Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών ροών
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: «Κορυφαία η θυσία» των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού
  • [03] Να ανοίξουν τους δρόμους ζήτησε από τους αγρότες η Φ. Γεννηματά
  • [04] Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την διαχείριση του προσφυγικού, στο στόχαστρο κριτικής σε ημερίδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Εντοπίστηκε η σορός του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου
  • [06] «Έφυγε» σε ηλικία 71 ετών ο σκιτσογράφος Γ. Καλαϊτζής
  • [07] Στην πλατεία Συντάγματος οι αγρότες
  • [08] Β. Ντομπρόβσκις: Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης
  • [09] Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη «Ζούγκλα»
  • [10] Έφτασε ο πάπας Φραγκίσκος στην Αβάνα για τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Κύριλλο
  • [11] «Oι μεγάλες μας στιγμές γεννούν τα μεγάλα έργα»
  • [12] Έκθεση σκίτσου με θέμα το προσφυγικό στην Ρόδο
  • [13] Το προσφυγικό στο επίκεντρο της 66ης Berlinale
  • [14] Μαξίμου για τηλεοπτικές άδειες: Η διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος
  • [15] Όλα τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών ροών

    «Περισσότερη σοβαρότητα» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητά η κυβέρνηση από τη ΝΔ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει τί από τα δύο ισχύει:

    Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωσή της, ή δεν πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα με Γερμανό διοικητή στο Αιγαίο, όπως ο κ. Δένδιας ανέφερε εχθές στη Βουλή;

    Κατανοούμε ότι η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει να διαχειριστεί πολλές συνιστώσες, επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Όταν, όμως, πρόκειται για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Χώρας θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα»

    Νωρίτερα η ΝΔ, σε ανακοίνωση της ανεφερε οτι "οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ? μεταναστευτικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα μεταλλάχθηκε από αντιμνημονιάκο σε μνημονιακό κόμμα, τώρα μεταλλάσσεται από αντινατοϊκό σε φιλονατοϊκό"

    Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διακρινόταν αρχικά από "ιδεοληπτική αμηχανία" μπροστά στο πρόβλημα, η οποία "συνέβαλε στη διόγκωση του προβλήματος και τον οδήγησε στη νέα μετάλλαξή του".

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: «Κορυφαία η θυσία» των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

    Τη βαθύτατη οδύνη του εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον χαμό των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικό, μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε την Πέμπτηστην Κίναρο.

    «Τρεις γενναίοι Αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού έπεσαν υπέρ Πατρίδος, στον βωμό υπεράσπισης της Εθνικής μας Άμυνας. Αυτή η κορυφαία θυσία τους ας είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω, εκ μέρους όλου του Ελληνικού Λαού, βαθύτατη οδύνη αλλά και αμέριστη συμπαράσταση. Αιωνία η μνήμη τους».

    [03] Να ανοίξουν τους δρόμους ζήτησε από τους αγρότες η Φ. Γεννηματά

    Να ανοίξουν τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική κοινωνική ζωή της χώρας, κάλεσε τους αγρότες από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

    "Μην επιτρέψετε να θαμπώσουν τα βήματά σας, οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι ανοίξτε τους δρόμους, πείτε όχι στη βία μαι το διχασμό", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Παράλληλα τόνισε, ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νέο ασφαλιστικό το οποίο, όπως είπε, "διαλύει το σύστημα ενισχύει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, ενώ μετατρέπει τις συντάξεις, ιδιαίτερα των νέων σε φιλοδώρημα".

    Η κ. Γεννηματά εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της με την βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών. "Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται μια τέτοια επιχείρηση σε βάρος διαδηλωτών και φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Συνεχίζοντας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ότι η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών μαζί με τις μεγάλες καθυστερήσεις της καταβολής των επιδοτήσεων, δημιουργούν ασφυξία στον αγροτικό κόσμο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόγραμμα, και ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα".

    Είπε επίσης ότι η βασική επιλογή της αγροτικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ταυτότητα, η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

    [04] Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την διαχείριση του προσφυγικού, στο στόχαστρο κριτικής σε ημερίδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

    Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο μηχανισμός μετεγκατάστασης και άλλα καίρια ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

    Η ημερίδα είχε θέμα «ΕΕ και πρόσφυγες: αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα και προωθώντας εναλλακτικές προτάσεις» και διοργανώθηκε από τους Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιο Κούλογλου, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Χρυσόγονο.

