Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Η λύση είναι οι μεταρρυθμίσεις και το κίνημα των μεταρρυθμίσεων είναι το Ποτάμι
  • [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης
  • [04] «Ανάσα» ρευστότητας 8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έχει στόχο για φέτος η κυβέρνηση
  • [05] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»
  • [06] Εξόδιος ακολουθία για τους αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο
  • [07] Ν. Τόσκας: Η αστυνομία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κυματοθραύστης ή καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
  • [08] Ολλανδός ΥπΕξ: Αποτελεσματικός έλεγχος στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, και όχι κλείσιμο
  • [09] Θ. Κατσίκης: Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο τείνει να εκλείψει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού
  • [10] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης
  • [11] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού
  • [12] Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ Παίδων ο Καραλής - Συγχαρητήρια Κοντονή
  • [13] Ο Οζιέ νικητής στο ράλι της Σουηδίας
  • [14] Με δύο γκολ του Μπεργκ ο Παναθηναϊκός 3-0 στα Ιωάννινα
  • [15] Η ΑΕΚ με 1-0 «έσπασε» το αήττητο του Ολυμπιακού
  • [16] Ήττα του ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία από το Ρέθυμνο

  • [01] Αλ Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα

    Την βεβαιότητα του ότι θα ξεπεραστεί ο πιο δύσκολος κάβος, όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξήτου στην "Αυγή" της Κυριακής. "Δεν μας φοβίζουν τα ανοιχτά μέτωπα", δηλώνει και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί "με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο" τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. "Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα", σημειώνει.

    Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν σκέπτεται τίποτε άλλο "εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια".

    Στέλνει μήνυμα προς τους θεσμούς ότι "η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν" και ζητά "να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης". Τονίζει ότι δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αποδίδει σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών το γεγονός ότι ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.

    Για το προσφυγικό σημειώνει ότι το "κλειδί" του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή τουΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.

    Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι "εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο". Υποστηρίζει ότι "κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό" και επιδίδονται σε "απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»". Στηλιτεύει την ακατάσχετη εκλογολογία ως μέρος αυτού του σχεδίου και σημειώνει: "Δεν πρόκειται να τους βγει", "η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά".

    Σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στον δρόμο, όπως είναι και οι αγρότες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας" και δηλώνει ότι "είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση. Αναφέρει επιπλέον ότι δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί και ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Η λύση είναι οι μεταρρυθμίσεις και το κίνημα των μεταρρυθμίσεων είναι το Ποτάμι

    «Δυστυχώς στη ζωή δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και πολλές φορές είσαι αναγκασμένος να επιλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Οι εκλογές τώρα θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην οικονομία. Εάν ο κ. Τσίπρας δε μπορεί, να έρθει στη Βουλή, να τα βάλουμε κάτω ένα- ένα τα θέματα και να βρούμε λύσεις. Να συμφωνήσουμε στις 10 προτεραιότητες που έχει ανάγκη ο τόπος και να αναζητήσουμε τους 10 υπουργούς που θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Ο κ. Θεοδωράκης προανήγγειλε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του κόμματός του «προς τις δυνάμεις που θέλουν να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό», ενώ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος με εκλογή αρχηγού από τη βάση ήταν ξεκάθαρος: «Έχω υπάρξει στη ζωή μου πολύ τολμηρός για να με φοβίσει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση. Όλα στην ώρα τους. Η δημιουργία ενός νέου μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κινήματος όμως είναι υπόθεση των πολιτών και όχι των κομματικών μηχανισμών».

    Σε ερώτηση για «ανοίγματα» στελεχών της ΝΔ προς το Ποτάμι ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα δια της μεταγραφής ή δια της αντιγραφής. Θα πρέπει να προσπαθήσει μόνη της. Προς το παρόν παραμένει ένα συντηρητικό κόμμα», ενώ στη συνέχεια είπε: «Περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κ. Μητσοτάκη. Χωρίς να υποτιμώ το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα θα έλεγα ότι τα ωραία λόγια δεν αρκούν».

    [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης

    «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

    Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο». Τονίζει δε ότι «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με παρατεταμένη ύφεση, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 25% και έκρηξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

    Ξεκαθαρίζει ότι «το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» και τονίζει ότι «τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει "ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα". Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία».

