Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν ειναι λύση
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Είναι προς όφελος όλων ο διάλογος για το αγροτικό
  • [03] Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [04] Συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου-Παππά στο ΥΠΟΙΚ
  • [05] Τρ.Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών
  • [06] Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στον κόμβο του Μπράλου
  • [07] Ο Εμ. Καραλής στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται
  • [08] Σε κλίμα συγκίνησης ο αποχαιρετισμός της δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη
  • [09] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων
  • [10] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots
  • [11] Έκοψαν το ρεύμα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
  • [12] Ντ.Τουσκ: Είμαι τώρα πιο αισιόδοξος για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης
  • [13] Αγροτικό: Υπάρχει διέξοδος;
  • [14] Αποκλεισμός της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν ειναι λύση

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και πως για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.

    «Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

    «Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

    [02] Ρ. Σβίγκου: Είναι προς όφελος όλων ο διάλογος για το αγροτικό

    «Είναι προς όφελος όλων των πλευρών και προς όφελος της χώρας να κάτσουν το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες με την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση δίκαιη, που θα απαντάει συνολικά στο πρόβλημα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο ραδιόφωνο του Alpha, ενώ τονίζει πως «δεν πρόκειται να κρυφτούμε και να σταματήσουμε να λέμε ότι θα είμαστε μέσα στις τοπικές κοινωνίες».

    Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι η διάθεση για διάλογο είναι αληθινή, «ότι είμαστε διατεθειμένοι στο τραπέζι να βάλουμε προτάσεις οι οποίες θα ελαφρύνουν τους αγρότες», και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να διεξάγεται διάλογος μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά «πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι, να θέσουν τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και προτάσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου του ασφαλιστικού». «Έχουμε δείξει και ως κόμμα, και στις εκδηλώσεις που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα και στις περιοδείες που κάνουν οι βουλευτές μας -γιατί δεν είναι κρυμμένοι σε κάποια κομματικά γραφεία στην Ελλάδα- ότι είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τις προτάσεις των αγροτών και είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε λύσεις πάνω σε αυτά», τόνισε.

    [03] Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Επαφές για την οικονομία και το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει από σήμερα το βράδυ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον τέως πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Επίσης, αύριο Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Βερχόφσταντ, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κτέτσου. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκέιτε Βέστεϊγιερ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

    [04] Συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου-Παππά στο ΥΠΟΙΚ

    Στο υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και συναντάται αυτήν την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο υπουργείο μετέβη επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    [05] Τρ.Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών

    "Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια" ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.

    "Προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για τους αγρότες" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής και καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, "μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα".

    [06] Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στον κόμβο του Μπράλου

    Τουλάχιστον για 3 ώρες αποφάσισαν να κλείσουν την εθνικήοδό Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χλμ, στο ύψος του κόμβου του Μπράλου, οι αγρότες από τη Φθιώτιδα. Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, της Ανθήλης και έχουν προσδιορίσει ότι στις 2.0 μ.μ. θα κλείσουν την εθνική οδό και τους παράδρομους με συνέπεια τη Ελλάδα να «κοπεί» στη μέση, καθώς δεν υπάρχει κάποια διέξοδος.

    Η αστυνομία προσπαθεί να δημιουργήσει διεξόδους μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα μέσα από αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους με μεγάλες παρακάμψεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα βαριά οχήματα και τα λεωφορεία αυτά θα ακινητοποιηθούν περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός. Τα φορτηγά που κατέρχονται από βόρειο Ελλάδα προς Αθήνα θα ακινητοποιηθούν στο ύψος της Λαμίας, εκείνα που έρχονται από την περιοχή της Πάτρας διαμέσου της Άμφισσας προς Λαμία θα ακινητοποιηθούν στη Γραβιά και όσα κινούνται στο εθνικό δίκτυο από Αθήνα προς Λαμία θα ακινητοποιηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Αγίας Τριάδας.