    Ανοίγοντας την ημερίδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και οφείλει να τις εκπληρώσει στο ακέραιο και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όλοι πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ίδια η Ευρώπη να υλοποιήσει το μεγάλο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων και η Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και μια Ευρώπη που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα που σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών και έχει και ένα τεράστιο δημοσιονομικό βάρος».

    [05] Εντοπίστηκε η σορός του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου

    Εντοπίσθηκε η σορός του υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 που συνετρίβη την Πέμπτηστο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΓΕΘΑ.

    Η σορός εντοπίσθηκε στη στεριά, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν και οι σοροί του υποπλοιάρχου Αναστασίου Πανανά και του ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου. Τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν τη διαδικασία περισυλλογής της σορού.

    Ηπερισυλλογή των σορών των άλλων δύο μελών του πληρώματος έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς τους με ελικόπτερο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    [06] «Έφυγε» σε ηλικία 71 ετών ο σκιτσογράφος Γ. Καλαϊτζής

    Έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής σε ηλικία 71 ετών.

    Ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε συνεργαστεί με έντυπα όπως «Πανπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή» », «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ»,«Γαλέρα», «Εφημερίδα των Συντακτών». Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Ήταν μέλος της λέσχης γελοιογράφων της ΕΣΗΕΑ και είχε εκλεγεί σε συνέδρια της ΠΟΕΣΥ.

    Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010, όταν και έκλεισε, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για το θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή

    «Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους σκιτσογράφους στον ελληνικό Τύπο και τις εικαστικές τέχνες.

    Με τη μακρά του διαδρομή, την πλούσια σκιτσογραφική του παραγωγή για μία σειρά εντύπων, και την ενεργό συμμετοχή του στα δημοσιογραφικά δρώμενα ο Γιάννης Καλαϊτζής, άφησε το ιδιαίτερό του στίγμα.

    Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνάδελφούς του».

    [07] Στην πλατεία Συντάγματος οι αγρότες

    Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος όπου συμμετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περίπου 10.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. ΤοΣάββατο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και το Σάββατο.

    Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, "έρχονται δύσκολες ημέρες". Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε συναυλία, όπου συμμετείχε ο μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος. Νωρίτερα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, επέτράπη η είσοδος στην πρωτεύουσα είκοσι τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας, τα οποία πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

    Εν τω μεταξύ την Παρασκευή (το πρωί)σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών από την Κρήτη που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ΜΑΤ τους απομάκρυναν με τη χρήση χημικών και λίγο αργότερα αγρότες άρχισαν να πετούν ξυλα και πετρες ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.

    Πρόσκληση σε διάλογο από τον υπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξης

    «Μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» χαρακτήρισε, τα επεισόδια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους αγρότες «να προσέλθουν στο διάλογο που θα κάνει ο πρωθυπουργός», τονίζοντας ότι εκεί θα απαλυνθούν πολλές εντυπώσεις.

    «Εμάς ο διάλογος είναι μέσα στο DNA μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου εξαπέλυσε επίθεση, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας τους βουλευτές τους πως «ήταν η πολιτική σας που μας οδήγησε ως εδώ».

    «Αναρωτηθήκατε για τις δικές σας ευθύνες στην κοινωνική ερημοποίηση της υπαίθριου, γιατί ψυχορραγούν χωριά και κωμοπόλεις;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Ο αγροτικός κόσμος έχει αγανακτήσει με τον τρόπο που οι δικές σας κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις ενισχύσεις και τα λουκέτα ολόκληρων μονάδων και εργοστασίων στο συνεταιριστικό χώρο. Έρχεστε σε μια δύσκολη συγκυρία σήμερα να ξεπλύνετε τα πάντα σε μια νύχτα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Άνοιξανοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

    Άνοιξαν, το βράδυ, όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, που είχαν κλείσει λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών.

    [08] Β. Ντομπρόβσκις: Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης

    «Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

    «Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

    [09] Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη «Ζούγκλα»

    Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει ένα νέο στάδιο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης διάλυσης του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαί, τη λεγόμενη «Ζούγκλα», όπου ζουν υπό άθλιες συνθήκες περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στο έδαφος της Βρετανίας, εν μέσω εντάσεων στην περιοχή.