    «Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», αναφέρει ο αντιπρόεδρος.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

    Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

    Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

    [04] «Ανάσα» ρευστότητας 8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έχει στόχο για φέτος η κυβέρνηση

    Περίπου 8 δισ. ευρώ ρευστότητα έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση να εισρεύσουν φέτος στην ελληνική οικονομία, από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία».

    Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς εργαζόμαστε ώστε να αναστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που προκάλεσαν οι πολιτικές διαρκούς λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 δισ. αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 750 εκατ. στο εθνικό. Υπολογίζουμε να διοχετευτούν επιπλέον 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κλπ».

    Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι το ποσό των χρημάτων που θα εισρεύσει φέτος δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ΠΔΕ και τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως από τη γενικότερη δυναμική που θα επιδείξει η οικονομία το 2016, «η οποία, όπως είπε, ήδη δείχνει σημάδια αναχαίτισης των ισχυρών υφεσιακών πιέσεων».

    Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός γενικότερου οικονομικού πλαισίου. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, οι διαπραγματεύσεις και οι ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη».

    [05] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»

    Σε ένα νησί - σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, στη Λέσβο, όπου η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε, αλλά και βρήκε την καλύτερη διαχείρισή της από τους απλούς ανθρώπους, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου ένα συνέδριο με στόχο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο που το χειρίζονται η Πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες, η Ευρώπη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Το συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Το "παρών" έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην περιγραφή της αλλαγής στάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Πέντε μήνες μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για καταγραφή, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, σήμερα "η μετεγκατάσταση δεν ακούγεται, η επανεγκατάσταση δεν ακούγεται, ακούγονται μόνο η καταγραφή και όλο και πιο έντονα κατηγορίες για τη χώρα μας". Την ίδια ώρα, "έχουμε κλείσιμο συνόρων με φράχτες, επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μια τεράστια αύξηση της προσπάθειας να ενοχοποιηθεί η χώρα μας. Λένε ψέματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στηριζόμενοι σε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας". Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι κατά τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση "κάναμε λάθη, μπερδευτήκαμε, δεν ξέραμε πώς να δουλέψουμε ένα καινούριο φαινόμενο, είχαμε καθυστερήσεις. Αλλά εάν θέλει κανείς να επικρατήσει η ξενοφοβία, η έλλειψη λογικής, πρέπει να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα και αυτό για κάποιους είναι η Ελλάδα, γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας".

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι ένας από τους λόγους διοργάνωσης της ημερίδας "ήταν ο θυμός, ένας έντιμος θυμός που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο, ο οποίος βλέπει μια χώρα και ένα λαό να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, κάποιοι στην πολιτισμένη στα λόγια Δύση μας κουνούν το δάκτυλο και στρουθοκαμηλίζουν λέγοντας ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα". Στη συνέχεια υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς "οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες" και πρόσθεσε ότι "ως ΑΠΕ-ΜΠΕ λέμε τέλος στην υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. Έχουμε ξεκινήσει νέα πορεία, θέλουμε να είμαστε δίπλα στο λαό, είμαστε κομμάτι του λαού και έτσι θα συνεχίσουμε".

    "Ναι εμείς είμαστε το πρόβλημα, γιατί κρατάμε υψηλά τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδανικά ευαισθησίας, ανθρωπιάς, δημοκρατίας, που εκείνοι τα ξέχασαν. Είμαστε ένοχοι γιατί όταν οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, εμείς μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων", είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Όταν επτά χρόνια οι Έλληνες δυσφημίζονται ότι δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αυτός ο λαός που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση βρίσκει το περίσσευμα ψυχής να σηκωθεί όρθιος και να κρατήσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", συμπλήρωσε και ζήτησε την υποστήριξη όλων για να κηρυχθεί η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

    "Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή", επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε βίντεο με χαιρετισμό που απέστειλε. "Η Ευρώπη με την πολιτική της, δεν πρέπει να βοηθήσει να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "Τα τείχη ανάμεσα στις βαλκανικές και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γενικευμένη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, δεν είναι λύση. Είναι ο προάγγελος της αποδόμησης της Ευρώπης". "Η χώρα και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε", κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι σε μια στιγμή που υψώνονται οι πιο αντιδραστικές φωνές απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς "δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία, την παράδοση, τις αξίες μας, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με κανόνες αυτό το ζήτημα".