    Σημειώνεται ότι παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλείνουν το απόγευμα τους δρόμους οι αγρότες σε Νεστάνη και Ευρώτα

    Τα αιτήματά τους έστειλαν στον πρωθυπουργό οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Αποκλεισμός της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ

    [07] Ο Εμ. Καραλής στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται

    Για το μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ παίδων που σημείωσε στο επί κοντώ αλλά και τις καθημερινές ανθρώπινες και οικογενειακές στιγμές του μίλησε ο Εμμανουήλ Καραλής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο 16χρονος επικοντιστής αναφέρθηκε στη χαρά που ένιωσε όταν υπερέβη τα 5.53μ, τις προσδοκίες του με το δύσκολο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει μπροστά του μέχρι το καλοκαίρι, τις δυσκολίες να κάνεις πρωταθλητισμό και ταυτόχρονα να πηγαίνεις σχολείο, αλλά και το γεγονός ότι το αθλητικό γονίδιο που κουβαλά από τους γονείς του έπαιξε ρόλο στην καριέρα του.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι η δίδυμη αδελφή του που κάνει έπταθλο είναι η μεγάλη αδυναμία του και πως ο αθλητής πρότυπο για τον ίδιο είναι ο Μπούμπκα, ενώ πιστεύει ότι σίγουρα μπορεί να κάνει ακόμη ψηλότερα άλματα. Τέλος, όταν καταφέρνει να βρίσκει ελεύθερο χρόνο παίζει στην κιθάρα του διάφορα μουσικά κομμάτια κυρίως μπλουζ και τζαζ, ενώ του αρέσουν τα ταξίδια και θέλει να επισκεφθεί πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

    [08] Σε κλίμα συγκίνησης ο αποχαιρετισμός της δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη

    Σε κλίμα συγκίνησης συνόδευσαν, σήμερα το μεσημέρι, στην τελευταία της κατοικία τη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη οι φίλοι, συνάδελφοί της και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ενδεικτικό της αποδοχής της στον δημοσιογραφικό κόσμο, ήταν το γεγονός ότι παρευρέθησαν για να την αποχαιρετίσουν συνάδελφοί της, όχι μονό από το Μega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο μέσα που υπηρέτησε πάνω από 20 χρόνια, αλλά και συνάδελφοι του εκπαιδευτικού και εκκλησιαστικού ρεπορτάζ από όλα σχεδόν τα δημοσιογραφικά μέσα.

    Εκ μέρους των συναδέλφων της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχαιρέτησε τη Μαρία ο Κώστας Δρακόπουλος:

    «Ήσουν πάντα άψογη στη δουλειά σου. Αγαπούσες αυτό που έκανες και γι' αυτό τον λόγο το έκανες καλά. Ήσουν πραγματική δημοσιογράφος, απαντούσες πάντα στο τηλέφωνο, ήσουν συνεργάσιμη και γρήγορη, ισορροπούσες σωστά ανάμεσα στο ΑΠΕ και τις υπόλοιπες επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Κατάφερνες να είσαι και έγκυρη και έγκαιρη. Και αυτό είναι σπουδαίο για έναν υπεύθυνο άνθρωπο, όπως ήσουν, και για τον πραγματικό δημοσιογράφο, όπως επίσης ήσουν. Ήμασταν τυχεροί που σε συναντήσαμε.

    Ευτυχώς, δεν έφυγες βράδυ, αλλά πρωί, στο φως της ημέρας, όπως ίσως ήθελες και όπως σου άξιζε, γιατί ήσουν φως. Και αυτό που αφήνεις πίσω σου είναι φωτισμένο από το διάβα σου, και εκεί που πας φως θα βρεις και φως θα είσαι».

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος Ιερώνυμος, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδωρου (ΔΗΜΑΡ), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Η Μαρία Παπουτσάκη έφυγε από τη ζωήτο περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 63 ετών, από καρκίνο. Εργαζόταν επί 30 χρόνια στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Είχε γεννηθεί στο χωριό Πισκοπιακό Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1981 εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη», «Επικαιρότητα» και «Αυριανή», στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», στον ρ/σ «Flash», ενώ επί 23 χρόνια εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Η Μαρία Παπουτσάκη είχε λάβει από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το «Βραβείο Αξίας του ΑΠΕ». Ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Αλεξανδρίδη.

    [09] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων

    Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε μία κοινή συνεδρίαση ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό "τον κακό δρόμο".

    Ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα ανέφερε ότι ουδέποτε υπήρξε θιασώτης των πολιτικών οικονομικής λιτότητας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τάσσεται υπέρ ενός σωστού μείγματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναπτυξιακών οικονομικών πολιτικών

    [10] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots

    Την ικανοποίησή της Επιτροπής για τις εργασίες στα ελληνικά hotspots, οι οποίες συνεχίζονται με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών ότι τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι έτοιμα, η Μ. Αντρέεβα απάντησε ότι η Επιτροπή διαθέτει επιτόπιο προσωπικό για να διαπιστώσει την πρόοδο.

    Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, σε όλα τα επίπεδα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τα hotspots και να τεθούν λειτουργικά σύντομα. Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα και στη συνέχεια το επιτόπιο προσωπικό της Επιτροπής θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την κατάσταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων

    [11] Έκοψαν το ρεύμα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

    Με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως όλα δείχνουν, έγινε σήμερα το πρωί, διακοπή ρεύματος στο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτης Τατιάνα Σκανάτοβιτς, μέλος της συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου, το πρωί, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με αστυνομική συνοδεία, όπως τους ενημέρωσαν οι γείτονες, παραβίασαν το χώρο του θεάτρου, προκαλώντας καταστροφές και έκοψαν τη σύνδεση του ρεύματος, αφαιρώντας, μάλιστα και το ρολόι της ΔΕΗ.

    Παρόλα αυτά οι άνθρωποι του θεάτρου Εμπρός είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη λειτουργία του. Γι' αυτό, απόψε το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Η Μαγνητοταινία του Κραπ» από το Θέατρο της Σητείας (οι συντελεστές της παράστασης έχουν έρθει από την Κρήτη ειδικά γι' αυτό τον σκοπό) και η συνέλευση του Εμπρός απευθύνει πρόσκληση σε «όλο τον αλληλέγγυο κόσμο και όποιον πιστεύει ότι το πολιτιστικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα να στηρίξει και το θέατρο και την παράσταση. Στις 6 το απόγευμα όλοι και όλες στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή»

    [12] Ντ.Τουσκ: Είμαι τώρα πιο αισιόδοξος για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης

    Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος. Μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, είμαι πιο αισιόδοξος ακόμη και για τη διαδικασία έναρξης αξιολόγησηςείπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

    Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό .

    Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.

    Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό πρόβλημα και τις διαπραγματεύσεις της Αγγλίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ.

    «Δεν υπάρχει exit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.

    Στην αναφορά του στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

    Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:

    1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.

    2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.

    3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη. Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Αγγλίας , ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

    Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων

    [13] Αγροτικό: Υπάρχει διέξοδος;

    Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου τασσόμενη υπερ του διαλόγου έχει ήδη καταθέσει τα αιτήματά της προς την κυβέρνηση, η οποία ήδη τα μελετά, καλώντας και τις άλλες συλλογικότητες να υποβάλλουν τις απόψεις τους ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να βρεθεί διέξοδος στο αγροτικό ζήτημα; Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα καταθέτουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ τις απόψεις τους.

    Βαγγέλης Αποστόλου

    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    "Ο δρόμος του διαλόγου δίνει λύσεις - Έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για να δούμε ουσιαστικές βελτιώσεις"

    "Ο δρόμος τους διαλόγου είναι εκείνος που δίνει λύσεις και γι΄αυτό, από την πρώτη στιγμή, όχι μόνον εμείς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση με τους κινητοποιούμενους αγρότες. Φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες και από την πλευρά των αγροτών και σύντομα θα έχουμε μια συνάντηση με τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα.

    Για να είναι όμως παραγωγικός ο διάλογος, για να βρεθούν λύσεις, δηλαδή, πρέπει να προσέρχονται όλες οι πλευρές με πνεύμα συνεννόησης.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για να δούμε ουσιαστικές βελτιώσεις.

    Εκείνο που περιμένουμε από τους αγρότες, είναι να έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών για τη χώρα και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια που σημαίνει μεταξύ άλλων και συνέχιση της καταβολής περίπου 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο στον αγροτικό τομέα.

    Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλω να καλέσω τους αγρότες να δούμε από κοινού τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα. Για να μεγαλώσουμε την πίτα και να μη μείνουμε στη διαχείριση ενός μίζερου και φτωχού αγροτικού τομέα".