    Οι αρχές θέλουν να έχει κλείσει το νότιο τμήμα του καταυλισμού αυτού μέσα σε εβδομάδα και περίπου 1.000 άνθρωποι να μετακινηθούν αλλού.

    Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι θα προσφέρουν σε περίπου 750 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στέγη σε έναν καταυλισμό που άνοιξε τον περασμένο μήνα και αποτελείται από εμπορευματοκιβώτια που έχουν μετατραπεί για τον σκοπό αυτό. Το νότιο τμήμα της «Ζούγκλας» σχεδιάζεται να ισοπεδωθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

    Τα κοντέινερ, που έχουν σχεδιαστεί για την υποδοχή έως και 1.500 ανθρώπων, έχουν εφοδιαστεί με κουκέτες, θερμάστρες και παράθυρα, αλλά δεν έχουν τουαλέτες ή μπάνια. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είπαν ότι διστάζουν να πάνε, καθώς η πρόσβαση στον νέο καταυλισμό θα ελέγχεται μέσω συσκευών αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

    Σε άλλους οι γαλλικές αρχές θα προτείνουν να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής. Στόχος είναι να φύγουν από τη «Ζούγκλα» περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν εκεί σήμερα.

    Η νομάρχης Φαμπιέν Μπιτσιό εξέφρασε την ελπίδα «ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απομακρύνσεις διά της βίας». Η ίδια εκτίμησε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε και να ισοπεδώσουμε μέρος του καταυλισμού ο οποίος αμαυρώνει την εικόνα του Καλαί».

    Η απόφαση αυτή ελήφθη έναν μήνα αφότου οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν τις σκηνές 500 ως 700 ανθρώπων, που βρίσκονταν πολύ κοντά σε έναν ανισόπεδο κόμβο ο οποίος περνάει πάνω από τον καταυλισμό.

    [10] Έφτασε ο πάπας Φραγκίσκος στην Αβάνα για τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Κύριλλο

    Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην Κούβα, όπου θα συναντηθεί με τον πατριάρχη της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο.

    Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντάται με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

    Μετά την προγραμματισμένη στάση του στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας, που θα διαρκέσεις 3,5 ώρες, ο πάπας θα αναχωρήσει για το Μεξικό, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη.

    [11] «Oι μεγάλες μας στιγμές γεννούν τα μεγάλα έργα»

    «Υπάρχουν στιγμές και γεγονότα που σε κάνουν να σωπαίνεις. Τη στιγμή που συμβαίνει το ζεις. Η μνήμη, η πληγή που σου αφήνει το γεγονός, είναι υλικό. Αυτό ζυμώνεται, επωάζεται μέσα σου και το ανασύρεις επ΄ αφορμή μιας ιδέας. Αν είσαι λ.χ ζωγράφος, τις μεγάλες στιγμές όταν τις ζεις δεν τρέχεις να τις μεταφέρεις στον καμβά. Αυτές είναι, όμως, το υλικό για τα μεγάλα έργα. Μπαίνουν στο μπαούλο της ψυχής κι έρχεται η στιγμή που γίνονται σχήματα, χρώματα, συνθέσεις, νότες. Οι δουλειές μου είναι πάντα συλλογικές. Είναι συναντήσεις με ανθρώπους. Απ'αυτές γεννιούνται ιδέες κι απ αυτέςεμπνέομαι. Όχι, δεν παράγει τέχνη η επικαιρότητα. Δεν "δίνουν" υλικό τα δελτία ειδήσεων για να ... γεννηθούν νότες. Η ιδέα ξυπνάει μέσα σου συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τουςανασκαλεύουν μνήμες. Απ΄ αυτές γεννιούνται οι νότες...Ότι γραφω, απ τη δική μου ζωή, τις δικές μου μνήμες το αντλώ... Δεν χωράει εκλογίκευση η σύνθεση»

    Ποιο είναι το υλικό της τέχνης, απο ποια συστατικά φτιάχνονται οι νότες;Ήταν η πρώτη ερώτηση στην Ελένη Καραϊνδρου που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όχι πια για να συνοδεύσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, να συνθέσει μουσικήγια τα ποιητικά πλάνα των ταινιών του, ούτε να καρδιοχτυπήσει στα Φεστιβάλ του σινεμά, να γράψει μουσική για παραστάσεις του ΚΘΒΕούτε να απονείμει το δικό της μουσικό- φόρο τιμής στο συνεργάτη της.