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι "δεν πρέπει να συγχέουμε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήταν πολύ έντονη με τα αποτελέσματα που είχε στον τουρισμό, την οικονομική κρίση και τις κοινωνίες γενικότερα", καθώς και ότι "δεν πρέπει να μπερδεύουμε το θέμα του πρόσφυγα με την έννοια του μετανάστη", καθώς "μαζί με τους πρόσφυγες άνοιξαν τα σύνορα για όλους τους παράνομους μετανάστες". Στις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση του προβλήματος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η δημιουργία των hotspots στην Τουρκία, η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης των ροών, η εντατικοποίηση της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η εντατικοποίηση των διαδικασιών παρανόμως εισερχόντων μεταναστών και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, με μέτρα όπως "κατάργηση του ΦΠΑ για όσο κρατάει η κρίση" και το αίτημα αποζημίωσης από την Ευρώπη των ιδιοκτητών οικοπέδων κοντά στη Μόρια "των οποίων τα ελαιοκτήματα μετατράπηκαν σε καυσόξυλα".

    Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν τρεις θεματικές ενότητες απότους προσκεκλημένους ομιλητές σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στην αποτύπωση της προσφυγικής κρισης,την τοπική κοινωνία και τηνπροσφυγική κρίση και τηνεμπειρία στο πεδίο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί

    [06] Εξόδιος ακολουθία για τους αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

    Στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην 'Αρια Ναυπλίου, τελέστηκε σήμερα η εξόδιος ακολουθία για τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ΑΒ-212, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη σε απόκρημνη πλαγιά της Κινάρου, διεξάγοντας τακτικό παίγνιο, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/2016.

    Εξάλλου, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα οι Ένοπλες Δυνάμεις, συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν, χθες, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου ΑΒ-212, ο οποίος, επίσης, έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

    Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού απέδωσε τιμές. Δύο λέξεις βγήκαν από το στόμα των παρευρισκομένων: "Αθάνατος. Ήρωας".

    Στην εξόδιο ακολουθία, που εψάλη στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Μεταμόρφωση Αττικής, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχασε χθες το βράδυ τον πατέρα του, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τη Δευτέρα στις 15:00 στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ίλιον θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο του ελικοπτέρου.

    [07] Ν. Τόσκας: Η αστυνομία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κυματοθραύστης ή καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

    Οι αστυνομικοί ενήργησαν σύμφωνα με το σχέδιο, επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, δεν αντιμετώπισαν τους αγρότες ως εχθρούς, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη «Real News», αναφορικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, των οποίων η εμφανής «έλλειψη ενιαίου συντονιστικού κέντρου επέτρεψε ενέργειες είτε ανεξέλεγκτες είτε καθοδηγούμενες από ακροδεξιούς κύκλους», όπως σημειώνει.

    Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της συσσώρευσης των στρεβλώσεων από την «έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην αγροτική πολιτική», και «κάποιων υποκινήσεων» αλλά εστιάζει το πρόβλημα «στην κακή αντίληψη της πραγματικότητας περί των ουσιαστικών αναγκών και των προοπτικών της χώρας μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη πρόθεση κάποιων να φέρουν σε αντιπαράθεση την Αστυνομία με τα κινήματα, διευκρινίζει: «Ο ρόλος μας δεν είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με ομάδες αλλά να αφήσουμε την κοινωνική εξέλιξη των διαφόρων ομάδων, γιατί τα διάφορα κινήματα και τα διάφορα κόμματα είναι προϊόντα ανάγκης και μόνον τότε επιτυγχάνουν». Άλλωστε, τονίζει, «ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ο κυματοθραύστης ή ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων».

    Ξεκαθαρίζει ότι στους ρόλους της αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται η επίλυση προβλημάτων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Προσπαθούμε, με κλίμα ήπιο αλλά και αποφασιστικό, με γραμμές και κανόνες να αναμορφώσουμε την Αστυνομία κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη, ο οποίος έχοντας «τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης, να μην επιβαρύνεται και με καταστολή όπου δεν χρειάζεται.

    Ο κ. Τόσκας εκφράζει συμπάθεια προς τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σημειώνοντας ότι παράλληλα απαιτείται και «ρεαλισμός στη σκέψη ως προς τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ για την ύπαρξη ή μη ευθυνών και την απόδοσή τους, ο ίδιος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη αναφέροντας ότι «απέναντι στην κοινωνία και την κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες έχω εγώ».

