται το δημοσίευμα. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι τα απολύτως θεμελιώδη, και εστιάζουν αποκλειστικά σε ζητήματα διαφάνειας της μετοχικής σύνθεσης των επιχειρήσεων. Οι δε επίσημοι φορείς του κλάδου χαιρέτισαν την ίδρυση του Μητρώου Online Media.

    Δ) Σχετικά με το λογισμικό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα μέλη του Μητρώου, αυτό αφορά αποκλειστικά στον εντοπισμό περιπτώσεων λογοκλοπής των άρθρων που δημοσιεύουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ. Δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη «ελέγχου της πληροφορίας». Tο λογισμικό απλώς θα ενημερώνει τους υπεύθυνους των μελών του Μητρώου ότι το πνευματικό τους προϊόν εκλάπη από τρίτους και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των δημιουργών η αντιμετώπιση της λογοκλοπής. Σημειώνεται πως η καταπολέμηση της λογοκλοπής είναι πάγιο αίτημα του κλάδου της διαδικτυακής ενημέρωσης.

    E) Τέλος, αναφορικά με την κρατική διαφήμιση, αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η αποτροπή φαινομένων «τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ», δηλαδή η παραχώρηση δημοσίου χρήματος, με αδιαφανή κριτήρια, σε αγνώστου προελεύσεως και ιδιοκτήτη ιστοσελίδες. Tο Μητρώο διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση θα ανατίθεται σε ιστοσελίδες με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και διάφανη μετοχική σύνθεση, κατά τρόπο τέτοιο ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος έλαβε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και στη βάση ποιών κριτηρίων.

    Ο ανώνυμος συντάκτης προσπαθεί μέσα από μία συνεχιζόμενη εκστρατεία λάσπης να αποδείξει ότι ο Υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΓΓΕΕ, Λευτέρη Κρέτσο επιδίδονται σε μια προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, πρώτα οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατόπιν τα online μέσα ενημέρωσης. Αν η ύπαρξη διαφάνειας βαπτίζεται χειραγώγηση, αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

    [04] Φ. Γεννηματά: «Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη Κεντροαριστερά και τον τόπο. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα»

    «Σήμερα είμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που συνδέονται με το μέλλον της κεντροαριστεράς και του τόπου. Και έχουμε εμείς την ευθύνη και την υποχρέωση να το κάνουμε πράξη. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Το δήθεν νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεθώριασε μέσα στο λαϊκισμό, την ανικανότητα και τα ψέματα», δήλωσε η Φ. Γεννηματά για τη προσπάθεια δημιουργίας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Λεωνίδα Κύρκο «Η τελευταία μάχη».

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται όλες οι δυνάμεις να σηκώσουν το γάντι επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει να δει το δίπολο της Δεξιάς που δεν αλλάζει και της "δήθεν" Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για την ίδια η συμπόρευση όλων των δυνάμενων της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα προοδευτικής συμμαχίας και να αφορά το κίνημα, εκείνων που άφησαν τον καναπέ και τη βολή τους και βγήκαν στους δρόμους.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η κεντροαριστερά δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα».

    Για τον Λεωνίδα Κύρκο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τον είχε γνωρίσει από μικρή προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά της κομματικά οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς. «Ανήκει στην πολιτική και πνευματική κληρονομιά όλων των δημοκρατών, αριστερών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Απεχθανόταν τη βία στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ότι μιλούσε υπέρ μιας πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο.

    Επεσήμανε ακόμη μια αναφορά από το βιβλίο όπου ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς είχε χαρακτηρίσει ως λάθος της ζωής του την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.

    [05] Σε εφαρμογή πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους

    Σε εφαρμογή τέθηκετο νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Λιανικό Εμπόριο, Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα). Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

    Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες:www.logistics-eede.gr,www.esee-emporio.gr,www.exagogiko-eede.gr,http://edu.sepe.gr.

    [06] Άνοιξε ο Μπράλος, προτού ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ αγροτών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων

    Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου, έχοντας κυριολεκτικά κόψει την Ελλάδα στα δύο.

    Ωστόσο, νωρίτερα, σε ένδειξη καλής θέλησης άνοιξαν για λίγη έναν βοηθητικό δρόμο για να περάσουν λεωφορεία και μεγάλα φορτηγά.

    Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των ΙΧ εξελίσσεται μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, και κατευθύνονται κυρίως προς την Άμφισσα, στη συνέχεια προς Δελφούς-Αράχωβα και συνεχίζουν για Αθήνα.

    Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιούνται από την τροχαία σε διάφορα σημεία είτε του εθνικού είτε του επαρχιακού δικτύου, ενώ οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των λεωφορείων, αλλά με με αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν τη μία ωρα.

    Στη συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μιλούν για επανάληψη του ίδιου σκηνικού για αύριο, κάτι όμως που αναμένεται να αποφασιστεί αργά το βράδυ η αύριο το πρωί.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαμαρτυρία οδηγών επί βουλγαρικού εδάφους για τον αποκλεισμό του τελωνείου Προμαχώνα από αγρότες

    Τα αιτήματά τους έστειλαν στον πρωθυπουργό οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Αποκλεισμός της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ

    [07] Καλό ταξίδι Μαρία

    Σε κλίμα συγκίνησης συνόδευσαν, στην τελευταία της κατοικία τη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη οι φίλοι, συνάδελφοί της και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ενδεικτικό της αποδοχής της στον δημοσιογραφικό κόσμο, ήταν το γεγονός ότι παρευρέθησαν για να την αποχαιρετίσουν συνάδελφοί της, όχι μονό από το Μega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο μέσα που υπηρέτησε πάνω από 20 χρόνια, αλλά και συνάδελφοι του εκπαιδευτικού και εκκλησιαστικού ρεπορτάζ από όλα σχεδόν τα δημοσιογραφικά μέσα.

    Εκ μέρους των συναδέλφων της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχαιρέτησε τη Μαρία ο Κώστας Δρακόπουλος:

    «Ήσουν πάντα άψογη στη δουλειά σου. Αγαπούσες αυτό που έκανες και γι' αυτό τον λόγο το έκανες καλά. Ήσουν πραγματική δημοσιογράφος, απαντούσες πάντα στο τηλέφωνο, ήσουν συνεργάσιμη και γρήγορη, ισορροπούσες σωστά ανάμεσα στο ΑΠΕ και τις υπόλοιπες επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Κατάφερνες να είσαι και έγκυρη και έγκαιρη. Και αυτό είναι σπουδαίο για έναν υπεύθυνο άνθρωπο, όπως ήσουν, και για τον πραγματικό δημοσιογράφο, όπως επίσης ήσουν. Ήμασταν τυχεροί που σε συναντήσαμε.

    Ευτυχώς, δεν έφυγες βράδυ, αλλά πρωί, στο φως της ημέρας, όπως ίσως ήθελες και όπως σου άξιζε, γιατί ήσουν φως. Και αυτό που αφήνεις πίσω σου είναι φωτισμένο από το διάβα σου, και εκεί που πας φως θα βρεις και φως θα είσαι».

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος Ιερώνυμος, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδωρου (ΔΗΜΑΡ), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Η Μαρία Παπουτσάκη έφυγε από τη ζωήτο περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 63 ετών, από καρκίνο. Εργαζόταν επί 30 χρόνια στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Είχε γεννηθεί στο χωριό Πισκοπιακό Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1981 εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη», «Επικαιρότητα» και «Αυριανή», στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», στον ρ/σ «Flash», ενώ επί 23 χρόνια εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Η Μαρία Παπουτσάκη είχε λάβει από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το «Βραβείο Αξίας του ΑΠΕ». Ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Αλεξανδρίδη.

    [08] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots

    Την ικανοποίησή της Επιτροπής για τις εργασίες στα ελληνικά hotspots, οι οποίες συνεχίζονται με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα από τις Βρυξέλλες.

    Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών ότι τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι έτοιμα, η Μ. Αντρέεβα απάντησε ότι η Επιτροπή διαθέτει επιτόπιο προσωπικό για να διαπιστώσει την πρόοδο.

    Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, σε όλα τα επίπεδα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τα hotspots και να τεθούν λειτουργικά σύντομα. Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα και στη συνέχεια το επιτόπιο προσωπικό της Επιτροπής θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την κατάσταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Έφτασε η πρώτη ομάδα προσφύγων-μεταναστών στο hotspot της Χίου

    Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων

    [09] Βραζιλία: Από γλάστρα σε γλάστρα η καταπολέμηση του ιού Ζίκα

    Βραζιλιάνοι πεζοναύτες με αψεγάδιαστες στολές περικυκλώνουν μια γλάστρα, την τραντάζουν και παρακολουθούν προσεκτικά: ούτε μια προνύμφη του κουνουπιού Aedes aegypti, του φορέα του ιού Ζίκα, δεν πρέπει να γλιτώσει.

    Στο Σάο Γκονσάλο, μια πόλη στα προάστια του Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως και παντού στη χώρα, 55.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και 310.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν αναπτυχθεί για μια πρωτοφανή επιχείρηση, από ζαρντινιέρα σε ζαρντινιέρα και από γλάστρα σε γλάστρα: θα ελεγχθούν συνολικά 4 εκατομμύρια σπίτια.

    Η πρώτη γλάστρα: καθαρή. Η δεύτερη, το ίδιο. Όμως στην πίσω αυλή οι στρατιώτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό που κρύβεται σε έναν κουβά με στάσιμο νερό.

    Αφού διαπιστώνουν την "ταυτότητα" του κουνουπιού, ένας υγειονομικός υπάλληλος αδειάζει στο χώμα τα μαύρα σημαδάκια που σπαρταρούν στο νερό. Με θερμοκρασία 34 βαθμών στο ξηρό έδαφος, δεν έχουν καμιά τύχη.

    Στον πόλεμο εναντίον του Ζίκα, που κήρυξε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, ο στρατός πέτυχε μια πρώτη, μικροσκοπική νίκη.

    Σε όλο το μήκος αυτού του δρόμου στο Σάο Γκονσάλο οι πεζοναύτες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, από κήπο σε κήπο και από γλάστρα σε γλάστρα: παντού όπου υπάρχει στάσιμο νερό, το κουνούπι-τίγρης μπορεί να βρει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπαραχθεί. Εκτιμάται ότι το 70-80% των εστιών αναπαραγωγής του κουνουπιού αυτού βρίσκονται σε σπίτια.

    "Ο στόχος μας σήμερα είναι να δώσουμε στους κατοίκους να καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουν τις πιθανές εστίες αναπαραγωγής", δήλωσε ο διοικητής Κάρλος Αλεξάντρ Σόουζα ντε Λίμα.

    Η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα, η οποία συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε έμβρυα (μωρά που γεννιούνται με μικρό κεφάλι και πάσχουν από αναπτυξιακές δυσκολίες και διανοητική καθυστέρηση). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση αυτή συνιστά "παγκόσμια έκτακτη ανάγκη" για τη δημόσια υγεία.

    Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, τον Αύγουστο, οι αρχές της Βραζιλίας αναγκάστηκαν να βρουν μια λύση για να καθησυχάσουν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά επίσης τους αθλητές και τους τουρίστες. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Ζίκα και η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί απευθείας στο κουνούπι.

    [10] Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

    Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «διατύπωσαν την ανησυχία τους» για τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Κούρδων μαχητών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο.

    Τα μέλη του Συμβουλίου διαβουλεύτηκαν κεκλεισμένων των θυρών σήμερα το πρωί σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

    «Τα μέλη του Συμβουλίου διατύπωσαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας» επισήμανε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας.

    «Συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο» προσέθεσε ο ίδιος.

    Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε ωστόσο επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού.

    Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατύπωσαν «σε διαφορετικό βαθμό την ανησυχία τους (?) όμως όλοι συμφώνησαν» να αποδοκιμάσουν αυτά τα πλήγματα, υπογράμμισε ο Καρένο.

    Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας Μπασάρ αλ Τζααφάρι, η χώρα του οποίου ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ομοφωνία» που επέδειξαν τα 15 κράτη μέλη στο «να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για την ανεύθυνη συμπεριφορά της Τουρκίας».

    [11] "Δύναμη κρούσης" για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας παρουσίασαν η Unesco και οι ιταλικές αρχές

    Η Ιταλία και η Unesco ανακοίνωσαν σήμερα από τη Ρώμη τη συγκρότηση μιας "δύναμης κρούσης", αποτελούμενης από 60 ειδικούς και Ιταλούς καραμπινιέρους, η οποία θα αναλάβει την υπεράσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και "είναι ήδη έτοιμη" να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της.