    Την Κυριακή και την Δευτέρα(14,15/2) ηΕλένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από όλο το φάσμα της δουλειάς της στον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειναι η πρώτη συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη, ενώ συμμετέχει το ΤΡΙΟ ΤΖΑΖ (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας).

    Στις δύο συναυλίες, η Καραΐνδρου θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, της Τώνιας Μαρκετάκη, της Μάργκαρετ Φον Τρόττα, του Χριστόφορου Χριστοφή, του Λευτέρη Ξανθόπουλου αλλά και από θεατρικές παραστάσεις του Ζυλ Ντασέν («Ο Γλάρος», «Ο Θάνατος του εμποράκου») και του Αντώνη Αντύπα («Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», ο «Γυάλινος Κόσμος»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων «Κλειστοί δρόμοι» καθώς και μουσικά θέματα από το «10» του Καραγάτση και γράφτηκαν για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

    [12] Έκθεση σκίτσου με θέμα το προσφυγικό στην Ρόδο

    Την παγκοσμίως κοινή γλώσσα της εικόνας, του σκίτσου και της σάτιρας, επιλέγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να στείλει το μήνυμα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

    Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε σήμερα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης σκίτσου με θέμα το προσφυγικό, η οποία θα φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή και κρίσιμη, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρώπη και τον ρόλο της Ελλάδος.

    Η έκθεση θα συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, μετά από πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη, την οποία ο κ. Χατζημάρκος αγκάλιασε χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Πλαισιωμένος από τρεις καταξιωμένους γελοιογράφους, τους Πάνο Μαραγκό, πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, Μιχάλη Κουντούρη και Βαγγέλη Παυλίδη, ο περιφερειάρχης μίλησε σήμερα για τη μεγάλη αυτή έκθεση πουθα ξεκινήσει από την Ρόδο, θα μεταφερθεί στη Λέρο καιτο Αγαθονήσι (μια στάση με έντονο συμβολισμό λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού και των δυσανάλογα μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται), μετάστην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες, όπου είναι και ο σημαντικότερος σταθμός της.

    [13] Το προσφυγικό στο επίκεντρο της 66ης Berlinale

    Με τον προβολέα στραμμένο στην προσφυγική κρίση και στην μετανάστευση άνοιξε την αυλαία του το βράδυ της Πέμπτης, ίσως το πλέον πολιτικοποιημένο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο, η 66η Berlinale. Ο σταρ της πρεμιέρας, Τζορτζ Κλούνι, πρωταγωνιστής της εκτός συναγωνισμού ταινίας των Αδελφών Κοέν «'Αβε, Καίσαρ!» που άνοιξε το Φεστιβάλ, έδωσε ήδη το στίγμα, ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητήσουν «τι μπορούμε να κάνουμε» για τους πρόσφυγες.

    Η τελετή έναρξης τα είχε όλα: ένα μεγάλο κόκκινο χαλί, ενθουσιώδες κοινό που αψήφησε το κρύο για να δει από κοντά τους σταρ, ονόματα οσκαρικής κλάσης και ανέκδοτα - άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο επιτυχημένα. Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι φέτος η Μέριλ Στριπ, η οποία αποθεώνεται από διοργανωτές και κοινό σε κάθε της εμφάνιση. Η ίδια, ενθουσιώδης και «ανυπόμονη», όπως είπε, να δει όλες τις ταινίες, βρέθηκε σε μάλλον αμήχανη θέση όταν κλήθηκε, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου, να εξηγήσει την ... «λευκή» σύνθεση της κριτικής επιτροπής. «Υπάρχει μια ουσία ανθρωπιάς που διατρέχει κάθε κουλτούρα. Στο κάτω κάτω είμαστε όλοι από την Αφρική. Στην πραγματικότητα είμαστε όλοι Αφρικανοί», δήλωσε, για να δεχτεί κατόπιν καταιγισμό ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    [14] Μαξίμου για τηλεοπτικές άδειες: Η διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος

    To συμπέρασμα της κυβέρνησης για την συζήτηση στη Bουλή σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι ότι «η διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος» και ότι «η συζήτηση δεν ήταν μια μάχη ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, αλλά ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την διαπλοκή».