    Ρίζος Μαρούδας

    Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας και μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων

    "Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, επιστρέφουμε στην παραγωγή"

    "Τα πέντε αιτήματα στα οποία έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων της χώρας και η ικανοποίηση των οποίων αποτέλεσε και το βασικό αίτημα που προβάλαμε στα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα, αποτελούν τον πυρήνα επίλυσης του προβλήματος, γιατί εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων. Εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, θα επιστρέψουμε στην παραγωγή μας και στις καλλιέργειες μας και θα υπάρξει παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και λαϊκή κατανάλωση.

    Ζητάμε το αυτονόητο: να φορολογούμαστε με βάση το πραγματικό μας εισόδημα κι όχι με τεκμήρια διαβίωσης. Να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο, όπως και για λοιπούς επαγγελματικούς κλάδους και όχι να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Επίσης, ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές. Μείωση του αγροτικού ρεύματος, όπως έγινε πριν ένα μήνα με τους βιομηχάνους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, γιατί είναι ουδέτερος φόρος (και εισπράττουμε και αποδίδουμε ΦΠΑ).Να μη γίνει καμμία κατάσχεση κατοικίας χωραφιού και στάβλου και τέλος να μην ισχύσει ο φόρος στο κρασί. Αυτά είναι πέντε αιτήματα που εκφράζουν όλη την Ελλάδα".

    Παναγιώτης Καλογιάννης

    Mέλος Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Τεμπών

    "Οι αγρότες έχουν θέσεις για την επίλυση του αγροτικού"

    «Το συντονιστικό των Τεμπών, σε απόλυτη συνεννόηση με αρκετά μπλόκα ανά την Ελλάδα και με σεβασμό στην ταυτότητα των μπλόκων, πήρε την πρωτοβουλία και απέστειλε, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αγρότες έχουν άποψη και θέση για την επίλυση του αγροτικού θέματος.

    Ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος παράγει πλούτο, θέλει και πρέπει να είναι παρόν, γιατί το χρειάζεται η χώρα μας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα δεχθεί μέτρα και σχέδια που βάζουν ?ταφόπλακα? στον πρωτογενή τομέα.

    Ξέρουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο δρόμο, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί, στο φορολογικό πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς, το, δε, κόστος παραγωγής είναι το πρωτεύον για την ανάπτυξη, καθώς και η αναγνώριση του επαγγέλματος του αγροκτηνοτρόφου.

    Αναμένουμε, όμως, από τον Πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες την πρωτοβουλία για ουσιαστική συζήτηση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και προειδοποιούμε ότι η πρόσκληση μας να μην χρησιμοποιηθεί για να γίνουν παιχνίδια διάσπασης των μπλόκων».

    Χρήστος Γκόντιας

    Mέλος Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

    "Η λύση βρίσκεται στις προτάσεις μας"

    «H λύση του αγροτικού ζητήματος βρίσκεται στις προτάσεις που καταθέσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Oταν αποφασίσει η κυβέρνηση να απαντήσει θετικά, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στα ζητήματα που θέτουμε με τις προτάσεις μας, τότε το αγροτικό θέμα θα λυθεί. Σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης θα θεωρήσουμε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στις προτάσεις μας ότι είναι αρνητική».

    Χρήστος Αναγνωστάκος

    Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ευρώτα και μέλος των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου

    "Λύση μέσα από διάλογο"

    "Λύση στο αγροτικό ζήτημα μπορεί να φέρει μόνο η κυβέρνηση μέσα από το διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει. Για το διάλογο, βάση αποτελούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει από όλη την Ελλάδα και συμπίπτουν, σε πολλά ζητήματα. Τα ζητήματα στα οποία οι απόψεις των αγροτών όλης της χώρας συμπίπτουν είναι το πάγιο αίτημα να μείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος και να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΟΓΑ να μείνει αυτόνομος. Οι αγρότες της Πελοποννήσου είναι έτοιμοι και περιμένουν πρόσκληση για διάλογο από την κυβέρνηση".