    Αυτή η "δύναμη κρούσης", οι κυανόκρανοι του πολιτισμού, όπως τους αποκαλούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης? θα έχει ως αποστολή να πηγαίνει, εφόσον είναι δυνατόν, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές για να περισώζει την πολιτιστική κληρονομιά.

    Καραμπινιέροι, πανεπιστημιακοί και ειδικοί "θα εξετάζουν τους κινδύνους και θα εκτιμούν τις ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά" αλλά επιπλέον "θα παρέχουν τη βοήθειά τους για τη μεταφορά αντικειμένων σε προστατευμένους, ασφαλείς χώρους", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι η ομάδα, που αποτελείται από 30 αστυνομικούς και 30 πολίτες, "είναι ήδη επιχειρησιακά έτοιμη και μπορεί να αναχωρήσει αμέσως για όπου αποφασίσει η Unesco να την στείλει".

    [12] Την πλήρη ικανοποίηση του για το κέντρο καταγραφής στη Χίο εξέφρασε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος

    Την πλήρη ικανοποίηση του από τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας της Χίου και των τοπικών αρχών με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την κατασκευή του κέντρου καταγραφής στο νησί, αλλά και για τις ίδιες τις εγκαταστάσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, επιθεωρώντας τους χώρους του κέντρου.

    "Το κέντρο καταγραφής διαθέτει όλες τις απαραίτητες δομές με όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής, με καλές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από σήμερα σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα λειτουργήσει ειδικό χώρος για τα παιδιά. Ελπίζω, προσθεσε, εντός των επομένων ημερών να μπορούμε να έχουμε και ένα κέντρο καταγραφής με βιομετρικά στοιχεία ταυτότητας και για τα παιδιά από 0-12 ετών που δεν καταγράφονται μέχρι σήμερα με το σύστημα Eurodac.

    Παράλληλα εξήρε τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, "έχουμε μπει σε έναν δρόμο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σεβόμενοι πάντα τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων", εκτίμησε.

    Η αποστολή της νατοικής δύναμης δεν επηρεάζει την εθνική κυριαρχία της χωράς, κατέστησε σαφές, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

    "Οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις δεν ωφελούν σε τίποτα και δεν αφορούν την Ελλάδα», σημείωσε.

    Ο κ. Καμμένος συνομίλησε με τους πρόσφυγες, με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, τους εθελοντές και τα στελέχη του Στρατού που έχουν το συντονισμό για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου.

    [13] Καταδίκη των δηλώσεων Βερναρδάκη από τον πρωθυπουργό ζητά η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "καθεστωτικές αντιλήψεις"

    Για καθεστωτικές αντιλήψεις κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη στη Βουλή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως με τέτοιες δηλώσεις η ελευθερία του Τύπου απειλείται. «Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση, κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο ?υπουργός - καναλάρχης? κ. Παππάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας» τονίζει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

    [14] Απεβίωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος - Μπούτρος Γάλι

    Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος - Μπούτρος Γάλι, η θητεία του οποίου στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, τον λιμό και τη γενοκτονία στην Αφρική και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.

    Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αιγύπτιου διπλωμάτη μετά την αναγγελία του θανάτου του από τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Ραφαέλ Νταρίο Ραμίρες Καρένιο, ο οποίος ασκεί την προεδρία στο ΣΑ τον Φεβρουάριο.

    Ο Μπούτρος-Μπούτρος Γάλι πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο Αλ Σαλάμ του Καΐρου όπου νοσηλευόταν, ανακοίνωσε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Ο Γάλι, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας από την Αφρική, συνδέθηκε με τον λιμό στη Σομαλία και ηγήθηκε των προσπαθειών να οργανωθεί η πρώτη ευρείας κλίμακας επιχείρηση αρωγής στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής. Αλλά οι προσπάθειές του αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς τόσο εκεί όσο και αλλού, σε ένα ταραχώδες μετασοβιετικό διεθνές σκηνικό, με τον διεθνή οργανισμό και τις μεγάλες δυνάμεις, τα κράτη-μέλη του ΣΑ, να υποτιμούν τη βαθιά εχθρότητα πίσω από πολλές διεθνείς συγκρούσεις.