    Αναλύοντας το σκεπτικό της αυτό η κυβέρνηση επισημαίνει τα ακόλουθα:

    1. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι 154 «Ναι», 102 «Όχι» και 15 «Παρών».

    2. Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε απρόθυμη να ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία αποσκοπεί στο να αναλάβει κάθε βουλευτής προσωπικά την ευθύνη για αυτό υπέρ του οποίου ψηφίζει.

    3. Μπροστά στην απροθυμία αυτή την ονομαστική ψηφοφορία την ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    4. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να φέρνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την αντιπολίτευση μπροστά σε ονομαστική ψηφοφορία και όχι το αντίθετο.

    5. Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν 30 βουλευτές, όλοι της αντιπολίτευσης, κάποιες από τις απουσίες αυτές ήταν ηχηρότατες.

    6. Για την ιστορία επισημαίνεται επίσης ο διάλογος του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την βουλευτή της ΝΔ κα Σοφία Βούλτεψη: (από τα πρακτικά της Βουλής)

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (υπουργός Επικρατείας): Περιμέναμε ειλικρινά, μία κουβέντα αυτοκριτικής. Είστε ικανοποιημένοι από το τηλεοπτικό τοπίο;

    ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι!

    7. Επισημαίνουμε επίσης την διαμάχη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Δένδια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της «Χρυσής Αυγής» για τον ιστορικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά. Είναι χαρακτηριστική της ιδεολογικής σύγχυσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    8. Ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης αδιάβαστος. Στην προσπάθεια του να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπεράσπιση της διαπλοκής είπε ότι «ότι η διάταξη αυτή θα ενεργοποιήσει τα θεσμικά αντανακλαστικά των Βρυξελλών». Προφανώς δεν ήταν ενήμερος για την δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Σχοινάς ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να θεσμοθετήσουν τις διαδικασίες για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών γιατί αυτό δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

    Κ. Χρυσόγονος: Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες τερματίζει μια πολυετή εκκρεμότητα

    Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες τερματίζει μια πολυετή εκκρεμότητα όπου οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν ουσιαστικά χωρίς άδεια, τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ΚώσταςΧρυσόγονος.

    «Το κρίσιμο ζήτημα το οποίο εγείρεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και αμφισβητεί την συνταγματικότητα του ψηφισμένου πλέον νόμου είναι ο αριθμός των αδειών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί από τα δικαστήρια. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει από τώρα μετά βεβαιότητας την έκβαση της δικαστικής αυτής αμφισβήτησης", επισημαίνει ο κ Χρυσόγονος και προσθέτει «Το σύνταγμα επιτάσσει να κατοχυρώνεται η ελευθερία της έκφρασης, άρα δεν μπορεί το κράτος να μονοπωλεί την ραδιοτηλεόραση. Μπορεί απλώς να ελέγχει και ο έλεγχος να ασκείται μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το οποίο όμως είναι διοικητικό όργανο όχι νομοθετικό»

    Διαβάστε επίσης:

    Εξυπηρετούν σκοπιμότητες όσοι αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για τον αριθμό των καναλιών

    [15] Όλα τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι

    Πανέτοιμοι ΑΕΚ και Ολυμπιακός για το ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Super League στο ΟΑΚΑ.

    Η προετοιμασία της Ένωσης ολοκληρώθηκε στα Σπάτα με τον Γκουστάβο Πογέτ να ανακοινώνει τους «19» της αποστολής. Ανάμεσά τους δεν συμπεριλαμβάνεται ο Άνταμ Τζανετόπουλος και ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, ενώ απουσιάζουν οι τραυματίες Σοϊλέδης, Κορδέρο, ο τρίτος τερματοφύλακας Ηλίας Βούρας και οι νεαροί Ντούνης, Σβάρνας. Κανονικά προπονήθηκε ο Ελντερ Μπαρμπόσα και η επιστροφή του στην αρχική ενδεκάδα του ντέρμπι είναι πλέον δεδομένη.

    Από τη δική του πλευρά ο Ολυμπιακός, που θέλει να παραμείνει αήττητος στο πρωτάθλημα, ολοκλήρωσε την προετοιμασία του χωρίς τους Εστεμπάν Καμπιάσο και Ερνάνι, που δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό τους. Με 18 παίκτες η αποστολή που επέλεξε ο Μάρκο Σίλβα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 February 2016 - 21:32:41 UTC