    Χρήστος Πάντσιος

    Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Μικροθηβών

    "Να εστιάσουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής"

    «Αν περάσει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει βιωσιμότητα στον αγροτικό κόσμο. Για να μπορέσουμε να παράξουμε και να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, πρέπει να εστιάσουμε και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Δηλαδή, να έχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα- αφού σήμερα πληρώνουμε το ακριβότερο στην Ε.Ε ? αλλά και αγροτικό πετρέλαιο, όπως ισχύει άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 13%, συντελεστής που στις άλλες χώρες είναι 6,5% κατά μέσο όρο. Εκτιμώ ότι είναι αναγκαία και κρίνονται απαραίτητα τα μέτρα αυτά, ώστε οι αγρότες να ανακάμψουν και να παραμείνουν στις εστίες τους στην ελληνική επαρχία και ειδικότερα οι νέοι, διότι ο αγροτικός πληθυσμός γερνά».

    Μιχάλης Τζίμας

    Κτηνοτρόφος από το μπλόκο των Ιωαννίνων

    "Αναγκαία μια νέα πολιτική στον πρωτογενή τομέα"

    «Υπάρχειλύση, με εντελώς διαφορετική πολιτική, από αυτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνδέεται με το αν θέλουμε, να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.Η εμπειρία του παρελθόντος,δείχνειπως ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διατροφικής επάρκειας στην Ελλάδα. Να παράγουμε, δηλαδή, αυτά που καταναλώνουμε, σαν μια χώρα με αυτή τη γεωμορφολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας, με παράδοση 2000 χρόνων στην κτηνοτροφία, να εισάγουμε το 50% των γαλακτοκομικών και το 70% στο κρέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Άρα τι λέμε; Βοηθείστενα έχουμε διατροφική επάρκεια. Άρα, υπάρχει και λύση που βρίσκεται έξω από αυτές στις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα».

    Κώστας Τσίρκας

    Εκπρόσωπος του μπλόκου Κομποτίου Άρτας

    "Να ασχοληθούμε πραγματικά με την παραγωγή"

    «Το ζήτημα στον πρωτογενή τομέα χρειάζεται να το εξετάσουμε εκ θεμελίων. Δεν είναι απλό το θέμα. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει βούληση. Αν θέλουν υπάρχει λύση, αρκεί να ασχοληθούν πραγματικά με την παραγωγή και όχι με συντάξεις και μισθούς. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στη χρήση γης, να δούμε ποιοί είναι πραγματικά αγρότες και κτηνοτρόφοι. Έχουμε τη γη, το κλίμα, όλα ευνοούν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, όμως δεν έχουμε μπροστάρηδες στην προσπάθεια».

    Σάκης Μαυρόγιαννης

    Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας

    "Μπορεί να γίνει διάλογος"

    «Διάλογος μπορεί να γίνει με την κυβέρνηση, αλλά για να γίνει, πρέπει ξέρουμε τι σχέδιο έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες.Τα δικά μας προβλήματα είναι δεδομένα, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι τεράστιες ελληνοποιήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μικρό εισόδημα και τώρα έρχεται η υπερφορολόγηση με 26%, για να επιδεινώσει την κατάσταση».

    Θανάσης Τσιοτίνας

    Μέλος της Επιτροπής των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου

    "Να διατηρηθεί η αυτονομία του ΟΓΑ"

    "Τα ζητήματα που έχουν προτάξει για συζήτηση με την κυβέρνηση οι αγρότες της Πελοποννήσου, είναι η αυτονομία του ΟΓΑ, να οριστεί ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι αυτοί να παραμείνουν στον Οργανισμό και να φύγειαπό το ταμείο η κοινωνική πρόνοια. Επίσης, να παραμείνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και στο 13% ο συντελεστής φορολόγησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Και τέλος, να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί και να μην υπάρξει παρόμοιος φόρος σε άλλο αγροτικό προϊόν".

    Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος

    Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

    "'Η Κυβέρνηση να ακούσει όλες τις φωνές"

    «Υπάρχει λύση, εάν η Κυβέρνηση κουβεντιάσει με τους αγρότες, κι ακούσει όλες τις φωνές, μερικές φωνές μπορεί να είναι και ακραίες. Και πρέπει να υπάρξει λύση, διότι με αυτά τα μέτρα που προσπαθεί να περάσει, δε μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας. Επίσης, πρέπει να υπάρχει μια φορολόγηση, αλλά όχι υπέρμετρη, γιατί το εισόδημά μας κάθε χρόνο δεν είναι σταθερό.

