Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τράπεζα HSBC θα κρατήσει την έδρα της στο Λονδίνο
  • [02] Κίνα: Στο 11,2% η ετήσια μείωση των εξαγωγών
  • [03] Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες
  • [04] Τουλάχιστον 29 Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς
  • [05] Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας
  • [06] «Η Επιστροφή» σάρωσε τα βραβεία BAFTA
  • [07] Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τα μέλη του συγκροτήματος Viola Beach
  • [08] Ντ. Μεντβέντεφ: Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε παρατεταμένο πόλεμο

  • [01] Η τράπεζα HSBC θα κρατήσει την έδρα της στο Λονδίνο

    Η τράπεζα HSBC αποφάσισε ότι η έδρα της θα παραμείνει στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες, μετά από αναθεώρηση της πιθανότητας μεταφοράς του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ.

    Η απόφαση να παραμείνει στο Λονδίνο στηρίζει το κύρος της πόλης ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, το οποίο έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις από αυστηρότερες ρυθμίσεις μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης καθώς και αυξημένα έξοδα.

    "Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη", είπε η HSBC σε ανακοίνωσή της.

    [02] Κίνα: Στο 11,2% η ετήσια μείωση των εξαγωγών

    Ετήσια μείωση 11,2% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η μείωση των εισαγωγών καταγράφηκε στο 18,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας.

    Έτσι, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, για τον αναφερόμενο μήνα διαμορφώνεται στα 63,30 δισ δολάρια, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

    Αντίθετα, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα μειώνονταν κατά 1,9% και οι εισαγωγές θα είχαν επίσης, πτωτική πορεία κατά 0,8%.

    [03] Καθοριστικές για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι επόμενες ημέρες

    Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και το σημερινό «μενού», πέραν κάποιων κινητοποιήσεων, περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις».

    Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

    Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει αύριο τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

    [04] Τουλάχιστον 29 Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

    Τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησαν το Σάββατο εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, συνεχίστηκαν και σήμερα. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις.

    Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει "τρομοκρατική οργάνωση".

    Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται να χαρακτηρίσουν "τρομοκράτες" τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών

    [05] Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας

    Πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των και δύο έφηβοι, σκοτώθηκαν συνολικά από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε διαφορετικά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό του Ισραήλ.

    Δύο Παλαιστίνιοι άνδρες σκοτώθηκαν όταν άνοιξαν πυρ κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν αμέσως στα πυρά, σκοτώνοντάς τους.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους οι οποίοι πέταγαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και αφού ένας από τους δύο άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς.

    Σε τρίτο επεισόδιο, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν παραστρατιωτικό αστυνομικό σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

    [06] «Η Επιστροφή» σάρωσε τα βραβεία BAFTA

    Η δραματική ταινία επιβίωσης Η Επιστροφή ("The Revenant") του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου ήταν ο μέγας νικητής των αποψινών βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας πέντε βραβεία BAFTA, γνωστά ως «βρετανικά Όσκαρ»,μεταξύ άλλων, για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο ανδρικό ρόλο (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

    Η ταινία απέσπασε και τα βραβεία BAFTA για φωτογραφία και ήχο, στην απονομή που έγινε στο Λονδίνο.

    Στην ταινία, η οποία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία ήδη, ο Ντι Κάπριο υποδύεται τον κυνηγό θηραμάτων Χιού Γκλας, ο οποίος εγκαταλείπεται ως νεκρός από τους συντρόφους του μετά από μια επίθεση αρκούδας κατά την εκστρατεία τους για γούνες τη δεκαετία του 1820. Ο Γκλας επιζεί ενός σκληρού χειμώνα και επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.

    [07] Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τα μέλη του συγκροτήματος Viola Beach

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Φόρεϊν Όφις) ανακοίνωσε πως πέντε άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ ήταν τα τέσσερα μέλη και ο μάνατζερ του ροκ συγκροτήματος Viola Beach, σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το αυτοκίνητό τους στη Σουηδία το πρωί του Σαββάτου.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι άνδρες που βρέθηκαν νεκροί σε ένα κανάλι στο Σοντερτάλιε, κοντά στη Στοκχόλμη, ήταν ηλικίας από 20 έως 35 ετών και ήταν από τη Βρετανία. Το αυτοκίνητό τους έπεσε από ύψος 26 μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο στο κανάλι περνώντας την μπάρα μιας κινητής γέφυρας.

    "Για κάποιο λόγο, το αυτοκίνητο αυτό πέρασε μέσα από τις μπάρες και στην κυριολεξία κάτω από τη γέφυρα πέφτοντας στο κανάλι Σοντερτάλιε", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    "Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με την μπάρα. Είχε κατέβει και τα φώτα ήταν αναμμένα. Άλλα αυτοκίνητα είχαν σταματήσει δίπλα στην μπάρα".

    Το συγκρότημα από το Γουόρινγκτον της βόρειας Αγγλίας συμμετείχε το βράδυ της Παρασκευής στο φεστιβάλ "Where's the Music" στο Νορκόπινγκ, νότια της Στοκχόλμης.

    [08] Ντ. Μεντβέντεφ: Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε παρατεταμένο πόλεμο

    Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν "ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο", προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews.

    Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο μια "παύση" των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε: "Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν". Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 5:32:41 UTC