    [08] Ολλανδός ΥπΕξ: Αποτελεσματικός έλεγχος στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, και όχι κλείσιμο

    Τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

    «Ορισμένες χώρες -μέλη της ΕΕ προτρέπουν την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως, όπως συμπεράναμε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το θέμα. Πολύ πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων παρά αυτά να κλείσουν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια κάλεσε την ΠΓΔΜ «να είναι απολύτως έτοιμη να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

    Ο κ. Κέντερς, από τα Σκόπια μετέβη στη Γευγελή (κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα) όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων και από εκεί θα συνεχίσει για την Ελλάδα όπου το απόγευμα στην Αθήνα θα έχει συνάντησημε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    [09] Θ. Κατσίκης: Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο τείνει να εκλείψει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού

    Το 40% των παιδιών πλήττει η τερηδόνα στην Ελλάδα, ενώ στους ενήλικες το 80% χρήζει οδοντιάτρου, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να πληρώσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου 104,9 Μυστικά Υγείας.

    Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο τείνει να εκλείψει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ πολύς κόσμος προτιμά για οικονομικούς λόγους να βγάλει ένα πολύτιμο δόντι, από το να προβεί σε ιατρικές εργασίες που πιθανώς θα το έσωζαν, σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη, ο οποίος επισημαίνει ακόμη, ότι η τερηδόνα ξεπερνά το 50% σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

    Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας ενός ατόμου κι αυτό γιατί μέσα από το στόμα ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει 1.200 νοσήματα, τα οποία δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις, με πρωταρχικό τον καρκίνο του στόματος.

    Το ποσοστό των Ελλήνων που προσέρχονται προληπτικά στον οδοντογιατρό είναι πολύ μικρό και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο Έλληνας πάει στον οδοντίατρο όταν πονάει ή όταν έχει έντονο αισθητικό πρόβλημα, λέει ο κ. Κατσίκης κι εξηγεί: «Ενώ παλιά είχαμε μία προσέλευση γύρω στο 50% για προληπτικούς λόγους, αυτό το ποσοστό τείνει να εκλείψει. Μάλιστα ο κόσμος, επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει, γιατί πληρώνει εξολοκλήρου, προτιμά να βγάλει ένα πολύτιμο δόντι, για να απαλλαγεί από τον πόνο, παρά να προβεί σε άλλες ιατρικές πράξεις, που ενδεχομένως θα σώζαν το δόντι.

    »Στα παιδιά από μελέτες που έχουμε κάνει στα σχολεία, η τερηδόνα πλήττει το 40%. Στους ενήλικες ωστόσο, αν στα προβλήματα τερηδόνας προστεθούν και νόσοι του περιοδοντίου, όπως οι ουλίτιδες, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, το ποσοστό των στομάτων με παθήσεις φτάνει στο 80%. Δηλαδή επί της ουσίας ένα 20% των Ελλήνων δεν έχει ανάγκη από οδοντίατρο».

    [10] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης

    «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

    Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο». Τονίζει δε ότι «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με παρατεταμένη ύφεση, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 25% και έκρηξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

    Ξεκαθαρίζει ότι «το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» και τονίζει ότι «τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει "ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα". Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία».

    «Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», αναφέρει ο αντιπρόεδρος.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

    Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

    Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

    [11] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού

    Τρεις Ιρακινοί, οι οποίοι έχουν καιβρετανική υπηκοότητα, συνελήφθησαν χθες στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή του τελωνείου των Κήπων.

    Ειδικότερα οι δύο συνελήφθησαν όταν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που είχαν σταθμεύσει πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού (περιοχή ευθύνης τους), διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν μεγάλη ποσότητα περιστρόφων καισφαιρών.

    Η σύλληψη του τρίτου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Κήπων, όταν εντοπίστηκε στο όχημα το οποίο οδηγούσε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός σφαιρών, σημαντικός αριθμός όπλων καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη της ίδιας οργάνωσης, πιθανότατα εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής καθώς εκτιμάται ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις ή εγκληματική δράση για κανέναν εκ των τριών συλληφθέντων.

    Όσον αφορά στην προέλευση του εντοπισθέντος οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

    Νωρίτερα οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός της εβδομάδας θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, οπότε αναμένεται να τους ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, για τον οπλισμό που μετέφεραν, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    [12] Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ Παίδων ο Καραλής - Συγχαρητήρια Κοντονή

    Τα θερμά συγχαρητήριά του στον άλτη του επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλή απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, για το παγκόσμιο ρεκόρ παίδων με 5.53μ που σημείωσε το Σάββατο το βράδυ στο ΣΕΦ.