    Γεννημένος την 14η Νοεμβρίου 1922 στο Κάιρο, ο Γάλι, εγγονός πρωθυπουργού, γόνος πλούσιας οικογένειας κοπτών, της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου, ήταν παντρεμένος με μια Εβραία από γνωστή οικογένεια της Αλεξάνδρειας.

    Ο Γάλι, γαλλόφωνος και γαλλόφιλος, με σπουδές νομικής σε Αίγυπτο και Γαλλία, καθηγητής δικαίου, βαθύς γνώστης των διεθνών σχέσεων, κατάφερε να αναδειχθεί στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών κυρίως χάρη στην υποστήριξη του Παρισιού. Για τον αγγλοσαξονικό κόσμο, ο Γάλι θεωρείτο ως το τέλος της θητείας του «άνθρωπος της Γαλλίας».

    Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών, καταργώντας θέσεις και υποβιβάζοντας στελέχη με έναν ρυθμό που του εξασφάλισε το προσωνύμιο «ο φαραώ». Αλλά συγκρούστηκε επανειλημμένα με την Ουάσινγκτον, η οποία απαιτούσε να αναμορφώσει τον ΟΗΕ πολύ γρηγορότερα, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να αποπληρώσει αναδρομικές οφειλές προς τον Οργανισμό ύψους 1 δισεκατομμυρίου και πλέον όσο ο Γάλι παρέμενε στο πηδάλιο.

    Πολλοί διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Μπούτρος-Μπούτρος Γάλι ουσιαστικά εκπαραθυρώθηκε από τον Οργανισμό με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Μπιλ Κλίντον, η οποία σε μια εκλογική χρονιά ήθελε να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους που έτρεφαν βαθιά εχθρότητα απέναντι στον Αιγύπτιο διπλωμάτη και τον ΟΗΕ γενικά.

    Το 1996 δέκα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρωτοβουλία αφρικανικών χωρών, κατήρτισαν ένα σχέδιο απόφασης που εξέφρασε την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Γάλι για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο αξίωμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλά όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πριν αναδειχθεί Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γάλι είχε υπηρετήσει στις κυβερνήσεις του Ανουάρ Σαντάτ και του Χόσνι Μουμπάρακ. Είχε συνοδεύσει τον Σαντάτ στην ιστορική επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ. Επί των ημερών του Μουμπάρακ, ο Γάλι υπήρξε αρχιτέκτονας της επανόδου της Αιγύπτου στο επίκεντρο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, του κινήματος των Αδεσμεύτων και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Στη θητεία του στον ΟΗΕ, ο Γάλι δέχθηκε τα σφοδρότερα πυρά διότι δεν ανέλαβε δράση κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα και δεν πίεσε ώστε να επέμβει ο Οργανισμός για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ανγκόλα, που ήταν τότε η πιο μακρόχρονη ένοπλη σύρραξη στον κόσμο.

    Ο Μπούτρος-Μπούτρος Γάλι αποδοκιμάστηκε στο Σαράγεβο, στο Μογκαντίσου, στην Αντίς Αμπέμπα. Αλλά το προσωπικό του στιλ ήταν διαφορετικό από εκείνο των περισσότερων διπλωματών: προτιμούσε να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές και τους επικριτές του κατά πρόσωπο, όταν του το επέτρεπαν οι σωματοφύλακές του. «Είμαι συνηθισμένος, οι φονταμενταλιστές στην Αίγυπτο λογομαχούσαν συχνά μαζί μου».

    [15] "Φωτογράφος της χρονιάς" στην Ουάσιγκτον, συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Φωτογράφος της χρονιάς", αναδείχθηκε Jim Lo Scalzo, συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσιγκτον

    Ο Jim Lo Scalzo, της μεγάλης φωνογραφικής οικογένειας του EPA , έχει ως βάση του την αμερικανική πρωτεύουσα και συνεργάζεται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Αναδείχθηκε σε "φωτογράφο της χρονιάς"(Photographer of the Year) από την Ένωση Νέων Φωτογράφων του Λευκού Οίκου (White House News Photographers Association?s).

    Στην διεύθυνση http://www.whnpa.org/contests/still-contest/2016-eyes-of-history-still-contest/ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του Jim Lo Scalzo


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2016 - 21:32:45 UTC