    Όταν λόγου χάρη για μια καλή χρονιά πληρώσουμε φόρο, σε μια χρονιά που δεν είναι καλή -όταν πληρώνεις το φόρο της προηγούμενης το μήνα Ιούλιο- δε μπορείς να μπεις στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, με αποτέλεσμα να μείνουν ακαλλιέργητα τα κτήματα της χώρας μας και η πολιτεία να χάσει περισσότερα απ'όσα προσδοκά. Επιπλέον, οι καλλιέργειες είναι κοστοβόρα διαδικασία. Όσο για τον ΟΓΑ να μείνει αυτόνομος, να πληρώνουν οι αγρότες και ν'«απολαμβάνουν» τις χαμηλές συντάξεις που παίρνουν έως τώρα. Να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αγρότες και ποιοι όχι».

    Πρίαμος Ιερωνυμάκης

    Αγροτοσυνδικαλιστής- Ηράκλειο Κρήτης

    "Να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια"

    «Ο αγροτικός κόσμος δε μπορεί να επιβιώσει ακόμη κι αν αποσυρθούν τα σχεδιαζόμενα μέτρα, γιατί υπήρχε χρόνια αντιαγροτική πολιτική. Δεν υπήρχε αγροτική πολιτική, δεν υπάρχουν υποδομές δεν υπάρχει τίποτα. Ο αγρότης έχει από την προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή το εφάρμοσε, 23% σε ό,τι αγοράσει. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα οι λίγοι που έχουν παραμείνει στην ύπαιθρο και παράγουν, να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Να καλλιεργήσουν και να παράξουν προϊόν. Δεν είναι θέμα επιβίωσης μόνο. Μια χώρα και ειδικά τώρα με την κρίση που περνάμε το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίζει είναι η αυτάρκεια προϊόντων από την κατανάλωση του λαού. Ούτε αυτό το έχουμε εξασφαλίσει. Η χώρα μας δίνει 7 δις το το χρόνο για εισαγωγή προϊόντων. Αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν είχε ποτέ αγροτική πολιτική ούτε πλάνο».

    Γιώργος Γωνιωτάκης

    Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών του μπλόκου Κλαδισού Χανίων

    "Να μην αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής"

    "Αν η κυβέρνηση δεχτεί τις προτάσεις των αγροτών και απαντήσει θετικά στη λύση των θεμάτων που θέτουν, την επομένη τα τρακτέρ θα φύγουν από τους δρόμους. Ζητάμε να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος, να εξεταστεί αν είναι δυνατή η μείωση των λειτουργικών του ΟΓΑ (όχι των συντάξεων), οι προνοιακές συντάξεις που δίνονται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών να μην επιβαρύνουν το ασφάλιστρο του ΟΓΑ, να παραμείνουν οι ασφαλιστικές εισφορές ως έχουν και να υπάρχει η δυνατότητα απλούστευσης της διαδικασίας ασφάλισης για τους αγρότες γης. Σε ότι αφορά στο φορολογικό ο συντελεστής να παραμείνει στο 13%, να μην υπάρχει υποχρέωση προκαταβολής φόρων (επιτηδεύματος, αλληλεγγύης), να διατηρηθεί το καθεστώς εσόδων -εξόδων και το αφορολόγητο να είναι από 10-12.000 ευρώ".

    Διαμαντίνα Λευθεριώτη

    Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννάδων Κέρκυρας

    "Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή"

    «Η λύση υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει όμως και θέληση. Αναμένω από την κυβέρνηση να ξεκινήσει έναν διάλογο με τους αγρότες, από τη αρχή. Αν ισχύσουν τα προτεινόμενα μέτρα, ο αγροτικός κόσμος θα ξεκληριστεί.Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να πιέζουν για επιπλέον μειώσεις και πιο σκληρά μέτρα, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Η παρούσα κυβέρνηση, αν και αριστερή, συνεχίζει στην ίδια πολιτική με τους προηγούμενους. Με μνημόνια και δρακόντεια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν θα υπάρξει οριστική λύση. Η κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσει, ο αγρότης να έχει αφορολόγητο μέχρι 12.00 ευρώ και μετά να υπάρχει φορολογική κλίμακα. Και το πιο σοβαρό όλων είναι να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή, διαφορετικά, αν δηλαδή συνδεθεί με το στρέμμα, πάλι δυστυχώς οι μικροί θα την πληρώσουν».