    «Ο ελληνικός αθλητισμός έχει γερές βάσεις και δείχνει να στέκεται όρθιος παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Πολιτεία είναι εδώ για να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες με απόλυτο σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο και τη νεολαία που αθλείται στα γήπεδα της χώρας. Θερμά συγχαρητήρια στον αθλητή, τους προπονητές του και τον σύλλογό του αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου για την προσπάθειά τους», δήλωσε ο κ Κοντονής για την επιτυχία του 16χρονου αθλητή.

    Ο Καραλής, σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ -απόλυτο -στην κατηγορία παίδων αφού υπερέβη τα 5.53μ και κατέρριψε την προηγούμενη επίδοση του Αργεντινού Χερνάν Καραβίγιο που ήταν 5.51μ από το 2004. Ο Καραλής αποθεώθηκε από τον κόσμο στο ΣΕΦ και ειδικά τις Ακαδημίες των συλλόγων που είχαν στήσει την δική τους εξέδρα στο στάδιο.

    «Αφιερώνω αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στον προπονητή μου, Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, τη δίδυμη αδελφή μου και τον κόσμο που βρέθηκε εδώ και χειροκρότησε τις προσπάθειες μας», είπε ο Καραλής και συμπλήρωσε: «Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ αλλάζει τον τρόπο σκέψης μου μόνο για σήμερα. Από αύριο βάζουμε το κεφάλι κάτω και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά. Δεν θα αφήσω να με επηρεάσει όλο αυτό».

    [13] Ο Οζιέ νικητής στο ράλι της Σουηδίας

    Ο Σεμπαστιάν Οζιέ κατέκτησε την πρωτιά και στο ράλι της Σουδίας, το οποίο είναι ο δεύτερος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC). Νικητής και στο Ράλι του Μόντε Κάρλο, ο Γάλλος οδηγός της «Volkswagen», τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, τερμάτισε πρώτος με διαφορά 29,8 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Χέιντεν Παντόν (Hyundai).

    Αυτή ήταν η τρίτη φορά που κατακτά την πρωτιά στη σκανδιναβική χώρας, μετά το 2013 και το 2015. Πίσω από τον Οζιέ και τον Νεοζηλανδό τερμάτισε ο Νορβηγός Μαντς Όστμπεργκ, με Ford Fiesta.

    [14] Με δύο γκολ του Μπεργκ ο Παναθηναϊκός 3-0 στα Ιωάννινα

    Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε μετά τις ήττες από Ξάνθη και Ατρόμητο (Κύπελλο) κσι επικράτησε με 3-0 στους «Ζωσιμάδες» επί του ΠΑΣ Γιάννινα για την 22η αγωνιστική της Super League, χάρις στα γκολ των Βλαχοδήμου (26΄) και Μπεργκ (82΄, 91΄). Από το 40΄ οι «πράσινοι» έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ζέκα με 2η κίτρινη κάρτα.

    [15] Η ΑΕΚ με 1-0 «έσπασε» το αήττητο του Ολυμπιακού

    Η ΑΕΚ έδωσε τέλος στο αήττητο σερί που είχε ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, καθώς τον νίκησε 1-0 στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Super League, με τους «ερυθρόλευκους» να αγωνίζονται με εννιά παίκτες, λόγω αποβολής του Μποτία στο 47' και του Μιλιβόγεβιτς στο 77', ενώ και οι γηπεδούχοι τέλειωσαν το ματς με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Γκάλο στο 86'. Το «χρυσό» γκολ της Ένωσης σημείωσε ο Βάργκας στο 78', αμέσως μετά από πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπουονανότε και απέκρουσε ο Ρομπέρτο.

    [16] Ήττα του ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία από το Ρέθυμνο

    Την πρώτη φετινή νίκη του στο πρωτάθλημα, μακριά από την Κρήτη, πέτυχε το Ρέθυμνο. Με επιθετικό ρεσιτάλ (έξι παίκτες του είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, συνολικά 12/26 τρίποντα), νίκησε μέσα στο κλειστό της Πυλαίας τον ΠΑΟΚ, για τη 18η αγωνιστική της Α1, με 87-94. Το παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας των «ασπρόμαυρων». Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Τάιλερ Στόουν (19π., 9 ριμπ., 4 ασ), ενώ πρώτος σκόρερ για τον «Δικέφαλο», με 20 πόντους, ήταν ο Ουίλιαμ Χάτσερ.

    Τα δεκάλεπτα: 19-24, 40-46, 68-68, 87-94


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 February 2016 - 15:32:47 UTC