    Γιώργος Σαββίδης

    Εκπρόσωπος αγροτών της Ρόδου

    "Διάλογος από μηδενική βάση"

    «Η λύση στα προβλήματα των αγροτών είναι να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στα σοβαρά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οι αγρότες είναι καταδικασμένοι. Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, εκτός από το ασφαλιστικό, είναι και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

    Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με την υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής των προϊόντων θα είναι τέτοιο που θα θέσει τα προϊόντα μας εκτός αγοράς, αφού τα εισαγόμενα από τις άλλες χώρες θα πωλούνται με μικρότερες τιμές. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας?.

    Δημήτρης Μόσχος

    Επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας

    "Αναλογιστική μελέτη για τον ΟΓΑ"

    «Yπάρχει λύση στο αγροτικό και πρέπει αυτήν να τη δώσει η κυβέρνηση. Να εξοικονομήσει πόρους για τον ΟΓΑ. Μία τέτοια πρόταση είναι η ένταξη των μη νόμιμων αλλοδαπών που εργάζονται κατά καιρούς στην ελληνική γη. Τα εκτιμώμενα διαφυγόντα κέρδη για τον οργανισμό να τα υπολογίζουμε στα 380 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη πρόταση είναι να γίνει ο διαχωρισμός του ΟΓΑ, από τα προνιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και να εξελιχτεί με την κατάρτιση μια νέας αναλογιστικής μελέτης.

    Για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιά θεωρούνται έξοδα για τον αγρότη. Ζητάμε ό,τι ισχύει και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος για τους αγρότες και να μη φορολογούνται οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουμε. Ως πάγια έξοδα να θεωρούνται τα κτήματα και ο εξοπλισμός των αγροτών, να υπάρχουν, δηλαδή, αποσβέσεις».

    Τάσος Λιολιόπουλος,

    Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Νησελίου Ημαθίας

    "Ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας"

    «Τη λύση μπορεί και πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Μετά από σειρά αντιαναπτυξιακών και αντιπαραγωγικών πολιτικών, οι επικείμενες ρυθμίσεις αποτελούν το αποκορύφωμα της καταστροφής που απειλεί τον πρωτογενή τομέα. Εάν περάσουν τα μέτρα που προωθούνται θα τελειώσει οριστικά η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας, τη στιγμή που ο κλάδος είναι έτοιμος και ανυπομονεί να γεννήσει θέσεις εργασίας, να παράξει επιπλέον ΑΕΠ στη χώρα και πολύτιμο συνάλλαγμα».

    Γιάννης Τουρτούρας

    Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νομού Σερρών

    "Να επιδείξει καλή πρόθεση η κυβέρνηση"

    «Υπάρχει λύση στο αγροτικό, αρκεί να επιδείξει καλή πρόθεση η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει την επιθυμία της εμπράκτως, για ένα δυνατό πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει, το φορολογικό στο 13% επί των καθαρών εσόδων με 55% προκαταβολή, μείωση του κόστους παραγωγής με αγροτικό πετρέλαιο, και πολύ χαμηλότερη τιμή του ρεύματος, αλλά και επιστροφή του ΦΠΑ στο 13%, από 23% που είναι σήμερα, για τα αγροτικά εφόδια. Να μην υπάρξει κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού από τα κόκκινα δάνεια και να μη μπει φόρος στο κρασί και το τσίπουρο».

    Αχιλλέας Καμπούρης

    Επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Προμαχώνα

    "Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό"

    «Βέβαια και υπάρχει λύση στο αγροτικό αρκεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση ασφαλιστικό και φορολογικό. Σκεφτόμαστε νέα κάθοδο στην Αθήνα, αφού όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν πιστεύουμε ότι θα βρεθούν οι λύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

    [14] Αποκλεισμός της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ

    Σε αποκλεισμό της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ θα προχωρήσουν σήμερα από τις 4 το απόγευμα και για τρείς ώρες οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους αναμένοντας θετική ανταπόκριση σε πέντε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν θέσει προς ικανοποίηση. Ενώ αύριο, το πρωί ο προγραμματισμός προβλέπει παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.

    Στο μεταξύ τα Τέμπη εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ αόριστον με τους αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού Α Τσίπρα στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2016 - 13:32:46 UTC